Interesant!
Interesant!
Am fost astazi cu una dintre testoasele mele la o consultatie la Dr. Laurentiu Tudor si am aflat cateva lucruri interesante despre mediul de viata si conditiile pe care trebuie sa le oferim testoaselor pentru a avea o viata sanatoasa:
1. Temperatura apei trebuie sa fie de 24ºC
2. Apa nu se schimba niciodata, se filtreaza tot timpul (filtrul se spala cat de des posibil) si se completeaza cand e nevoie.
3. Hrana trebuie sa fie compusa numai din peste oceanic.
Pe mine m-au cam pus pe ganduri toate aceste lucruri, cam da peste cap teoriile de pana acum despre testoasele de florida si mediul lor de viata.
2. Apa nu se schimba niciodata, se filtreaza tot timpul (filtrul se spala cat de des posibil) si se completeaza cand e nevoie.
Pe mine m-au cam pus pe ganduri toate aceste lucruri, cam da peste cap teoriile de pana acum despre testoasele de florida si mediul lor de viata.
Ultima oară modificat de diego pe 17 Mar 2007, 20:40, modificat 1 dată în total.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
In nici un caz nu vreau sa contest spusele cuiva care in mod cert stie despre ce vorbeste, dar... mi se pare putin ciudat ca hrana sa contina un singur tip de aliment. Cunoscand cat de oportuniste sunt testoasele cand vine vorba de mancare, ma indoiesc ca in libertate ar fi atat de exclusiviste incat sa nu manance nimic altceva. Iar din cate stiam eu, ideea era ca meniul pe care i-l oferim broscutei in captivitate sa fie cat mai apropiat de cel pe care l-ar avea in libertate.
si mie mi s-a parut putin ciudat la partea cu alimentatia, dar din cate am observat omul se pricepe la reptile
"It feeds on small prey such as fish, tadpoles and crustaceans, and some vegetables. "
Sursa: http://www.aquariumbcn.com
Sursa: http://www.aquariumbcn.com
Re: Interesant!
Dupa cum, probabil totodata, a vrut sa spuna si [Mojave]
... in captivitate trebuie sa le oferim conditii cat mai apropiate de cele pe care le-ar avea in libertate.
Daca nu schimbi niciodata apa, doar completezi cand e nevoie, atunci concentratia sarurilor tot timpul va creste... cea ce sunt sigur ca la un moment dat va actiona negativ asupra vietuitoarelor. Apropo acelasi lucru se intampla, printre altele si in momentul fierberii apei.
In natura, apa lacurilor se evapora si la un moment dat concentratia sarurilor creste, insa dupa ploaie (ploaia fiind lipsita de saruri) se dilueaza concentratia la valori apropiate celor anterioare.
Eu spun ca cel mai bine este sa folosim filtre (cu filtrare mecanica si biologica) si sa inlocuim pana in 30% din volumul total de apa din acvariu, nu mai mult, pentru a nu afecta in mare masura chimismul apei cu care s-a adaptat testoasa.
Despre hrana, din-ou nu pot sa ma abtin sa nu il contrazic...
In natura, testoaselor de apa dulce le este imposibil sa intalneasca peste oceanic (in apa dulce)... asta daca nu le arunca nimeni din ocean sau vice-versa... in ocean.
Deci daca nu gasesc nici o specie oceanica in natura (in ape dulci) nu are cum sa le satisfaca toate cerintele organismului... un peste oceanic... in conditiile in care, in natura au o hrana variata si aceasta specie (trachemys) nu este o mutatie genetica.
Eu nu sunt nici pe departe medic... sincer credeti ce vreti... eu doar am facut o paralela logica intre conditiile din natura si respectiv captivitate.
... in captivitate trebuie sa le oferim conditii cat mai apropiate de cele pe care le-ar avea in libertate.
Daca nu schimbi niciodata apa, doar completezi cand e nevoie, atunci concentratia sarurilor tot timpul va creste... cea ce sunt sigur ca la un moment dat va actiona negativ asupra vietuitoarelor. Apropo acelasi lucru se intampla, printre altele si in momentul fierberii apei.
In natura, apa lacurilor se evapora si la un moment dat concentratia sarurilor creste, insa dupa ploaie (ploaia fiind lipsita de saruri) se dilueaza concentratia la valori apropiate celor anterioare.
Eu spun ca cel mai bine este sa folosim filtre (cu filtrare mecanica si biologica) si sa inlocuim pana in 30% din volumul total de apa din acvariu, nu mai mult, pentru a nu afecta in mare masura chimismul apei cu care s-a adaptat testoasa.
Despre hrana, din-ou nu pot sa ma abtin sa nu il contrazic...
In natura, testoaselor de apa dulce le este imposibil sa intalneasca peste oceanic (in apa dulce)... asta daca nu le arunca nimeni din ocean sau vice-versa... in ocean.
Deci daca nu gasesc nici o specie oceanica in natura (in ape dulci) nu are cum sa le satisfaca toate cerintele organismului... un peste oceanic... in conditiile in care, in natura au o hrana variata si aceasta specie (trachemys) nu este o mutatie genetica.
Eu nu sunt nici pe departe medic... sincer credeti ce vreti... eu doar am facut o paralela logica intre conditiile din natura si respectiv captivitate.
Ultima oară modificat de Monoceros pe 27 Mar 2007, 22:31, modificat de 2 ori în total.
Nu trebuie sa ai.Si sa-ti spun de ce.El nu vb din carti .El are aceste broaste si le-a studiat de foarte multi ani,cand pe piata la noi nici nu existau.Cred ca de 15-20 ani.Broastele pot fi hranite cu tot ce se gaseste pe piata,dar in decursul anilor el a observat evolutia lor dupa si alaturi de consumul acestei hrane:peste oceanic.Stiu ca multi dintre voi nu dati peste pt ca apa se va murdari mai repede,dar faceti o incercare,macar de o luna,si datile peste congelat,taiat bucatele mici:merlucius,cod,hering.....,si urmariti-le sa vedeti cat de fericite sunt,cum mananca aceasta hrana fata de ce le-ati dat pana acum....si...pur si simplu urmaritile evolutia .Veti fi surprinsi.Ale mele sunt inebunite dupa cod.Le dau atat cat sa manance tot si sa nu ramana bucatele pe fundul acvariului.
...Deci...el nu obliga pe nimeni sa faca neaparat cum zice el.El iti spune cum e mai bine sa faci ca sa ai o broasca sanatoasa si longeviva.
...Deci...el nu obliga pe nimeni sa faca neaparat cum zice el.El iti spune cum e mai bine sa faci ca sa ai o broasca sanatoasa si longeviva.
- Testos juvenil

Asa e, fiecare face cum crede.
Eu am deschis acest subiect pentru ca mi s-a parut interesat de dezbatut si nu pentru a sfatui pe cineva ca e bine sau nu sa urmeze aceasta "reteta", acum ramane de vazut daca medicul are sau nu dreptate, eu am sa-i urmez sfaturile dar cu o supraveghere indeaproape a testoaselor mele si a evolutiei lor iar daca rezultatul va fi unul pozitiv atunci va trebui sa rescriem toate teoriile despre alimentatia si cresterea testoaselor cu tample rosii si asta mi se pare a fi un lucru si mai interesant. :)
Eu am deschis acest subiect pentru ca mi s-a parut interesat de dezbatut si nu pentru a sfatui pe cineva ca e bine sau nu sa urmeze aceasta "reteta", acum ramane de vazut daca medicul are sau nu dreptate, eu am sa-i urmez sfaturile dar cu o supraveghere indeaproape a testoaselor mele si a evolutiei lor iar daca rezultatul va fi unul pozitiv atunci va trebui sa rescriem toate teoriile despre alimentatia si cresterea testoaselor cu tample rosii si asta mi se pare a fi un lucru si mai interesant. :)
"...eu doar am facut o paralela logica intre conditiile din natura si respectiv captivitate. "
si eu m-am gandit la lucrul asta si ai dreptate, dar pana la proba contrarie eu m-am decis sa incerc.
Ar fi interesant de facut un meeting pe forum cu Dr. Laurentiu Tudor :)
diego scrie:Ar fi interesant de facut un meeting pe forum cu Dr. Laurentiu Tudor :)
da, poate devine un membru activ in sectiunea <Boli - Tratamente> :D
Ultima oară modificat de Monoceros pe 19 Mar 2007, 21:42, modificat 1 dată în total.
Monoceros scrie:diego scrie:Ar fi interesant de facut un meeting pe forum cu Dr. Laurentiu Tudor :)
da, poate devine un membru activ in sectiunea <Boli - Tratamente>
ia-ti testoasele si du-te o data (o singura data) si stai de vb cu el.Iti va disparea orice urma de neincredere.
- Testos juvenil

Dupa cum stiti eu am fost la el saptamana asta si mi-a spus aceelasi lucru:
peste oceanic. Cum sa n-ai incredere in el cand vezi ca dupa numai 3 zile de tratament broscuta mananca si e vioaie.Asta dupa 21 de zile de apatie si nemancat.
peste oceanic. Cum sa n-ai incredere in el cand vezi ca dupa numai 3 zile de tratament broscuta mananca si e vioaie.Asta dupa 21 de zile de apatie si nemancat.
- Testos juvenil

diego scrie:...
...
Nu vreau sa pun la indoiala cunostintele unui medic, dar:
La punctul 1. - Asa stiu si eu, 24 grade C.
2. Apa sa nu fie schimbata - asta ar fi foarte greu :? . Ma gendesc ca ar trebui sa am un filtru enorm. Din cate stiu eu la pesti, apa nu e bine de schimbat.
Dar cum apa de la robinet, o lasi vreo 2 zile intr-un butoi pana ce se evapora clorul din ea si o folosesti ulterior, ma gandesc ca nu e o problema.
3. Eu stiu ca testoasele sunt omnivore, deci si carne si plante nu numai peste.
Eu am intalnit foarte multe pareri legate de cresterea testoaselor, dar inca nu am intalnit vreo carte care sa prezinte niste studii exacte pe aceste specii. Ma gandesc ca esti si greu de studiat, unul din motive fiind si faptul ca ele sunt animale cu sange rece.
- Testos juvenil