Amenajare de vara

Subiecte la alegere

Moderator: diego

Amenajare de vara

de Gradinaru Alin » 05 Feb 2013, 21:11

Buuun, aproape a trecut iarna, vine primavara, si apoi vara....Eu vreau sa ma pregatesc, si eu stand la bloc, la parter, as vrea pe timpul verii sa pun testoasa in gradina....

Voi pune un ciolofan pe pamant, ca sa nu se murdareasca prea tare recipientul( nu le voi pune in cel care le tin acum, ci in unul mai mare, negru, care nu intra in casa, deocamdata e la tara, dar cred ca il pot aduce acusi la bloc... nu stiu exact cati litri are, dar are macar 50....si pentru o testoasa si cativa pesti eu spun ca ajunge pe vara....), imprejmuit cu gard mai des, ca sa nu intre pisici/pasari ca sa fure pestii sau si mai rau:testoasa....

Vreau aceasta amenajare, deoarece as face o economie destul de mare la lumina, si va beneficia de raze UV naturale...

Intrebarile intrebatoare sunt:

1. Ce fac cand ploua...? Acopar totul cu un ciolofan...? Sau ce pot sa ii fac....?
2. Ce fac cand e prea cald, sau in timpul noptii?? Este in gradina, si nu am prize afara ca sa pun un incalzitor , iar despre ziua, cand e prea cald , ce fac???
3. Cum ar merge fara filtru...? Presupun ca prost din moment ce pestii nu pot rezista fara el...Dar numai testoasa...?
4. Renteaza o astfel de amenajare, avand in vedere ca nu cheltui aproape nimic...?

Mai vreau sfaturi despre aceasta IDEE ... Ar mai fi o varianta:la tara intr-un mic iaz, facut din pietre, dar decamdata nu este terminat, si la tara, ma duc odata pe saptamana, iar bunicii mei nu cred ca se pricep, mai ales ca eu vreau sa o studiez, sa o vad cum inoata, sa ii dau eu de mancare... etc.
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Gradinaru Alin » 05 Feb 2013, 21:19

Si daca ma razgandesc intre timp...Sunt cam multi factori de risc : oameni curiosi(ce este acolo???), sobolani(deastia nu am in gradina, dar pot fi...) etc.

As putea sa o tin pe geam, pe pervaz...? Daca da, aceasta amenajare ar fi unpic mai utila:noaptea o bag in casa in micutul loc de acum...

Ce mi-ati recomanda pentru aceasta de-a doua varianta...? Ceva ieftin, si ca sa poata sa se simta bine totusi testoasa...., pe pervaz, as putea pune si fitrul cred, deoarece pot pune niste prelungitoare pana la geam, si noaptea sau cand ploua sa le pun in casa.... Mentionez ca toate astea sunt doar cat stau acasa, si nu pot lasa testoasa cand sunt plecat singura....

Vreau pareri... :roll: :wink:
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de ela_crux » 05 Feb 2013, 22:46

Cu amenajarea in gradina blocului, principalul "pericol" pe care il vad eu, da, sunt oamenii: "ce are acolo, hai sa sarim gardul sa vedem...". Despre ploaie si incalzilre nu cred ca e cazul sa iti faci probleme, in natura nu sta nimeni sa deschida umbrele deasupra testoaselor cand ploua :) Ba poate chiar o sa le placa :) Umbra le poti face cu ceva plante de gradina, poate o feriga sau niste crini cu frunze multe [nu stiu denumirea, aveau bunicii mei la tara, era o tufa cu multe frunze si uneori facea flori]. Despre filtrare, cred ca Sheppard poate sa iti impartaseasca din experienta lui cu iazurile.
Daca renteaza... de ce nu? In masura in care poti asigura ceva securitate testoaselor, sa nu sara oricine gardul, eventual sa faci un fel de tarc... In cazul in care decizi sa o tii in casa si este posibil, lasa-i tot balconul, sa se plimbe, sa aiba loc de scaldat, plante sub care sa se adaposteasca, soare... eu asa am facut cu Galusca asta vara. Bafta si toate bune! Sa ne tii la curent! :)
Testos activ
Testos activ

de bstafie » 05 Feb 2013, 23:19

Pe timp de vara este rentabil sa o tii afara, bineinteles. Dar asa cum a zis si ela trebuie sa iei in calcul mai multi factori. Daca se poate sari gardul (si cu siguranta se poate) atunci nu are rost sa o tii acolo. Chiar daca nu ar fi oamenii tot mai sunt caini, pisici, sobolani etc si chiar de e in siguranta fiindca ingrajdesti amenajarea, stresul ei va ramane. Pentru noi care stam la bloc cea mai simpla si utila varianta este langa geam sau cum ai zis tu pe pervaz(trebuie sa iei in considerare curentii care se pot forma fix pe pervaz. Eu am sa adopt o varianta undeva spre capatul geamului si perete . De ce zic asta. Pai il voi pozitiona ca in orice ora a zilei soarele sa bata numai intr-o parte a acvariului si o parte sa fie ferita. Astfel ca vor putea sta dupa cum le e lor mai bine. Iar pe insulita au deja un mic ' acoperis ' unde se pot baga daca vor umbra pe uscat iar pe restul insulitei va fi soare.
Testos activ
Testos activ

de Sheppard » 06 Feb 2013, 00:59

Cum zice bstafie e cel mai util la bloc. Nu te complica in gradina din fata blocului ca iti garantez ca iti dispare testoasa cu tot cu recipient. Ca sa nu mai zic de incalzitor si filtru daca bagi acolo. Mie mi-au furat intr-un an o testoasa direct din curte (stau la casa). Era pe langa gard - acolo am vazut-o dimineata (are un fundament de 1m de piatra si beton, deci nu se vedea din strada, doar dupa ce a urcat pe gard), a sarit gardul, a luat-o si dusa a fost. Stiam cine a luat-o (l-a vazut un vecin), dar nu puteam sa demonstrez nimic si nici sa intru in casa copilului nu puteam, asa ca dusa a fost.

Intre timp am limitat libertatea de miscare la curtea din spatele casei, printr-un gardulet mic de 25cm inaltime si e mai ok asa.

La ochiurile de apa din curte, daca nu ai plante multe in apa, se murdareste foarte repede si cresc alge care imput apa si mai tare. Daca nu ai un filtru sa circule apa putin e jale; cu cat e mai mic iazul, cu atat schimbi apa mai des. La mini-iazul meu am luat un filtru tetra ex700 ca ma saturasem sa schimb apa tot la 3 zile. Acuma ma tine cam o saptamana in cele mai calde zile cu conditii bune pentru alge si hranit testoase direct in apa.

Iazul mare de 2000+L ma tine o saptamana fara plante (o trestie doar care s-a infiltrat si in apa) si fara filtru. Dar anul asta il modific putin sa pot planta o gramada de plante acvatice in el si voi icnerca sa pun la punct si un sistem de filtrare.
Testos Moderator
Testos Moderator