Comportament ciudat
Comportament ciudat
Testoasa mea cea mare are un comportament ciudat de vreo doua zile. Isi freaca labele din spate de gresie de parca s-ar scarpina. Isi misca carapacea in stanga si-n dreapta, iar azi am vazut ca incearca sa "sape" gresia intre doua ghivece. Ea, anul trecut a depus oua. Este posibil sa fi ramas vre-un ou restant de anul trecut? Pentru ca anul acesta nu are motiv sa depuna oua (nu s-a imperecheat). Am uitat sa spun ca de doua zile de cand are acest comportament, este foarte agitata si in apa si pe uscat. Nu sta aproape nici o clipa linistita. Pofta de mancare si-a pastrat-o. As vrea sa o ajut si nu prea stiu cum. Ar trebui sa merg cu ea la vet?
- Testos activ

Se pare ca testoasele Trachemys pot depune oua nefertile si fara sa se fi imperecheat. Deci, pentru a nu o traumatiza, recomand sa ii pui o cutie cu 1/3 nisipi si 2/3 pamant unde sa isi sape groapa pentru a depune ouale (sa aiba vreo 8 cm de pamant).
Dupa comportament e clar ca isi cauta loc de depus oua.
Dupa comportament e clar ca isi cauta loc de depus oua.
I-am pus o cutie cu nisip amestecat cu pamant de vreo 2 cm. Nu-i place. Se ascunde intre ghivecele de flori, pe gresie. Maine voi adauga pamant si voi pune cutia intre ghivece, sa aiba intimitate.
Multumesc pentru sfaturi, Sheppard.
Multumesc pentru sfaturi, Sheppard.
- Testos activ

N-ai pentru ce. Sa stai totusi cu ochii pe ea ca in cateva zile ar trebui sa depuna oua, iar daca le depune in apa e un stres destul de mare pentru testoasa si exista riscul de inec.
Ar fi bine sa umezesti putin solul si sa cada niste raze de soare pe el ca sa simulezi conditii propice pentru cuib. In mod obisnuit Trachemys vor sapa mai multe gropi pana sa isi aleaga un loc definitiv si conform preferintelor lor.
Ar fi bine sa umezesti putin solul si sa cada niste raze de soare pe el ca sa simulezi conditii propice pentru cuib. In mod obisnuit Trachemys vor sapa mai multe gropi pana sa isi aleaga un loc definitiv si conform preferintelor lor.
Testoasa nu a depus oua. Sau poate o fi depus cand eram la serviciu, cine stie pe unde ca in cutia cu pamant nu sunt...si nici in apa. De unde la inceput era fricoasa si se speria la cea mai mica miscare rupand-o la fuga si ascunzandu-se prin ungherele cele mai intunecoase de unde trebuia sa o scot eu ca ea uita...acum face curse prin tot apartamentul, sta sa o mangai pe labute si cand trec pe langa ea, sta pe loc lungindu-si gatul cu ochii dupa mine. E foarte placut sa stii ca nu mai esti considerat o sperietoare de testoase :)
Mai nou, am mai primit un testos de aceeasi persoana care mi-a dat-o pe ea-ex fricoasa. Zice ca ar fi fost partenerul ei considerat pierdut si, din fericire, regasit. E mai mic cu vreo 5 cm decat ea,are culori foarte vii, verdele este mai deschis iar rosul tamplelor este intens. Nu stiu daca acestea pot fi considerate un criteriu de stabilire a varstei masculului. Ea este mai inchisa la culoare, rosul fiind estompat (are, dupa cate stiu, 10 ani). Cert este ca el...noul venit... este foarte agresiv cu cele doua test. ale mele. De 5 zile, de cand e la mine a pus stapanire pe micul iaz amenajat in balcon si daca vreuna din ele intra pe teritoriul lui, le musca. Nu prea stiu cum sa procedez. Cele doua locatare vechi ale iazului refuza sa mai intre in acesta, refugiindu-se in living unde se afla vasul cel mic (10 l) incare le hranesc. Astept sugestii. Sheppard, recomandarile tale mi-ar prinde bine.
Mai nou, am mai primit un testos de aceeasi persoana care mi-a dat-o pe ea-ex fricoasa. Zice ca ar fi fost partenerul ei considerat pierdut si, din fericire, regasit. E mai mic cu vreo 5 cm decat ea,are culori foarte vii, verdele este mai deschis iar rosul tamplelor este intens. Nu stiu daca acestea pot fi considerate un criteriu de stabilire a varstei masculului. Ea este mai inchisa la culoare, rosul fiind estompat (are, dupa cate stiu, 10 ani). Cert este ca el...noul venit... este foarte agresiv cu cele doua test. ale mele. De 5 zile, de cand e la mine a pus stapanire pe micul iaz amenajat in balcon si daca vreuna din ele intra pe teritoriul lui, le musca. Nu prea stiu cum sa procedez. Cele doua locatare vechi ale iazului refuza sa mai intre in acesta, refugiindu-se in living unde se afla vasul cel mic (10 l) incare le hranesc. Astept sugestii. Sheppard, recomandarile tale mi-ar prinde bine.
- Testos activ

Cu celalalt mascul e normal sa fie agresiv, mai ales in perioada aceasta, disputandu-si teritoriul si stabilind cine e masculul dominant. Cu femela in mod normal nu ar trebui sa existe probleme.
La mine cel putin dispar de la sine conflictele de genul si chiar daca sunt izgonite unele testoase din helesteu, se intorc dupa o vreme, pleaca iarasi, pana se aplaneaza conflictul si sunt si ele tolerate.
E comportament normal sa isi caute un alt ochi de apa, din moment ce celalalt a fost revendicat de masculul dominant. Eu zic sa le lasi in pace ca se va rezolva de la sine, iar odata ce va trece perioada de imperechere, nu va mai fi asa de agresiv masculul.
La mine cel putin dispar de la sine conflictele de genul si chiar daca sunt izgonite unele testoase din helesteu, se intorc dupa o vreme, pleaca iarasi, pana se aplaneaza conflictul si sunt si ele tolerate.
E comportament normal sa isi caute un alt ochi de apa, din moment ce celalalt a fost revendicat de masculul dominant. Eu zic sa le lasi in pace ca se va rezolva de la sine, iar odata ce va trece perioada de imperechere, nu va mai fi asa de agresiv masculul.
De acord cu tine, dar am o nelamurire...daca e in perioada de imperechere, nu ar trebui sa fie mai ''dragut'' cu ea? sa-i faca curte si nu sa o muste. Daca se inclesteaza reciproc abia ii despart pentru ca niciunul nu cedeaza. O sa-i dau timp sa se acomodeze. Asa cum am avut rabdare cu ea, voi avea rabdare si cu el. \Problema e ca spatiul este foarte mic si cand spun spatiu ma refer strict la volumul de apa si nu la uscat, pentru ca au libertatea de a se plimba pe unde vor in apartament (ei ii place foarte mult sa exploreze).
Ma gandesc ca testoasele - in relatiile lor una cu cealalta - nu au memorie olfactiva sau vizuala (de afectiune si atasament nu poate fi vorba), pentru ca dupa 10 luni de cand au fost despartite nu se mai recunosc, in ciuda faptului ca au constituit o pereche.
Ma gandesc ca testoasele - in relatiile lor una cu cealalta - nu au memorie olfactiva sau vizuala (de afectiune si atasament nu poate fi vorba), pentru ca dupa 10 luni de cand au fost despartite nu se mai recunosc, in ciuda faptului ca au constituit o pereche.
- Testos activ

Acuma de atasare nu poate fi vorba la reptile. Oricum, daca femela are oua, implicit nu se mai poate imperechea cu ea (chiar daca sunt nefertile ouale), dar tot nu ar trebui sa fie asa agresiv cu ea. Cine stie si in ce conditii a crescut - poate de aceea e mai teritorial. Eu zic sa mai astepti putin ca se termina curand perioada de imperechere (asa pe la mijlocul lui iunie as zice).
Mai astept o luna si daca tipul ramane agresiv ma gandesc foarte serios sa-l dau spre adoptie. Poate ca ar fi spre binele lor sa dau o pereche si sa raman doar cu batranul meu testos. Chiar nu am suficient spatiu, iar loc de un bazin mai mare nu posed si cred ca testoasele se chinuiesc...se calca pe labe cand sunt in apa. Multumesc inca o data Sheppard pentru promptitudine si bunavointa.
Este gata terariul conceput de tine? Poate ai ceva poze... Sunt curioasa cum a iesit.
Este gata terariul conceput de tine? Poate ai ceva poze... Sunt curioasa cum a iesit.
- Testos activ

E gata acvaterariul de ceva vreme - am tot actualizat postul pe masura ce avansam cu treburile: http://www.testoase.com/post-23502.html&highlight=
In legatura cu adoptia, le-as prelua cu cea mai mare placere, doar ca momentan nu mai am suficient spatiu pentru adoptii si nu vreau sa suprapopulez helesteul mare din gradina. Acvaterariul asta nou e conceput si pentru puii care vor creste destul de mult pana anul viitor; va trebui sa ii mut atunci din cutia de rozatoare (unde sper sa vina urmatoarea generatie) in iazul nou amenajat.
In legatura cu adoptia, le-as prelua cu cea mai mare placere, doar ca momentan nu mai am suficient spatiu pentru adoptii si nu vreau sa suprapopulez helesteul mare din gradina. Acvaterariul asta nou e conceput si pentru puii care vor creste destul de mult pana anul viitor; va trebui sa ii mut atunci din cutia de rozatoare (unde sper sa vina urmatoarea generatie) in iazul nou amenajat.
Foarte ingenios acvaterariul...Felicitari! Ma intreb unde vei mai creste generatia urmatoare si cele ce vor mai veni. Adica unde te vei opri. Vor fi mult prea multe.
In ceea ce priveste teroristul meu testos, voi mai astepta si cine stie, poate voi da un anunt mai incolo. De femela m-am atasat...e chiar simpatica...ma trezesc cu ea in dormitor dimineata. Am numit-o Zuza pentru ca e cam zapacita...umbla foarte mult, imi darama toate ghivecele cu flori. Azi era numai noroi pe balcon, peretii innegriti de urmele ghearelor, iar florile sunt varza, mi le-a stricat pe toate, pentruca e mare, are putere si se urca pe ghivece sau , asa cum am mai spus, le darama. Cred ca trebuie sa le pun mai sus, sa mesteresc o etajera. Voi incerca sa pun niste poze cu micile vietuitoare.
Prietenul tau care isi avea in plan sa-si faca helesteu, si-a facut suma de broaste?
In ceea ce priveste teroristul meu testos, voi mai astepta si cine stie, poate voi da un anunt mai incolo. De femela m-am atasat...e chiar simpatica...ma trezesc cu ea in dormitor dimineata. Am numit-o Zuza pentru ca e cam zapacita...umbla foarte mult, imi darama toate ghivecele cu flori. Azi era numai noroi pe balcon, peretii innegriti de urmele ghearelor, iar florile sunt varza, mi le-a stricat pe toate, pentruca e mare, are putere si se urca pe ghivece sau , asa cum am mai spus, le darama. Cred ca trebuie sa le pun mai sus, sa mesteresc o etajera. Voi incerca sa pun niste poze cu micile vietuitoare.
Prietenul tau care isi avea in plan sa-si faca helesteu, si-a facut suma de broaste?
- Testos activ

Pai nu ma voi opri, in sensul ca testoasele care vor implini 4 ani (cel putin atunci estimez ca vor fi destul de mari) vor fi eliberate, asa ca destul de curand voi intra intr-un fel de ciclu, iar in fiecare an vreau sa eliberez o generatie.
Cunostinta aceea a finalizat helesteul si i-am dus 4 Trachemys scripta elegans adoptate din Bucuresti (2 femele si 2 masculi). Spunea ca sunt destule si ca prefera sa aiba acestea mai mult spatiu decat sa riste sa suprapopuleze locul. Imi pare rau ca nu prea pot fi de folos aici.
Cunostinta aceea a finalizat helesteul si i-am dus 4 Trachemys scripta elegans adoptate din Bucuresti (2 femele si 2 masculi). Spunea ca sunt destule si ca prefera sa aiba acestea mai mult spatiu decat sa riste sa suprapopuleze locul. Imi pare rau ca nu prea pot fi de folos aici.
Ok. Nu-i nimic, ma descurc eu. Ceea ce eliberezi sunt Trachmys sau Emys? Am vazut o gramada de Trachemys in lacul IOR din Bucuresti. Cred ca iarna asta au murit multe cu gerul naprasnic care a fost. Pacat ca oamenii care intra in posesia broscutelor nu-si asuma responsabilitatea pana la capat. Anul trecut plutea o Trachemis destul de mare, moarta pe lac. Nu stiu daca se pot adapta la temperaturi asa de scazute. Probabil ca in viitor vor dezvolta rezistenta la diferenta de temperatura.
- Testos activ