Am cateva intrebari

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Am cateva intrebari

de polar bear » 17 Dec 2009, 23:16

Buna,am si eu cateva intrebari,dar inainte de asta trebuie sa spun:

Mi-am luat testoasa din Constanta si dupa cateva saptamani am vazut ca naparleste.Are un acvariu de 26 de L si urmeaza sa ii cumpar un acvariu de aproximativ 100 L.De cand o am{de 7 luni} ea/el naparleste.In aceste 7 luni ea/el nu a mai naparlit decat 2 luni.Ei/lui ii dau sa manance o data pe saptamana putin morcov si mar.Acum vin si intrebarile:

1.Trebuie sa ii dau niste vitamine pentru ca naparleste :?: ?Daca da,ce vitamine si cum trebuie sa ii dau aceste vitamine{in apa,sa le inghita,sa ii ung carapacea} :?: .
2.Are carapacea moale si nu am bec uva.Am comandat bec Repti glo 0,5 de 5 luni dar nimic >:fire .Ce pot sa fac?Ii dau o data pe saptamana foarte putin calciu cu vitamina d3 pentru oameni care se mesteca.E bine?
3.Ii dau de douo ori pe zi 4-5 grammarusi sau niste parizel.Este bine :eusa_think: ?
4.Ce se intampla daca la testoasele semi -acvatice li se usuca pielea :eusa_think: ?
5.Cate ore pot sta pe uscat :?: ?
6.Se ia usor de la testoase salmonela :?: ?
7.Daca ele sunt obisnuite sa fie singure in acvariu aprope un an exista riscul de a fi stresate cand vine o noua testoasa?
8.Testoasele pot deosebi un om de altul?
9.Cand vor fi adulte le vor trebui un acvariu mai mare de 200 L sau este de ajuns si unul de 100 ?
10.Ele au un sistem imunitar puternic?

Multumesc pentru rabdarea de a citi aceste 10 intrebari si astept raspunsuri. :mrgreen:
Ultima oară modificat de polar bear pe 07 Feb 2010, 17:09, modificat 1 dată în total.
Testos activ
Testos activ

de Pandy » 18 Dec 2009, 08:11

1. Este normal sa naparleasca, nu trebuie sa ii dai nici o vitamina pt asta
2. Cumpara Vita-Plus sau VitaKraft Elixir si o dai o data pe saptamana la inceput, pana incepe sa se intareasca carapacea, iar apoi o data la 2 saptamani. Nu forta! (adica nu da de mai multe ori pe saptamana pentru ca vor aparea depuneri de calciu si pe urma o sa vi cu intrebari despre cum se scapa de acele depuneri)
3. Ai putea renunta la parizer fiind foarte gras, 4-5 gammarusi, cam putin dar acuma conteaza de fiecare testoasa cum s-a obisnuit. Incearca sa diversifici meniul, gen inima de vita liofilizata (sau inima de vita cruda), peste liofilizat, sticks'uri etc.
4. Semi-acvatice? Ce testoasa ai ?
5. In principiu e de preferat sa stea cam 15 minute, o data, de doua ori pe zi. Nu mai mult pentru ca li se usuca pielea
6. -
7. Depinde, poate reactiona placut, poate sa nu. Daca vrei sa mai pui o testoasa ti-as recomanda pentru inceput sa stea separate si doar cand le scoti afara sa fie impreuna sa inceapa sa se cunoasca si tot asa, azi putin, maine mai mult pana cand le vei lasa in acvariu sub supraveghere, sa vezi poate se musca, poate nu se suport, si daca totul e OK, sa le lasi impreuna mereu, fara supraveghere.
8. Da, dupa voce
9. Si acuma cand sunt mici e bun, cu cat mai mare cu atat mai bine, nu vor zice nu chiar daca le pui intr-un acvariu de 1 mc
10. Da
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator

de tibor.sos » 18 Dec 2009, 10:41

4. si 5. sa nu uitam niciodata ca testoasele sunt reptile fie ele terestre, acvatice sau semiacvatice. pielea lor rezista la caldura, nu se usca ca in cazul amfibienilor. lasati sa decida ei cat stau la soare sau la bec. higiena lor corporala este completata si de baia de soare, cand unii paraziti mor in contact cu caldura si in lipsa de umezeala. chiar si testoasele fara carapace rezista la razele soarelui, numai ca ele aleg sa se insoreze mai putin datorita stilului lor de viata... DECI: nu se usca pielea la reptile! problema este deseori invers cand testoasele sunt tinute fortat numai in apa, sau fara sursa de caldura externa, si piele lor devine moale, apoasa...
Testos Moderator
Testos Moderator

de tibor.sos » 18 Dec 2009, 10:52

6. Salmonella: e un parazit care poate ataca toate speciile de amfibieni si reptile dintr-un pet-shop, si astfel poate ajunge cu animalul nou cumparat si in casa noastra. nu stiu daca momentan se fac controale in acest scop la pet-shop-urile din tara, dar cum misca totul pe aici, nu prea cred.

un lucru important: higiena la testoase! posibila prevenire: spalati-va pe maini dupa ce umblati cu testoasa! cel mai potrivit lucru: alocati un loc mai mare testoasei in propriul terariu, decat sa scoateti testoasa la plimbare prin toata camera!

sa nu uitati: Salmonella lipseste la Trachemys in libertate, deci e o bacterie contactata in mediul nostru! oricum, dupa rezultatul unor studii transmiterea Salmonellei de la testoasa la om in Europa apare rar... dar poate aparea!
Testos Moderator
Testos Moderator

de tibor.sos » 18 Dec 2009, 12:13

2. 3. Sper ca are macar loc de insorire la lumina normala. Ca are carapace moale... Daca e prea moale e problema, deseori e greu de inteles ce inseamna moale, cand sunt mici au carapace moale, dar nu foarte moale :)

problema e, ca tu ii dai calciu testoasei dar ii dai o hrana neadecvata, saraca. Daca testoasa ar primi hrana normala, sanatoasa, naturala, ea n-ar mai avea nevoie de suplimente de calciu, de vitamine, etc. Intelegi situatia inversa? Foloseste mai multe tipuri de mancare, fa-i rost de niste pestisori vii, sau morti. si va rog: e vorba de niste vietati care pot suferi, invatati despre ele! nimeni nu se naste invatat! nu asteptati sapte luni!
Testos Moderator
Testos Moderator

de polar bear » 18 Dec 2009, 19:57

Multumesc :D .Sa vad ce sa ii dau.Aceasta testoasa mananca orice :shock: .Nu cred ca va fi o problema sa ii schimb meniul :D .Testoasele de florida au voie sa manance putina carne de somon :?: ?Sau de alte specii de pesti?In mesajul scris de mine am uitat sa mentionez ca in acvariu are insulita din pietre.
totusi,pana la urma sa ii mai dau calciu cu vitamina d3?Nu este bun sa ii intareasca carapacea si vitamina d3 sa ajute calciul sa intre in oase?

P.S. Multumesc mult pentru ca mi-ati raspuns si o sa mai ma uit pe acest site sa mai invat ceva folositor pentru testoasa mea :D .
Testos activ
Testos activ

de tibor.sos » 18 Dec 2009, 20:15

poti sa-i dai supliment, dar nu uita ca e doar un supliment... poate manca somon, peste de apa dulce, insa numai carnea de peste este saraca, ei ii trebuie un pestisor complet cu oase, cu intestine, cu ficatei, etc., mai multe tipuri de mancare din comert amestecate...
Testos Moderator
Testos Moderator

de polar bear » 18 Dec 2009, 21:26

Bine.Multumesc.
Testos activ
Testos activ

de polar bear » 19 Dec 2009, 15:06

Bine,am o problema care ma ingrijoreaza,sa va povestesc:

Acum o ora am lasat-o pe Sara(testoasa)sa mearga prin camera.S-a plimbat in fiecare colt al camerei si incerca sa iasa prin perete :lol: .Cand am luat-o in mana avea ceva alb deasupra ochilor :shock: .Credeam ca este var.Am dat cu degetul si am sters fiecare ochisor.S-a luat foarte usor :) .Cand am puso in acvariu a inotat bine mersi.Dupa un timp s-a pus pe insulita.Fiind sub lampa ea s-a uscat.Cand m-am dus sa vad ce face si am observat ca dinou ca avea deasupra ochilor :shock: alb si dinou s-a luat foarte usor :D .Nu avea cum sa fie dinou var.Am observat doar cand este uscata complet ii apare.Ce sa fie :eusa_think: ?acum 2-3 ore nu a avut.Var nu are cum sa fie :offf .
Sper sa nu aiba nimic si maine sa nu mai vad chestia acea :D .

P.S. De obicei imi fac multe griji degeaba.
Testos activ
Testos activ

de Florin » 19 Dec 2009, 16:55

Calcarul din apa...ai apa cam dura.
Poti cumpara substante care ajuta la chestia asta.
Se gasesc si prin Carrefour..am vazut

PS: TetraAqua aquasafe impreuna cu TetraAqua Easy balance folosesc eu.
O testoasa de peste 7 ani...!! :D
Testos Moderator
Testos Moderator

de polar bear » 19 Dec 2009, 17:23

De unde calcar?A aparut din senin :lol: ?Pana acum nu a avut si acum are?
Am observat ca nu mai are chestia aia pe ochi din fericire!Pana la urma cred ca era putin var(poate nu am sters-o eu bine).Ce mai conteaza.Ma bucur ca nu este nimic.Exact cum am scris,de obicei imi fac multe griji degeaba :D .Daca se mai repeta odata atunci as putea crede ca este calcar dar am uitat sa mentionez ca se lua ca praful.

Am uitat sa spun ca luni voi avea un acvariu de 200 L si ma intreb daca broscura se poate speria la un acvariu asa de mare.
Testos activ
Testos activ

de syka » 20 Dec 2009, 00:09

nu se sperie stai linistita cu cat este mai mare, cu atat este mai bine pt ca are loc sa se desfasoare :D
Testos juvenil
Testos juvenil

de polar bear » 22 Dec 2009, 15:19

as vrea un sfat:
as vrea sa deschid un topic pe "Acvaristica pentru incepatori"in care sa fie vorba despre amenajarea unui acvariu.Am cautat dar nu am gasit nimic din ce vreau eu sa zic acolo.Cateva informatii se gasesc si pe acest site dar sunt necesare pentru a intelege informatiile.
Sfatul:As vrea sa ma sfatuiti daca sa il pun sau nu.Sa mai caut findca este pe site sau daca pot pune topicul.Daca topicul vi se pare o pierdere de vreme il puteti sterge.Am folosit optiunea "Search"

P.S. Nu imi fac reclama dar as vrea sa stiu daca as putea pune acel topic.
Testos activ
Testos activ

de polar bear » 16 Ian 2010, 16:40

cred ca va plictisesc cu intrebarile mele dar trebuie sa le zic:
1.Cum imi dezvat broscuta sa manance de pe deget?
Am incercat sa o dezvat adica:ii puneam mancarea drept in nasul ei(si nu o baga in seama findca se uita la degetul meu).Am pus-o pe insulita si am pus mancarea acolo(si ea tot la degetul meu se uita).Am fost intr-o vacanta si trebuit sa-mi las broscuta in grija cuiva.Saraca doamna a hranit-o ea dar broasca nu a mancat toata saptamana findca nu se uita la mancare si se uita doar la deget sau la mana.
Deci ce ma fac?Cum o dezvat? :offf
2.cand am luat-o avea o pata galben-verziue pe carapace si acum cateva saptamani a trecut fara nici un tretament.parea ca i se vedea putin osul.Oare ce era?Am facut o poza dar nu se vede prea bine.(nu pot pune poza de pe acel telefon pe acest calculator).
3.cand am venit din vacanta apa era foarte foarte murdara.am schimbato dar si apa aceea s-a murdarit.ieri am observat un ochisor umpic umflat.oare o sa-i treaca l-a fel ca si pata de pe carapace?Oare o fi de la apa?Ii mai dau niste mar si morcov din cand in cand.Ii este de folos?
4.Trebuie sa ii dau neaparat sa ii dau cu vitamina A pe ochi?
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 16 Ian 2010, 18:11

Daca o lasi flamanda o vreme... o sa manance oricum, chiar daca nu ii dai din mana.
Apa este un factor important pentru sanatatea ei... apa murdara ii poate provoca infectii si nunumai.
Nu trebuie neaparat sa ii dai cu vitamina A, insa trebuie sa ii asiguri o apa cat mai curata si o alimentatie variata si sanatoasa.
Testos Admin
Testos Admin

Următorul