o problema ciudata...

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

o problema ciudata...

de oany03 » 24 Sep 2007, 20:16

am 2 broscute de florida de 6 ani si jumatate, una dintre ele se dezvolta intr-un ritm ametitor, nici o problema, insa cealalta a ramas putin in urma deoarece are ceva probleme de sanatate.
anul trecut i-a aparut prima data o rana albicioasa pe piele, in zona gatului, apoi una ceva mai sus, apoi la labutele din fata, putin mai mici. am tratat-o cu baneocin si am tinut-o la uscat careva zile, apoi cu o crema pt leziuni ale pielii de la farmacia veterinara, din cauza ca broscuta mai mare o musca mereu de rana, aceasta s-a inchis mai greu dar dupa cateva saptamani totul parea ok. s-a mai intamplat de atunci de 2 sau 3 ori, am folosit acelasi tratament, ultima data (acum 3 saptamani) broscuta mai dezvoltata a muscat-o foarte tare si i-a marit foarte mult rana, am mers la veterinar. ce avea acolo....saracuta, ranile anterioare nu s-au vindecat cum trebuia si au creat acolo un strat de piele moarta. veterinarul i-a scos toata pielea moarta de acolo si s-a ales cu o rana mare, deschisa pe care o tratez cu curiosin, un cicatrizant foarte puternic. desi incet pare sa se vindece totusi a inceput sa fie mai puternica si rana pare sa se stranga.
intre timp i-au aparut altele doua, foarte micute langa ochi.
se pare totusi ca nu are o problema a pielii, cu una a carapacei.
are carapacea foarte ingusta in zona capului, si are zimtii (terminatiile solzilor) foarte proeminenti, deci se loveste mereu cand retrage capul in carapace,
intrebarea mea e daca stie cineva vre-o solutie pt problema aceasta...
veterinarul mi-a spus ca nu se poate face nimik, pilirea carapacei, sau taierea ei ar fi desi posibila foarte riscanta se pare.
deci, astept pareri, idei, sau dac a mai avut cineva o problema asemanatoare...! :roll:
Testos juvenil
Testos juvenil

de Monoceros » 24 Sep 2007, 20:38

Singura solutie, zic eu, ar fii sa o muti intr-un acvariu separat de cealalta testoasa, macar pentru o perioada. Sa ii administrezi vitamine, o hrana cat mai variata (incearaca si cu fructe, legume).. si sa ii oferi bai directe de soare (soarele fara a fii filtrat prin geam sau perdea), iar in conditiile astea de stres minim, soare si alimentatie corespunzatoare, ar trebuii sa isi revina.
Numai bine!
Testos Admin
Testos Admin

de oany03 » 24 Sep 2007, 20:41

bai de soare? pe vremea asta? adik s-o duc in florida :P
acum e separata, se vindeca la uscat, ca rana la gat nu s-ar vindeca niciodata in apa, o tin in apa 2 ore pe zi, rana asta sper sa se vindece, e pe calea cea buna, dar cum previn urmatoarele??
Testos juvenil
Testos juvenil

de Monoceros » 24 Sep 2007, 23:36

De obicei problemele de piele sunt cauzate de lipsa sau neasimilarea unor minerale, iar pe fondul unui stres permanent problemele devin cronice. Odata ce testoasa ta va primii o alimentatie cat mai variata (bogata in vitamine) si nu va mai fii stresata de "colegul de celula"... nu va mai avea probleme nici pe viitor.
Testos Admin
Testos Admin

de oany03 » 24 Sep 2007, 23:41

propui o separare definitiva? broscuta sanatoasa pare cam suparata de una singura in acvariu si mi-ar place sa le am pe amandoua la un loc! ce speram eu e ca dupa ce se va face bine sa nu mai fie probleme, am inteles ca mirosul de carne si infectie o facea pe cealalta sa muste, deci teoretic dak ar disparea problema ar putea sa se inteleaga din nou bine nu? :?:
Testos juvenil
Testos juvenil

de Monoceros » 25 Sep 2007, 22:54

Spuneam sa le separi doar provizoriu, pana se va insanatosii si chiar inzdravenii cea bolnavioara.
Sper sa auzim numai de bine! :wink:
Testos Admin
Testos Admin