Am gasit o broasca? Ce fac?

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

de Stecheru » 31 Mai 2012, 16:50

Cand au venit caldurile de la inceputul lui Mai am vrut sa eliberez broasc in natura, dar pe urma au venit ploile si am zis sa o mai tin un pic. Acum inteleg ca o sa mai fie un pic furtuna, dar gata, pe urma soare si frumos, asa ca Duminica as fi vrut sa o eliberez, dar a aparut o problema.

Broasca mea s-a umflat si nu stiu daca e bolnava si sa o tratez inainte sa ii dau drumul sau e ceva ce se mai intampla uneori.

Atasez poze cu corpul umflat.

Am fost la veterinar care mi-a spus ca s-a umflat din cauza ca nu ii prieste in captivitate si sa ii dau drumul asa in natura ca e ok broasca si ca nu e bolnava precum si ca o sa isi revina singura in natura. La insistentele mele, i-a facut totusi o injectie cu antibiotic (cred, ca nu mi-a zis ce a pus in injectie).

Independent, am cautat pe net si am gasit molte motive pentru care ar putea fi umflata:
- i-am dat sa manance prea mult --> posibil, dar de 3 luni ii dau la fel si doar acum s-a trezit sa se umfle;
- constipata --> nu cred, vad zilnic rahatei proaspeti pe fundul apei;
- retentie oua --> s-ar putea, acum vreo doua-trei saptamani sapa ca nebuna in nisipul de pe fundul apei, dar s-a linistit dupa cateva zile;
- corpul retine apa --> cica daca nu puate sa stea afara din apa se poate intampla asta, dar totusi are o insulita acceptabila unde poate sa stea (si sta des acolo);
- probleme la rinichi din cauza nivelului ridicat de amoniac din apa --> adevarul e ca i-am luat un filtru extern TetraTec DX700 si am inceput sa schimb cate jumate din apa odata la 10-12 zile;
- probleme la caile respiratorii (pmeumonie) din cauza diferentelor ridicate de temperatura --> pana mai ieri in acvariu mentineam apa la 28 grade iar la mine in camera din cauza vremii erau cam 18-20, dar totusi acvariu are capac si prin usitele acestuia nu intra valuri de curent;
- posibila infectie in corp/sange (chiar septicemie) de la prea multe bacterii din apa --> cum am mai zis am inceput sa schimb apa ceva mai rar.

Deci, CE SA FIE? Sunt recunoscator pentru orice sfat/parere documentata sau nu. Multumesc

Imagine

Imagine
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 31 Mai 2012, 18:08

Nu e in ordne. Pofta de mancare are? E vioaie?

28 de grade constant e muuuuuuult prea mult penntru Emys - 23 e suficient; nu e testoasa de Florida sa aiba nevoie de temperaturi asa de ridicate.

Recomand sa o scoti din apa si sa o tii pe uscat intr-o cutie cu doar un vas mai mic cu apa (vreo 1-2cm de apa din care sa poata bea si in care sa se hraneasca). E de preferat sa stea si la soare sau la becul UVB Reptiglo 5.0 (nu stiu exact ce posibilitati ai - de preferat e expunerea directa la soare). Ai grija totusi sa nu se supraincalzeasca si sa aiba si loc umbros. Vezi daca se remediaza situatia asa in 1-2 zile.

Eu am vazut asta in general cand retineau apa, dar dupa niste "bai" la soare si tinute o zi-doua asa intr-o cutie cum am spus, isi reveneau complet. Incearca asa si spune-ne sambata seara in ce stare e testoasa.
Testos Moderator
Testos Moderator

de vic » 02 Iun 2012, 07:52

Salve, baieti!

Idiot sunt, Stefane... aveam nr. tau si am uitat sa te sun...
Le voi duce pe ale mele in balta din zona Pasarea-Branesti. Te sun eu ceva mai incolo.

Sanatate!
Testos activ
Testos activ

de Stecheru » 04 Iun 2012, 22:37

Problema rezolvata. Azi am lansat-o la apa ceva mai sus de Mihailesti.

Broasca manca, era vioaie si dupa ce i-am facut 2 zile de bai la soare se mai desumflase un pic, asa ca am zis ca e Ok ... si sa las natura sa isi urmeze cursul.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 05 Iun 2012, 06:52

Foarte frumumos! Felicitari. Sper sa o duca bine acolo. Mai are si alte surate prin zona?
Testos Moderator
Testos Moderator

de Stecheru » 05 Iun 2012, 13:33

Pai din ce am inteles de la colegi forumisti, ar trebui sa mai fie...dar eu n-am vazut nici una. Oricum, zona parea destul de salbatica cu mult stufaris si "unfriendly" pentru pescuit sau picnic. Am vrut sa fac si un filmulet, dar nu stiu de ce, telefonul s-a oprit din filmat dupa 14 sec.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 05 Iun 2012, 15:22

E bine atunci. Poate la urmatoarea vizita in zona te intalnesti din nou cu testoasa :D
Testos Moderator
Testos Moderator

Anterior