Ce fel de testoasa e?
Moderator: Sheppard
13 mesaje
|Pagina 1 din 1
Ce fel de testoasa e?
Salutare,
Am gasit acum cateva zile, la Dunare, o testoasa pe mica mica :), cat o moneda de 50 de bani. Am luat-o acasa, i-am pus un acvariu, filtru, incalzitor si tot ce mai trebuie. Pare sa fie in elementul ei. Singura problema e ca nu reusesc sa-mi dau seama exact ce specie este ca sa stiu ce mancare sa ii cumpar. Am incercat sa ii dau bucatele mici de gamarus si pesti uscati dar nu i-au placut.
http://img830.imageshack.us/i/dscf3445ng.jpg/
La nevoie pot sa pun si poze din alte unghiuri. Ce pot sa spun e ca are o codita foarte lunga si subtire.
Am gasit acum cateva zile, la Dunare, o testoasa pe mica mica :), cat o moneda de 50 de bani. Am luat-o acasa, i-am pus un acvariu, filtru, incalzitor si tot ce mai trebuie. Pare sa fie in elementul ei. Singura problema e ca nu reusesc sa-mi dau seama exact ce specie este ca sa stiu ce mancare sa ii cumpar. Am incercat sa ii dau bucatele mici de gamarus si pesti uscati dar nu i-au placut.
http://img830.imageshack.us/i/dscf3445ng.jpg/
La nevoie pot sa pun si poze din alte unghiuri. Ce pot sa spun e ca are o codita foarte lunga si subtire.
- Testos juvenil

E testoasa Emys orbicularis, probabil mascul. E testoasa de apa autohtona protejata prin lege. Nu trebuia sa o iei din mediul ei natural. Vezi ca la varsta asta sunt foarte sensibile. De mancat poti sa-i dai carne de vita, pasare, peste, viermisori, rame. Incearca cu mancare vie, proaspata in loc de uscaciuni din pet-shop. Exclus carne de porc, pentru ca e greu digerabila.
Dar parerea mea e ca ar trebui sa o eliberzi inapoi unde ai gasit-o sau undeva unde stii ca traiesc astfel de testoase.
Dar parerea mea e ca ar trebui sa o eliberzi inapoi unde ai gasit-o sau undeva unde stii ca traiesc astfel de testoase.
Ultima oară modificat de Sheppard pe 02 Mai 2011, 15:32, modificat 1 dată în total.
Salut,
Multumesc pentru raspuns. Banuiam si eu ca este Cistuda, insa nu eram foarte sigur. A cam fost nevoie sa o iau din mediul unde am gasit-o pentru ca are carapacea de pe burtica cu o mica problema. Mai exact, platosa are un loc in care e despartita in 2 bucati cam la mijlocul ei. O sa dau o raita prin ora sa vedem ce mancare vie gasesc.
Multumesc pentru raspuns. Banuiam si eu ca este Cistuda, insa nu eram foarte sigur. A cam fost nevoie sa o iau din mediul unde am gasit-o pentru ca are carapacea de pe burtica cu o mica problema. Mai exact, platosa are un loc in care e despartita in 2 bucati cam la mijlocul ei. O sa dau o raita prin ora sa vedem ce mancare vie gasesc.
- Testos juvenil

era asa ptr ca e proaspat iesita. la testoasele mici asa se observa, lafel ca si la bebelusi la cateva zile dupa nastere cordonl ombilical. deci fa un bine si eliberreaz`o acum cat inca nu stie sa i se dea de pomana mancare, si cumpara/adopta macar una din petshop.
dupa maxim 1 an te vei plictisii de ea si ori ii dai drumu`n dunare iar ori incerci sa o vinzi/donezi.
ps: mor pe astia ca tine si ca altii care cum gasesc ceva iau acasa fara sa se mai gandeasca la o repunere`n libertate imediata. de ce naiba nu luati cainii de pe strada? aia pui nu astia mari. sau pisicile, sau eu stiu... altceva... macar aia nu necesita schimb de apa, acvariu, mare, etc... pacat ca nu exista si la noi o politie a animalelor cum sunt in emisiunile de pe animal planet, sa vina sa va dea cate`o amenda de va ustura si`n gaura ***ului
dupa maxim 1 an te vei plictisii de ea si ori ii dai drumu`n dunare iar ori incerci sa o vinzi/donezi.
ps: mor pe astia ca tine si ca altii care cum gasesc ceva iau acasa fara sa se mai gandeasca la o repunere`n libertate imediata. de ce naiba nu luati cainii de pe strada? aia pui nu astia mari. sau pisicile, sau eu stiu... altceva... macar aia nu necesita schimb de apa, acvariu, mare, etc... pacat ca nu exista si la noi o politie a animalelor cum sunt in emisiunile de pe animal planet, sa vina sa va dea cate`o amenda de va ustura si`n gaura ***ului
Acvariu: 100x40x40; Filtru: Tetratec EX700; Resun Sp-2500 - ptr recircularea apei. Incalzitor: Tetratec 100w; Incalzire insula: bec normal 60w; Lumina: Reptil Glo 5.0
Prietene, decat sa debitezi prostii mai bine abtine-te. Am deja o Graptemys de vreo 2 ani asa ca nu-mi propovadui mie aberatii d-alea de copilasi frustrati care viseaza la testoase. Imi place totusi ca in loc sa dai un sfat decent si calm sari sa comentezi ca tzatza Mariorara de pe marginea drumului si sa jignesti. Inteleg ca vrei sa te dai cocos, ca doar esti moderator aici pe tarla, dar ti-ai ales extrem de prost persoana. Cand am primit-o pe a mea era ceva mai maricica asa ca n-aveam de unde sa stiu ca atunci cand sunt mici au plastonul separat. Am luat-o pentru ca parea ca e bolnava si cand i-am mai vazut si plastonul separat am zis ca poate incerc sa o ajut cu ceva. Oricum, la ora asta sta in fostul acvariu al testoasei mele, are un incalzitor si un filltru, pietre de rau, o pluta mare pe care poate sa iasa si pare ceva mai vioaie.
Inteleg ca in general ai de-a face cu pusti de 14-16 ani extaziati ca au un animal de companie intr-un acvariu, dar asta nu inseamna ca toata lumea care pune o intrebare pe forum e la fel.
Cat despre politia animalelor... Hai sa n-o dam in diverse. Sunt vreo doua specii de testoase native in Romania si orice gigel care are idee cum se tine o testoasa stie ca sunt protejate prin lege. Felicitari! M-ai ajutat mult de tot... Pana mai dai un raspuns similar ca cel de mai sus o sa dau o fuga cu ea pana la veterinar sa-mi dea o parere pertinenta.
Sa aveti o zi faina!
Inteleg ca in general ai de-a face cu pusti de 14-16 ani extaziati ca au un animal de companie intr-un acvariu, dar asta nu inseamna ca toata lumea care pune o intrebare pe forum e la fel.
Cat despre politia animalelor... Hai sa n-o dam in diverse. Sunt vreo doua specii de testoase native in Romania si orice gigel care are idee cum se tine o testoasa stie ca sunt protejate prin lege. Felicitari! M-ai ajutat mult de tot... Pana mai dai un raspuns similar ca cel de mai sus o sa dau o fuga cu ea pana la veterinar sa-mi dea o parere pertinenta.
Sa aveti o zi faina!
- Testos juvenil

OsDeRos are dreptate. E normal sa arate asa plastronul. Unde vezi tu pata acea alba a fost sacul vitelin. Te rog du-o inapoi unde ai gasit-o. Presupun ca in zona ta sunt lacuri cu apa dulce unde traiesc testoase. Elibereaz-o cat mai repede. Sau incercam noi sa gasim o zona daca nu. Specia este oricum protejata prin lege.
Te rog spune-ne ce intentii ai. Pentru alte nelamuriri posteaza pe forum si incercam sa te ajutam.
LE: ai grija si la ce veterinar o duci. Suntem in Romania si majoritatea habar nu au sa manuiasca testoase; prin urmare pot sa ii faca mai mult rau. Uite aici cateva cabinete veterinare recomandate de utilizatori, care au lucrat cu testoase: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=8
As propune sa evitam certurile de genul, pentru ca nu prea isi au rostul. Dar te rog Xheil, gandeste-te serios sa o redai naturii. Te putem ajuta in privinta asta. Trebuie educata si Romania ca speciile pe cale de disparitie nu sunt protejate degeaba. Conteaza fiecare exemplar. Daca ai in zona un mediu in care traiesc testoase, ar trebui facute eforturi sa se protejeze adecvat zona, sa fie declarata rezervatie naturala.
Te rog spune-ne ce intentii ai. Pentru alte nelamuriri posteaza pe forum si incercam sa te ajutam.
LE: ai grija si la ce veterinar o duci. Suntem in Romania si majoritatea habar nu au sa manuiasca testoase; prin urmare pot sa ii faca mai mult rau. Uite aici cateva cabinete veterinare recomandate de utilizatori, care au lucrat cu testoase: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=8
As propune sa evitam certurile de genul, pentru ca nu prea isi au rostul. Dar te rog Xheil, gandeste-te serios sa o redai naturii. Te putem ajuta in privinta asta. Trebuie educata si Romania ca speciile pe cale de disparitie nu sunt protejate degeaba. Conteaza fiecare exemplar. Daca ai in zona un mediu in care traiesc testoase, ar trebui facute eforturi sa se protejeze adecvat zona, sa fie declarata rezervatie naturala.
Defapt e gasita langa o baltoaca ramasa dupa ce s-a retras Dunarea. De eliberat am unde sa o eliberez, insa n-ar fi langa locul unde a fost gasita. Urmeaza sa o duc in seara asta la veterinar sa vedem cat de sanatoasa este si cum pot sa o ajut. Drept sa-ti spun in zona aia n-am mai vazut o testoasa de cel putin 5 ani de zile(si stiu ce spun pentru ca atunci cand eram mic ma bateam mereu cu ele cand mergeam la pescuit). Intr-o oarecare masura am luat-o si fix pentru ca e pe cale de disparitie si mi-ar fi parut rau de ea sa fie bolnava si sa o las sa moara. Oricum la ce atentie primesc la noi... mai bine la mine in acvariu decat pe mijlocul strazii langa Cotroceni si sa nu dea nimeni 2 bani pe ea asa cum a patit una zilele trecute. Pana am oprit eu masina si m-am intors dupa ea, plecase(sper!).
Anunt dupa ce vedem ce spune veterinarul.
Anunt dupa ce vedem ce spune veterinarul.
- Testos juvenil

Salut.Pe plaja Vadu astazi purtata de valuri era o broscuta de vreo 5-6 cm.Se pare ca e aceeasi specie ca si cea de mai sus.Am scos'o din apa deoarece imi parea ciudat sa vad broasca testoasa de apa sarata in Romania si inevitabil am ramas cu ea.Am o intrebare.Unde anume o pot lasa in natura ca sa isi continue viata linistita?(presupun ca nu in Marea Neagra).
Foarte bine ca ai scos-o din apa. E de apa dulce - nu avem testoase marine la noi. In primul rand sa aiba acuma apa dulce la discretie sa se poata hidrata - cine stie cata apa sarata a inghitit. Sa o tii sub observatie putin si da-i de mancare. Daca mananca e ok.
Alimentatie: carne de vita, peste, rame, uscaciuni de la pet-shop pentru testoase acvatice, carne de pui.
Trebuie un lac destul de mare, cu peste, cat mai retras ca sa nu fie pescuita; ideal sa fie si alte testoase. Pe la Bucuresti nu ai drum nu? Sau eventual sa o trimit cu un autocar la mine sau la vic sa o eliberam intr-un loc cu alte testoase. Platesc eu transportul.
Poate mai vine cineva cu o propunere in zona aceea. Eu personal nu stiu, deci nu ma bag. Ma bucur ca vrei sa o redai naturii - respect.
Alimentatie: carne de vita, peste, rame, uscaciuni de la pet-shop pentru testoase acvatice, carne de pui.
Trebuie un lac destul de mare, cu peste, cat mai retras ca sa nu fie pescuita; ideal sa fie si alte testoase. Pe la Bucuresti nu ai drum nu? Sau eventual sa o trimit cu un autocar la mine sau la vic sa o eliberam intr-un loc cu alte testoase. Platesc eu transportul.
Poate mai vine cineva cu o propunere in zona aceea. Eu personal nu stiu, deci nu ma bag. Ma bucur ca vrei sa o redai naturii - respect.
Eu am vazut o Emys adulta in balta sarata de la Limanu. Stiu ca apa e foarte sarata, dar probabil salinitatea e ceva mai mica decat a marii. Nu m-am putut apropia prea mult intruct testoasa era foarte vioaie si a fugit imediat.
- Testos activ

Ciudat ca sta si pe acolo. Oricum, daca e apa prea sarata, va migra spre un loc cu apa mai dulce (asta daca nu o gaseste cineva si o ia acasa sau daca nu o calca vreo masina). Populatii mai mari de Emys sunt in Delta Dunarii. In rest mai sunt cateva locuri prin Tulcea, lacurile de la Grindul Lupilor si alte cateva balti prin zona.
13 mesaje
|Pagina 1 din 1