Primit testoase cadou.... now what?

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Primit testoase cadou.... now what?

de trusk » 07 Feb 2014, 22:12

In primul rand salut comunitatea :)

Cand am plecat azi de la lucru, nu ma asteptam sa scriu asta in seara asta, dar prietena mea s-a gandit sa-mi faca un cadou de ziua mea mai devreme, si m-am trezit cu doua testoase cu burta galbena. Nu e nicio problema, sunt iubitor foarte mare de animale (nothing weird), si m-am bucurat foarte tare cand am ajuns acasa si le-am gasit. Dar dupa socul initial, s-a depus panica. Nu stiu nimic despre ele!
Acuma, am stat si am citit pe wikipedia despre neamul asta, am citit pe situri romanesti, si FAQul de aici. Situatia curenta pe care o au e asta. Stiu, nu e optima, de asta am fugit aici la voi. Principala mea grija e temperatura apei momentan si faza ca imi trebuie Repti GLO de ala.
Cu as dori sa ma ajutati (donati/vindeti chestii in Cluj?): am gasit anuntul asta. Tipul zice ca neonul tine temperatura optima. E ok? Sa fug sa-l cumpar?
Momentan, dupa cum se vede, nu am termometru sau ceva de incalzit apa. Ele stau in apa la temperatura camerei. Cat timp pot sa le tin asa?
Temperatura camerei e destula? Am pus o oala cu apa la aerisit, ca sa scap de clor, dar din ce am inteles, trebuie tinuta 24 de ore. E ok sa stea 24 de ore in apa direct de la robinet?
In rest: ce trebuie sa le cumpar asap? Daca iau acvariul ala cu neon, mai trebuie sa le iau incalzitor?

Va cer ajutorul si apreciez cat mai repede. Daca (virgula) credeti ca e mai usor, puteti sa-mi scrieti pe skype alex_bartis.

Mersi si o seara faina.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 08 Feb 2014, 19:04

Salutare,

Iti raspund referitor si la ce ai postat pe reddit si mentionat in alt topic.
Sunt ceva probleme temporare cu forumul, dar pana la urma se posteaza.

Citeste asta: http://www.testoase.com/intrebari-frecvente.php

Daca iei la puricat forumul, vei gasi tot de ce ai nevoie; cel mai recent topic similar e asta: http://www.testoase.com/viewtopic.php?p ... ght=#27345
De obicei titlurie subeictelor au nume sugestive.

Becul Reptiglo 5.0/Reptile UVB100 (e produsul de la Exo Terra pe care il recomand cu caldura si care s-a dovedit a fi eficient printre toti crescatorii de testoase, cel putin de aici; are exact emiterea de radiatii UV-B necesare testoaselor) se ia NOU. Ca si orice alt produs similar, cum e cel de la JBL spre exemplu. Asta din cauza faptului ca emiterea de raze UV-B scade la 50% dupa un an de utilizare, moment in care trebuie inlocuit.

Poti citi si aici despre el: http://www.exo-terra.com/en/products/reptile_uvb100.php
E si in varianta neon.

Nu prea recomand acvariile, asa cum am mentionat si in topicul din linkul de mai sus. Ia in considerare asta: http://tortoisetrust.org/articles/smpond.html
Varianta mea: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t ... c&start=90
Sau poti opta pentru cutii de rozatoare (vezi in pozele din ultimul link), dar numai cat testoasele sunt juvenile. Dupa aceea nu mai merge. In loc de iazuri rpeturnate mai e varianta cu niste cutii mari de palstic (nu prea gasesti asa mari) sau cutii mari din acelasi polimer ca si iazurile preturnate, negre, destinate uzului in gradina. Le gasesti prin magazine precum Baumax, Obi, Hornbach etc.

Recipientul actual e cea mai proasta varianta posibila si e chin pentru testoase. Nu se prea inteleg cu suprafatele transparente si numai le stresezi cu asa ceva. Insula aceea de plastic e total inadecvata, mica, locuri de ascuns 0, nivelul apei e penibil etc. Stiu ca se recomanda ca fiind pentru testoase, dar e doar o prostie comerciala buna de nimic. Daca vrei il poti folosi ca bol de fructe, dar in rest nu e bun de nimic.

La fel si cu anuntul. Acela e acvariu de cativa pestisori mici. Substratul e ceva care pare a avea si coloranti artificiali, toxici pentru testoase (daca vrei substrat se pune nisip natural din rau curat sau pietre mai mari ca sa nu le inghita accidental). Neonul furnizeaza caldura minima, deci e bullshit partea cu incalzitul. Capacul nu se recomanda la testoase, doar daca are aerisire extrem de buna. Altfel se creeaza umezeala mare intr-un spatiu inchis, prost aerisit - conditii optime pentru dezvoltarea fungilor si aparitia bolilor pulmonare si a afectiunilor de piele. Deci, in ceea ce priveste anuntul, NU.

Incalzitorul e oligator. 24-27 de grade trebuie sa aiba apa. Recomand pe cele de la Eheim Jager.
Filtrul e din nou indispensabil. Schimbatul des al apei duce la aparitia de boli precum cheaguri de sange pe plastron. Practic tot ce gasesti la "Intrebari Frecvente" trebuie luat din start.

Fiind din Cluj, recomand sa mergi direct la sediul urmatorului magazin: www.nevertebrate.ro
Sediul e aici: http://www.nevertebrate.ro/pages/Magazi ... luj-Napoca
Au tot ce trebuie si preturile sunt bune fata de alte magazine. Diversitatea plantelor naturale pe care o au e binevenita si recomand sa iti amenajezi totul incluzandu-le si pe ele: curata apa, reduc stresul testoaselor, fac parte din alimentatia lor si ofera minerale importante pentru testoase.

Inca o chestie: chiar daca sunt testoase adaptate mediului acvatic, au nevoie de uscat, unde sa stea la becul reptiglo si la un bec de incalzit (sa ofere o temperatura mai mare decat acea a apei locul unde bate becul pentru incalzit, dar pana in 30 de grade). Prin urmare, trebuie sa amenajezi un acva-terariu, cu insula suficient de mare, si acces usor pe ea. Idei de amenajat: http://www.testoase.com/topic509.html - ai si un filmulet fain pe apgina 2 cu un acvariu super pentru testoase.
- http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=3068
- http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=3030

Daca mai ai nelamuriri, posteaza linistit. Eventual incearca sa stergi topicurile anterioare identice (le dai un edit si ai pe jos undea optiunea de a le sterge).
Testos Moderator
Testos Moderator

de trusk » 09 Feb 2014, 08:34

Deci am crezut ca turbez. Doua zile m-am tot chinuit sa postez aici. Vad ca celelate thread-uri au fost sterse. Multumesc!

Deci pana la urma, ce am realizat in ziua 1:
1. Comandat acvariu la un meserias, e gata pe miercuri. 45l ca doar atat am loc sa-l pun. I-as fi facut un pond, dar efectiv, nu am spatiul. Sper ca pana cresc, intr-un an, doi sa-mi cumpar apartament, ca acuma stau in chirie, si sa le fac ceva frumos. Death Bowl-ul va zbura din viata noastra ASAP!

2. Am luat un bec JBL UVA/UVB nou si o lampa de birou in care sa-l pun. Testoaselor le place si stau cu capsorul afara la caldura. (Becul a fost nou, nefolosit deloc)

3. Am luat un termometru. Apa la temperatura camerei in care au stat in prima noapte a fost la 22-23 de grade. Dupa ce am pus becul a crescut pe la 25.

4. Am luat un incalzitor si protectie sa nu se arda broscutele, noi. Astept sa le pun in acvariu. O sa iau asap si un filtru. Am vazut ca sunt pana in 100 lei, deci e super ok.

5. Maine o sa comand insula asta sa fie aici pe cand mi-e gata acvariul.

6. Mancare le-am luat asta si asta. Le-am dat sa manance bobita cu bobita, si le place, imi mananca din mana si mi se pare ca se obisnuiesc cu mine. Le-as da legume proaspete dar nu stiu ce si cum.

7. Am pus o oala de 10l cu apa la aerisit, planuiesc sa o schimb zilnic pana vine acvariul si am unde baga filtrul.

FAQul l-am citit, si wikipedia, si tot ce mi-a cazut in mana in ultimile 36 de ore, dar tot sunt usor panicat :)

LE: cat timp trebuie sa stea becul aprins peste zi? E o limita maxima sau minima?

LE2 In dimineata asta nu prea au chef de mancare. Se poate sa fie satule ca le-am dat aseara la 22? Una din ele a mancat un pic de sticksuri si un pic de vita, dar cealata nu a vrut nici cum sticksuri. Si asta care a mancat doar vita, pare sa aiba ca o barba in jurul capului, o niste muci ceva, nu-mi dau seama. Ce sa fie?
Si ce am observat: in prima zi am crezut ca scaunul lui e alb, ca asa era prin bazin, dar de ieri, de dupa masa, au inceput sa faca maro. E solid, ca un viermisor, doar ca nu stiu daca ala alb era scaun, si ce culoare trebuie sa fie.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 09 Feb 2014, 13:55

Chestia aia alba din jurul agtului e fie biofilm de la mancare, fie piele descuamata. Nu trebuie sa iti faci griji.

Becul ar trebui sa stea aprins 8-12 ore/zi. Ideea e sa imite ziua din timpul verii, ca sa le prostesti si sa nu creada ca inca e iarna si eventual sa se pregateasca de hibernare.

Cu scaunul e la fel ca si la oameni, ce ii dai sa manance va determina culoarea si consistenta.

Recomand sa cauti si niste plante naturale (le poti planta in ghivece ceramice mici daca nu ai substrat peste tot) si poti baga niste melci acvatici mai mari (ca sa ii manance) mancatori de alge care sa mai faca curatenie prin apa. Dara asta de preferat dupa ce ai filtrul.
Testos Moderator
Testos Moderator

de trusk » 09 Feb 2014, 14:59

E bun, cred ca pur si simplu unul e mai timid, si tot ala avea mucii aia pe la gat si pe la labute.

Azi am facut asta. Su sper sa fie OK pana cand imi ajunge acvariul si o sa le mut permanent acolo. Momentan apa la incalzit, si fratii brotarescu sunt inca in death bowl sub lampa. Sper ca pana diseara sa ajunga la 25 de grade in lighean si sa ii pot muta, ca ii vad pe saraci ca se tot chinui sa innoate si nu au unde.

Dupa ce imi vine acvariul o sa caut si plante si pietre de pus pe fund.

PS: in cat timp incalzeste incalzitorul ala apa? Incalzitorul e fierbinte. Cineva mi-a zis ca foloseste doua de astea la 100L. Eu am unul la un lighean de 20L si de o ora, apa e tot rece.
Testos juvenil
Testos juvenil

de trusk » 09 Feb 2014, 18:36

I-am bagat in lighean, apa are cam o palma, si se cam chinuie sa iasa dupa aer, dar se descurca. Problema mea momentan e cu insulta, ca nu se pot sui pe ea, si nu stiu ce sa fac.

LE: e bai daca (virgula) cateva zile nu au insula, si n-au cum iesi la uscat? Ca becul tot acolo e, tot bate pe ei.

LE2: Am gasit acvaterariu cu tot ce trebuie si l-am luat

Va multumesc frumos de ajutor! Vad acuma cum le invat cu insula :)

LE2: Nu prea mai mananca. Nu mai vor deloc turtlesticks de alea, doar inima de vita. Si una nici vita nu prea mai vrea. Ma gandesc ca aia e mai fricoasa, si poate nu vrea mancare cat sunt eu in zona. Le-am lasat sa pluteasca cateva turtle sticks si bucatele de inima, poate ca noi am plecat la lucru si se relaxeaza un pic si mananca. In rest le place in noua casa. Nu au iesit inca pe insula, dar le-am gasit dormind agatate de "bibeloul" cu zid scufundat.
Testos juvenil
Testos juvenil