Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

Atat incepatorii in acvateraristica, teraristica cat si noii veniti pe forum pot posta aici.

Moderator: Sheppard

Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de diego » 21 Noi 2014, 14:12

Reglarea termica la broastele testoase

Broastele testoase, alaturi de pesti si toate celelalte reptile, sunt animale cu temperatura corpului variabila (poikilotermice).

Pentru asigurarea unei temperaturi corespunzatoare organismului, testoasele au nevoie de anumite conditii, in afara carora nu pot trai. In acest sens, cand este necesara o temperatura mai ridicata, se expun la baile de soare sau se deplaseaza dintr-un loc in altul in ritm alert. Cand se expun la soare, broastele testoase se urca pe stanci sau copaci inclinati, unde stau nemiscate o perioada lunga de timp, absorbind cantitatea de caldura necesara.

In situatia in care crestem broaste testoase in acvarii sau in zone amenajate natural si destinate acestui scop, este bine sa le asiguram suporturi inclinate pentru insorirea necesara. De asemenea, prin insorire, pe langa caldura, mai beneficiaza si de razele ultraviolete, deosebit de necesare sterilizarii corpului, eliminarii unor paraziti acvatici si mai ales producerii compusilor indispensabili osificarii (Vitamina D3).

Atunci cand temperatura corporala este prea mare, testoasele, pentru a-si regla temperatura (ideosebi cele terestre), cauta locuri umbroase, iar cele acvatice plonjeaza in apa. O alta posibilitate de reglare a temperaturii corporale este posibila prin cresterea voluntara a respiratiei si modificarea ritmului cardiac. Astfel, in conditiile in care temperatura este prea ridicata, ritmul cardiac se reduce, iar circulatia sangelui este mai lenta, spre deosebire de situatia in care temperatura trebuie sa creasca, cand ritmul cardiac creste, iar circulatia sangelui se face mult mai rapid.

Aceasta autoreglare se poate efectua numai in conditiile in care broastele testoase beneficiaza de posibilitatea de adaptare, deoarece, daca le mentinem la temperaturi constante o durata lunga de timp, exista riscul de a le provoca moartea.

Necesitatea ca broastele testoase sa beneficieze de repaus la temperaturi scazute sau ridicate, joaca un rol determinant in protectia organismului, considerent pentru care, in conditiile cresterii in captivitate, este necesar sa le oferim atat locuri asa-zis calde, cat si zone reci, care sa asigure confortul de temperatura cerut de corpul acestora. In functie de temperatura mediului inconjurator, broastele testoase au o activitate mai mult sau mai putin intensa.

Pentru fiecare specie de broasca testoasa exista parametri de confort pentru activitate si hibernare foarte precisi, de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne-am propus sa ne ocupam de aceasta indeletnicire.

Orientativ, sa prezentam in continuare, temperaturile optime si critice la cateva specii de broaste testoase.

Imagine


Hibernarea in cadrul natural

Broastele testoase sunt animale a caror temperatura interna, asa cum am mai afirmat, este variabila si dependenta de temperatura mediului ambiant.

Modificarea conditiilor de viata (reducerea usoara a temperaturii sau scaderea excesiva a acesteia), face ca activitatea testoaselor sa scada la minimum, intrand intr-un asa-numit "somn-hibernare". In asemenea conditii, broastele testoase se pun la adapost, ingropandu-se in pamant sau in apa (daca sunt acvatice). In aceasta perioada, nevoile de hrana si oxigen se reduc foarte mult, deoarece functiile vitale scad pana la un prag minim.

In mod obisnuit, hibernarea si durata acesteia variaza in functie de o serie de factori, dintre care putem aminti: specia, zona geografica, temperaturile externe, conditiile de asigurare a hranei etc.
Asa de exemplu, la broasca testoasa cu tample rosii, hibernarea poate dura 5-6 luni, daca temperatura este scazuta.

Daca reproducerea a avut loc tarziu, embrionii pot sa hiberneze in interiorul oualor sau in pamant si isi vor continua dezvoltarea in sezonul urmator, cand vor beneficia de conditii corespunzatoare. La fel se petrec lucrurile si cu puii recent ecluzionati, care, daca nu beneficiaza de temperaturi corespunzatoare, intra in hibernare pana in primavara viitoare.

In cazul unor testoase care traiesc in conditii cu temperaturi ridicate si sunt depasite anumite praguri, acestea se retrag in adaposturi racoroase, sapate in maluri sau in alte zone protectoare. Metabolismul este in aceste cazuri incetinit, dar in proportie mai redusa comparativ cu hibernarea. In plus, imediat ce temperatura devine optima, broasca testoasa isi reia activitatea.

Imagine


Hibernarea in captivitate

In captivitate, hibernarea reprezinta o etapa deosebit de delicata, de care trebuie sa tinem seama, deoarece in caz contrar, se pot inregistra pierderi numeroase.

Broastele testoase acvatice pot hiberna, fara riscuri, afara pe fundul unui bazin, a carui adancime sa fie minim 60 cm, pentru a nu fi prinse de inghet.

In conditiile unui climat temperat, hibernarea broastelor testoase se poate asigura cu foarte mici eforturi. In primul rand, trebuie sa avem grija de broastele testoase tinere, care in perioada de hibernare pot fi victimele rozatoarelor, indeosebi pana la varsta de 6-7 ani, cand dimensiunile sunt mai mici si invelisul mai putin consolidat.

Pentru a descuraja pradatorii, cuibul care va constitui locul de hibernare trebuie protejat cu un grilaj din plasa de sarma, care sa impiedice orice trecere a altor intrusi. Pentru a proteja cuibul de hibernare de temperaturi foarte scazute, este indicat ca acesta sa fie acoperit cu paie, frunze, fan, pamant sau alte componente, pe o raza de circa 100 cm.

Imagine

Imagine

Unii indivizi apartinand broastelor testoase acvatice hiberneaza destul de usor si afara din apa, daca beneficiaza de o gramada de paie amplasate in apropierea bazinului sau daca exista alt spatiul in care sa-si gaseasca un adapost cu temperatura constanta. Este bine, daca este posibil, sa lasam broasca sa-si aleaga locul de hibernare, dar in acest sens sa-i oferim pe cat posibil mai multe variante.
In cazul in care nu putem asigura conditii corespunzatoare pentru hibernarea, este mai bine sa mentinem broastele testoase in semihibernare artificiala controlata. Trebuie insa sa tinem seama de perioada in care in mod normal hiberneaza si sa-i asiguram conditii care sa-i ofere posibilitatea de a se adaposti. In acest sens, se poate asigura un cuib de pamant pe care-l protejam la exterior de prezenta altor animale printr-o plasa de sarma deasa.

In ansamblu, putem aprecia ca broastelor testoase le putem asigura conditii optime de hibernare, atat in cadrul natural, cat si in cel amenajat artificial de om, daca vom avea in vedere cateva din elementele pe care le-am expus mai sus.

Momentul in care broastele testoase intra in hibernare si durata acesteia este dependenta de evolutia temperaturii exterioare. Acest moment este sesizabil daca urmarim activitatea testoaselor, deoarece, odata cu scaderea temperaturii in mod progresiv, devin din ce in ce mai putin acvatice, consuma hrana la intervale tot mai lungi, iar cand temperatura scade sub 10-12 °C, ele nu mai consuma deloc. Temperatura ce declanseaza hibernarea nu este fixa, ci depinde de specie, zona climatica si chiar de individ. In regiunile tarii nostre, broastele testoase hiberneaza in mod obisnuit din septembrie si pana in martie-aprilie.

Trebuie sa precizam ca nu toate broastele testoase hiberneaza, motiv pentru care este necesar sa cunoastem foarte bine cerintele fiecarei specii, in caz contrar, putem avea surprize neplacute. Din randul broastelor testoase care nu hiberneaza putem aminti: pe cele ecuatoriale sau unele specii din cele tropicale, cum sunt broasca testoasa cu spatele artificial articulat sau broasca testoasa carbonifera.
Obisnuit, este necesar ca broastele testoase sa hiberneze minim 4-5 saptamani, chiar daca le oferim conditii corespunzatoare de activitate prelungita, iar acest lucru se poate asigura prin scaderea treptata a temperaturii la valori de 10-12 °C. Hibernarea le confera o rezistenta mai buna, ca va permite sa inceapa un nou ciclu intr-un stadiu mai viguros si cu performante de reproductie corespunzatoare.
Pe durata hibernarii, care poate fi mai lunga sau mai scurta, broastele tesoase nu se hranesc, iar acoperirea nevoilor organismului in aceasta perioada se face pe baza rezervelor acumulate in organism din perioada de activitate intensa.

Tinand cont de aceste particularitati biologice va trebui sa hranim broastele testoase cat mai rational, pentru ca organismul, in momentul in care intra in hibernare, sa se gaseasca intr-o stare buna de intretinere.

Un alt element pe care trebuie sa-l avem in vedere cand crestem broastele testoase in captivitate, este cel privind necesitatile fata de temperatura. Astfel, se va tine cont de evolutia temperaturii din zona de provenienta a broastei, iar scaderea temperaturii in vederea hibernarii se va face treptat pe durata a circa 30 de zile, pana cand se atinge temperatura de 8-10 °C, care corespunde in general declansarii acestui fenomen.

Pe durata pregatirii animalului pentru hibernare se va trece si la un regim alimentar adecvat, cu zile de post alternand cu altele de hranire normala, iar spre finele perioadei de pregatire, cu zile in care nu se vor administra alimente, pentru a obliga organismul la o evacuare cat mai completa a tubului digestiv. Pentru eliminarea corespunzatoare a tubului digestiv. Pentru eliminarea corespunzatoare a tubului digestiv si evitarea proceselor de fermentatie in perioada hibernarii, este indicat ca broastele testoase sa fie pregatite din timp in acest sens. Astfel, dupa zilele de post impuse broastelor testoase, ele se vor introduce in bai de apa calduta (26-30 °C), timp de cateva minute (10-12 min), in mai multe reprize. Acest procedeu se va repeta timp de cateva zile, provocand astfel evacuarea totala a continutului tubului digestiv. Broastele testoase care au fost supuse tratamentului de pregatire pentru hibernare si vor fi gazduite in continuare in locuinte, trebuie sa le introduem in cutii de lemn sau in mici acvarii amenajate special in acest sens. Pentru broastele testoase acvatice tinere, acvariul poate contine un vas cu apa intr-un strat de circa 1 cm, ceea ce conduce la oscadere a duratei de hibernare, care obisnuit se va extinde pe intervalul noiembrie-martie.

Imagine

Temperatura ideala de hibernare este cuprinsa intre 2 si 8 °C, dar numai atunci cand ea se pastreaza constanta, lucrul destul de greu de realizat. In cazul unor variatii mari de temperatura, broastele testoase se trezesc din hibernare prematur si risca sa-si epuizeze rezervele, ceea ce conduce, nu de putine ori, la moartea lor. Nici scaderea temperaturii sub 0 °C nu este o solutie, animalele avand acelasi sfarsit tragic, moartea prin inghet. Daca von asigura conditii corespunzatoare sub raportul temperaturii si a mentinerii ei constante, putem usor sa ne pierdem prietenul nostru drag.

Broastele testoase pot fi introduse cu recipientele in care hiberneaza in poduri sau pivnite, dar numai daca in aceste locuri temperatura ramane contanta, pentru asigura hibernarea corespunzatoare a testoaselor (temperaturi de 4-10 grade sunt de preferat).

O varianta experimentala cu succes in prezent in unele tari, se bazeaza pe hibernarea testoaselor in compartimente frigorifice adaptate special acestei activitati. Compartimentele sunt reglate la o temperatura constanta, cuprinsa intre 1-4 °C, prevazute cu aeratoare, care insufla aer fortat in interior. De asemenea, daca este vorba de broaste testoase acvatice, aceste compartimente vor beneficia si de o cutie cu apa care va asigura umiditatea necesara locuitoarelor.

Imagine

Pentru trecerea broastelor testoase de la stadiul de hibernarea la cel de activitate, regulile sunt relativ aceleasi cu cele preconizate la intrarea in hibernare. Astfel, reclimatizarea se va face in mod progresiv, atat din punct de vedere al evolutiei temperaturii, cat si al administrarii hranei. In acest ultim caz, se va folosi in mod treptat alimente bogate in calciu, vitamine, precum si suculente, pentru o rehidratare rapida.

Daca broastele testoase au hibernat in gradina sau in locuri special amenajate, se vor scoate din aceste adaposturi numai in momentul in care temperatura exterioara este de minim 15-16 °C si constanta cateva zile la rand. Cand in gradina avem amenajate sere, se pot scoate mai repede din adaposturile de hibernare si introduse aici, unde vor beneficia de conditii corespunzatoare pentru trecerea treptata la o activitate normala.

Este posibil ca uneori broasca tetoasa sa se trezeasca mai repede, iar conditiile de mediu sa nu fie cele mai corespunzatoare. In acest caz, broastele testoase se vor introduce in cutii special amenajate, unde se vor intretine pana in lunile aprilie-mai, cand se vor muta in natura. Cutiile vor beneficia de o sursa de caldura (becuri 100W). pentru asigurarea confortului termic si de hrana corespunzatoare. Daca este vorba de broaste testoase de apa, vom asigura in acest spatiu si un vas cu apa, care se va schimba cat mai des.

(Sursa: Cresterea broastelor testoase si a serpilor – Ioan Bud)



Este normal ca testoasele sa se trezeasca uneori, fie pentru a-si schimba locul de hibernare, fie pentru a se adapa. In cazul testoaselor de apa care hiberneaza in mediu natural, ingropate in mal pe fundul helesteului/lacului, acestea se trezesc periodic, la interval de catvea saptamani, pentru a iesi la suprafata si a lua o gura de aer. Testoasele acvatice prezinta pe limba papile specializate sa extraga oxigenul direct din apa; astfel pot sta scufundate saptamani la rand fara sa iasa la suprafata. In timpul hibernarii, testoasele nu vor manca nimic.
In cazul testoaselor de apa, care hiberneaza afara in helesteu, trebuie sa ne asiguram cu nu ingheata toata suprafata corpului de apa, pentru momentele cand testaosa iese la suprafata pentru a respira. In acest sens, putem introduce un incalzitor in apa, care sa mentina apa peste temperaturan de inghet. O pompa care sa circule apa nu este indicata. Apa la 4 grade Celsius are densitatea cea mai mare si va cadea pe fund, unde hiberneaza testoasa. Apa mai rece se va afla la suprafata. O pompa ar agita apa si ar perturba aceste gradiente de temperatura din apa, ducand la decesul testoasei prin inghet.
Cel mai indicat este ca testoasele acvatice sa fie introduse in casa, in mediu usor de controlat. In cazul meu, testoasele hiberneaza cu succes de ani buni de zile intr-o cutie mare de plastic in pivnita (suficient de mare cat sa adaposteasca toate exemplarele si un vas cu apa), in care se asterne un pat de pamant, frunze si iarba uscata si cateva carpe, care sa asigure un loc bun unde sa se poata ingropa testoasele si in care sa ramana temperatura relativ constanta. In cutie se introduce si un vas cu apa cu rampa care sa permita accesul testoaselor, cu o coloana de apa de 5cm. Acest fapt va duce la reducerea timpului de hibernare a testoaselor si le asigura o sursa de hidratare obligatorie. Apa va fi schimbata o data la 3-5 zile (in functie de mizerie si calitate).
De asemenea, testoasele acvatice pot hiberna fara probleme si intr-un recipient cu doar o coloana de apa de 2-3cm deasupra carapacei si eventual niste plante acvatice artifciale sau ascunzatori sub care sa se poata ascunde pentru a reduce stresul si a imita conditiile naturale.

Imagine

Este totusi de preferat sa introducem testosa de uscat in casa pentru hibernare, pentru a putea monitoriza si controla mai usor starea ei. Astfel, se va lua testoasa si se va pune intr-o cutie cu frunze uscate, muschi, fan, carpe si un strat de cativa centimetri de pamant; in natura testoasele se ingroapa in pamant, de aceea este important sa asiguram acest aspect si in casa. Pe perioada hibernarii, testoasele de uscat nu vor manca si vor bea apa, de aceea este important sa aiba suficiente rezerve inainte de hibernare. Acest lucru se poate verifica inainte si in timpul hibernarii, cantarind testoasele la intervale de o luna (cu un cantar cu acuratete la gram) si comparandu-le cu asa numita Ratie Jackson (doar pentru Testudo hermanni si Testudo graeca!). In general, intr-o luna, testoasa nu ar trebui sa piarda mai mult de 1% din greutatea corporala masurata anterior.

Imagine

In cazul in care observam ceva in neregula cu testoasele pe timp de iarna, cum ar fi plagi pe tegumente sau carapace, lipsa reactiei la stimuli (testoasa va reactiona daca este atinsa, in ciuda faptului ca hiberneaza), zgomote (suierat la respirat) sau in cazul in care urineaza (risc de deshidratare daca se lasa in continuare sa hiberneze) etc, se vor scoate din hibernare si se va consulta un medic veterinar de urgenta. Pe toata perioada iernii se vor adaposti in casa, asigurand suficienta caldura, lumina (bec cu emitere de UVA si UVB, bec pentru incalzit si iluminare in general) si hrana adecvata, pana la venirea primaverii, cand testoasele se vor putea reintroduce in spatiul amenajat de afara.


Ratia Jackson pentru Testdudo hermanni si Testudo graeca!
Imagine
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 1260
Membru din: 01 Noi 2006, 20:38
Localitate: Bucuresti

Hibernare

de Tonia » 15 Noi 2017, 22:18

Salut! Sunt putin confuza in legatura cu hibernarea testoaselor cu tample rosii. Citeam undeva ca ele fiind specii din zone tropicale si subtropicale nu hiberneaza. Asa sa fie?
 
Mesaje: 2
Membru din: 15 Noi 2017, 22:14

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Sheppard » 18 Noi 2017, 00:44

Tonia scrie:Salut! Sunt putin confuza in legatura cu hibernarea testoaselor cu tample rosii. Citeam undeva ca ele fiind specii din zone tropicale si subtropicale nu hiberneaza. Asa sa fie?


Au un areal de raspandire destul de larg, astfel incat sunt intalnite atat in zone tropicale, cat si temperate. Prin urmare, pot sa nu fie hibernate sau se poate opta pentru hibernare, ambele variante fiind in general lipsite de probleme, in ceea ce priveste specia mentionata (Trachemys scripta elegans - testoasa cu tample rosii).
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Tonia » 20 Noi 2017, 17:26

Iti multumesc! :)
 
Mesaje: 2
Membru din: 15 Noi 2017, 22:14

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Corina L. » 25 Noi 2019, 19:21

Bună seara! Am o broscuță de 6 luni de zile. I-am cumparat fiului meu 2 broscuțe de ziua lui (își dorea extrem de mult), una a murit la 2 zile după ce le-am cumparat- nu a mancat deloc, era bolnavă din magazin și cealaltă a devenit o "problemă" pentru noi. Pentru ca nu ne-am informat suficient nu am luat tot echipamentul de la început și pe la sfârșitul lui septembrie broscuța noastră a intrat în hibernare. După o vreme i s-au umflat foarte tare ochii si nu îi mai poate deschide. Nu a mai mancat ceva de 2 luni. I-am cumparat de vreo 3 săptămâni un acvariu mare, termometru pe care l-am setat la 29 de grade dar...nimic. O văd cum slăbește, ochii umflați, carapacea s-a pătat! Nu știu ce să ne mai facem cu ea...Aș oferi-o cuiva care se pricepe și ar putea să o salveze sau i-aș mai cumpara/trata ceva care să o facă să își revină. Nu știu ce putem face și timpul nostu este foarte limitat! Va rugam să ne ajutați!
 
Mesaje: 2
Membru din: 25 Noi 2019, 18:57

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Sheppard » 25 Noi 2019, 23:42

Pai depinde de unde sunteti. E nevoie de vizita la un cabinet veterinar cu experienta pe testoase: viewtopic.php?f=9&t=8&hilit=cabinete+veterinare

Grupul facebook pt donatii: https://www.facebook.com/groups/tarc08

E nevoie de niste poze pentru a vedea care e problema si despre ce specie discutam.

Suna a conjunctivita ce descrieti.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Corina L. » 26 Noi 2019, 09:58

Sunt din Brăila. O să atașez cât de repede pot fotografii cu broscuța. Am fost aici la veterinar dar nu au experiență pe broscuțe și în concluzie am plecat așa cum m-am dus. Eu aș putea să o duc și la București, mă gandesc însă cum să o transport? Sau dacă transportul o afectează in starea aceasta?
 
Mesaje: 2
Membru din: 25 Noi 2019, 18:57

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Sheppard » 26 Noi 2019, 15:53

Daca se poate duce la Bucuresti e mai ok. Ar fi bine sa fie transportata la caldura, sa nu stea mult in frig.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de ofeliam » 17 Feb 2020, 19:52

buna seara. va rog sa ma ajutati cu o informatie: am doua broscute cu tample
galbene(cred) achizitionate in noiembrie. amandoua erau super jucause pana ieri, cand una dintre ele a devenit apatica, iar azi nu a mancat. nu mai inoata, sta asa intr o plutire pe o planta din apa. am fost la un cabinet si mi s a zis ca ar hiberna.. dar nu mi s a parut ca stie despre broscute. acum, intrebarea mea este: cum se manifesta aceasta hibernare in cazul
broscutelor cazate in acvariu cu tot ce ii trebuie( termometru, filteu, lampa uv)..? va multumesc frumos!
 
Mesaje: 1
Membru din: 17 Feb 2020, 19:45

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Sheppard » 17 Feb 2020, 23:13

Pentru inceput ar trebui o poza cu testoasa ca sa identificam/confirmam specia si sa vedem daca hiberneaza specia sau nu. Nu ar strica si poze cu mediul amenajat.

Temperatura apei care este? Cat sta becul UVB aprins? Are suficient loc uscat cu lampa pentru incalzit? Care este hrana primita?
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Țestoasa mea plutește

de Teaana » 24 Mai 2020, 20:52

Buna, am o țestoasa Mississippi de aprox. 5 luni, primele 3 a stat intr-un acvariu fin plastic. Am mutat o într un acvariu de sticla mult mai mare, de cand am mutat-o sta mai mult pe uscat. Iar in apa doar pluteste nu mai ajunge la fund. Astazi am gasit-o de 2 ori cu burta in sus. Nu vreau sa pateasca ceva asa ca am mutat-o inapoi in acvariul de plastic. Stiti cumva ce ar putea sa aiba? Va rog mult
 
Mesaje: 2
Membru din: 04 Ian 2020, 15:08

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Sheppard » 24 Mai 2020, 23:21

Respira pe gura? Are secretii la nas? Pluteste intr-o parte? Mananca?

Exista bec uv-b si pt incalzit? La ce temperatura tine incalzitorul apa?
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Teaana » 25 Mai 2020, 05:37

Respira pe gura? Are secretii la nas? Pluteste intr-o parte? Mananca?

Exista bec uv-b si pt incalzit? La ce temperatura tine incalzitorul apa?
Respira normal, nu are secretii, plutea pe burta( dar am gasit-o cu burtica in sus). Mananca normal
 
Mesaje: 2
Membru din: 04 Ian 2020, 15:08

Hibernarea testoaselor de apa si de uscat

de Phoebe » 13 Oct 2020, 16:35

Buna seara! Din februarie am doua broscute testoase. Au tot ce au nevoie, acvariu mare, insula, lampa cu bec special pt reptile cumparat din animax si filtru. La inceput foloseam si incalzitorul, dar acum, si fara, apa are tot o temperatura de 24 grade. Pana astazi au fost vioaie, aveau pofta de mancare si s-au adaptat foarte bine! Astazi, cand sa le hranesc, doar Chandler era la suprafata, asteptand mancare. La inceput am crezut ca Phoebe doarme, dar, cand am ridicat-o avea ochii umflati si capul putin scos din carapace. Nu voia sa manance, nu clipea, dar statea cu ochii deschisi. In jurul orei 1, am fost la o programare la un medic veterinar din Bucuresti, care avea experienta cu broscutele. A reusit sa i scoata capul si acum gatul ei este intins. I-a administrat 3 injectii in labuta cu vitamina A si isi misca labutele, dar gatul nu. Am primit si o radiografie, dar nu gasit nimic. Nu s-a inecat cu nimic. Ne-a zis sa asteptam pana maine dimineata si sa o tinem la caldura. Asadar, am lasat o pe niste servetele sub lampa UV. Sta cu gatul intins si ochii umflati deshisi, dar nu face nimic! Nu stiu ce sa fac! Ma puteti ajuta, va rog mult? Multumesc!
 
Mesaje: 2
Membru din: 13 Oct 2020, 09:09

URGENT!!

de Phoebe » 14 Oct 2020, 07:02

Buna dimineata! BROSCUTA nu a facut nimic,dar am luat o putin in mana si a miscat putin gaul...are ochii umflati si nu face nimic..azi mai merge o data la veterinar. Nu gasesc nicaieri vitaplus care sa vina repede! Nu stiu ce sa fac! Ajutor!Multumesc! Phoebe este o broscuta minunata si vreau sa o ajut cu tot ce pot!!!
 
Mesaje: 2
Membru din: 13 Oct 2020, 09:09

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori
cron