Apa s-a inverzit si e tulbure

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Apa s-a inverzit si e tulbure

de ovisopa » 22 Noi 2009, 21:36

ovisopa (Trimis: Joi, 03 mai 2009 12:46 pm) scrie:... ma tot mir cum de poate fi atat de curata apa .. si este asa de luni de zile

Dupa cum vedeti apa din acvariu nu a mai fost schimbata complet de foarte multe luni, prin luna mai ziceam ca apa nu a mai fost schimbata de luni de zile ..

Ideea e ca de saptamana trecuta de cand am schimbat apa ( aprox 30% ) a inceput sa se inverzeasca si sa devina tot mai tulbure, nu inteleg ce s-a intamplat pt ca totul a fost facut exact ca si pana acum

Imagine

Vreau sa ii intreb pe cunoscatori, daca e posibil sa se inverzeasca apa de la un schimb de apa care nu era statuta ?

Tot timpul tin apa intr-un lighean, dupa ce schimb apa duminica, il umplu si il las in vestiar pana duminica urmatoare. Inainte sa schimb apa ultima data imi aduc aminte ca am lasat ligheanul sub robinet, a stat acolo toata saptamana si poate a mai umblat cineva pe-acolo, poate apa nu era statuta?

Credeti ca se poate inverzi apa asa daca se adauga aprox 30% de la robinet, ne statuta ?
Testos activ
Testos activ

de diego » 22 Noi 2009, 22:28

Mediile filtrante le-ai mai schimbat?

Mai jos poti vedea o poza facuta acvariului meu, in aceasta seara. Apa este neschimbata de un an de zile, o completez din cand in cand pentru ca se evapora. Filtrul folosit: Fluval 105, carbuni si inele ceramice schimbate o data la 3-4 luni.
Imagine

Last edit: poza e facuta pe lungimea acvariului, deci plantele alea din fundal sunt cam la un metru distanta de aparat
Testos Admin
Testos Admin

de Orvo » 22 Noi 2009, 22:46

diego scrie:Mediile filtrante le-ai mai schimbat?
Apa este neschimbata de un an de zile, o completez din cand in cand pentru ca se evapora. Filtrul folosit: Fluval 105, carbuni si inele ceramice schimbate o data la 3-4 luni.

Ce dimensiuni/capacitate are acvariul tau ?
Oaki: Graptemys pseudogeographica pseudogeographica
Testos activ
Testos activ

de diego » 22 Noi 2009, 22:54

dimensiuni 100/40/40 cm din care cantitatea de apa este in jur de 120 l
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 23 Noi 2009, 10:44

Nu am mai schimbat nici inelele nici bio-ballsurile, ma gandeam sa schimb buretele grosier, ca ala am vazut ca si-a cam pierdut din proprietati, daca il apas nu mai revine rapid la forma initiala. Dar nu stiam ca si inele trebuie schimbate mai des.

Filtrul este home-made, tip cascada.

Mersi de info.
Ultima oară modificat de ovisopa pe 25 Noi 2009, 13:51, modificat 1 dată în total.
Testos activ
Testos activ

de Orvo » 23 Noi 2009, 11:27

diego scrie:dimensiuni 100/40/40 cm din care cantitatea de apa este in jur de 120 l

Imi cer scuze pentru offtopic-ul care nu are legatura stricta cu subiectul, dar sunt in faza de cumpara inca un filtru extern si nu stiam daca sa merg pe Tetratec Ex700 sau pe Fluval 105. Si in poza ta e apa de 1 an de zile, m-ai convins ...

Toate cele bune !

LE: O sa deschid totusi un topic nou, sa mai adun cateva pareri ...
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 23 Noi 2009, 11:50

Ovisopa, dupa orice schimbare de apa se produce un dezechilibru chimic, in functie de cantitatea de apa schimbata, in urma acelui dezechilibru chimic, de obicei o parte din alge mor, asa ca nu cred ca schimbare apei ar fi determinat inmultirea lor. Deaceea te intreb daca nu cumva acvariul este asezat in apropierea unei ferestre? Sau poate de curand l-ai mutat? Poate a iesit soarele dupa o perioada mai lunga de zile mohorate?
O solutie ar putea fi... sa scalzi in intuneric acvariul vreo doua zile si sa schimbi o parte din mediile filtrante (in special cele care asigura filtrarea mecanica)!
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 23 Noi 2009, 12:23

Monoceros scrie:Ovisopa, dupa orice schimbare de apa se produce un dezechilibru chimic, in functie de cantitatea de apa schimbata, in urma acelui dezechilibru chimic, de obicei o parte din alge mor, asa ca nu cred ca schimbare apei ar fi determinat inmultirea lor.

de aproape un an de zile nu am avut nici o problema, si cantitatea de apa schimbata este tot timpul aceeasi, folosesc acelasi lighean. Iar faptul ca apa s-a inverzit destul de repede (in aprox o saptamana) ma determinat sa cred ca poate apa nu era statuta, de aiai am, intrebat daca e posibil ca de la apa cu clor sa se inverzeasca ceva.

Monoceros scrie:Deaceea te intreb daca nu cumva acvariul este asezat in apropierea unei ferestre? Sau poate de curand l-ai mutat?
O solutie ar putea fi... sa scalzi in intuneric acvariul vreo doua zile si sa schimbi o parte din mediile filtrante (in special cele care asigura filtrarea mecanica)!

Fisierul sta intr-adevar in apropierea unei ferestre si in urma cu aprox 2 luni l-am mutat, inainte statea doar cu o laterala langa geam, acum toata lungimea acvariului sta langa geam, dar soarele direct pe acvariu nu bate decat cateva ore/zi, mai pe dupamasa, si doar in anotimpul rece. Dar mutarea am facuto acum 2 luni .. problema a aparut doar acum.

Apropo de filtre, filtrul asta homemade cu pompa Resun 2500 (parca) merge excelent, apa era foarte curata pana nu am a apaurt problema asta, debitul este foarte mare si nu am fost nevoit NICIODATA sa adun mizerii de pe fundul acvariului. La fel nu ii vad rostul al peria aia cu magnet ce mi-am cumparato cand am facut acvariul, sticla pe interior nu se murdareste deloc, se murdareste doar deasupra apei, unde strobesc broscutele cand sar de pe insula, in rest peretii pe interior sunt foarte curati, doar la colturi trebuie frecat cu ceva din cand in cand.. dar nu cu peria aia cu magnet.

Marele avantaj la filtrele din comert este ca arata foarte bine comparativ cu astea homemade, dar cu putina munca se poate masca frumos si filtrul homemade. Si probabil curatarea filtrului e mai usoara la cele din comert.

Mersi pt raspunsuri. pt mine inca e o enigma ce s-a intamplat cu apa :) dar nu conteaza asa macar odata pe an mai schimbam si noi apa si mediile filtrante.. :)
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 23 Noi 2009, 13:21

Daca l-ai mutat la lumina zile (pe toata lungimea) e clar ca asta e problema, chiar daca a aparut dupa 2 luni de zile (sporii algelor exista in aer si au nevoie de timp pentru ca sa isi gaseasca mediu propice si sa se inmulteasca).
Apa "nestatuta" tocmai datorita faptului ca are clor nu favorizeaza inmultirea microorganismelor.

PS: Inceraca experimentul de care ti-am zis... crede-ma, va da rezultate!!!
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 23 Noi 2009, 14:07

Acum daca am schimbat toata apa si am spalat toul cu apa de la robinet, nu mai are rost sa-l pun la intuneric, o sa schimb doar buretii si eventual inelele ceramice, diego a zis ca le-a schimbat la 3 - 4 luni.
Ultima oară modificat de ovisopa pe 25 Noi 2009, 13:48, modificat 1 dată în total.
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 23 Noi 2009, 14:17

Da, dar algele vor aparea din ou daca lasi acvariul in lumina zilei.
Testos Admin
Testos Admin

de petroschi » 23 Noi 2009, 14:25

Dca sta la lumina zilei se inverzeste apa ? Eu nu l-am pus la lumina soarelui niciodata dar la vara poate o sa-l pun , se va inverzi si la mine apa ?
Testos juvenil
Testos juvenil

de Orvo » 23 Noi 2009, 14:29

petroschi scrie:Dca sta la lumina zilei se inverzeste apa ? Eu nu l-am pus la lumina soarelui niciodata dar la vara poate o sa-l pun , se va inverzi si la mine apa ?

Lumina soarelui favorizeaza dezvoltarea algelor, acesta e motivul inverzirii algelor. La mine apar semne de alge pe pietre si daca las lumina prea mult aprinsa ...
Testos activ
Testos activ

de diego » 23 Noi 2009, 14:34

ovisopa scrie:Acum daca am schimbat toata apa si am spalat toul cu apa de la robinet, nu mai are rost sa-l pun la intuneric, o sa schimb doar buretii si eventual inelele ceramice, diego a zis ca le-a schimbat la 3 - 4 luni.

Inca nu am inteles daca in filtrul tau exista si carbune activ, pentru ca si acesta trebuie schimbat. Carbunele contribuie foarte mult la calitatea apei din acvariu si in special la claritatea acesteia.
Iar in cazul meu buretii nu au fost schimbati, sunt aceeasi care au venit odata cu filtrul.
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 23 Noi 2009, 15:31

Nu am si carbune, am avut la inceput, dar dupa ce l-am schimbat prima data, cand am bagat noua punga de carbune mi s-a inegrit toata apa .. a fost o mare teapa cu carbunele ala, m-am intors la magazin si dupa ce le-am facut scandal mi-am luat baniii inapoi.

Parca tot pe forum aici am cititi ca la testoate nu este foarte eficient, sau ai nevoie de foarte mult carbune sa fie eficient. La acvariul tau de 120l cat carbune ai? ce marca de carbune folosesti ?
Testos activ
Testos activ

Următorul