pete albe
pete albe
de cateva zile am observat la broscuta mea niste pete albe pe carapace. la inceput am crezut ca e din cauza naparlirii (naparlea in aceasta perioada si in fiecare zi gaseam pielite in apa), ceva care ramasese, dar trebuie sa cada. apoi am vazut ca aceste "pete" persista si chiar se inmultesc. am curatat-o pe carapace usor cu periuta, cu apa, dar nicio schimbare.
tot in aceste zile am vazut ca este putin mai apatica (nu foarte tare, adica atunci cand o scoteam se "plimba", doar ca nu se mai agita ea asa tare cand ma apropiam cu mancarea si nu mai se urca deloc pe pietrele-insula) si nu mai mananca nici peste crud, nici bio-lio, care ii placeau de fiecare data. doar gammarus. din fericire, azi dimineata a mancat din nou bio-lio si pare destul de activa.
cam timp de zi i-am scazut temperatura cu un grad, maxim doua ( de la 28 la 27-26), dar primele "pete" aparusera inainte. e drept ca acum s-au inmultit. sa fie si asta o cauza? sa aiba legatura cu calciul? am mereu o scoica inautru... tot in zilele anterioare am uns-o pe carapace (e mai moale spre codita) cu vitamina A si vita plus
din pacate nu am inca bec cu UV, desi am comandat de o luna jumate :x o sa incerc in alte parti, pt ca cei de unde am comandat fie nu au inteles bine si acum o lungesc asa aiurea, ori nu au ... in fine, o rezolv eu cu ei definitiv saptamana viitoare, dar chiar am mare nevoie de un bec cu UV. daca are cineva si poate sa il vanda, va rog mult!!! sau daca ati vazut sigur undeva in bucuresti, la fel, va rog sa imi spuneti!
multumesc pt rabdarea de a citi acest mail lung :) si va rog sa imi spuneti care ar putea fi cauza "petelor" si ce pot face?

*scuze pt calitatea pozelor, nu prea statea locului si nu am vrut sa tin si sa o stresez prea tare
tot in aceste zile am vazut ca este putin mai apatica (nu foarte tare, adica atunci cand o scoteam se "plimba", doar ca nu se mai agita ea asa tare cand ma apropiam cu mancarea si nu mai se urca deloc pe pietrele-insula) si nu mai mananca nici peste crud, nici bio-lio, care ii placeau de fiecare data. doar gammarus. din fericire, azi dimineata a mancat din nou bio-lio si pare destul de activa.
cam timp de zi i-am scazut temperatura cu un grad, maxim doua ( de la 28 la 27-26), dar primele "pete" aparusera inainte. e drept ca acum s-au inmultit. sa fie si asta o cauza? sa aiba legatura cu calciul? am mereu o scoica inautru... tot in zilele anterioare am uns-o pe carapace (e mai moale spre codita) cu vitamina A si vita plus
din pacate nu am inca bec cu UV, desi am comandat de o luna jumate :x o sa incerc in alte parti, pt ca cei de unde am comandat fie nu au inteles bine si acum o lungesc asa aiurea, ori nu au ... in fine, o rezolv eu cu ei definitiv saptamana viitoare, dar chiar am mare nevoie de un bec cu UV. daca are cineva si poate sa il vanda, va rog mult!!! sau daca ati vazut sigur undeva in bucuresti, la fel, va rog sa imi spuneti!
multumesc pt rabdarea de a citi acest mail lung :) si va rog sa imi spuneti care ar putea fi cauza "petelor" si ce pot face?

*scuze pt calitatea pozelor, nu prea statea locului si nu am vrut sa tin si sa o stresez prea tare
Ultima oară modificat de rorazvan pe 02 Dec 2007, 13:57, modificat 1 dată în total.
Dai broscuta pe carapace cu ceva picaturi de exemplu Vita-kraft? Daca da de la ele sunt acele pete care se formeaza in contactul cu apa, cand ea este introdusa la loc in acvariu dupa "picaturarea" carapacei. Asa pateste si a mea de fiecare data :wink: nu ai motiv de ingrijorare.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
well, am dat-o cu vitamina A si cu Vita-Plus cam doua-trei zile consecutiv, pentru ca observasem carapacea moale. poate a fost putin in exces. de fiecare data o lasam sa se usuce bine si sa intre uleiul inainte sa o pun in apa, pentru ca se murdareste usor.
aceste "pete", cum le-am numit eu, imi par a fi niste mici depuneri...
aceste "pete", cum le-am numit eu, imi par a fi niste mici depuneri...
Ai dat destul de mult, doua-trei zile este mult avand in vedere ca trebuie data o data pe saptamana sau la doua saptamani. Cam 2-3 zile dureaza la testoasa mea problemuta.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Placerea a fost de partea mea sa te ajut. A mai fost un asemenea caz in care isi dadea testoasa zilnic cu vitamina A si pe urma dupa o perioada indelungata toata carapacea devenise alba, ne mai disparand :). Mare grija cu testoasa ta.
Vitamina A
Poate cineva sa-mi spuna cand trebuie administrata aceasta vitamina? Sunt nou in domeniu si am o broscuta de vreo saptamana.
Re: pete albe
rorazvan scrie:
O sa dau si eu mai departe sfatul primit de la "veterani", si anume sa pozitionezi acvariul la geam, asa incat sa primeasca cat mai multa lumina naturala. Eu pe timp de vara aveam doua acvarii,unul la mine in camera si unul in sufragerie, si ziua o puneam in sufragerie pentru a beneficia de lumina directa a soarelui. Toata ziua facea plaja, si daca intra in apa, tot sub razele soarelui era. Carapacea s-a intarit in cateva zile. Acum, fiind iarna(ma rog, trece acusica frigul) poti sa o pui la un geam,unde stii ca e cald si nu e curent(termopanele ar fi cele mai indicate evident) ca sa nu mai trebuiasca sa cumperi lampa UV. La mine in Galati nu se gaseste deloc, si la petshop nici de comanda nu se poate vorbi. Si am realizat ca decat sa dau banii pe chestii inutile(pentru ca folosesc lumina naturala) prefer sa dau banii pentru alte chestii de care are ea nevoie.
Re: pete albe
O sa dau si eu mai departe sfatul primit de la "veterani", si anume sa pozitionezi acvariul la geam, asa incat sa primeasca cat mai multa lumina naturala. Eu pe timp de vara aveam doua acvarii,unul la mine in camera si unul in sufragerie, si ziua o puneam in sufragerie pentru a beneficia de lumina directa a soarelui. Toata ziua facea plaja, si daca intra in apa, tot sub razele soarelui era. Carapacea s-a intarit in cateva zile. Acum, fiind iarna(ma rog, trece acusica frigul) poti sa o pui la un geam,unde stii ca e cald si nu e curent(termopanele ar fi cele mai indicate evident) ca sa nu mai trebuiasca sa cumperi lampa UV. La mine in Galati nu se gaseste deloc, si la petshop nici de comanda nu se poate vorbi. Si am realizat ca decat sa dau banii pe chestii inutile(pentru ca folosesc lumina naturala) prefer sa dau banii pentru alte chestii de care are ea nevoie.
Nu ai precizat un lucru foarte important. Pe timpul verii chiar daca o pui in dreptul geamului, daca intre raza soarelui si acvariul tau se suprapune un geam acesta va opri in foarte mare parte razele ultraviolete emise de soare, asa ca ar trebui pus acvariul in asa fel incat razele soarelui sa cada direct pe broscuta si implicit pe acvariu
@shak_spawn: vezi ca dai informatii gresite. Prin sticla, soarele nu are niciun efect benefic asupra carapacei, neoanele cu UV sunt cele mai indicate.
Ultima oară modificat de diego pe 29 Feb 2008, 21:50, modificat 1 dată în total.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
diego scrie:@shak_spawn: vezi ca dai informatii gresite, prin sticla soarele nu are niciun efect benefic asupra carapacei, neoanele cu UV sunt cele mai indicate.
Eu de la tine cred ca am primit acel sfat Si a functionat. Dei din punctul meu de vedere nu am dat sfaturi gresite. Oricum, nu cred ca un geam poate diminua intr-atat nivelul UV existent in atmosfera pentru ca nu are protectie UV.
Sfatul meu a fost sa o tii la soare, dar nu prin fereastra inchisa.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
diego scrie:Sfatul meu a fost sa o tii la soare, dar nu prin fereastra inchisa.
recunosc ca asa e, am verificat dupa ce am postat.
Cand eram mic am mai avut o testoasa, prin mai am scos-o afara in gradina scolii, a facut conjunctivita, nu am stiut ce sa-i fac(nici veterinarul) si a murit de Ajun. De aceea nu ma risc sa o tin langa geamuri deschise. Si repet, la mine a functionat si cu geamurile inchise. Am reusit sa tin cumva acvariul la nivelul pervazului, si geamurile ne avand protectie UV, nu aveau cum sa impiedice razele in asa mare masura sa intre prin ele.
Eu am vorbit din proprie experienta.
Si sfatul meu era in cazul in care nu gaseste lampi UV.