Insula din lemn sau piatra?
Moderator: Sheppard
Insula din lemn sau piatra?
Va intreb si eu ce este mai sanatos pt. o broscutza: sa bagi un lemn in apa sau o piatra?
Eu am gasit o bucata de tulpina de copac (mica, evident) am decojit-o de scoarta si am fiert-o in apa cu sare si o tin de 2 zile in apa.Apa inca se mai ingalbeneste...o s-o tin pana cand apa va fi curata.Intrebarea mea este daca ceea ce emana lemnul nu dauneaza broscutzei in timp, intr-un acvariu de 10 litrii.
Iata cum arata dupa: decojirea scoartei, fierbere, sflefuire:

Eu am gasit o bucata de tulpina de copac (mica, evident) am decojit-o de scoarta si am fiert-o in apa cu sare si o tin de 2 zile in apa.Apa inca se mai ingalbeneste...o s-o tin pana cand apa va fi curata.Intrebarea mea este daca ceea ce emana lemnul nu dauneaza broscutzei in timp, intr-un acvariu de 10 litrii.
Iata cum arata dupa: decojirea scoartei, fierbere, sflefuire:

- Testos juvenil

Este mult mai bine sa folosesti un lemn pentru post de insulita, insa nu rasinoase si nici lemn de esenta tare. Folosind un lemn, eviti plagiile provocate pe carapace si plastron.
Substanta ce o elimina in apa lemnul este taniu... vinovat de ingalbenirea apei... si nu are efecte negative asupra testoaselor.
Si eu caut o buturuga sa inlocuiesc bolovanii. :mrgreen:
Substanta ce o elimina in apa lemnul este taniu... vinovat de ingalbenirea apei... si nu are efecte negative asupra testoaselor.
Si eu caut o buturuga sa inlocuiesc bolovanii. :mrgreen:
Am inteles....problema e ca nu stiu de la ce copac provine lemnul meu. :roll: Deci nu stiu daca are esenta tare in el ( nu pare sa emane un miros puternic)
Si inca o intrebare : tinand lemnul in apa mult timp nu pate face bacterii, micro-organisme, etc?
Si inca o intrebare : tinand lemnul in apa mult timp nu pate face bacterii, micro-organisme, etc?
- Testos juvenil

Am cumparat alt acvariu duminica.Are 40 L iar lemnul numai emana nimic galben (dupa fierbere a stat 7 zile in lichian cu apa).Apa e foarte curata, doar ca in jurul lemnului se face un fel de spuma sau bule mici.Atata tot si nu stiu daca e bine sau nu pt. broscute.
Astept un raspuns. :idea:
Astept un raspuns. :idea:
- Testos juvenil

salz! voua nu vi s'a intamplat ca lemnul sa faca nijte 'alge' ? nijte fire albe prinse de el.. ca o panza mai exact. la mine asa se intampla, si miroase urat :D ca apa de la flori cand nu o schimbi. si am mirosit lemnul.. si de la el vine :) de la partea submersibila, care produce 'algele' . exista vreun tratament care sa il protejeze de algele astea? ma enerveaza ca miroase urat. mc
- Testos activ

luc scrie:salz! voua nu vi s'a intamplat ca lemnul sa faca nijte 'alge' ? nijte fire albe prinse de el.. ca o panza mai exact. la mine asa se intampla, si miroase urat :D ....
Aici niste poze cu firele albe prinse de lemnul din acvariu

Acvariul meu e nou, am bagat apa in el doar de 3 zile. Apa e foarte ok, inca este limpede si deocamdata nu s-a ingalbenit. Filtrarea mecanica functioneaza foarte bine.
Filtrarea biologica am inteles ca se face cam dupa 2 saptamani, ajuta aceasta filtrare la aparitia acestor fire albe pe lemn ?
Acum, sa las lemnul asa sau sa il curat ?
Cred ca ar fi interesant sa-mi mai iau o pompa, resun 1200 sau 2500 si sa o folosesc pe post de aspirator .. asta in caz ca chestia aia alba se formeaza tot itmpul pe lemn. Pompele astea mi se par foarte ieftine la ce putere au .. deci nu ar fi investitie prea mare, iar de aspirat sunt convins ca aspira extraordinar mai ales daca in capatul furtunului ii pun ceva mai subtire.
- Testos activ

E ceva normal sa se formeze alge. Algele astea albe si vascoase se formeaza deobicei datorita hranei care contine peste crud, dar nu numai... lemnul este un mediu foarte propice pentru alge si ciuperci.
Cred ca o vreme o sa se tot formeze din plin alge pe acea buturuga. Dupa vreo doua saptamani (dupa ciclare) poti sa faci schimburi partiale si dese de apa, apoi... cred ca se va mai ameliora formarea acelor alge se ciuperci.
Cred ca o vreme o sa se tot formeze din plin alge pe acea buturuga. Dupa vreo doua saptamani (dupa ciclare) poti sa faci schimburi partiale si dese de apa, apoi... cred ca se va mai ameliora formarea acelor alge se ciuperci.