O mica Trachemys scripta scripta

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

O mica Trachemys scripta scripta

de Mustang » 16 Noi 2010, 18:41

Buna seara!

Am primit cadou, saptamana trecuta, de la colegii de munca o Trachemys scripta scripta (cu tamplele gablene), e fetita (descoperire proprie, dupa consultarea forumului - deci ma si pot insela), varsta nu stiu sa o spun pentru ca nimeni nu o stie - iar persoana care a cumparat-o din pet shop a uitat sa intrebe, dimensiunea carapecei este undeva la 5 cm, iar plastronul este galben cu mici "pete" negre.

Ideea e ca am cautat pe forum diverse informatii cu privire la alimentatia ei dar nu am gasit prea multe informatii concludente pentru alimentatia unei broscute cu tample galbene, ci doar pentru cele cu tamplele rosii, asa ca mi-am facut curaj sa deschid un topic prin care sa pun cateva intrebari si sper sa nu imi iau papara de la moderatori si admini (deh, si eu moderez cateva forumuri si stiu cum e sa se repete de atatea ori aceleasi informatii).

So, here goes:
- Ce recomandati sa ofer "piticei" de papica? Momentan i-am oferit gamarus (aproape zilnic - 3-4 bucatele), putin peste, o feliuta mica-mica de ficatel de pui (pe care l-a infulecat intr-o jumatate de secunda) si salata pe care nici nu vrea sa o vada in fata ochilor, la fel ca si o bucatica mica de banana.
- Cat de mare trebuie sa fie acvaterariul pana mai creste? Momentan trec prin niste dificultati financiare si as dori sa ii concep eu unul, dat fiind faptul ca exista sansa sa "ies" mai ieftin decat achizitionarea unui acvaterariu. Momentan se afla intr-un bol din acela sub forma de cifra 9 sau 6 (cum vreti sa interpretati :)) si cu palmier de plastic (are un fel de insulita, dar nu se chinuie sa urce pe ea). De mentionat este faptul ca apa are o temperatura a camerei (sa zicem 24-25 grade) si raspunde rapid la orice zgomot si orice miscare a apei. Inoata ea cum poate pe acolo si o mai scot din cand in cand si o bag intr-o cutie de vreo 45 cm lungime si 15 latime sa isi mai faca de cap si pe uscat drept sport - o bag la stretching - incearca sa evadeze. :) Legat de problema asta: are ceva daca apa se "incalzeste" la lumina unui bec normal de 60 watti?
- Cat de des trebuie sa ii schimb apa daca sta in acest bol?
- E o chestie care astazi ma ingrijoreaza: de azi a inceput sa stea cu capul deasupra apei mai mult decat zilele trecute, scoate capul mult de tot (aproape tot) si isi "umfla" gatul foarte des - un parinte de-al meu vrea sa ma asigure ca de fapt respira... dar vreau sa ma asigur. Mentionez ca nu sta cu gura deschisa sau intredeschisa.
- Ce inseamna pleoape umflate? Adica - un exemplu foto sau o explicatie mai ampla se poate? Nu am mai avut broscute si vreau sa stiu ce inseamna "anomalie" daca voi intampina una.
- N-am botezat-o inca: nu m-am putut gandi la un nume pentru ea. Ce sugestii aveti? :)

Multumesc anticipat.

de alin » 16 Noi 2010, 18:52

-Daca ii asa mica nu ai de unde sa stii daca ii baiat sau fata
-Daca citeai 2 minute pe forum gaseai topicul asta care e si sticky : http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=13
-De preferat este sa schimbi 30% odata....cand? cand se murdareste
-eu zic sa-i iei un acvariu de 100-200l ca sa nu mai fie nevoie sa-l schimbi (sa nu faci risipa de bani)
-trebuie sa-i cumperi incalzitor si temp. sa fie la 27 (nu merge vrajeala cu "ii la temperatura camerei"
-de ce cand o scoti o bagi intr-o cutie? las-o sa se plimbe prin casa...
-apa NU se incalzeste la lumina unui bec, becul il folosesti pt UVB (cu ajutorul lor sintetizeaza vitamina D) (Vezi sa-l ti la o distanta de 30 cm de insulita)
-pleoapele umflate sunt atunci cand broscutele au probleme cu ochii (conjunctivita)
-nume: .... aici nu stiu sa-ti raspund, nu am idei:roll: sigur vei gasi tu ceva ;)

Deci echipamente iti trebuie asa: acvariu (Cat mai mare sa nu trebuiasca sa-i cumperi de 100 de ori pana ajungi la unul mare...) incalzitor cu termostat si sa fie setat la 27 de grade, insulita, filtru (de preferat extern) si bec ReptiGlo pt UVB(sau oricare cu UVB)

a, si btw:NU TINE BROSCUTA IN BOLUL ACELA DE PLASTIC CU PALMIER

Lectura: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=12 -despre ce-ti trebuie in acvariu
http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=5 -despre iluminare
http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=13 -despre hranire
Ultima oară modificat de alin pe 22 Noi 2010, 16:39, modificat de 3 ori în total.
Come to the dark side... We have COOKIES Imagine

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Testos meserias
Testos meserias

de Pandy » 16 Noi 2010, 18:54

Ea/el inca nu poti deosebi :) poate ti se pare ca e o ea, dar se poate sa ai neplacuta surpriza ca mai tarziu sa te trezesti ca are coada lunga si ghearele de asemenea.

Mancare - incearca cu orice de la petshop in materie de testoase - gammarus, inima de viata liofilizata, peste uscati (albi-liofilizati), creveti uscati, peste oceanic, sticksuri speciale

De recomandat sa ii schimbi cat de repede posibil acel bol. Fii sigur de dorinta, deoarece odata cu schimbarea lui vor veni si cateva cheltuieli suplimentare pe langa acvariu, si anume, filtru, incalzitor, poate un bec cu UV.

Apa cat de des acuma ... cand ti se pare tie murdara (asta nu inseamna ca daca ti se pare murdara din 2 in 2 ore sa o schimbi). 1 data la zi, 2 zile, 3 poate.

Daca scoate capul nu este problema, poate s-a invatat deja cu tine si nu mai e fricoasa.

Pleoape umflate -> daca tine ochiul/ochii inchisi aproape tot timpul, atunci te ingrijorezi

Nume: este un topic p-undeva p-acilea :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator

de alin » 16 Noi 2010, 18:58

Pandy scrie:
Nume: este un topic p-undeva p-acilea :)

http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=300 ;)

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Testos meserias
Testos meserias

de Pandy » 16 Noi 2010, 18:59

alin scrie:-apa NU se incalzeste la lumina unui bec, becul il folosesti pt UVB (cu ajutorul lor sintetizeaza vitamina D) (Vezi sa-l ti la o distanta de 30 cm de insulita)

Induci in eroare :) Becul clasic nu emite raze UVB. Eu stiu la ce te referi tu, dar incepatorii nu :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator

de alin » 16 Noi 2010, 19:01

Pandy scrie:
alin scrie:-apa NU se incalzeste la lumina unui bec, becul il folosesti pt UVB (cu ajutorul lor sintetizeaza vitamina D) (Vezi sa-l ti la o distanta de 30 cm de insulita)

Induci in eroare :) Becul clasic nu emite raze UVB

Am zis eu ca becul clasic emite UVB?
A intrebat daca sa foloseasca bec sa incalzeasca insulita si am zis ca nu ca becurile se folosesc pt UVB am zis mai jos un ex. Repti Glo

Testos meserias
Testos meserias

de Pandy » 16 Noi 2010, 19:04

Stiu ce vrei tu sa zici, dar din fraza pe care ai scris-o, un incepator intelege ca becul este folosit pentru UVB, in acea fraza nu specifici ca e Reptiglo sau clasic :) De aici ar aparea neintelegerea
Testos Moderator
Testos Moderator

de Mustang » 16 Noi 2010, 19:14

Cum spuneam... mi-am laut deja papara. Nu stiu de ce mi-a scapat topicul cu alimentatia. Se pare ca anumite chestiuni mi-au scapat in momentul cand am facut topicul - scuze sincere.

Ma intreba alin de ce o bag intr-o cutie... avand in vedere ca am covoras pufos, ma gandeam sa nu se umple de puf, praf, alte mizerii si sa ma trezesc ca o imbolnavesc eu.

Nici nu se pune problema sa o tin in bolul ala tot timpul, din acest motiv am intrebat. O sa ii fac unul saptamana asta (avand in vedere ca am mai tot ce imi trebuie pentru un spatiu de vreo 50 cm L / 25-30 l si 15-20 inaltime. Dupa cum spuneam, astept din nou salariul sa ii iau ceva ok pentru desfat - cadoul m-a prins exact in momentul in care cheltuisem banii din salariu pentru master si pentru anul 3 la o alta facultate.

Cu schimbarea apei, ma gandeam sa nu fie fie considerat des o data la 3 zile. :)

Multam pt raspunsurile prompte si rapide...

de Pandy » 16 Noi 2010, 19:20

Dupa ce vei schimba acvariul si vei adauga filtrul, apa nu o vei mai schimba in totalitate, dupa cum spunea si alin, vei schimba doar 30% si eventual vei completa cand vezi ca se evapora.

Cu privire la dimensiuni, cu cat mai mare cu atat mai bine, vei realiza ca in primele luni de viata va creste considerabil :wink:

P.S. un lucru pe care ar fi trebuit sa ti-l spun la inceput, Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ea. Sper sa nu fie cazul sa fie trista testoasa :)
Testos Moderator
Testos Moderator

de Mustang » 16 Noi 2010, 19:29

Pandy scrie:P.S. un lucru pe care ar fi trebuit sa ti-l spun la inceput, Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ea. Sper sa nu fie cazul sa fie trista testoasa :)

:)
Multumesc frumos.