Primul ajutor in cele mai frecvente cazuri de imbolnavire.

Adrese de cabinete veterinare din Bucuresti si din tara.

Moderator: Sheppard

Primul ajutor in cele mai frecvente cazuri de imbolnavire.

de Monoceros » 02 Noi 2006, 14:26

Momentul pentru a face o vizita la medicul veterinar

Sunt multe situatii in care trebuie sa mergeti cu tesoasa la medicul veterinar precum in cazul virozelor si infectiilor respiratorii. De asemenea sunt perioade cand testosa va avea nevoie de antibiotice. Daca nu va puteti da seama ce este neinregula cu ea inclusiv dupa folosirea si a altor surse de informare precum cartile (atentie nu tot ce se vinde pe piata este obligatoriu material de informare corecta), internetul si discutii cu alti detinatori de reptile atunci va trebui sa vizitati un medic veterinar. Cu cat va veti ocupa mai din timp de problema cu atat costurile vor fi mai mici. Singura problema consta in alegerea unui medic competent, cunoscator al biologiei si patologiei testoaselor lucru inca destul de rar intalnit la noi din pacate.
Odata ce ati inceput sa frecventati un medic veterinar continuati cu acesta. In acest fel el va ajunge sa va cunoasca bine testoasa si va fi capabil sa va sfatuiasca uneori direct prin telefon.

Primul ajutor acordat testoaselor

***La orice semn de boala mentineti temperatura apei intre 28-29 de grade pana cand se va insanatosii complet (pentru ca sistemul imunitar sa lucreze la capacitate maxima)!!!

1. -Testoasele nu mananca:

Pentru a vedea motivul refuzului de hrana iata cateva intrebari ajutatoare:

Temperatura apei din acvariu sau a aerului (in cazul speciilor terestre) este cea corespunzatoare?
In cazul in care este prea frig pentru testoase ele nu mai manaca la fel de mult si incep sa se gandeasca la somnul lor lung de iarna, hibernarea (temperatura ideala a apei trebuie sa fie intre 26-30 grade C') .

Ii place testoasei hrana pe care i-o oferiti?
Unele testoase, precum si oamenii, sunt foarte mofturoase. Pot avea alimentele lor favorite si altele mai putin agreate. Incepeti prin a i-le oferi pe cele favorite mai intai apoi introduceti incet si alte produse in meniu.

Testoase dumneavoastra este stresata in vreun fel? Au fost luate in mana prea mult timp, au calatorit prea mult sau au noi companioni?
Multe animale noi aduse sufera de acest tip de stres ce le poate afecta apetitul. Incercati si aveti multa rabdare. Poate dura cateva saptamani pana va manca din nou.
Faptul ca testoasa dumneavoastra nu mananca poate fi un semn de imbolnavire de aceea va recomandam consultarea unui medic veterinar.

2. -Ochii umflati si injectiile cu vitamina A

Simptomul ochilor umflati este des intalnit la testoase si de obicei corelat cu pneumonia. Hranirea proasta si apa murdara pot la fel de bine sa provoase aceasta afectiune. Daca testoasa dumneavoastra este mult prea inceata in miscari, nu mananca sau prezinta orice alt simptom insotit de cel al ochilor umflati, mergeti de urgenta la medicul veterinar. In acest caz se pare ca testoasa dumneavoastra poate avea probleme serioase de sanatate si ar avea nevoie de antibiotice.

Deficienta vitaminei A poate fi alta cauza din numeroasele existente ce pot provoca umflarea ochilor. Inmuierea ochilor cu o solutie salina, ser fiziologic, sau a unei solutii speciale de ochi cumparate din petshop de 2 ori pe zi timp de 15 minunte fiecare sedinta de tratament, intr-un vas separat va face ca testoasa dumneavoastra sa se simta mult mai bine. Aceasta metoda va fi eficienta daca veti incepe tratamentul imediat ce ati remarcat problema. Puteti de asemenea sa adaugati o cantitate mica de vitamine in mancare, in special vitamina A, o data la doua zile.
In egala masura se poate folosi vitamina A uleioasa pentru tamponarea ochilor inflamati dupa acelasi procedeu ca si in cazul folosirii solutiilor anterioare.


3. -Stranut, tuse, cascat in mod frecvent:

Este bine daca testaoasa dumneavoastra face acestea in mod ocazional. Totusi, in cazuri prea repretate poate fi semn al unei infectii respiratorii. Inflamatiile cailor respiratorii sunt des intalnite la testoase si se manifesta sub forma unui jetaj mucopurulent ce se scurge din cavitatile nazale. Ele mai pot avea o respiratie zgomotoasa sau isi mentin gura intredeschisa. In aceste cazuri, se vor asigura testoaselor afectate, locuri calde, ferite de curentii de aer si se vor efectua inhalatii.
O infectie comuna este pneumonia. Simptomele se manifesta prin respiratie grea, frecventa stranuturilor si o scurgere de lichid la nivelul cavitatilor nazale. Cand afectiunea se accentueaza, testoasele de apa dulce se apleaca pe partea plamanului lezat, care a pierdut rolul de flotor. In acest caz va recomandam sa duceti de urgenta testoasa la medicul veterinar. Acolo i se va putea face o examinare radiologica si antibiotice. Testoasa domneavoastra va urma sa aiba nevoie de multa ingrijire pentru a-si puteam reveni la forma initiala.

O bune tehnica preventiva este de a va asigura ca temperatura din mediul lor nu este prea joasa. Ridicati putin temperatura. Aceasta va ajuta ca sistemul imunitar al testoasei sa fie mai activ. Racelile, infectiile respiratorii si pneumonia par sa fie cele mai des intalnite cauze ale mortii testoaselor. Tratamentele pentru acestea includ caldura (pentru sistemul imunitar), antibiotice (pe cale orala sau injectabila), tratare cu abur, oxigen (apa din plamani inseamna ca nu exista suficient oxigen) si examenul radiografic (pentru a verifica daca exista sau nu apa la plamani).

4. -Rani sau gauri in carapace:

Inlaturati imediat testoasa din apa, in cazul celor acvatice, si mentineti-o pe uscat. Pentru a preveni deshidratarea testoasei umeziti-o de doua ori pe zi timp de 30 de minute. Spalati testoasa cu Betadina sau Nolvosan de cateva ori pe zi, in special dupa ce a fost umezita (atentie, dilutia recomandata de medic sau farmacist). Nu folositi alcool pentru dezinfectare, pentru ca se absoarbe in piele si intoxicati testoasa. Mentineti testoasa la caldura. Uscarea zonei afectate ajuta in procesul de vindecare. Duceti testoasa la medicul veterinar daca problemele persista.
Toate aceste neajunsuri se pot preveni daca folosim o dieta adecvata si o apa curata.

5. -Repararea carapacei testoasei

Daca este pentru prima data cand va confruntati cu un astfel de caz va recomandam asistenta unui medic veterinar.
Etapele principale in repararea carapacei sunt:

a) spalati rana cu un antiseptic
b) aplicati un antibiotic
c) inchideti rana folosind o rasina epoxi.

6. -Boli ale carapacei:

Carapacea testoasei dumneavoastra trebuie sa fie tare si solida cu exceptia speciilor cu carapace moale gen Tryonix. Nu trebuie sa fie nici o zona moale pe intreaga ei suprafata. Cea mai comuna cauza a inmuierii carapacei este lipsa de calciu si vitamina D3. Testoasa poate procura calciu prin hrana iar vitamina D3 prin imbaieri de soare sau raze ultraviolete. La aceasta afectiune trebuie avuta multa rabdare intrucat nu se vindeca imediat necesitand o perioada mai lunga de timp.
In prezent au inceput sa se comercializeze si la noi becuri si lampi speciale pentru reptile care asigura un spectru de lumina complet inclusiv ultravioletele. Desi au un pret mai ridicat, sunt extrem de utile asigurarii sanatati animalului dumneavoastra indeosebi daca acesta nu are posibilitatea sa faca bai de soare.

7. -Deficienta vitaminei K

Sangerarea din gura este o indicatie clara a deficientei vitaminei K. Lipsa legumelor pare a fi cauza principala a acestei afectiuni. Pentru a o trata trebuie sa-i dati testoasei vitamina K si sa-i schimbati dieta astfel incat sa includa mai multe legume.
De asemenea recomandam o consultatie la cabinetul veterinar.

8. -Algele pe carapacea testoasei:

Cateva alge pe carapace sunt ok, acestea ajutandu-le sa se camufleze! Va trebui sa indepartati o parte din ele in cazul in care sunt excesive. Asigurati-va ca testoasa are carapacea curata in cazul in care testoasa dumneavoastra a avut anterior o problema cu carapacea.

Pentru indepartarea algelor, folositi o perie fina, gen o periuta veche de dinti. Puteti efectua aceasta operatiune sub un jet moderat de apa calduta.

9. -Rani ale pielii sau eruptii cutanate

Scoateti testoasa din apa si mentineti-o uscata, dar nu mai mult de 48 de ore,iar pentru a preveni deshidratarea testoasei umeziti-o de doua ori pe zi timp de 30 de minute. Dezinfectati ranile cu betatdina sau un amestec in parti egale de Nolvosan si apa. Duceti testoasa la un medic veterinar daca situatia pare ca nu se imbunatateste sau se agraveaza.

10. -Primul ajutor in caz de muscaturi sau raniri:

Testoasa este vie sau in stare de inconstienta? In cazul in care este inconstienta ar putea avea nevoie de oxigen. Nu recomandam respiratia gura la gura dar, totusi, un suflu usor de aer pe fata ei ar putea sa-i fie de ajutor.
In cazul in care sangereaza masiv va trebui sa opriti pierderea de sange. Pentru a incetini sangerarea incercati sa scadeti temperatura corpului testoasei asezand-o intr-un loc racoros. Pentru a preveni eventuale infectii rana va trebui sa curatata cu ajutorul apei oxigenate sau a betadinei.
Testoasa dumneavoastra poate fi in soc. Pentru cel putin 48 de ore va trebui sa o acoperiti cu un prosop curat si sa o tineti intr-un loc curat, racoros si uscat. Rana va trebui curatata in mod regulat de cel putin odata pe zi.

Membrele amputate se pot vindeca fara complicatii in cele mai multe cazuri. Zona afectata se va vindeca singura pe cat de bine va fi posibil. Partea care nu se va mai vindeca se va usca si va cadea. Este responsabilitatea dumneavoastra de a mentine rana curata. In cazul in care are loc o infectie duceti testoasa la medicul veterinar.

11. - Daca testoasa dumneavoastra s-a inecat ar mai putea fi inca in viata dar in stare de inconstienta. Amintitiva faptul ca poate ramane fara oxigen pentru o perioada destul de lunga de timp. NICIODATA NU ASEZATI TESTOASA PE SPATE! Daca o veti face, veti elimina si singurul spatiu cu aer ramas riscand sa o omorati.

In cazul inecarii sunt cativa pasi de urmat:
a)apucati capul testoasei din spatele zonei urechilor, de la baza craniului si extindeti gatul complet.
b)asezati-o cu capul in jos si coada in sus si deschideti-I gura. In acest fel se va putea scurge o parte din apa ingerata.
c)dupa ce scurgerea apei a incetat, amplasati testoasa cu burta in jos pe o suprafata plana mentinandu-i gatul extins.
d)indreptati-i picioarele din fata si trageti-le drept spre dumneavoastra atat cat de mult se pot intinde.
e)mentinand picioarele drepte impingeti-le in interior atat cat pot ele sa intre.
f)continuati sa trageti si sa impingeti pana cand nu mai iese apa din gura.
g)duceti testoasa la medicul veterinar pentru a-i administra oxigen.

Daca vi se intampla acest lucru testoasei dumneavoastra, de obicei inseamna ca are pneumonie si este necesar un tratatment cu antibiotice facut de un medic veterinar.

12. -Prolaps:

Iesirea intestinelor si a organelor reproductive prin cloaca este tipul de prolaps intalnit la testoase. Acesta nu doare prea mult dar este foarte stanjenitor. Este un caz normal si nu se stie care sunt cauzele care-l produc. Testoasa nu este constienta ca acestea sunt parti importante ale organismului sau asa ca trebuie sa aveti dumneavoastra grija sa si revina la starea initiala. Daca testoasa se afla pe o suprafata uscata cand se intampla acest incident puneti-o in apa putin calduta pentru a o ajuta sa-si mentina umeda partea externalizata.
Daca se intampla deseori, acest fenomen poate cauza suferinta si este necesara interventia unui medic veterinar.

Imagine
*Imagine de pe site-ul ATP (Austin's Turtle Page).


13. -Ingestia de pietre

Nu este de dorit dar se poate intampla. Testoasa va trebui dusa la medicul veterinar care in urma unei radiografii se va putea pronunta. Pentru a preveni consumarea de pietre de catre testoasa dumneavoastra fie folositi pietre suficient de mari care nu pot fi inghitite sau nu folositi pietre deloc. Blocaje pot aparea si prin ingerarea de nisip care poate bloca intestinele. *Urmariti ce spune [ramunc] mai jos!!!

*Material modificat de pe Zooland.ro
Ultima oară modificat de Monoceros pe 14 Sep 2009, 13:40, modificat de 10 ori în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de Mojave » 03 Noi 2006, 21:08

Indraznesc sa vin si eu cu o adaugire:

14. Otitele cu abces (inflamare a urechii)

Absenta pavilionului auricular si al conductului auditiv extern fac ca timpanul sa fie foarte superficial, practic la nivelul pielii. Maladia se manifesta sub forma unei umflaturi (abces), ce se gaseste amplasata la jumatatea distantei intre ochi si comisura labiala care ridica timpanul. Este mentionata mai rar la testoase.
De cele mai multe ori, este vorba despre o infectie bacteriana. Abcesul trebuie lasat sa se matureze, timp in care se dezinfecteaza zilnic cu betadina, apoi se extrage secretia deja deshidratata printr-o mica incizie (neparat la veterinar). Urmeaza apoi un tratament cu antibiotice injectabile.
Dupa operatie, testoasa se tine 2-3 zile pe uscat, permitandu-i-se cate o baie de maximum o ora-doua pe zi (ca sa poata manca si nici sa nu se deshidrateze), si se dezinfecteaza in continuare zona operatiei cu betadina.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 73
Membru din: 03 Noi 2006, 23:41
Localitate: Bucuresti

Re: Primul ajutor in cele mai frecvente cazuri de imbolnavir

de ramunc » 07 Noi 2006, 11:32

Ingestia pietrelor este practicata de catre testoasele acvatice si crocodilieni pt. ca;
-ajuta la imersia animalului
-in intestin, pietrele actioneaza ca o moara, ajutand la maruntirea hranei. Din aceasta cauza, rezulta ca tipul de hrana nu este usor digerabil sau nu se secreta suficient suc gastric din varii motive (temperatura scazuta, metabolism dereglat,etc)
Cat despre interventia medicului pt extragerea chirurgicala a pietrisului......sa fim seriosi ! Va omorati singuri animalele, o data ca nu prea avem chirurgi veterinari calificati (prea multi nu cunosc nici fiziologia reptilelor), iar pe de alta parte exista metode sigure si eficiente pt eliminarea pietrelor. Vezi situatia expusa de " corall":
Radiografie:
Imagine
"pata alba este stomacul si se vede cate pietricele sunt acolo. Si in caz ca aveti vreodata astfel de probleme cu broscutele, folositi uleiul de parafina...oral si clisma. Insa, va recomand sa nu mai puneti pietris in acvarii pentru a evita astfel de cazuri." - "a trebuit sa suporte, insa fara asta ar fi murit sigur. Cat despre cele din salbaticie, da si acelea au astfel de probleme, chiar pe internet am gasit despre uleiul mineral si acolo scria despre cum salveaza prin strainatate broastele testoase marine, din care foarte multe au problema asta. Cele din libertate inghit si multe alte obiecte cum ar fi pungi de plastic si patesc acelasi lucru. Din contra, ele instinctual "rontaie" pietricele pentru ca le ajuta la dingestie insa depinde de ce fel de pietricele, fiindca daca sunt din astea colturoase se agata prin stomac si, in timp, se fac depuneri pe care nu le mai pot elimina si fac blocaj."


Din pacate imi lipseste timpul de a "cerceta" toate informatiile dupa care va ghidati in intretinerea testoaselor voastre, insa voi mai interveni cand am timp si consider necesar.
Salutari !
Oare chiar esti pregatit pt custodia unei reptile ????
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 20
Membru din: 07 Noi 2006, 11:12

de Monoceros » 23 Noi 2006, 21:10

Micozele - cand testoasele sunt intretinute in conditii de umiditate ridicata si pe fondul existentei unor plagi, pot apare micoze superficiale, datorate unor ciuperci. Acestea afecteaza in primul rand carapacea si plastronul. Solzii devin spalaciti, de culoare brumarie, plisati si relativ uscati, iar uneori se pot observa plagi de culoare albicioasa mai mult sau mai putin ulcerative, care vor conduce la caderea solzilor.
Dezinfectarea se va face prin imbaieri timp de 20 de minute intr-o solutie de permanganat de potasiu. Aplicarea unor comprese cu stamicin de doua ori pe zi.
Ultima oară modificat de Monoceros pe 18 Dec 2006, 22:20, modificat de 4 ori în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de sadangel » 25 Noi 2006, 12:36

Micozele, fiind o infectie cu ciuperci cutanate, deci in exterior, cred ca se pot trata cu solutie de betadina ( 1 /10). Dar nu stiu daca betadina trebuie aplicata local sau bagata testoasa in solutie pentru cateva minute. Pe prospectul betadinei nu spune nimic de reactiile cu pielea unei broscute.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2006, 18:54

de ramunc » 25 Noi 2006, 13:08

Pt micoze, cel mai indicat tratament este :
- dezinfectia locala cu betadina , prin tamponarea locului (mai ales in cazul punctiilor provocate de intepatura unei injectii si aparitia unei micoze ce poate cauza necroza locala), dupa care...
-aplicarea unui unguent pe baza de Bacitracina (exista unguent Bacitracina sau Baneocin)
Oare chiar esti pregatit pt custodia unei reptile ????
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 20
Membru din: 07 Noi 2006, 11:12

de Monoceros » 30 Ian 2007, 00:17

Stomatite - inflamatii ale mucoasei cavitatii bucale.
In situtia in care la nivelul cavitatii bucale se intalnesc stomatite, putem suspecta animalele ca au o imunitate scazuta si carenta in vitamina C. Tot datorita acestei carente se mai pot intalni inflamatii ale pleoapelor sau ale pielii, indolenta, lipsa poftei de mancare, prezenta gusii etc. Tratamentul efectuat in astfel de cazuri constanta in retragerea din ratie a vegetalelor care provoaca gusa (varza, salata, macrisul) si administrarea unei cantitati sporite de iod (lugol, iodura de sodiu, sare de bucatarie), precum si administrarea unui complex vitamino-mineral; fructe bine coapte, bogate in vitamina C.

_______________________________


Cheaguri de sange - datorate fierberii apei, recomand de urgenta consult veterinar.

Imagine
adrian's copyright

_______________________________


SCUD - boala ulcerativa cutanata septicemica care are la baza o bacterie - Citrobacter freundi, se localizeaza la nivelul tubului digestiv, testoasele refuza mancarea, sunt apatice, se misca foarte putin, au membrele si coada congestionate, in plus se mai pot sesiza necroze si ulceratii, urmate uneori de caderea ghearelor sau chiar paralizia membrelor. Fara un tratament rapid cu antibiotice si o terapie generala boala are evolutie mortala.
Cazuri de Scud cu evolutie cronica si acuta la Trachemys si Emys:


Imagine
Imagine
Imagine
Fotografii de pe pets.groups.yahoo.com/group/trachemys-adoption_ro - Kobolkuti Lorand
Ultima oară modificat de Monoceros pe 12 Noi 2009, 13:55, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de lxndr_faur » 17 Ian 2009, 09:07

Monoceros scrie:Micozele - cand testoasele sunt intretinute in conditii de umiditate ridicata si pe fondul existentei unor plagi, pot apare micoze superficiale, datorate unor ciuperci. Acestea afecteaza in primul rand carapacea si plastronul. Solzii devin spalaciti, de culoare brumarie, plisati si rerelativ uscati, iar uneori se pot observa plagi de culoare albicioasa mai mult sau mai putin ulcerative, care vor conduce la caderea solzilor.
Dezinfectarea se va face prin imbaieri timp de 20 de minute intr-o solutie de permanganat de potasiu. Aplicarea unor comprese cu stamicin de doua ori pe zi.



Buna!Asi avea si eu o problema cu broscuta mea de florida.O cheama Ema si are o "surioasa" in acvariu pe nume Bubulina care este testoasa europeana de apap dulce.Am primito de Craciun pe Ema si acum 1-2 saptamani am observat niste pete pe plastonul ei...pete maronii care nu sunt iesite in afara si sunt micute ...carapacea ei luceste parca zici cai data cu lac dar nu imi imaginez ce sunt acele pete maronii si ma ingrijoreaza ca sar putea transmite si Bubulinei acele "pete"...CE SA FAC?in rest e vioaie mananca bine se joaca sta pe insulica la soare si altele...nu te bat (daca va ganditi ca acele pete sunt din cauza unor lovituri)Ema doarme pe Bubulina de nau treaba :lol: ...a si sunt 2 pete uniforme ...o sa postez cateva poze peste cateva minute dar va rog din suflet sa ma iertati fac pozele cu webu nu am camera foto :oops: ...si am vzut ca a inceput sa i se inchida culoare si pe carapace pt ca creste se face maronie :) ...si are 4 cm carapacea....Astept raspunsuri...MUltumesc
Alexandra
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 160
Membru din: 25 Mar 2008, 09:15
Localitate: onesti

de lxndr_faur » 17 Ian 2009, 09:28

Am revenit cu poze :) ...si apropo Ema nu prezinta in NICIUN CAZ ca testoasele din pozele de mai sus plastonul :!: urmeaza poza:
Imagine


Imi cer scuze din nou pentru neclaritatea pozei :oops:
Dupa cum vedeti acele pete sunt pe la mijlocul plastonului(se vede mai inchis) si desi le are de mult timp se simte bine...Astept sfaturi si pls nu imi spuneti sa ma duc la medicul veterinar pt ca la noi in oras nu exista asa ceva(sunt din onesti)si nu pot sa ma duc pana la bucucresti cu ea mai ales pe frigu asta.Multumesc!
Alexandra
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 160
Membru din: 25 Mar 2008, 09:15
Localitate: onesti

de lxndr_faur » 17 Ian 2009, 20:33

nimeni? :cry:
Alexandra
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 160
Membru din: 25 Mar 2008, 09:15
Localitate: onesti

de Anx_AA » 26 Ian 2009, 17:43

Am citi mai sus de prolaps...si broscuta mea face ceva asemanator dar nu stiu exact daca este acesta boala sau e doar constipata.in poza de mai sus intestinele iesite au culoare maronie in schimb ce scoate broscuta mea e negru si la fel de gros...este doar constipata si nu poate sa dea excrementele afara sau e ceva mai grav?
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 46
Membru din: 19 Mar 2008, 21:28
Localitate: Craiova

de danutza » 30 Mar 2009, 21:21

buna seara,
am si eu o broscuta de florida, iar de cateva zile am observat pe mijlocul plastonului eu o dungulita de sange, dar daca apas usor , dispare. plastonul este cam moale in acea zona, iar pe margine are pete maronii care par a semana cu cheaguri de sange. o dau cu vitamina AD3E, ii fac bine sau nu?
la noi in oras nu am gasit doctor care sa aiba cunostinte despre testoase, am dus-o la buzau, dar acea doctorita nu i-a dat prea mare importanta, tinand cont ca atunci i se albea carapacea, avea ochisorii umflati, respiratie zgomotoasa si-i curgea si nasul,mi-a dat doar vitaminele astea si doar nasul ia trecut :cry: nu stiu ce sa-i fac, mi-e foarte draga si nu vreau sa o pierd! :cry:
Imagine
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 19
Membru din: 27 Mar 2009, 21:45
Localitate: rm sarat

de Elizza » 03 Iun 2009, 17:22

Am si eu doua broscute ...sunt mici ,au vreo 4-5 luni ...
Uneia din ele,de la o vreme ii cad solzii...iar amandorura le cade pielea si in acvariu gasesc numai pielicele ...carapacea lor este putin decolorata,dar destul de tare...
Intrebarea mea e : Este o boala cumva sau este naparlire ? Este ceva normal sau nu...? Poate fi vorba de naparlire la o varsta asa mica..?Va rog, astept raspuns urgent...mersi...
= DoUa BoSkI mIcI =
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 74
Membru din: 16 Apr 2009, 12:00
Localitate: Bucuresti

de ATLANTIC » 03 Iun 2009, 17:30

ai pus apa la declorificat inainte?
!i LoVe BaBy TuRtLeS!
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 131
Membru din: 14 Mai 2009, 09:07
Localitate: BUCURESTI

de Elizza » 03 Iun 2009, 17:39

Nu,nu o pun...:( asta sa fie cauza...? De obicei ,cand vreau sa le schimb apa le scot, o schimb...apoi le las 2-3 ore prin casa sa se plimbe...si apoi le pun in acvariu...cand temperatura este deja buna ...Le dau si cu Vita Plus pe carapace ..
= DoUa BoSkI mIcI =
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 74
Membru din: 16 Apr 2009, 12:00
Localitate: Bucuresti

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori