ciclarea acvariului (probleme)

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

ciclarea acvariului (probleme)

de nettucu » 06 Oct 2008, 00:55

Salut,

Nu reusesc deloc sa ciclez corect acvariul. Am un acvariu Juwel Rekord 60 (61x31x36cm), umplut cu 30l apa, incalzitor de 50W, filtru extern Hagen Fluval 105 (480l/h) cu burete, carbune activ si bioballs medii filtrante, lampi Repti Glo 2.0 si 5.0 (asta era recomandarea Exo Terra), insula zoomed si lampa Sun Glo pentru basking.
Acvariul are 2 locatare (una de 5-6 cm carapacea si a 2-a de 4-5 cm).
Nu am avut posibilitatea sa incep cu apa declorinata complet si am folosit Tetratec Aqua Safe (10ml/10l) ca sa "scot" clorul din apa. In acvariu mai sunt cateva pietre de rau (fierte in prealabil) si o plantuta artificiala.
Hranesc broastele in acelasi acvariu din considerente de spatiu; sunt cam mari sa le pot hrani in copaia de plastic in care le-am primit (o porcarie cu palmier); le hranesc de doua ori pe zi cu o cantitate pe care o consuma in ~10 minute (maxim).
Din ce m-am documentat pe site acvariul se cicleaza in circa 2-3 saptamani, timp in care trebuie asteptat si cel mult adaugata apa (declorinata de data asta) in masura in care se evapora.
Teoria este frumoasa dar practica m-a omorat. Evident ca nu am reusit sa-l ciclez corespunzator. Ceea ce s-a intamplat este ca apa s-a colorat intr-un galben maroniu neplacut si dupa vreo sapt. jumatate a inceput sa si miroasa (un miros intepator care mie unul mi se pare evident de amoniac (problema nitrati)).
Imi doresc pe de o parte sa le ofer un mediu cat mai propice dezvoltarii lor si pe de alta parte cat mai putina bataie de cap pentru mine; mentenanta saptamanala sa fie suficienta (spalat medii filtrante pe rand, inlocuit medii la timp, schimb de apa de max 30%).
Va rog sa ma sfatuiti in privinta acestei probleme: acvariu mai mare, filtru mai mare sau amandoua.

Va multumesc!

de Monoceros » 06 Oct 2008, 08:41

Daca au trecut doua saptamani este posibil ca, momentan, filtrul sa nu faca fata dejectiilor... cand coloniile de bacterii denitrificatoare vor coloniza toate mediile filtrante, probabil va face fata.
Iti recomand sa nu umblii la filtru vreo luna de zile (in cazul asta, adica sa nu il speli) si sa faci schimburi dese si partiale de apa, pentru a scapa cat de cat de nitrati si mizerie!
Testos Admin
Testos Admin

de diego » 06 Oct 2008, 09:42

..si din cate am mai citit pe niste prospecte, buretii, carbunele si toate celelalte medii filtrante nu trebuiesc spalate cu apa direct de la robinet deoarece are clor si exista pericolul sa distruga acele bacterii denitrificatoare.
Testos Admin
Testos Admin

de dragonflyyy8 » 06 Oct 2008, 10:05

asa e,buretele trebuie spalat tot cu apa din acvariu apoi aruncata ptr ca se face neagra neagra:oops:
si mie mi-a fost greu la inceput...apa dupa o sapt era tulbure...imi era greu dar acum e mult mai bine.am avut rabdare pana sa se faca ciclarea corescta iar acum nu mai am probleme....trec si 2 sapt si nu'i nevoie sa spal buretele filtrului,decat sa adun resturile de pe fund cu un furtunas iar apoi completez cu apa statuta.cam atat :mrgreen: bafta!
mami ma iubeste si ma da mereu cu ulei pe carapace!!!

.
accesorii handmade ptr toate gusturile :X
http://accesoriidragonfly.blogspot.com/
Testos meserias
Testos meserias

de nettucu » 06 Oct 2008, 18:43

Multumesc!

Sa inteleg ca dimensiunile acvariului si filtrului sunt suficiente si schimbul partial de apa efectuat des va ajuta la ciclare. Presupun ca in acest caz ciclarea va dura un pic mai mult.