Probleme helesteu

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Probleme helesteu

de Sheppard » 06 Aug 2011, 17:36

Am o mica problema cu helesteul meu. Din cate stiu eu (nu am fost de fata cand a fost montata folia), folia de PVC este pusa in strat dublu cu ceva panza pe dedesupt. Problema este, ca s-a infiltrat apa sub folie, probabil pe la marginile libere dupa ploaie (fisura in folie nu este, ca altfel scadea nivelul apei in iaz repede).

Prin urmare, datorita apei acumulate intre cele doua straturi, cand scot apa ca sa o schimb, se umfla folia pe fund, ceea ce imi ingreuneaza putin procesul de curatare. De asemenea, am impresia ca si atunci cand e plin, s-a mai redus putin din spatiul de pe fund din cauza apei acumulate dedesupt.

In primavara, imi crapase folia (am lasat apa in iaz, a inghetat si a crapat folia de PVC), iar prin crapatura aceea am putut introduce o pompa mica pentru a scoate apa afara. Acuma insa, avand in vedere ca am lipit un petec acolo, nu mai prea pot sa introduc ceva intre folii.

A mai patit cineva chestia asta? Stie cineva o solutie permanenta la problema? Multumesc anticipat.
Testos Moderator
Testos Moderator

de gabimga1298 » 08 Aug 2011, 21:44

m-am uitat putin peste cele spuse de tine, si ma intreb cum sa putut taia folia de PVC ? Si eu de curand mi-am facut un iaz in curte tot cu folie PVC si proprietarii magazinului de unde am cumparat-o au spus ca rezista la inghet . doar ca folia mea de PVC este dintr-o singura fasie , nu din mai multe bucati . ei spuneau ca durata medie de viata la o folie PVC este de 10 ani .
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 08 Aug 2011, 23:20

Pai si mie mi-a spus ca rezista la inghet. Problema a fost ca s-a tot topit zapada si s-a umplut helesteul iarasi cu apa, iar apoi a inghetat. Si probabil cum sa tot frecat stratul ala de gheata de suprafata de folie, a sfredelit-o. Oricum s-a rezolvat rapid cu un petec si lipici pentru folii PVC. Iarna asta scot apa de fiecare data cand se aduna.

Chestia e ca nu stiu cum sa scot apa dintre cele doua straturi de folie si panza...
Testos Moderator
Testos Moderator

de gabimga1298 » 09 Aug 2011, 21:53

am fost curios sa te intreb de problema ta cu folia pentru ca si eu pe langa iazul testoasei mai am unul mai mare populat cu pesti . si eu din iazul mai mic voi scoate apa iarna , dar ma ingrijorez pentru cel mare , din acela nu pot scoate apa din cauza pestiilor
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 09 Aug 2011, 22:00

Eventual poti sparge gheata cand se formeaza sau poti baga un incalzior. Acuma depinde si ce folie e, ca a mea nu e din cele mai groase - acelea poate rezista mai bine.
Testos Moderator
Testos Moderator

de gabimga1298 » 09 Aug 2011, 22:05

pai nu stiu ce incalzitor pot baga , pentru ca iazul meu ii foarte mare lungimea de 5m , latimea de 3m si adancimea de 1 m . dar totusi am sperante ca nu se va sparge folia . vom vedea la iarna ...
Testos juvenil
Testos juvenil

de Sheppard » 10 Aug 2011, 01:10

Sunt ceva incalzitoare pentru iazuri, foarte scumpe, dar care din cate am vazut tin apa neinghetata doar in jurul lor; creeaza mai mult o copca pentru pesti, sa se mai oxigeneze apa si sa iasa dioxidul de carbon afara.
Testos Moderator
Testos Moderator