Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 08 Iul 2015, 19:16

Buna Ziua,
As avea si eu o problema destul de grava cu broasca mea testoasa ( broasca testoasa cu tample rosii de florida) , in urma cu 6 zile am observat ca nu mai isi misca picioarele din fata si nu prea era activa era usor letargica, deci cand o scoteam afara se impingea doar cu picioarele din spate. A doua zi am dus-o de dimineata la veterinar si i-a facut 3 injectii( Ca , B-uri, si D-3). Dupaia a inceput sa-si miste putin piciorul stang din fata dar cel drept il tinea usor inert ( o puteai tine de picior si nu si-l tragea cea ce nu ii sta in fire ca doar putin sa ii atingi picioarele si si le trage ) i l-am masat putin ca sa vad daca il are rupt sau ceva dar nu cred ca ii ceva de genul. Din zi in zi ( pana azi ) a inceput sa isi miste picioarele mai bine ( cele din fata) chiar opune forta cand o spal se prinde cu piciorusele din fata si se impinge cea ce ma bucura, azi am mai fost la veterinar sa-i fac niste injectii cu Ca si D3 si cand am ajuns am pus-o sa stea la soare si am observat ca tot isi freaca ochii si la urma dupa ce a stat cam 3 ore la soare a inceput sa respire zgomotos cu gura deschisa odata chiar a stranutat si tot asa respira greoi si tot deschidea gura. Am bagat-o in apa si am observat ca respira rar si puternic adica cand expira si inspira se ridica si coboara mult in apa si destul de zgomos cateodata , ca si atunci cand ii dai de mancare si face o pauza sa respire intre portii . Si mai ceva , am observat ca tresare destul de des si pielea parca ii descuameaza prea mult ( parca se formeaza un mucus in jurul ei ) plus ca nu prea mai vrea sa manance nici piept de pui(preferatul ei), nici peste, chiar si creveti am incercat si degeaba in astea 6 zile a mancat destul de putin(doar odata mai bine si dupaia doar o bucatica).
VA ROG sa-mi spuneti parearea voastra ca nu mai stiu ce sa-i fac. Sa ma duc sa-i fac antibiotice ?Eu sunt din Lugoj si nu prea avem medici veterinari specialisti.
PS: Gica (asa ii numele broastei testoase cu toate ca ii femela numai ca nu am stiut cand era mic si am aflat doar acum 6 ani ca ii femela :) ) ii letargic acum nu prea se misca doar cat isi schimba pozitia la soare inainte muta scaune si facea ture prin casa pana gasea ceva pe care sa se urce(deobicei geanta mea de sala) . Il am pe Gica de 18 ani si nu as vrea sa pateasca ceva acum :( .
VA MULTUMESC !
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 08 Iul 2015, 20:53

De lasat in soare direct nu e bine, mai ales acum. Peste 30 de grade risca sa se supraincalzeasca si sa moara. Acum sunt doua variante: suieratul acela si respiratul cu gura deschisa pot fi fie de la faptul ca a stat 3 ore in soarele arzator fara nici un fel de refugiu/umbre (tu stii asta), fie e de la o pneumonie.

Are secretii la nas/gura? Inoate inclianta intr-o parte? Scoate bulbuci in apa, elimina secretii in apa? Daca da, atunci e o ifnectie de tract respirator si trebuie antibiotic. Daca antibioticul nu merge bine dupa 3 zile sau apar reactii adverse, gen picior spastic/paralizat, trebuie schimbat antibioticul. De obicei se da enrofloxacina, dar poate fi iritant pentru reptile si sa dea nefrotoxicitate cu edeme, iar inc azula cesta trebuie schimbat, de preferat pe o cefalosporina de generatia a III-a, precum ceftriaxona.

Poti citi cate ceva aici despre tratament daca vrei: viewtopic.php?f=9&t=7&hilit=antibiotice&start=105#p28131

Cu membrele nu stiu ce sa zic. Daca ii dai peste nu prea trebuia sa aiba carenta de calciu sau B3. Preventiv ii poti pune in apa cand o schimbi pastile efervescente de Berocca (e un mix de vitamine, calciu si magneziu - magneziul e la fel de important ca si calciul). Berocca se gaseste in general la orice farmacie.

Pune niste poze cu testoasa, eventual si la cap, la ochi sa vedem sa nu fie conjunctivita si cu mucusul ala descris de tine.

Deocamdata las-o in apa mai mica, cat sa ii treaca putin peste cap, ca sa nu existe risc de inec. Dar baga un incalzitor acolo pe orizontala, sub apa, care sa tina apa la 27 de grade. Grija sa fie bine fixat ca sa nu il crape sau sa iasa la suprafata si sa se arda sau sa faca scurt-circuit.

Bec Reptiglo 5.0/UVB100 ai pentru a simula lumina solara? E esential, mai ales acum cand e bolnava. Daca nu, ia cat mai repede si pana atunci sa bata soarele pe ea direct, nefiltrat prin geam/sticla ca sunt oprite razele UV-B (astea ajuta la metabolismul fosfocalcic, la digestie, dezvoltare armonioasa etc.)
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de NatureHouse » 08 Iul 2015, 21:48

Chestia cu respiratul greoi și zgomotos a avut-o și una din țestoasele mele. Făcea foarte ciudat, uneori ca un țiuit sau ca o jucărie din aia de cauciuc... Era o afecțiune la plămâni și s-a vindecat cu ceva antibiotice injectabile.
Păcat că nu prea sunt veterinari specializați pe animale exotice (pe mine una mă scoate din sărite asta), dar dacă ai dat de unul bun va ști cum sa o ajute și se va recupera repede. Succes!
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 53
Membru din: 03 Iul 2015, 10:31
Localitate: Iași

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 08 Iul 2015, 21:52

La soare ce-i drept a stat 3 ore si cred ca azi au fost 38C dar cand am ajuns acasa am observat ca a inceput sa respire greu si am mutat-o putin mai departe (ca eu am lasat-o pe covor si am lasat un geam deschis si am tras draperiile pe portiunea respectiva si daca se supraincalzea putea sa se mute 15 cm la stanga si era la umbra ) si ea s-a dus la loc in soare . Ii posibil sa faca insolatie ?
Peste nu prea a mai mancat nu mai ii place de o vreme, vrea doar piept de pui si de curcan.
Nu pluteste pe o parte sta normal , cum o bag in apa cum incepe sa doarma. Numai ca se mai trezeste si respira greoi( asa imi pare)
Secretii nazale si din gura nu am observat sa aiba, parca are o tenta mai galbinicioasa sub nari sau asa imi pare,
Am facut niste poze acuma seara numai ca nu prea avea chef sa pozeze( Cred ca ii putin suparata de la injectii )
Ultima oară modificat de BGABIF pe 08 Iul 2015, 22:04, modificat 1 dată în total.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06


Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 08 Iul 2015, 22:01

Multumesc sper sa se vindece, ca m-a cam speriat Gica a mea. Dar asta nu stiu ce sa fac , sa-i fac antibiotice sau sa mai astept sa vad daca se inrautateste ? Ca nici eu nu prea vreau sa-mi fac mie antibiotic si astept pana in ultima clipa.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 08 Iul 2015, 22:49

Din poze nu vad nimic anormal. Dar e alta treaba cand ai animalul in fata.

Nu recomand sa faci singur tratamentul. Mergi cu dozele alea din linkul indicat la un veterinar mai experimentat. Chiar daca nu e nici unul cu experienta in testoase, stie sa administreze dozele alea.

Injectiile sa le faca cu ac mic, de ala de administrat insulina, subcutanat, la membrele posterioare.

Poate ajungi totusi la unul dintre cabinetele astea: viewtopic.php?f=9&t=8#p10

Ce mai merge super bine: aerosoli cu Gentamicina. Iei o fiola de Gentamicina + 10ml de ser fiziologic (NaCl 0,9%) + aparat de facut aerosoli si o tii acolo cu nasul, ca la oameni. Am avut succes cu asta unde a esuat alt tratament. Poate are veterinarul posibilitatea sa ii faca asta.

Consultul veterinar merita mai ales ca sa se uite dupa secretii in nas sau altundeva. Daca se inrautateste starea testoasei, nu ezita cu tratamentul. Faptul ca inca mananca, e bine. Eu as zice sa incerci cu aerosolii mai intai si daca se inrautateste starea testoasei, va trebui combinat cu injectii.

Urmeaza si indicatiile cu apa putin adanca, cat sa ii treaca putin peste cap si becul UV-B. Acum e destul de cald si nu cred ca necesita si bec pt incalzit. Apa sa fie la 27 de grade, e foarte important. Daca poti, schimba apa zilnic cu apa plata, nu apa de la robinet (in cazul in care elimina secretii in apa sa nu balteasca bacteriile acolo).

Cel mai bine iei o cutie mare, in care pui un vas cu apa mai mic, astfel incat sa aiba acces usor in apa si pe uscat.

Tine-ne la curent.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 08 Iul 2015, 23:04

In primul rand as vrea sa va multumesc pentru sprijinul acordat. Doctorul la care am dus-o parea sa stie cat de cat.
Imi cer scuze cred ca m-am exprimat gresit ea manca doar piep(nu-i mai placea pestele de cam 5 luni), dar de 3 zile nu mai vrea nimic( si acum 3 zile a mancat doar o bucatica) asta ma ingrijoreaza ca ea vara manca de imi face intrecere la pieptul de pui .
O sa o duc maine de dimineata la veterinar si o sa-i arat acea lista( multumesc inca odata).
O sa mai zic si maine cum ii situatia sa speram ca o sa auzime de bine.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 09 Iul 2015, 00:22

Ok, asteptam vesti. Ma bucur daca am putut ajuta cu ceva.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 10 Iul 2015, 10:16

Buna ziua , ieri nu am apucat sa fac un update, din pacate tot rau se simte Gica, ieri de dimineata a stranutat si a scuipat sange, si am cautat cautat pe net sa vad cauze si am citit ceva de genul ca ar putea fi lipsa de vitamina K asa ca i-am zis doctorului veterinar daca are ceva ce sa-i putem da si i-am aministrat oral niste vitamina K din fiola cu siringa. Astazi se pare ca nu mai are probleme cu sangerarea. Si ieri doar odata a scuipat si cand am sters-o la gura am observat ca ii ca un fel de cheag.
In legatura cu respiratia tot greu respira (rar si greu) ca un omulet bolnav :( si se vede ca sufera dar ea ii o lupatatoare si sper sa-si revina, o tin langa mine sa o urmaresc i-am amenajat un culcus si o tin pe la 29-30 C . De mancat nu mananca nimica, dar nici in apa nu sta cum o bag in apa cum incepe sa se agite si vrea pe uscat, ca ma gandesc ca ar trebui sa-si umezeasca ochii si gura dar nu vrea deloc in apa, asa ca am eu niste solutie pentru ochi si nas ( lacrisek cu vit E si A) si ii mai dau , doctorul a zis ca ii ok,
Astazi i-am administrat a doua doza de antibiotice si la inceput s-a mai linistit dar cu atipeste putin, cum tresare(parca se sperie) si incepe sa respire greu .
Deci cam asta ar fi situatia pentru moment, sper ca data viitoare cand scriu sa fie vesti mai bune :(.
O zi frumoasa va doresc si toate cele bune !
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 10 Iul 2015, 12:46

Antibioticul e important acum. Sa o mai pui si in apa de 27 de grade din cand in cand, ca altfel se deshidrateaza si ii agraveaza starea.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 10 Iul 2015, 19:47

As avea o intrebare ce sa-i fac sa stea in apa ? ca nu vrea nici in ruptul capului, ca asta m-am gandit si eu ca o sa se deshidrateze. Deci cand o bag in apa(4 cm cat sa-si bage capul daca vrea sa bea sau sa-si umezeasca gura si ochii) sta putin si dupaia fuge pe uscat zici ca intra in acid, am mai bagato si o tineam cu mana( bagam mana sub ea si se linistea) dar dupaia iara vroia sa iasa.
Mai o intrebare daca o bag in apa putin mai calduta gen 30C are ceva? ca mi se pare cam rece la 27C
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 10 Iul 2015, 21:02

Nu e bine sa fie nici prea calda. 27 de grade e ideal pentru testoase bolnave. In rest, pe uscat, sa aiba bec pentru incalzit sub care sa stea si acolo poate sa fie mai cald.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de BGABIF » 10 Iul 2015, 21:09

Ce parere aveti ii bine daca am pus-o intr-un recipient mai mic gen 50/40 si am bagat un incalzitor in el si putina apa cat sa treaca peste incalzitor si sub Gica am pus un prosop cat sa-si rezeme portiunea superioara pe el si capul, sa nu-i intre capul in apa cand doarme. Deocamdata vad ca nu mai vrea sa iasa din apa si macar ii acopera putin corpul (picioarele din spate si putin 1/3 din carapace )
Cum ii mai bine sa o tin in noaptea asta in apa sau pe uscat ? ca vad ca unde o pun acolo sta atata timp cat are pe ce sa-si rezeme capul.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 08 Iul 2015, 18:06

Re: Broasca Testoasa bolnava! :( va rog sa-mi dati un sfat

de Sheppard » 11 Iul 2015, 00:50

Ar fi bine sa stea in apa calduta. Se mai hidrateaza si sta si la caldura.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori