Testoasele mananca tot mai putin

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Testoasele mananca tot mai putin

de rorazvan » 04 Dec 2016, 11:37

Salve,

Am observat de cateva saptamani ca testoasele mele (Tami - 9 ani, Stropi - 8,5 ani) mananca tot mai putin.
Mentionez ca in mod normal mancau cam orice, asa ca la inceput m-am gandit ca fac mofturi la un anumit tip de mancare, ca nu le mai place gammarus si creveti de balta, dar apoi am vazut ca fac mofturi si la pelete, si la peste alb uscat - care le placea foarte mult. Mereu aveam ca varianta de rezerva inima de vita, in caz ca nu mai voiau sa manance altceva. Dar zilele trecute am observat ca nici inima de vita nu prea mai mananca, mai ales Tami, care era fomista sefa si ar fi ras orice le dadeam.
Deci mananca tot mai putin si nu le mai place aproape nimic, ceea ce ma ingrijoreaza...

Le dau sa manance o data la doua zile, iar la ora mesei le scot pe rand intr-un lighean cu apa calduta, asta ca sa nu se murdareasca prea repede apa din acvariu, stiti povestea...In ultima vreme, vazand ca nu mananca prea bine, le-am mai dat pelete direct in acvariu - au mancat ceva mai bine, dar nici atunci tot.

In rest, atunci cand nu motaie, stau destul de mult la "soare": am doua becuri normale si un neon Repti Glo 5.0, zona de uscat este mai mult decat incapatoare pentru amandoua, desi de multe ori prefera sa stea una peste alta sau se intind astfel incat aproape blocheaza trecerea celeilalte, dar detaliile astea cred ca sunt cunoscute si le fac si mai dragi pentru noi. Incalzitorul este setat la 30 grade (este prea mult? ar trebui sa il scad la 27?), filtrul extern merge bine, iar atunci cand incepe sa traga mai greu fac curatenie, etc. Ele nu par neaparat apatice, cum ziceam ies destul de mult sa stea la bec, poate doar ca dorm putin mai mult ca de obicei.

Este posibil sa aiba legatura cu brumarea sau sa fie alta cauza? M-ar ajuta orice sfat sau sugestie, vreau sa le fie bine.

Multumesc frumos,
Razvan
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 89
Membru din: 11 Oct 2007, 09:10
Localitate: Bucuresti

Re: Testoasele mananca tot mai putin

de Sheppard » 04 Dec 2016, 16:59

Ce specie sunt testoasele?

30 de grade e prea mult. 27 ar trebui cand sunt bolnave. Las-o pe la 24 de grade apa.

Incearca si cu asta: viewtopic.php?f=5&t=3789

Si lasa becurile aprinse minim 12 ore pe zi, sa simulezi conditii de vara, ca sa nu intre in starea aceea de brumare.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Testoasele mananca tot mai putin

de rorazvan » 04 Dec 2016, 18:23

Testoasele sunt Trachemys scripta elegans, testoase cu tample rosii.

O sa le scad temperatura, iar la partea cu lumina presupun ca se aplica atat la UV, cat si la becul normal, nu? Cat sunt acasa le las tot timpul lumina aprinsa, dar cand sunt la munca o sting. O sa incerc sa o las mai mult.

Merci pentru link, chiar azi am fost sa le cumpar niste peste proaspat, imi amintisem ca mai demult erau innebunite cand le dadeam, am zis ca asta poate n-au cum sa refuze :D O sa incerc sa le reintroduc mai mult in alimentatie hrana "naturala", dar legat de alimentele congelate: nu isi pierd destul de mult din proprietati prin congelare/decongelare? Ma gandesc ca ideal ar fi hrana proaspata.
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 89
Membru din: 11 Oct 2007, 09:10
Localitate: Bucuresti

Re: Testoasele mananca tot mai putin

de Sheppard » 04 Dec 2016, 23:39

Becurile, da, atat cele pentru incalzit, cat si cele UV trebuie lasate aprinse mai mult timp, sa simuleze lumina pe timp de vara. Daca li se scurteaza "ziua" isi dau seama ca e iarna si intra in starea aceea de latenta inainte de brumare.

Hrana proaspata este evident ideala si mai buna decat cea congelata, dar de multe ori nu e posibil sa o asiguram. Oricum, alimentele congelate sunt net superioare hranei de pet-shop uscate. Mai sunt ceva conserve cu hrana de la Exo Terra care sunt ok: viewtopic.php?p=23394#p23394

Mai poti incerca si cu hrana vie, precum pesti vii, melci acvatici (grijala speciile toxice), rame (astea le gasesti la cutie in magazinele cu articole de pescuit - sunt folosite si vandute ca momeala).

Nu uita si de plantele acvatice, eventual salata daca mananca - fac parte din alimentatia lor naturala si aduc aport important de minerale: viewtopic.php?f=4&t=17
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori