Sfaturi pentru o broscuta de 11 ani

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Sfaturi pentru o broscuta de 11 ani

de stancu.mihaela » 31 Ian 2011, 22:21

[size=18][/size]
Buna ziua,

In primul rand, va multumesc foarte mult pentru acest site si forum-ul dezvoltat pe acesta, eu l-am descoperit de curand si am fost foarte bucuroasa ca exista, in sfarsit, cineva care sa ofere mai multe informatii atat de bine documentate, legate de cresterea testoaselor!

Eu am o broscuta testoasa de Florida, femela, de 11 ani, o cheama Daria si nelamuririle mele sunt legate de faptul ca ii este absolut necesar un acvariu mai mare si mai multe accesorii, intrucat din toamna trecuta am fost nevoita sa o mut pe balcon, neavand prea mult spatiu in apartament. Balconul este inchis cu termopan, dar nu are o sursa de incalzire (ex. calorifer) si doua geamuri stau mai tot timpul deschise oscilobatant, avand in vedere ca am permanent rufe puse la uscat. In aceste conditii, acvariul existent are un incalzitor puternic si un capac improvizat pe 70% din suprafata deschisa. Noul acvariu va avea dimensiuni de 90 x 40 x 40 cm, coloana de apa va fi cam de 25 cm, iar acvariul va fi asezat pe una dintre laturile balconului (care are in total 100 cm). Am achizitionat deja un filtru extern JBL 700, am in total doua incalzitoare disponibile, ii voi construi o platforma/rampa pe care sa poata iesi la suprafata apei, ii voi aduce niste pietre de rau in acvariu, voi construi o masa sufietc. Problema cea mai urgenta este ca, in prezent, aerul pe care il respira in balcon este rece, are cam 8 – 10 grade, spre deosebire de apa care are o temperatura optima. Lumina naturala exista din belsug, dar prioritara in acest moment este asigurarea caldurii. In acest context, intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ce fel de sursa de radiatii UV si de incalzire a aerului de la suprafata apei imi recomandati? As prefera sa folosesc becuri si nu tuburi de neon, din motive practice (pot instala pe balcon o aplica pe care sa o fixez reglabil fata de suprafata apei), dar nu stiu ce fel de bec i-ar putea asigura atat radiatia ultravioleta necesara (care pe balcon este blocata de geamurile de sticla), cat si caldura din aer. Am citit pe site despre becul Reptil Glo 5.0, dar inteleg ca acesta nu face suficienta caldura la 30 cm fata de suprafata apei, cat sa asigure o temperatura optima. Ce solutie pot gasi?
2. Nu stiu ce sa fac cu acel capac improvizat (o foaie de plexiglas), daca are sau nu nevoie de el acum sau pentru viitorul acvariu, pe de o parte nu pot acoperi integral acvariul pentru ca mi-e teama ca Daria va ramane astfel fara oxigen (nu sunt sigura daca oxigenul din apa e suficient, iar filtrul extern nu stiu daca oxigeneaza apa.....), iar pe de alta parte, nu stiu cum pot incalzi aerul din zona de 20% ramasa neacoperita. In ce conditii l-as putea lasa deschis macar partial? Este nevoie de asta?
3. Ce altceva mai trebuie sa am in vedere, din perspectiva faptului ca Daria va locui pe balcon si vara, si iarna? As vrea sa ii cumpar tot ce are nevoie, dar in acelasi timp va rog sa-mi spuneti ce este si ce nu este necesar in aceste conditii, ca sa nu dau o multime de bani pe ceva ce nu i-ar fi util. Cum as putea amenaja suplimentar noul acvariu? Am vazut tot felul de pietre colorate si alte accesorii, dar mi-e teama ca Daria ar putea sa inghita pietrele mai mici, iar pietrele mai mari le poate lovi cu labutele si arunca in peretii acvariului, deci si aici am o oarecare ezitare.... ce ii este absolut necesar in noul acvariu?

Multumesc anticipat pentru amabilitate si rabdare! J Promit sa postez fotografii cand va fi gata acvariul!

de dadu3238 » 31 Ian 2011, 22:51

Buna,

Este destul de neplacut pentru ea sa strea pe balcon, la temperatura aia. In plus, daca zici ca o sa stea geamul deschis, iarasi nu este bine deoarece este sensibila la curentii de aer rece. Daca totus nu ai incotro ai putea sa acoperi tii acvariul acoperit in proportie de 70-80% si sa pui in interior un bec de 60W deasupra portiunii cu apa, intr-un colt (sa nu fie aproape de insula) iar deasupra insulei Reptil Glo 5.0. Un bec emitator de infrarosii ar mai putea ajuta la incalzit desi e optional.

Cat despre amenajare...sa nu folosesti pietre colorate cu cine stie ce...uneori se folosesc lacuri si vopseluri toxice. Cele mai bune sunt cele luate din rau, si fierte pentru omorarea bacteriilor rotunjite si obligatoriu mai mari decat gura ei. Plantele in interior nu vor rezista prea mult.

Mult noroc si sa ne ti la curent!:)
dadu3238@yahoo.com
+40 728 05 35 75
--------------------------
www.dadu3238.blogspot.com
Testos juvenil
Testos juvenil

de Pandy » 01 Feb 2011, 17:02

1. Daca vei reusi sa gasesti bec UV (ReptiGlo 5.0) inseamna ca esti norocoasa. Dar, in orice caz, aceasta nu va produce caldura, el doar ajuta la sintetizarea vitaminei D3 in carapacea testoasei. Pentru incalzirea aerului de deasupra insulitei foloseste un bec normal de 60W montat la 30 cm deasupra insulitei. Dar acest lucru e cu dus-intors, pentru ca, in cazul tau, curentii de aer existenti nu vor ajuta prea mult.

3. Pentru anotimpul cald (vara), vei avea nevoie de o zona unde sa fie permanent umbra pentru a se retrage. Alte sfaturi ... daca ai putea sa eviti cat mai mult posibil curentii de aer produsi de geamuri ar fi perfect
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator

de stancu.mihaela » 01 Feb 2011, 20:40

Multumesc mult de tot pentru sfaturi! Intr-adevar, caut acel bec de vreo saptamana si nu reusesc sa-l gasesc, deci probabil voi recurge la o alta varianta, cea cu becul de 60 W pare OK. Stiu ca pe balcon nu e varianta ideala pentru ea, dar chiar nu am cum s-o pastrez in alta parte, pentru ca am mobilat camera in care statea anterior si acvariul ei (mai ales cel nou....) este destul de mare. O sa fac tot posibilul sa o feresc de curenti, vom mesteri un capac pentru acvariu si poate ca becul va ajuta. Oricum, promit sa va tin la curent!

O seara placuta!

de stancu.mihaela » 03 Feb 2011, 23:43

Deocamdata, am recurs la o solutie de compromis, adica am mutat acvariul cu totul din balcon intr-un colt cam inghesuit din casa, pana cand reusim sa punem la punct noul acvariu. O sa mai dureze ceva.... Revin cu detalii! :wink: