Pregatire terrariu - lista accesorii

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Pregatire terrariu - lista accesorii

de Orvo » 15 Sep 2009, 22:39

Salut la toata lumea,
Dupa cum scriam mai demult aici, am primit o broscuta testoasa. Dupa spusele voastre, este vorba de Graptemys pseudogeographica ... cred.

A durat mai mult decat vroiam, dar am ajuns si la faza de finalizare a constructiei terrariului. Am construit un cadru din cornier sudat in care se aplica pereti de sticla de 5mm. Dimensiunile terrariului sunt de 100x50x50, adica un volum de 250L, conform calculatorului de pe site.

Terrariul fiind aproape gata, ma pregatesc de cumpararea accesoriilor pentru el. Pentru inceput ma forteaza bugetul sa ma limitez la minimul si strictul necesar, adica un filtru, un incalzitor si o sursa de lumina. Elementele de "design" le realizez singur: pietre pe fund, o insula din lemn aplicata pe peretele terrariului (acesta va fi umplut 3/4 cu apa) - vreau sa creez si un mediu subacvatic cat mai placut atat pentru Oaki (Donatello) cat si pentru privitor.

Iata produsele pe care le-am ales, considerandu-le indispensabile pentru inceput. Va rog doar sa va uitati peste ele si sa-mi spuneti daca am gresit cu ceva, sau daca uit ceva esential. Experienta mea in acvaristica este ZERO.

Imagine

Are cineva vreo idee ce as putea sa folosesc pentru fundul terrariului, in loc de sticla ? Ma gandesc ca daca pun bolovani mai mari/grei, acesta s-ar putea sparge ...

M-as bucura pentru orice sfat primit !

Si inca o intrebare legata de apa: Nu pot folosi apa de la robinet de acasa (put forat) pentru ca e exagerat de calcaroasa. Pana acum aduceam la bidoane de 5 litrii apa de la robinetul de la servici - ceea ce era mai mult decat suficient pt terrariul de jucarie pe care l-a avut Oaki pana acum. Dar acum e vorba de aproximativ 200L de apa ... apa pe care nu stiu cum s-o obtin. Ar insemna sa car 40 de bidoane de 5L pe saptamana ... ceea ce e imposibil. Oare filtrul intern elimina si calcarul ? Sau aveti vreo idee de tratare a apei pentru calcar si duritate ridicata ? Cat de nocive sunt aceste 2 caracteristici pentru testoasa ? (am citit topicul legat de apa, dar nu am gasit raspunsul la intrebarea mea)

Toate cele bune,
Razvan
Ultima oară modificat de Orvo pe 15 Sep 2009, 23:12, modificat de 2 ori în total.
Testos activ
Testos activ

de Locko » 15 Sep 2009, 23:07

totul e ok doar filtrul ala... asa am facut si eu si acu imi pare rau ca am dat banii pe el... ia-ti un filtru extern gen teratec EX700, altfel o sa fii nevoit sa schimbi apa in fiecare saptamana ca nu face fata filtrul
Testos activ
Testos activ

de OsDeRos » 15 Sep 2009, 23:07

totul e ok. mai putin filtrul. cand il vor apuca crampele si`ti lasa 2-3 cacâti o sa`ti fie greu sa ii iei. recomandat ar fi sa iei un filtru extern ptr a`l folosii si pe post de aspirator. eu unul recomand un tetratex ex 700 . desi multi dintre useri folosesc fluval (daca nu ma insel).

cel mai bine iti alegi un filtru la care poti gasii si piese de schimb. anuk (un user de aici) a avut probleme cu axu central. pe alte forumuri.. am inteles ca se mananca/putrezeste membranele de cauciu. eu unul.. n`am avut nici o problema cu el jumate de an cat l`am folosit (acum e`n stand by)

daca totusi filtrele externe cu capacitatea suficienta ptr acvariul tau sunt mult peste bugetul tau.. poti sa`ti iei si`unul din urmatoarele produse:

http://www.pepika.ro/produse/21-acvaris ... --210.html (nu stiu cat este de bun)

http://www.pepika.ro/produse/21-acvaris ... gc-30.html (am eu ptr acvariul cu pesti... sunt multumit de el curatand substratul de pietris de 5cm)

uite si filtrul: http://www.pepika.ro/produse/21-acvaris ... -700-.html

Ps: recomand pe langa termometrul ala.. sa`ti mai inca 1 ieftin(cu ventuza) ... ptr ca am avut mirarea sa nu fie 2 termometre la aceleasi grade (diferenta de 3 grade)
Testos Moderator
Testos Moderator

de Orvo » 15 Sep 2009, 23:32

Multumesc pentru raspunsuri !
E clar ca nu am ales filtrul corect si nu-mi ramane decat sa fac un sacrificiu financiar si sa iau filtrul recomandat de voi.
Asa arata lista de cumparaturi actualizata:
Imagine

Si inca ceva: tubul neon il pot monta in orice suport de neon cu starter, nu ?

PS: Am adaugat in primul post si o intrebare legata de apa.

Multumesc,
Razvan
Testos activ
Testos activ

de OsDeRos » 16 Sep 2009, 00:41

cu calgon :) (jokin`).. stiu ca pe piata exista niste filtre ptr apa de la robinet.. cu pasla, carbune activ si site de argint. folosesc unu asemanator pe apa rece de la robinet.. si sincer iti spun ca gustul apei este schimbat. eu unul nu las apa la declorificat si pana acum n`am avut probleme. intradevar.. calcarul nu cred ca`l poate oprii 100% .. mi se pare ca tu ai o apa dura.. iar "chimia" duritatii este Kh... se pot gasi teste de duritate

uite cateva "subiecte":

DURITATEA APEI

Gradul de duritate al apei este in legatura cu cantitatea de minerale dizolvate in apa, in special calciu si maneziu. Duritatea apei este in general aratata de cantitatea de carbonat de calciu (CaCO3 ). Duritatea apei se masoara in ppm (part per million), kH (duritatea carbonului) si dH (gradul de duritate) sau gH (duritatea generala). Apa poate fi "slaba" (cu putine minerale dizolvate) sau "dura" (cu multe minerale). Nivelele de duritate ale apei (1 dH este aproape egal cu 17 ppm) sunt: foarte slaba 0 - 70 ppm 0 - 4 GH (dH), slaba 70 - 135 ppm 4 - 8 GH (dH), duritate medie 135 - 200 ppm 8 - 12 GH(dH), dura 200 - 350 ppm 12 - 20 GH (dH), foarte dura peste 350 ppm peste 20 GH (dH). Pentru majoritatea acvaristilor duritatea apei nu este o problema. Cu toate acestea, duritatea scazuta a apei (apa slaba) poate fi o problema. Din cauza ca apa cu duritate scazuta (mai putin dura) are o mai mica capacitate de tamponare din cauza lipsei de CaCO3 (un tampon natural), si materia pH-ului se distruge, unde pH-ul scade dramatic cauzand daune mediului acvariului.

Duritatea carbonului : duritatea carbonului (kH) nu este folosita ca o masuratoare a duritati a de obicei. KH-ul include prezenta mineralelor si shimbarii ionilor, altii decat Ca si Mg, dizolvat in apa.

Schimband duritatea apei: duritatea apei poate fi manipulata in mai multe feluri. Pentru a scadea duritatea apei, apa poate fi filtrata printr-un muschi de turba sau filtrata printr-un sistem inversat de osmoza. Schimbarea ionilor rasinilor poate fi deasemenea folosita in scaderea duritatii apei. Fierband apa pentru o perioda de timp poate deasemenea fi un mod de reducere a duritatii. Pentru a intari apa, filtrati apa print-un dolomit sau un coral zdrobit, pana cand ajungeti la duritatea dorita.

(sursa: discusonline)

"Toata problema a aparut de la faptul ca apa de la mine din fantana avand duritatea 44 GH o doua zi dupa ce am bagato in acvariu mi-a albit peretii acvariului facandui ca piatra ,nu mai zic de filtru....incalzitor..."

probabil asa e si la tine :/ (am trimis pm respectivului.. sa speram ca raspunde intr`un timp decent cat sa`ti rezolvi/am problema)

sper ca am dreptate... oricum la intrebare asta.. asteapta si alte raspunsuri
Testos Moderator
Testos Moderator

de bosssu » 16 Sep 2009, 10:22

Eu nu stiu cat de bun e termometru digital ca in rest e super ok. :)
Redy$&^Bulbuc Te&minatorii
*{(T&@CH€M? $)} $cripta €legans ®
Testos meserias
Testos meserias

de Locko » 16 Sep 2009, 21:48

Orvo incearca pe http://www.nevertebrate.ro/index.php?cPath=31 gasesti filtru Filtru Tetratec Ex 700 - 319,00RON, salvezi 30 lei din prima... vezi poate au si restul produselor mai ieftin.
Testos activ
Testos activ

de bosssu » 17 Sep 2009, 10:18

Orvo pana la urma ce ai luat? :mrgreen:
Redy$&^Bulbuc Te&minatorii
*{(T&@CH€M? $)} $cripta €legans ®
Testos meserias
Testos meserias

de Orvo » 28 Sep 2009, 23:28

In primul rand multumesc pentru sfaturi si in al 2-lea rand imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund !
Am fost destul de ocupat in ultima vreme si nu am avansat mai deloc cu terrariul/acvariul. Astazi am reusit sa iau 2 tuburi de silicon pentru acvarii si sa duc rama din cornier (am reusit s-o finisez si s-o vopsesc intr-un final ...) la geamgiu (daca asa se numeste), sa taie si sa monteze bucatile de sticla. Prefer sa-l las pe el sa faca operatiunea. Am ales sticla de 6mm, cred ca e suficient la dimensiunile acvariului (1mx0,5mx0,5m).

Legat de cumparaturi ... inca nu am luat nimic, dar voi lua exact ce m-ati ajutat voi sa aleg. Legat de incalzitor, am gasit unul de 300W din dintr-un material ca ebonita, care mi-a fost recomandat la un PetShop datorita faptului ca nu poate fi spart. Din pacate nu retin firma, dar parea calitativ si pretul nu era mai mare decat cel al unui incalzitor normal. Costa in jur de 60 de Lei, cred ...

Referitor la filtru, acesta va fi Tetratec Ex ... dar inca nu m-am covins ca 700 imi va fi suficient. Conform acestui calculator am nevoie de un filtru cu o capacitate intre 1000 si 1750 l/h. De aceea s-ar putea sa am nevoie totusi de un Tetratec 1200.
Imagine

Deocamdata va multumesc pentru ajutor si voi reveni cu intrebari de indata ce am acvariul acasa cu toate accesoriile pregatite.

Substratul ma gandesc sa-l fac din pietris spalat. As prefera si niste plante vii, dar am inteles ca e preferabil ca acestea sa fie pur decorative, adica din plastic :( idee care nu-mi prea place. Inca nu am gasit nici o solutie pentru insula, dar imi storc creierii in continuare. Cred ca voi folosi un vas ceramic sau un ghiveci intors si putin inclinat.

Legat de apa: intr-adevar, apa mea de acasa este foarte dura. Un prieten pasionat de acvaristica mi-a facut odata testul la apa si duritatea a fost undeva pe la 40 daca retin bine ... ceea ce intrece orice limite. Nu voi avea altceva de facut decat sa-mi fac rost de cateva bidoane de 30-40 de litrii pe care odata la 2-3 saptamani sa le aduc pline acasa ...

Multumes, toate cele bune & voi reveni cat de curand cu poze !

PS: Cateva poze mai clare cu Oaki-Donatello am postat aici.

:) Toate animalele mele au cate doua nume:
Oaki - Donatello
Mozart - Junior
Tzitzi - Puff
Testos activ
Testos activ

de OsDeRos » 29 Sep 2009, 14:08

parerea mea.. e sa nu te iei dupa cum spune calculatorul referitor la filtru.. nu vei pune atata apa cat zic ei acolo. ala`i un calculator "strict" ptr acvarii. dupa cum arata acvariul postat de tine la pozele cu broscutele tale... nu este plin cu apa sau mai jos cu 3cm. raman la ideea ca un ex 700 iti va fi suficient.

referitor la plante... le trebuie substrat fertilizant si lumina in + fata de broscute. oricum nu vor rezista f mult caci broscutele vor musca din ele (cumpara daca vrei un "ghiveci" cu orice planta "ieftina" si fa o proba.. daca ramane intreaga o saptamana iti mai cumpar eu doua)
Testos Moderator
Testos Moderator

de bratz-arinuta » 29 Sep 2009, 17:38

un filtru extern de acest gen este bun.costa 20 lei noi si este dupa www.pepika.ro
Imagine
sara 6 noiembrie 2008
mark 17 octombrie 2009

http://cainisicatei.webs.com/
Testos activ
Testos activ

de OsDeRos » 29 Sep 2009, 18:31

nu sunt bune filtrele Hang On. (strict parerea mea)
Testos Moderator
Testos Moderator

de bratz-arinuta » 29 Sep 2009, 21:59

lampa asta e buna pentru testoase?
Pre?: 19,32 RON pretul contine TVA;
Stoc:
Descriere produs: Tuburi fluorescente PL pentru lampi mini PL (sau alte lampi cu balast electronic).
Producator: Blau Aquaristic
TIP -
PUTERE 9W
Imagine
Ultima oară modificat de bratz-arinuta pe 30 Sep 2009, 21:00, modificat 1 dată în total.
sara 6 noiembrie 2008
mark 17 octombrie 2009

Testos activ
Testos activ

de OsDeRos » 29 Sep 2009, 23:35

bratz arinuta. te rog nu mai da informatii gresite. lampile acelea se folosesc la acvaristica (PESTI exotici) nicidecum la testoase. degeaba este tub fluorescent ca nu face nimic. decat lumina. deaia exista special tuburi REPTIL GLO lafel si becuri ptr reptile/amfibii.

si daca crezi ca e bun... arata`mi si mie site`ul exact cu descrierea. ca daca este doar descrierea aia... e clar ce`am zis eu mai sus. (post hunting nu te ajuta la nimic ;) )

si mai stiu ca vrei poate sa fi o "fata buna" sa ajuti... dar nu in mereu ce`i ieftin e si bun. pune mana si citeste toate topicurile STICKY (lipicios)
Testos Moderator
Testos Moderator

de bratz-arinuta » 30 Sep 2009, 16:59

acest tip de bec e bun
ImagineImagine
sara 6 noiembrie 2008
mark 17 octombrie 2009

Testos activ
Testos activ

Următorul