Ce testoasa sa aleg? :?
Moderator: Sheppard
acum cele doua aerisiri din pivnita comunica mai bine si aerisesc mai calumea. deci umiditatea a mai scazut... am un privilegiu destul de mare, parerea mea, deoarece am o iarna la dispoztie sa vad daca absolut totul este ok cu pivnita pentru a putea hiberna viitoarea mea broscuta, in siguranta. problema e ca acum cateva zile...ba chiar ani nu comunicau perfect aerisirile dar acum totul s-a rezolvat si avand o iarna la dispozitie si atata timp ma voi putea hotara daca voi putea avea in custodie o testoasa.
:turtle: + me = best friends :hug:
am vazut ca testoasei ii pot da de mancare si lintita. la malul dunarii este destul de multa lintita si ma gandeam sa ,,cultiv'' si eu pentur ai da testoasei. sa o cresc separat sau o pot lasa in helesteu si voi controla atent devoltarea acesteia. eu ma gandeam sa o las in helesteu pentru a se putea hrani independent testoasa.
Ultima oară modificat de ane pe 19 Sep 2011, 16:55, modificat 1 dată în total.
Foarte bine atunci. Eu le-am bagat in apa la testoase cateva Pistia stratiotes acum 2 saptamani. Dupa o saptamana nu mai era nici o frunza amarata sau urma care sa indice ca au fost vreodata acolo - le-au devorat complet; au sarit pe ele la 5min dupa ce le-am bagat in apa. Asta e.
Nici puisorii nu sunt mai blanzi cu plantele de apa. Le-au cam imprastiat peste tot. Tot incearca sa se ingroape in ele. La anul cred ca va trebui sa le inlocuiesc pe toate complet.
Nici puisorii nu sunt mai blanzi cu plantele de apa. Le-au cam imprastiat peste tot. Tot incearca sa se ingroape in ele. La anul cred ca va trebui sa le inlocuiesc pe toate complet.
as putea sa le pun un nisip foarte fin in helesteu? mai ales pentru ca o sa imi trebuiasca putin macar pentru lintita. dar este foarte fin. nisipul de la dunare este foarte fin si ma gandeam daca pot sa aleg de acolo care sa fie cat mai curat.
dar ca filtrare la helesteu ce as putea folosi.... ceva cat mai natural si usor de montat.(nu as prefera filtru din comert) stiu ca vic mi-a mai dat cateva optiuni dar daca mai stie cineva sunt bine-venite.
MULTUMESC.
dar ca filtrare la helesteu ce as putea folosi.... ceva cat mai natural si usor de montat.(nu as prefera filtru din comert) stiu ca vic mi-a mai dat cateva optiuni dar daca mai stie cineva sunt bine-venite.
MULTUMESC.
Buna
Pai filtrarea depinde ce filtru ai poti sa adaugi tu mai multe medi filtrante de exemplu poti pune bietris cu granulatie mica cam un pumn sau 2 (in functie de marimea filtrului) vata,bureste,carbon activ (Carbonu activ este un fel de carbon care in contact cu filtrul ii da apei niste rezultate mai bune pt ca are subtante medicinale ce ajuta la ph apei etc)
Cu Stima Coddytzza
Cu Stima Coddytzza
Un baietel pe nume Coddytzza :D ;) :X
Si probabil o fetita pe nume Cita :D ;) :X
Si probabil o fetita pe nume Cita :D ;) :X
Nisip sau pietris fin nu recomand in helesteu pentru ca e foarte greu de curatat si poate infunda pompa/filtrul. Pe fund ai putea pune pietre de dimensiuni medii, rotunde, daca tot vrei ceva.
Pentru plante, sunt niste ghivece de plastic facute pentru plante acvatice, cu multe gauri, sau poti folosi ghivece normale. Poti lua spre exemplu din acelea lungi de plastic si asa ai loc de mai multe plante; bagi substratul pentru plante acolo: ori nisip, ori substrat special pt plante acvatice din comert si pietre deasupra sa tina plantele in loc. Ghivecele le poti pune pe marginile helesteului; ar fi bine sa il faci pe nivele sau sa lasi margini la diferite adancimi pe care sa poti pune ghivece cu plante.
Plantele o sa contribuie la filtrarea apei, atata timp cat rezista.
Pentru plante, sunt niste ghivece de plastic facute pentru plante acvatice, cu multe gauri, sau poti folosi ghivece normale. Poti lua spre exemplu din acelea lungi de plastic si asa ai loc de mai multe plante; bagi substratul pentru plante acolo: ori nisip, ori substrat special pt plante acvatice din comert si pietre deasupra sa tina plantele in loc. Ghivecele le poti pune pe marginile helesteului; ar fi bine sa il faci pe nivele sau sa lasi margini la diferite adancimi pe care sa poti pune ghivece cu plante.
Plantele o sa contribuie la filtrarea apei, atata timp cat rezista.
deocamdata voi ramane la ghivecele cu plante. pe langa ghivece o sa pun si lintita, care consuma nutrientii din apa dar noaptea orice planta de apa extrage oxigenul din mediul acvatic. va afecta cu ceva asta sau nu prea conteaza?
helesteul il voi face in trei nivele:
-5/10cm(prima pe care il va folosi si testoasa si plantele, si voi face acest nivel cu panta si cu maluri)
-20/25cm(a doua, care va servi drept loc de inot etc.)
-10/15cm(a treia)
helesteul il voi face in trei nivele:
-5/10cm(prima pe care il va folosi si testoasa si plantele, si voi face acest nivel cu panta si cu maluri)
-20/25cm(a doua, care va servi drept loc de inot etc.)
-10/15cm(a treia)
Nu prea conteaza ca extrag plantele noaptea oxigenul din apa; testoasele respira oxigen din aer. Daca mai vrei sa bagi pesti, poate va trebui sa faci si o cascada sau sa pui o pompita care sa bage aer in apa.
Recomand sa te apuci de amenajat primavara, dupa ce se dezgheata pamantul. Cu ocazia asta poti planta si ce plante mai vrei imprejur si se vor prinde bine.
Recomand sa te apuci de amenajat primavara, dupa ce se dezgheata pamantul. Cu ocazia asta poti planta si ce plante mai vrei imprejur si se vor prinde bine.
Cred ca ar merge orice fel de nisip. Gasesti si in comert substrat pentru plante acvatice daca vrei.
Plante, poti pune cam ce doresti, in afara de plantele toxice din topicul asta: http://www.testoase.com/topic17.html . La mine, de muschi nu se prea ating testoasele (il folosesc numai ca ascunzatoare) si Lilaeopsis a rezistat bine (desi e "tunsa" cam scurt).
Plante, poti pune cam ce doresti, in afara de plantele toxice din topicul asta: http://www.testoase.com/topic17.html . La mine, de muschi nu se prea ating testoasele (il folosesc numai ca ascunzatoare) si Lilaeopsis a rezistat bine (desi e "tunsa" cam scurt).
Salut!
@konter: Trachemys vin exclusiv din crescatorii. Nimeni nu sta in USA prin balti, dupa ele- americanii au o idee un pic diferita despre cat face ora lor de munca :lol: .
@ane: CIUBAR, nu "cuibar" :lol: ! acele vase mari pentru amestecat mortare, vezi mai jos "Mortar Tub" sau "Mortar Trough":
http://www.suw-jopa.de/index.php?id=6&L=2
Eu am tot JOPA, de la Hornbach.
Raman la sfaturile mele anterioare:
- fara agitarea apei, doar un curent discret dintr-un retur in imersie.
- mai sigur este sa ai testoasele in ciubar, cu o palma de apa, fiindca de inecat nu se ineaca, dar dispare orice pericol de deshidratare. In plus, ai o inertie termica mai mare- un strat izolator in plus.
Lintita- culegeam cu minciogul cantitati URIASE, pe care trachemys le devorau cu mare pofta! Exact asta e esenta: adultul mananca 70% vegetale, dar sa fie plante acvatice, nu fructe si legume.
Ca pesti, ai putea sa pui Xiphophorus variatus- rezista intre 10*C- 35*C, si e si colorat. De la jumatatea lui Aprilie, in general, poti sa ii duci afara, si in Octombrie-Noiembrie, dupa an, recuperezi cati poti si nu ii tii mai sus de 20*C, eventual variat intre 12-22*C.
Sa alegi DOAR varietatile simple, fiindca celelalte- colorate, voalate, baltate etc.- sunt hibrizi cu alti Xipho si Platy, si deci nu atat de rezistente la frig. Ai exemple aici:
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/PikeKillifish/PikeKillifish.html
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=771
Astia sunt si frumosi si vor manca si larvele de tantari, care sunt o problema mare- doar nu vrei sa iti plasezi singura crescatoria de vampiri fix in propria curte!
Daca ti se pare complicat, prinde niste Gambusia holbrooki, dar nu au cine stie ce culori.
Pestii mai mari nu vor manca prea multi tantari, si mai pot fi si "agatati".
Sanatate!
@konter: Trachemys vin exclusiv din crescatorii. Nimeni nu sta in USA prin balti, dupa ele- americanii au o idee un pic diferita despre cat face ora lor de munca :lol: .
@ane: CIUBAR, nu "cuibar" :lol: ! acele vase mari pentru amestecat mortare, vezi mai jos "Mortar Tub" sau "Mortar Trough":
http://www.suw-jopa.de/index.php?id=6&L=2
Eu am tot JOPA, de la Hornbach.
Raman la sfaturile mele anterioare:
- fara agitarea apei, doar un curent discret dintr-un retur in imersie.
- mai sigur este sa ai testoasele in ciubar, cu o palma de apa, fiindca de inecat nu se ineaca, dar dispare orice pericol de deshidratare. In plus, ai o inertie termica mai mare- un strat izolator in plus.
Lintita- culegeam cu minciogul cantitati URIASE, pe care trachemys le devorau cu mare pofta! Exact asta e esenta: adultul mananca 70% vegetale, dar sa fie plante acvatice, nu fructe si legume.
Ca pesti, ai putea sa pui Xiphophorus variatus- rezista intre 10*C- 35*C, si e si colorat. De la jumatatea lui Aprilie, in general, poti sa ii duci afara, si in Octombrie-Noiembrie, dupa an, recuperezi cati poti si nu ii tii mai sus de 20*C, eventual variat intre 12-22*C.
Sa alegi DOAR varietatile simple, fiindca celelalte- colorate, voalate, baltate etc.- sunt hibrizi cu alti Xipho si Platy, si deci nu atat de rezistente la frig. Ai exemple aici:
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/PikeKillifish/PikeKillifish.html
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=771
Astia sunt si frumosi si vor manca si larvele de tantari, care sunt o problema mare- doar nu vrei sa iti plasezi singura crescatoria de vampiri fix in propria curte!
Daca ti se pare complicat, prinde niste Gambusia holbrooki, dar nu au cine stie ce culori.
Pestii mai mari nu vor manca prea multi tantari, si mai pot fi si "agatati".
Sanatate!
- Testos activ

Eu am ingradit asa:
Am luat un gard de plasa de 10mx1m si l-am taiat in 4 benzi de cate 25cm inaltime. Am batut niste lemne in pamant la fiecare 50cm si am prins plasa cu coliere de plastic. Ce era prea lung din colier am taiat. Partea de sus am indoit-o pentru a nu permite escaladarea (testoasele sunt experte in catarat si evadat). Nu am mai ingropat partea de jos a plasei in pamant, pentru ca am acea bordura la dale care merge vreo 10cm in pamant, deci nu pot sapa pe dedesupt.
Am luat un gard de plasa de 10mx1m si l-am taiat in 4 benzi de cate 25cm inaltime. Am batut niste lemne in pamant la fiecare 50cm si am prins plasa cu coliere de plastic. Ce era prea lung din colier am taiat. Partea de sus am indoit-o pentru a nu permite escaladarea (testoasele sunt experte in catarat si evadat). Nu am mai ingropat partea de jos a plasei in pamant, pentru ca am acea bordura la dale care merge vreo 10cm in pamant, deci nu pot sapa pe dedesupt.