Broscuta somnoroasa

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 31 Ian 2017, 09:54

Ok, thanks!
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 01 Feb 2017, 20:24

Am inteles ca pentru Ticutză, broscutzul meu dragalas, sunt mici sanse de supravietuire. In ultima seara cand inca mai era la mine acasa si cam respira cu greu, am zis sa-l culc pe o patura si acoperit partial cu un prosopel moale si cu nasucul afara din prosop pentru ca in ultimele zile respirase mai greu. Spre dimineata pe la ora 5.30 cam asa in orice caz, inca mai era intuneric afara l-am gasit foindu-se pe langa bec si l-am luat si iar l-am culcusit in prosopel in speranta ca va linisti si va adormi pana sa vina domnul cu masina pentru a-l plelua el. Cu ceva timp inainte sa ajunga domnul, cred ca 45 minute am zis sa-mi iau ramas bun de la ambele broscute si mama mi-a zis sa le fac pentru ultima data poze cu ele. Pe el l-am gasit pe jumatate invelit, cu nasucu si manutele afara din prosopel si era cam amortit ca nu misca deloc. M-am speriat tare pentru ca era deshidratat dar cand am tras de codita lui, codita a revenit in jurul carapacei. Am zis ca ar fi bine sa-l pun in apa dar de data asta nu mai scotea balonase ca si in zilele precedente si am crezut ca doarme si am sperat ca creierasul lui si inimioara sa mai functioneze pana sa ajunga cineva sa-i ofere ajutorul cat mai bine. Am si insistat sa-l hranesc si cu o zi inainte sa plece spre Bucuresti si el de obicei manca foarte putin dar m-a refuzat de prea multe ori cu mancarea si din cauza hibernarii ieri dimineata era in stare foarte critica. Cand le-am predat pe ambele broscute ieri dimineata le-am asezat intr-un culcus textil in cutie. Totusi cred ca era bine sa fi cumparat seringa ca sa-l hranesc si pe el ca sa-i dau fortze pentru ca eu intotdeauna le puneam mancare la dispozitie si mai mult Tzesica manca si el cred ca manca foarte rar si cand nu il vedeam eu sau mama. Sufer mult si ma oftic pentru ca nu v-am ascultat si ca nu am plecat la un cabinet special pentru broscute testoase pentru ca sa-l fac pe el sa manance. Am inteles la un cabinet veterinar din Galati ca o broscuta testoasa chiar a rezistat si iarna uitata afara dar nu stiu daca era broscuta carnivora ca broscutele mele. De asta i-am respectat lui dorinta de a hiberna fara sa-l oblig sa manance. Nu am crezut nici o clipa ca ar putea fi in pericol, dar cu hibernarea nu e de glumit. Trebuia sa-i ofer conditii mai bune pentru hibernare. Daca o sa mai am ocazia sa ingrijesc broscute testoase, pe viitor, ma voi documenta mai bine de pe acest forum, voi cauta medic veterinar experimentat si vor face control anual chiar si cand sunt sanatoase dar e clar ca voi crea conditii cat mai naturale pentru broscute astfel ca broscutele mele viitoare sa se simta cat mai confortabil. Rog pe toti utilizatorii acestui forum sa mearga la medici veterinari experimentati ca sa-le ajute broscutele lor cat mai devreme pentru ca orice zi amanata poate fi o lovitura in inima prea puternica. Multumesc! :cry:
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Re: Broscuta somnoroasa

de Sheppard » 02 Feb 2017, 00:08

Informatie inainte de toate. Cum ai spus, dupa ce te documentezi corespunzator si ai pregatiti totul iti poti asuma din nou responsabilitatea de a avea grija de testoase, pe viata. Sunt animale cu medie de viata de peste 60 de ani. Cel mai probabil o sa le lasi copiilor mostenire. Asta inseamna sa ai grija de o testoasa. Sa fii pregatit sa le ingrijesti pt toata viata si sa le asiguri un spatiu mare si tot echipamentul necesar, indiferent de pret.

Te vom tine la curent cu vesti noi pe masura ce le primesc. Ultima stire e ca nu o duce deloc bine testosul. E extrem de slab. Mi-as fi dorit sa fi putut interveni mai repede. Erau alte sanse.

Cealalta testoasa in schimb e mai activa, o sa fie bine si dupa o perioada de carantina si hranit corespunzator va fi eliberata. Cu putin noroc se va intampla la primavara. Ramane de vazut.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 02 Feb 2017, 15:57

Tin foarte mult la toate animalele (in afara de serpi). Ma bucur mult pentru Tzesica si pentru ca ea e strong si imi doresc sa fiu acolo cand o eliberati si imi doresc sa aud numai vesti bune despre ea si despre toate broscutele de pe acest forum si de oriunde de pe planeta. O sa-mi fie dor de amandoua broscutele si toata saptamana am plans mult, mai mult din cauza grijilor pentru el. Cer scuze pentru ca i-am complicat viata broscutului nefortzandu-l sa manance si pentru ca nu i-am oferit conditii mai bune de hibernare. :cry:
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Re: Broscuta somnoroasa

de Sheppard » 02 Feb 2017, 16:06

Important e sa se invete din greseli. Pentru asta suntem aici, in primul rand, informare.

Imi pare rau sa transmit ca testosul nu a supravietuit. A fost declarat decesul de catre veterinar azi. Cealalta testoasa in schimb e bine. Te mai tin la curent pe masura ce mai evolueaza putin lucrurile.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 02 Feb 2017, 16:26

Imi pare foarte rau pentru micutz ca nu a supravietuit. Va rog sa aveti grija ca sa-l puneti intr-o substanta in ceva pentru muzeu sau sa-l punem intr-o cutie din plastic ceva pentru a-l ingropa undeva. Daca as mai putea sa-l mai vad cateodata, eu as fi multumit. Va multumesc pentru tot!
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Re: Broscuta somnoroasa

de ela_crux » 02 Feb 2017, 22:30

Salutare tuturor,

Asa cum am vorbit cu Alex mai devreme si cum a zis si Sheppard, este foarte importanta informarea si asigurarea conditiilor necesare pentru un trai cat mai bun al testoaselor. Este foarte important de stiut ca testoasele sunt animale sensibile si toate elementele componente ale habitatului sunt foarte importante, ele contribuind la starea de bine si absorbtia elementelor nutritive din hrana si confortul psihic al animalului.
Apoi, iar este foarte important de avut in localitate un medic veterinar bun, care se pricepe la testoase.
Testoasele trebuie tinute sub observatie si orice comportament "altfel" decat cel obisnuit trebuie sa sa ridice semne de intrebare si sa fie discutate aceste aspecte cu un medic specialist sau cu cineva care are experienta, pentru a lua cele mai bune decizii si pentru a nu face greseli care pot complica sau inrautati situatia, fara cale de intoarcere.
De asemenea, trebuie in mod absolut necesar sa fie foarte clar faptul ca hibernarea este o chestiune deosebit de delicata, aceasta chestiune putand pune in pericol de moarte testoasa. Hibernarea este un proces deosebit de important si benefic pentru testoase, atunci cand ea se intampla in bune conditii si testoasa este pregatita pentru acest proces. In cazul in care conditiile de hibernare nu sunt respectate, in cazul in care testoasa nu este pregatita si exista anumite probleme de sanatate, iar persoana care se ocupa nu are experienta cu acest proces, atunci se poate ajunge la situatii nedorite si triste, asa cum este si cazul saracului Ticutză :(

Tzesica este bine, apa la 25 grade C, bec UVB si bec de incalzire. Este vioaie, desi astazi nu a mancat, insa cu siguranta va manca in zilele urmatoare, odata ce se va obisnui cu locul nou.

In legatura cu serpii, sa stii ca si ei sunt frumosi si buni in felul lor, si ei sunt pe cale de disparitie si sunt foarte utili in starpirea rozatoarelor. Se spune chiar ca ar fi vanatori de soareci mai buni decat pisicile! Asa ca daca se intampla sa intalnesti unul, rugamintea este sa il lasi in treaba lui, va fi foarte fericit ca a scapat cu viata ;)

Toate bune tuturor!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 03 Feb 2017, 13:34

Elena, iti multumesc pentru toate eforturile si ajutorul acordat broscutelor. Ma bucur de conditiile de care are parte acum Tzesica. Cat despre broscut cred ca e o lectie de viata prea dura pe care am primit-o si nu mai vreau sa am parte de astfel de momente. Multumesc pentru toate sfaturile care le-am primit! In ceea ce priveste serpii e bine ca sunt utili, dar eu nu am nici o treaba cu acestia pentru ca nu ma vad stand aproape de vreunul si nu am avut, nu am si nu voi avea tangentze cu serpi. Daca o sa vad vreunul ce crezi ca am sa stau sau am sa ma duc la el? Nu. O sa ma retrag din apropierea lui sau mai bine o sa fug. :roll:
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Re: Broscuta somnoroasa

de ela_crux » 04 Feb 2017, 17:00

Salutare!

Asa cum am promis, postez cateva imagini cu testoasele si configuratia de care au avut parte:

- Ticutză, in carantina, sperand sa reusesc sa il fac sa isi revina
20170201_181203_e.jpg


- Tzesica, tot in carantina si ea, ne imprietenim si pe masura ce va capata incredere, va incepe sa si manance in zilele urmatoare
20170204_134125_e.jpg

20170204_134247_ee.jpg


Bafta si toate bune tuturor!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

Re: Broscuta somnoroasa

de Ice » 04 Feb 2017, 17:24

Multumesc pentru poze si sper sa fie bine. Sanatate dumneavoastra, celor care ingrijesc de ele si tuturor broscutelor. :wink:
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 15
Membru din: 17 Ian 2017, 11:05

Anterior

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori