Camerele foto digitale

Subiecte la alegere

Moderator: diego

Camerele foto digitale

de Florin » 04 Feb 2009, 09:11

Dupa ce am citit pe net despre camere foto, am inteles ca cele mai bune fotografii ies atunci cand setarile se fac de catre utilizator (manual).
Aceste setari consta in reglarea expunerii, diafragmei, timpului de expunere, balansul de alb, focalizarea, etc.
Unele functii de mai sus, nu stiu foarte bine sa le folosesc sau cand sa le folosesc. Sa o luam pe rand:

Expunerea: La aparatul meu (Canon A1000 is), este de la -2/+2. Ce reglez atunci cand umblu la expunere? Cumva diafragma?

Timpul de expunere: am inteles in mare ce face si cum lucreaza, insa nu stiu cand sa ma folosesc de el. Am vazut ca intr-o camera, unde este lumina stinsa, daca ii dau timpul de expunere 15 secunde si iso 1600 poza iese luminoasa, pe cand daca ii reglez timpul de expunere la o secunda si iso la aceeasi valoare, poza nu mai iese la fel de luminoasa si are mult noise.
Ce rost are sa folosesc aceasta functie, atat timp cat pot folosi blitul si nici ,,nu omor" senzorul. Am auzit la cineva ca el lasa timpul de expunere la 3 ore si fotografiaza cerul. De ce? Aparatul ce face in acele 3 ore?

Mai este o functie metering, in care trebuie sa-mi aleg intre: evaluativa, predilectie centrala si spot. Spot-ul am inteles ca focalizeaza imaginea numai in centru. Celelalte doua la ce folosesc?

Deocamdata mai tin aparatul acesta pana invat sa-l folosesc bine, iar dupa aceea cred ca ma bag la unul profesional. Uneori mai ,,pun mana" pe un Canon EOS 350d, dar nu stiu deloc sa-l folosesc, iar daca incerc sa fac o poza cu el, imi iese mai prost ca cea facuta cu aparatul meu.

Va multumesc anticipat !
O testoasa de peste 7 ani...!! :D
Testos Moderator
Testos Moderator

de diego » 04 Feb 2009, 12:07

cred ca Monoceros poate sa-ti dea un raspuns cat mai exact la intrebarile tale, e de meserie :)
Testos Admin
Testos Admin

de Florin » 04 Feb 2009, 12:25

Stiam, tocmai de accea m-am gandit sa deschid topicul acesta. :lol:
Testos Moderator
Testos Moderator

de dis » 04 Feb 2009, 13:09

job-ul meu de pana acuma, a fost support tehnic pt produsele Canon :wink: dar din pacate tot nu am reusit sa invatz prea multe detalii legate de fotografie. Oricum trebuie sa incerci tu cat mai multe variante, deoarece nimeni nu o sa poata sa iti zica exact cum sa setezi camera sa faci pozele ideale. tine foarte mult de lumina, distanta si ceea ce vrei sa fotografiezi. aceia care folosesc noaptea timp de expunere mare, il folosesc ca sa fotografieze cladiri, care nu ies noaptea cu bliz, sau daca stii acele poze in care masinile par doar niste "dare" de lumina. Ca sa iti pozezi sa zicem broscutele, este ok sa foloseti blitzul, mai ales ca ai o camera compacta.
ce pot inschimb sa te sfatuiesc este sa nu investeti banii intr-un EOS 350D. mai bine mai strangi putin si investesti intr-un EOS 450D. are si live view, si iti va fi mai usor sa te adaptezi la ea. 350d este un model cam prea vechi dupa parerea mea.
sper ca am putut sa te lamuresc macar putin :)
Testos juvenil
Testos juvenil

de diego » 04 Feb 2009, 13:26

eu ma cam feresc sa folosesc blitzul, nu poti sa controlezi lumina cu el si ies tot felul de umbre ciudate
Testos Admin
Testos Admin

de Florin » 04 Feb 2009, 13:40

Dis: Iti multumesc pentru sfaturi. Nu am vrut sa imi spuna nimeni ce setari sa folosesc pentru a face o poza buna, ci la ce se folosesc anumite functii pe care le are camera. Cu timpul de expunere m-am lamurit la ce foloseste, insa tot nu stiu ce face aparatul in tot acest timp (de exemplu 15 secunde ).
Am facut acum doua zile o fotografie la un parc de langa mine care este luminat noaptea. Timpul de expunere folosit a fost 15 secunde, insa la iso 1600...(dupa cum ai spus si tu) numai dungi de lumina mi-a iesit...interesanta oricum.
Pana nu invat despre cum lucreaza toate aceste functii si la ce ajuta, nici nu ma gandesc sa imi iau un aparat mai performant.

Diego: Mi s-a intamplat si mie sa imi apara diverse umbre sau chiar arse, insa nu ma deranjeaza foarte rau. Probabil depinde si de aparat cat de bine se sincronizeaza.
Testos Moderator
Testos Moderator

de Pandy » 04 Feb 2009, 14:57

dis scrie: aceia care folosesc noaptea timp de expunere mare, il folosesc ca sa fotografieze cladiri, care nu ies noaptea cu bliz, sau daca stii acele poze in care masinile par doar niste "dare" de lumina.

Eu nu stiu cum am reusit sa fac odata, dar am o setare la camera, care nu stiu sa o mai activez :lol: , si imi aparea "dara" aia singura, fara timp de expunere, faceam o poza normala si aparea. La fel si cu apa care curge :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator