Ajutor!

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Ajutor!

de T97 » 14 Noi 2010, 08:23

Ieri am primit o testoasa (nu sunt sigura daca este marginata sau gracea ibera, cert este ca persoana a luat-o din dobrogea) pe neasteptate.Este foarte mica.Am auzit de la cel care mi-a dat-o ca o are din august.Primul pas care vroiam sa il fac a fost sa ii cumpar un terariu si lampa UV.Eu citisem inainte despre testoasele Hermann ca sunt ilegale si nu pot fi crescute la bloc, dar nu stiam ca si cele gracea sunt.Pentru ca este foarte mica si a fost tinuta in captivitate de cateva luni, mi s-a spus ca nu mai poate sapa pentru a hiberna.
As dori sa primesc un sfat.Ce sa fac?Am primit mai multe optiuni:
1.Sa o tin pana in luna mai ,iar apoi sa o eliberez.
Ma tem ca s-ar putea adapta la modul asta de viata si ca nu se va mai putea integra in mediul ei natural.
2.Am auzit ca exista si posibilitatea de a o pune intr-un frigider special pentru testoase pentru a hiberna, iar apoi sa o eliberez tot in luna mai.
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 14 Noi 2010, 09:55

un sfat de la Dr. Laurentiu Rozylowicz ( http://www.portiledefier.ro/carapax):

"Acum nu mai poate fi eliberata, asa ca cea mai buna solutie este sa
fie tinuta in terariu cu lampa de UV. Nu neaparat un acvariu, o cutie
de lemn sau chiar de carton cu mici gaurele de ventilare fiind mai
buna. Cutia se poate face usor din parchet laminat. In substrat nu
este bine sa fie rumegus, si nici nisip. Cel mai bine ar fi pamant
amestecat cu nisip. Ca sa fi schimbat usor se poate pune in tavite de
plastic. Se hraneste cu vegetale, nu foarte multa varza. Temperatura
ideala pe la 21 grade.

De eliberat....pe la jumatatea lunii mai."
Testos Moderator
Testos Moderator

de T97 » 14 Noi 2010, 11:25

Va multumesc mult.Am vazut ca are tendinte de a intra in hibernare (doarme foarte mult).Trebuie sa o las, sau sa o scol, sa o hranesc, sa ii fac baita ; ca in luniile de vara?
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 14 Noi 2010, 13:00

dupa parerea mea poti sa-l lasi vreo luna la hibernare, dar dupa aceea sa il tii in conditii de vara...
Testos Moderator
Testos Moderator

de T97 » 14 Noi 2010, 13:17

Am inteles.Nu i se va intampla nimic?
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 14 Noi 2010, 13:35

nu i se va intampla nimic daca este sanatos si a mancat bine la primul "iubitor" de testoase...
Testos Moderator
Testos Moderator

de T97 » 14 Noi 2010, 13:47

Bun, mama are niste ghivece cu pomisori.Am vrut sa vad daca are intentii de a sapa, ba chiar i-am facut o gropita mica mica.Nici nu a vrut sa se indrepte spre gropita, nici sa sapa ea una.S-ar putea sa fie prima ei data cand ar trebui sa hiberneze? (fiind asa de mica).Daca nu vrea sa hiberneze, s-ar putea sa nu mai hiberneze niciodata?
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 14 Noi 2010, 16:01

hibernarea este atat instinctiva cat si fortata de racirea vremii. si nu te astepta sa faca ce vrei tu. apropo, ai mai avut testoase?
Testos Moderator
Testos Moderator

de T97 » 14 Noi 2010, 17:11

Da, am mai avut o Emys Orbicularis si o Trachemis Scripta Scrpta (cu tample galbene), dar asta este prima data cand am grija de o testoasa de pamant asa ca incerc sa ma documentez cat mai mult.Apropo, vad ca nu prea mai mananca...Poate fi de la sezonul rece?O alimetez cu salata, rosii si mar.Am vazut de ieri pana azi ca prefera rosiile.Am incercat si cu ardei verde si strugure, dar nu vrea.Mi s-a spus ca ar fi bine daca i-as gasi papadie si susai si stiu ca sunt foarte bune pentru ele ; dar nu stiu unde sa gasesc acum, fiind iarna...
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 14 Noi 2010, 19:22

acum fiind iarna, nu e nicaieri zapada (la munte, da), unde gaseai vara acolo gasesti si acum.

"Apropo, vad ca nu prea mai mananca...Poate fi de la sezonul rece?" tot simt o discontinuitate in ce scrii tu aici... citeste din nou tot ce s-a scris pana acum...
Testos Moderator
Testos Moderator

de T97 » 15 Noi 2010, 07:48

Da, am inteles.Va multumesc mult.
Testos juvenil
Testos juvenil

de vic » 25 Noi 2010, 01:09

:roll: T97, ai pierdut telefonul meu? Sau nu ai avut incredere in varianta propusa de mine :? ?
Te-ai incumetat sa tii animalutul fragil in conditiile in care vrei sa faci lucrurile "din mers"... Papadie si susai gasesti inca destule, dar, asa cum ti-am mai spus, o curte era esentiala. Daca il primeai vara, aveai timp si de documentare, si de format ochiul pentru locurile unde cresc plantele chiar si pentru un petic pe care sa cultivi tu insati cate ceva. Sau chiar timp sa te asiguri ca va ajunge de unde ti-a fost adus, daca era macar Iulie!
Nu-i mai oferi fructe dulci si legume. Si plantele indicate nu se culeg nici din spatiile verzi stradale, sunt pline de noxe! Mai degraba din parcuri, dar si acolo poate au fost folosite ierbicide sau insecticide- vezi isteria tantarilor-vectori de diverse molime si goange... Cele mai sigure sunt de pe diverse terenuri marginale, dar nu te vad batand maidanele...
Eu am campul langa mine si imi e mai usor sa culeg suficient pentru asiaticele mele, si cat mai sunt inca frunze, le tin active. Nu stiu cat voi mai avea la dispozitie verdeata, dar oricum m-am incadrat binisor in ce mi-am propus: le-am prelungit sezonul activ cat mai mult, si le voi oferi si o hibernare mai scurta.

Poti incerca hrana pentru testoase terestre de la JBL- gasesti la Hornbach. E fara aditivi si conservanti, simple galusti de fan din diverse ierburi.
Ca adult, Testudo tolereaza multe greseli pentru un timp, dar puii sunt altceva. Nu sunt ca pestisorii pentru care poti lua rapid un acvariu, un filtru si un flacon cu declorinator si sa o scoti la capat pana afli mai multe... Nici metabolismul lor- foarte diferit de cel al speciilor acvatice- nu iti face treaba mai simpla.
Succes!
Testos activ
Testos activ

de T97 » 25 Noi 2010, 08:53

vic, nu am pierdut telefonul tau.M-am decis sa o tin pana la primavara, iar apoi ma voi duce la tara, unde am gradina :P (de acolo ii iau si papadie, iar gradina arata ca un camp normal :P ) si o voi lasa libera(prin gradina) sa se acomodeze (cu mancarea s.a).Cand voi crede ca e pregatita, o voi elibera.O idee buna, nu?
FoReVeR WiTh My RePtiLe SiSteR :D *PeaCe* ':thumbsup:'
Testos juvenil
Testos juvenil

de vic » 29 Noi 2010, 20:57

T97, suna bine, cu conditia sa ai sursa de caldura si UV si hrana sanatoasa pentru ea daca ii sari hibernarea.
Unde anume la tara? In zona de origine a testoasei? Au o perseverenta idioata uneori, mai ales cand vad o posibila ruta de evadare. Neavand experienta, sa nu afli prea tarziu cat de tenace sunt...
Cel mai bine ar fi sa nu te bazezi pe ce crezi tu ca inseamna a fi pregatita; pentru ea e optim sa o eliberezi in locatia de origine imediat ce trece inghetul- adica inceput/mijloc de Aprilie, in functie de cum va fi primavara- ca sa prinda toate etapele sezonului. Exista grupe de plante care alcatuiesc dieta primara a testoaselor, fiecare cu ciclul lor specific de vegetatie, si e de dorit sa aiba acces la toate, si la timpul lor. Mai ales ca e un animal mic, si orice greseala il poate afecta, mai usor sau foarte grav.
Cunosc o singura persoana care a luat odata din Dobrogea :roll: un puisor cat un ou- acum 15 ani- si sa reuseasca sa il creasca in mod corect (la curte!)- si anul asta s-a imperecheat; l-am... felicitat ca macar a luat un puisor si nu un adult, dar deja mai avea 2 mari acasa, culese deja mature :( ... cu asta m-a lovit!!! In rest, am auzit "n" povesti despre "cum a murit broscuta noastra :cry: "... de regula, cele capturate ilegal sunt cele mature, vizibile, si acelea pot rezista mai mult in conditii improprii... dar "rezista mai mult" sa nu-ti sune ca si "merge si asa", fiindca diferenta e enorma.
Cel mai mult am auzit de testoasa tinuta 15 ani (!!!) in apartament- desigur, era deja adulta la capturare. Dupa acesti ani "fericiti" s-a dus. Pare mult, dar sa nu uitam ca pot bate suta de ani... si ca sunt mature sexual cam la aceeasi varsta cu noi... nu e deci un animal din care iei si stocul se reinnoieste anual. Deci, "fericita" si "longeviva" testoasa-record-in-apartament a crapat, dupa cate am dedus eu, pe la 40 de ani. Considerand oarecum paralele etapele vietii testoasa vs. om, ar trebui sa ma cam pregatesc de final... si evident ca nu e timpul, cum nici la o testoasa nu au fost acei cca. 40 de ani.
Am scris toate acestea ca sa te previn ca, oricat de tentata ai fi sa pastrezi testoasa, nu merge in apartament. In plus, daca ii stii locatia, poti repara o greseala- nu mai mentionez de ilegalitate, ca "etnobotanicele" sunt legale, si deja e irelevant...
Daca ai nevoie de vreun sfat, apeleaza.
Testos activ
Testos activ

de davidk » 01 Dec 2010, 15:56

Intr-adevar, acestea nu sunt fiinte care sa se acomodeze intr-un terariu de apartament. Chiar daca ai avea un spatiu generos in apartament, chiar daca ai avea cele mai scumpe sisteme de iluminat cu lumina mixta sau halogenuri metalice, tot nu i-ar fi bine. Nu poti simula in nici un fel roua de dimineata, vantul si umiditatea dinaintea ploii, nici parcursul soarelui pe bolta, de care are multa nevoie pentru a-si regla ceasul biologic. Ar avea nevoie de macar 3 luni pe an de sedere 100% afara ca sa poti fi impacata cu ingrijirea ei.
Ca sa vezi ce inseamna mediul de apartament, incearca sa cresti o buruiana - o papadie de exemplu - intr-un balcon inchis sau in casa. O sa vezi ca e aproape imposibil.

Nu trebuie sa te descurajezi, poate supravietui fara probleme in casa peste iarna, insa trebuie sa ii asiguri necesarul de lumina. Ea, fara lumina UV, nici culoarea hranei nu o vede corect!
Testos activ
Testos activ