Am nevoie urgent de un medic veterinar!!!

Adrese de cabinete veterinare din Bucuresti si din tara.

Moderator: Sheppard

Am nevoie urgent de un medic veterinar!!!

de lelia » 12 Iun 2013, 19:23

Testoasa mea nu are apetit din momentul iesirii din hibernare. Am fost cu ea la un veterinar din cartier, care i-a administrat un tratament injectabil cu antibiotic si vitamine...i-am continuat administrarea de vitamine, pe cale orala, la indicatia medicului (care, sa fiu sincera, nu stia ce are testoasa). A inceput sa mai manance in urma tratamentului, dar extrem de putin. Sta mai mult pe uscat sub becuri. Azi am observat ca in apa deschide ritmic gura si se freaca cu laba peste gura si gat. Hrana o refuza . Practic de 2 saptamani nu a mai mancat absolut nimic.
As vrea sa merg la un veterinar care se pricepe la testoase . Am citit pe forum ca ar exista un medic, Laurentiu Tudor. Anuntul este vechi si nu stiu daca acest vet mai lucreaza la Facultatea de Medicina Veterinara sau la clinica Vel-Vet. Daca stiti cumva, va rog sa-mi spuneti, sau poate imi recomandati un alt vet cu cunostinte in bolile testoaselor.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de Gradinaru Alin » 12 Iun 2013, 20:35

contacteaz-o pe ela_crux , ea s-a dus la o dna doctor veterinara, si din cate am inteles eu din posturile ei, acea dna se priecepe bine in testoase.... mai bine ii dai pm ei si o intrebi, sau ii cauti posturile, gasesti numele, si dupa nume cauti cabinetul la topicul de cabinete veterinare din bucuresti.... eu nu am timp acum , ca ti-as da eu, ca stiu ca e naspa rau senzatia...ti-e frica sa nu pateasca ceva... dar nu te panica... e reptila, in libertate stau saptamani intregi fara mancare ... va slabi foarte tare... cauta urgent pe doamna doctor si dute cu testoasa...

apa are ~ 25 grade nu...? daca da, cam ciudat, ca sta si la becuri si nu mananca.... incearca cu mai multe feluri de mancare...carne cruda, alte feluri, dar caut-o pe dna doctor intre timp....
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

de lelia » 12 Iun 2013, 21:28

Multumesc! Are toate conditiile necesare, inclusiv o alimentatie variata.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de ela_crux » 14 Iun 2013, 07:11

Salutre Lelia!
Eu am fost cu testoasele la clinica veterinara DiVet http://divet.ro/ la sediul din Dorobnti, Str. Tudor Vianu si au fost tratate de doamna doctor Gurgu.
Spune-ne ce tempertura are apa, ce temperatura e sub becul de incalzire.
Bafa si toate bune! Sa fie totul bine cu testoasa ta!

LE: Da-ne de veste daca ai ajuns la medic cu testoasa si ce face, cum este, daca a inceput sa manance. Toate bune!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de lelia » 15 Iun 2013, 20:35

Multumesc pentru tot, ela_crux! Temperatura apei era 26 grade, dar am mai ridicat-o cu un grad. Dr Gurgu are niste probleme familiale si nu e de gasit o perioada. Asa ca, am ajuns la dr Laurentiu Tudor, care, se pare, este o somitate in domeniu. Nu consulta decat cate o ora, de trei ori pe saptamana. Era lume ca la Mecca. Avand asa de multi pacienti, nu are timp de explicatii...spune repede ce are de spus si face tratamentul. Nu am apucat sa-l intreb nimic. Mi-a spus ca are niste pete roz pe plastron, pe care eu nu le observasem si ca ar fi vorba despre o hemoragie. I-a facut o injectie si i-a dat o solutie pe cale orala. Mi-a spus sa nu o mai las pe uscat, ci in apa multa, sa inoate...fara mancare...timp de o saptamana cand ma voi duce la recontrol. Ah! si mi-a mai spus ca testoasele cu tample rosii nu hiberneaza (ale mele hiberneaza de vreo doi ani). Cam atat. Voi reveni cu informatii dupa recontrol.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 15 Iun 2013, 21:04

Hiberneaza si ele. Ce-i drept, nu toate. Cele care traiesc in zone unde iarna e blanda si nu se ajunge la inghet intra doar intr-o perioada de estivare.

Asa ca fapt divers, pentru reptile se foloseste termenul "brumare": http://en.wikipedia.org/wiki/Brumation#Brumation

Diferenta intre hibernare si brumare este in procesele metabolice implicate - reptilele, care brumeaza, utilizeaza ca rezerva energetica glicogenul, iar mamiferele, care hiberneaza, utilizeaza rezerve de grasime. Astazi am citit si eu despre terminologia asta. Oricum, tot pe acolo e.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de lelia » 16 Iun 2013, 16:31

Da, am citit si eu despre brumare. Dar, daca nu le creezi conditii perfecte, mai bine deloc. Probabil la asta se referea dl. doctor. Eu nu stiu ce inseamna conditii perfecte, dar, mai mult decat sa o las in apa putina, la temperaturi de 6-12 grade, nu am ce sa fac. Probabil nu-i convine starea de "brumare" pe care i-am oferit-o.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de lelia » 16 Iun 2013, 16:41

...sau, probabil, starea de "brumare" indusa a fost prea lunga - din noiembrie pana la jumatatea lui martie. Am citit ca in zonele subtropicale , temperatura scade, dar nu foarte mult si pe perioade scurte de timp, ori la mine (la noi, in Romania), temperaturile scazute dureaza mai mult.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 16 Iun 2013, 18:32

Eu fac exact ca tine - aceleasi temperaturi din noiembrie pana in aprilie (la Sibiu e mai rece). Da le ofer si loc uscat cu fan si pamant in care sa se ingroape daca prefera uscatul in locul la apa.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de lelia » 17 Iun 2013, 19:17

Cea care a vegetat pe uscat, intr-o cutie in care a intrat singura, nu a patit nimic. Numai cea tarata, cu deficiente de crestere, carapace mult modificata... are probleme. Dar acest veterinar, care este prodecan la Facultatea de Medicina Veterinara si, din cate am inteles este cap de lista in ceea ce priveste medicii care trateaza boli ale exoticelor, a spus foarte raspicat ca testoasele subtropicale nu hiberneaza. Si are dreptate...am citit si eu despre acea stare de "brumare" in care intra imediat ce temperatura scade, dar si ies foarte repede din aceasta stare, imediat ce temperatura creste. Fiica mea a fost in Florida pe timp de iarna ( inceput de februarie) si temperatura era numai buna sa faci plaja, peste 20 de grade. Acolo temperatura scade, dar pe perioade scurte.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de lelia » 28 Iun 2013, 18:25

Am promis ca vin cu noutati despre starea de sanatate a testoasei mele.
Am fost la recontrol...inca nu am voie sa-i dau mancare...cu toate ca am observat ca e cam turbata de foame...am prins-o rontaind un cablu electric din bazin si am observat ca, dandu-i celeilalte testoase o frunza de salata, s-a repezit si cea suferinda sa manance din frunza. A fost o foarte mare surpriza pentru mine, deoarece in cei 13 ani nici nu s-a uitat la vegetale.

Va spun si voua indicatiile de ingrijire a testoaselor, date de dl dr Laurentiu Tudor (specialist in exotice)... Hrana va fi compusa numai din peste, care este un aliment complet...eventual, pentru diversificarea alimentatiei, crustacei: creveti, gamarus. In nici un caz alt fel de carne. Vegetalele sunt o poveste...acestea sunt cuvintele doctorului la intrebarea mea :ce vegetale sa dau testoaselor? Mi-a spus sa scot insula din ecuatie...ceea ce am si facut. Nu au nevoie de insula pentru ca sunt testoase acvatice...acestea sunt tot cuvintele lui. Adevarul este ca testoasa bolnava statea 12-14 ore numai pe insula si intra in apa numai noaptea, ceea ce,cred ca nu era normal.

Deocamdata atat. Astept proximul control, pentru ca mai am de pus niste intrebari.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 28 Iun 2013, 19:10

Cu pestele are dreptate. Plantele acvatice constituie 70% din dieta unei testoase Trachemys mature in condiii naturale. Prin urmare sunt obligatorii. Nu prea mai inteleg abstinenta de la mancare in conditiile in care a revenit pofta de mancare - cu cat mananca mai repede si isi reia tranzitul normal, cu atat mai repede se poate recupera si reface rezervele energetice; acelasi lucru e valabil si la oameni dupa orice patologie.

Or fi ele testoase acvatice, DAR sunt de apa dulce, nu marine sa nu aiba nevoie de uscat numai cand depun oua. Testoasele acvatice ies pe uscat pentru bai de soare, iar prin alternanta umed-uscat isi mentin pielea sanatoasa. Baile de soare nu sunt posibile intr-o maniera eficienta doar in apa si orice leziune care apare se vindeca mult mai greu in apa sau chiar deloc. Eu nu gasesc absolut nici un argument logic pentru care sa scoti insula si ti-am oferit cateva pentru care sa o pastrezi. Faptul ca iesea pe uscat mai mult este o reactie normala la testoase: cand au o patologie, indiferent de cauza, stau mult timp pe uscat, respectiv la soare si caldura, pentru a grabi procesul de vindecare. Boli precum pneumonia e aproape imposibil sa le vindeci in conditii permanente de temperaturi scazute si umezeala.

A spus cand ai voie sa ii dai din nou de mancare?
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de lelia » 29 Iun 2013, 10:56

Inca nu. Abia luni ma duc la recontrol. Eu am trisat un pic sambata trecuta si i-am dat sa manance niste inima de vita liofilizata, pe care a devorat-o. Si mi-am adus aminte inca ceva din indicatiile d-lui dr...ritmul de hranire: o data pe saptamana.
Eu cred ca trebuie creat un echilibru in toate. Cred ca testoasa ar trebui sa stea si pe uscat, dar nu 14-16 ore pe zi, cum statea a mea. Probabil, in aceste conditii, trebuie redus accesul la insula.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator