hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de anckusha » 07 Dec 2014, 16:47

Buna!
Am si eu o nelamurire. Stiu ca acum broscutele trebuie sa hiberneze doar ca eu ii pot asigura testoasei mele o temperatura intre 13-16 grade Celsius, pe balcon, care poate varia in functie de schimbarile de temperatura de afara. Este in rewgula daca imi scot testoasa pe balcon pentru a hiberna, in general ea a fost obisnuita cu temperaturi de pana la 30 de grade in bazin si pana la 36 grade temperatura mediului inconjurator, acum temperatura mediului inconjurator a scazut si variaza intre 19-25 grade Celsius, iar din cate am observat in acest moment nu pot sa ii mai ridic temperatura in acvariu pana la 30 grade. Daca as scoate-o afara sa hiberneze cum sa fac acest lucru: intr-o cutie cu prosoape sau in apa?Daca as scoate-o afara sa hiberneze cum sa fac acest lucru: intr-o cutie cu prosoape sau in apa?
Adevarata problema ar fi ca in acest moment broscuta mea nu mai mananca nimic, mai ciuguleste din cand in cand cate putin, cand e racoare doarme foarte mult, dar in restul timpului cat e treaza e energica si plimbareata, o tin mai mult afara decat in apa. Si am mai observat ca de cateva zile este foarte sensibila cand intra cu capsorul in apa, inchide si deschide ochii foarte des. Am crezut ca va face conjunctivita, dar nu am observat sa i se umfle ochii, daca doarme si e deranjata deschide ochii foarte repede. Ce ar putea fi? Jessie a mea are undeva la 2 ani in februarie, inafara de acea conjunctivita a fost sanatoasa tun.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2014, 11:03

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de Sheppard » 07 Dec 2014, 17:55

Ce specie e testoasa?

Ce conditii are? Cum o tii? Ai tot ce scrie aici: viewtopic.php?f=1&t=3659 ?
Cu un incalzitor bun si adecvat volumului de apa, un bec pentru incalzit si becul Reptiglo UVB100 pentru a imita lumina solara, testoasa nu va intra in hibernare pentru ca se pot simula astfel conditii de vara pe toata durata anului.

Temperatura apei de 25 de grade e in regula; 30 de grade la apa e prea mult. Daca o tii mai mult pe afara si temperatura camerei e scazuta, e normal sa fie mai apatica si sa se pregateasca de hibernare, mai ales acum cand temperatura camerei scade usor chiar si sub 18 grade, temperatura la care testoasele nu mai sunt asa active.

Balconul e inchis? 16 grade e cam mult pentru hibernat. Daca e din specia Trachemys, nu e obligator sa hiberneze.

Topic despre hibernat aici: viewtopic.php?f=26&t=3654
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de anckusha » 07 Dec 2014, 22:16

Daca imi amintesc bine nu ajunge la 30 grade temperatura apei in acvariu, este undeva la 28 de grade si am ridicat temperatura la sfatul veterinarului, atunci cand a avut conjunctivita, si se pare ca s-a recuperat repede. Am si incalzitor si filtru, dar momentan nu pot sa-i ofer conditiile optime deoarece renovez si am mutat broscuta la parintii mei, iar apa din acvariu nu reusesc sa o incalzesc datorita faptului ca acvariul sta pe parchet care este mai rece. Incerc sa evit sa o tin in acvariu deocamdata, o pun doar in recipientul din care mananca ca sa se si hidrateze, am observat ca azi a mancat binisor, dar cand e activa, cand doarme ca un puisor. Tin minte ca si anul trecut in iarna a dormit foarte mult, dar nu a hibernat in adevaratul sens al cuvantului. Broscuta mea nu este cu tample rosii, nu reusesc sa ii gasesc apartenenta exacta la o specie.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2014, 11:03

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de Sheppard » 08 Dec 2014, 00:48

Testoasa e Trachemys scripta scripta - testoasa cu tample galbene, inrudita indeaproape cu testoasa cu tample rosii/de Florida (Trachemys scripta elegans).

Probabil e mai apatica si doarme mult cand e mai frig in camera pe unde sta. O solutie ar fi cresterea temperaturii in camera respectiva.

Becul Reptiglo UVB100/ Reptiglo 5.0 (dupa denumirea veche) este obligatoriu pentru ca imita lumina solara si furnizeaza radiatia necesara pentru producerea de Vitamina D3 si o digestie normala. Sticla opreste radiatia UV-B in mare parte, deci lumina solara filtrata prin geam e degeaba. De aceea e necesar becul asta special: http://www.exo-terra.com/en/products/reptile_uvb100.php sau in varianta pe neon http://www.exo-terra.com/en/products/li ... _bulbs.php
Plus ca lasand becul asta aprins 12 ore pe zi, se prosteste testoasa ca zilele sunt la fel de lungi ca si vara si ca implicit e anotimp cald. Deci nu simte nevoia de a intra in starea de latenta.

Un bec pentru incalzit, fie ca e unul special, precum cele ceramice cu infra-rosii sau un bec obisnuit de 60-100W, ajuta de asmenea la pastrarea unei temperaturi ambientale mai ridicate, mai ales pe timp de iarna.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de anckusha » 08 Dec 2014, 20:03

Am deja becul acesta. Timp de cinci zile i-am facut si o cura cu vitamina A, dar m-am oprit zilele trecute din a-i pune becul pentru ca mi-i s-a parut sensibila si la lumina lui. Nu am apropiat becul de ea, l-am pastrat in mod normal dar am vazut-o sensibila, Clipeste des la apa si la lumina becului, am crezut ca face iar conjunctivita,dar au trecut cateva zile si nu i se umfla ochisorii si ii deschide cu usurinta. Eu imi fac probleme din cauza ca nu am conditii de hibernare pentru ea. In rest din cate o cunosc eu, e sanatoasa, energica si creste continuu. Iti multumesc mult pentru sfaturi.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2014, 11:03

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de Sheppard » 09 Dec 2014, 08:03

Specia asta nu pateste nimic daca nu hiberneaza; traieste in mod natural si in zone unde iernile sunt calde, cu temperaturi de peste 20 de grade. Becul Reptiglo ar trebui sa stea aprins cam 12 ore, mai ales acum.

Nu stiu cum i-ai administrat vitamina A. Daca i-ai pus vitamina A solutie orala cate 1-2 picaturi pe fiecare ochi, ai lasat testoasa pe uscat macar 1-2 ore sa se absoarba bine, atunci e OK. Nu recomand mai multa Vitamina A pentru ca in cantitate mare e hepatotoxica. Ar trebui sa o primeasca din alimentatie, respectiv din peste precum sprotul.

Folosesti ceva substante chimice in apa? Cat de des schimbi apa?
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de anckusha » 07 Feb 2015, 13:29

Am observat in timp ca nu mai e sensibila la ochisori. Am studiat-o atent, dar mananca foarte rar si foarte putin. Am inceput de vreo luna jumate sa-i da-u drumul prin camera, se plimba cat se plimba si isi gaseste un loc sub dulap unde doarme cateva zile. O las in pace si dupa cateva zile iese se trezeste si iese singura de sub dulap. O pun in apa sa se hidrateze si sa manance, dar nu prea baga in seama mancarea. Ii pun creveti, inima de vita, mere, morcovi, salata, carne de pui. Intr-un final ciuguleste cate un pic din mancare, dar prea putin fata de cum eram obisnuita sa manance. Nu e slabita, este vioaie cand e treaza, se urca pe peretii recipientului ca sa iasa afara si stropeste, cand e pe uscat e vioaie, dar chiar imi fac griji pentru ca refuza mancarea. M-am gandit si ca vasutul din care mananca este prea mic pentru ea, ea este acum cam cat cele doua palme ale mele si incape cam la fix intr-una din partile vasului in care obisnuiesc sa-i dau de mancare. Eu am in casa cam 19 grade si poate undeva pana la 23 grade cand sunt caloriferele pornite, nu am mai bagat broscuta in acvariu pentru ca nu am capac si incalzitorul nu facea fata sa pastreze caldura, iar locuind la parintii mei nu am reusit sa-i gasesc un loc pentru acvariu. Nu stiu ce sa fac cu ea, cum sa o determin sa manance, m-am gandit ca nemancand cateva zile ii va fi foame si va incepe sa manance cand o pun in apa.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2014, 11:03

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de Sheppard » 07 Feb 2015, 13:38

Daca temperatura apei nu e 24-27 de grade si a mediului ei inconjurator, asta iti e problema. La 19 grade devin apatice, nu mai mananca.
Nu e bine sa tii testoasa la temperatura asta pentru ca e prea cald ca sa hiberneze si prea rece ca sa manance, deci doar consuma resurse.

Solutia este un bec pentru incalzit (poti folosi si un bec normal de 60-100W) si un incalzitor suficient de puternic, in functie de volumul tau de apa. Recomand de la Eheim Jager.

Hrana trebuie administrata in apa.

Din ce ai descris, va trebui sa schimbi recipientul cu ceva mai mare. Vezi aici idei:
- http://www.tortoisetrust.org/articles/smpond.html
- viewtopic.php?f=5&t=2537&hilit=modele+terarii&start=90

Chestia cu iazurile preturnate si cutii de plastic e cea mai buna solutie. Nu prea recomand acvarii mari; sunt scumpe si sensibile, greu de curatat.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de anckusha » 07 Feb 2015, 14:29

Foarte faine ideile de amenajare. Momentan nu dispun de spatiu. Am deja un acvariu de 60*30*40 pe care nu am unde sa il instalez, in plus broscuta si-a spart incalzitorul si acum ii caut unul cu protectie, nu am capac la acvariu si pierd caldura. Vreau sa ii fac manual si un capac de acvariu, cu ocazia asta sa ii fac tot eu si o platforma frumoasa, incainte am avut buturugi cumparate de la Hornbach, dar iesea pe ele cand si cum, atunci cand nu se vedea privita. Am un bec cu UV, dar cred ca e de doar 13 W.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2014, 11:03

Re: hibernarea si ochisori sensibili testoasa apa

de Sheppard » 07 Feb 2015, 15:51

Becul UV Reptiglo nu ofera caldura, de aceea e necesar unul suplimentar.

Forma recipientului nu trebuie sa fie neaparat dreptunghiulara. Daca ai un colt liber intr-o camera, faci ceva in forma triunghiulara si maresti automat si suprafata de apa. Ideea e sa ai suprafata mare de apa. Adancimea e mai putin imortanta si 50cm adancime la un exemplar adult sunt arhisuficienti.

Sunt niste protectii de plastic universale pentru incalzitoare de la Fluval - vreo 10ron. Eu astea le folosesc: http://www.zoomania.ro/index.php/pesti- ... 300-w.html

Daca faci capac, sa fie bine aerisit ca sa nu se creeze umezeala prea mare inauntru si mediu pentru mucegai. Altfel apar probleme respiratorii la testoase. In general, nu as recomanda capac, sau unul doar pe jumatatea recipientului.

Sunt niste idei de insula aici: viewtopic.php?f=1&t=509&hilit=idee+de+insula (au disparut unele poze, poate la urc intr-o zi din nou daca le mai gasesc; pe pagina 2 ai un filmulet cu o idee buna de insula)
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori