Amenajarea unui iaz pentru testoase

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Amenajarea unui iaz pentru testoase

de Sheppard » 30 Apr 2013, 19:44

Cel mai apropiat mediu de cel natural pentru testoase este o gradina bine amenajata si gandita pentru nevoile unei testoase (sau mai multe). Sunt cateva principii de baza care trebuie respectate in amenajarea unui mediu pentru testoasele acvatice in gradina si voi incerca sa explic in cateva randuri ce si cum e bine de facut.
Voi aborda pe scurt amenajarea unui iaz cu folie speciala pentru iazuri, cea mai fiabila si durabila metoda. Nu recomand iazurile preturnate pentru exterior, pentru ca nu rezista la stresul supus pe timp de iarna, crapa si se deformeaza in maxim 2-3ani. La fel si cu folia PVC.

Folia din imaginile de mai jos a costat 6 euro/m2. Dedesupt se afla geotextila pentru a tine in loc pamantul si a proteja folia de eventualele pietre ascutite.

Imi pare rau ca nu am facut poze in timpul procesului de sapare a formei helesteului (eram prea atent sa iasa perfect si sa tot masor nivelul presupus al apei), dar pot oferi cateva indicatii despre cum trebuie realizata forma viitorului helesteu.

In primul rand trebuie aleasa pozitia helesteului. Este crucial ca marea parte a corpului de apa sa fie orientat spre sud, cu parti ale apei spre est si vest, astfel incat in timpul zilei sa primeasca apa majoritate razelor de soare, iar dimineata si la apus la fel. Locurile de uscat (maluri, pietre, podulete etc.) unde vor iesi testoasele la incalzit si stat la soare, vor trebui de asemenea amenajate spre sud, est si vest. In acest sens, trebuie evitati arborii prea mari sau tufele prea mari dinspre sud, est sau vest care sa arunce o umbra peste corpul de apa si locurile de insorit ale testoaselor. Mai jos sunt orientarile pentru diferitele portiuni ale iazului meu.

Imagine

In planificarea formei trebuie sa aveti in vedere o suprafata de apa cat mai mare; lungimea si latimea sunt importante si se pot alege diverse forme si linii curbe pentru maluri pentru a da un aspect mai estetic, natural si "lin". O adancime de 70-100cm este suficienta pentru orice testoasa. Astfel, helesteul se poate curata mult mai usor (testaosele fac mizerie FOARTE mare), iar inc az ca o testoasa se ineaca, se poate salva usor cu mana goala sau un minciog simplu. Plus ca se pot monitoriza permanent chiar daca stau pe fundul apei. La o adancime mai mare, toate aceste lucruri devin dificile. La aceasta adancime se incalzeste si apa mai repede si ramane la o temperatura optima pentru testoase chiar si pe timp de noapte; nu strica insa si un ajutor de la un incalzitor de 300W+protectie (obligatoriu afara).

In realizarea malurilor trebuie avut in vedere o trecere spre uscat prin intermediul unei trepte aflata la aproximativ 5cm sub suprafata apei si lata 1 1/2 fata de cea mai amre dintre testoase. Astfel, testoasele se vor urca pe aceasta margine lejer, vor dormi acolo, se vor relaxa, vor putea iesi usor pe uscat. Pe aceasta margine se pot pune cateva pietre pentru a fixa folia si tot felul de plante in ghivece.

Imagine

Principul acesta in trepte ar trebui respectat pe cat posibil la toti versantii. Macar o treapta intermediara sa existe intre marginea malului si fund, suficient de lata cat sa incape o testoasa si la o inaltime maxim 25cm de fund pentru a facilita accesul usor al testoasei la suprafata sprijinindu-se pe ea.
Fundul apei ar trebui sa aiba doar o inclinatie usoara spre un colt din care se va scoate apa pentru curatit cu o pompa cand este cazul. O inclinatie prea mare va crea discomfort testoaselor, mai ales ca folia e destul de neteda si nu ofera aderenta prea buna. Nu recomand pietre multe pe fund pentru ca ramane mizeria blcoata intre ele si curatatul e dificil. Eu am lasat un strat subtire de nisip care se curata usor cu un jet de apa si 2 bolovani mari.

Imagine

De asmenea, va trebui amenajata o bucata cu apa mica, de aproximativ 10cm adancime, care se va incalzi mai repede, va servi drept loc pentru hranit si unde se pot planta diferite plante acvatice, parte constituenta din alimentatia testoaselor acvatice. Vor ajuta si la curatatul apei si detoxifierea ei prin absorbirea nitritilor din apa, vor oferi umbra si ascunzisuri reducand astfel stresul testoaselor si sunt element estetic important.

Imagine

Amenajarea unei mici cascade pentru aerisirea apei este de asemenea importanta. Asta se face si in functie de tipul de filtru ales. In principiu e bine ca filtrul sa aiba printre mediile de filtrare si un compartiment cu zeolit sau carbune activat pentru eliminarea toxinelor din apa, iar o lampa UV-C (cam toate filtrele pentru iazuri au asa ceva) va elimina algele din apa. Eu personal inca nu am reusit sa adun fondurile necesare pentru un filtru, asa ca voi reveni cu imagini cand e cazul.

Nu uitati sa facilitati accesul usor din si in apa cu bolovani, podeturi, plante de care sa se prinda etc. Testoasele trebuie sa aiba si suficient spatiu uscat cu pamant, nisip si plante in jurul helesteului unde se vor mai plimba ocazional si vor iesi sa depuna oua cand e cazul. Masculii vor mai iesi de asemenea din apa pentru a evita conflicte cu masculul dominant.

Se poate lua in considerare si realizarea mai multor ochiuri de apa, pentru a permite migrarea testoaselor dintr-un iaz in altul, mai ales in perioada de imperechere (astfel se vor evita si conflictele si ranile serioase din aceasta perioada). Mai multe iazuri vor permite de asemenea gazduirea unui numar mai mare de testoase, raportat la acelasi volum de apa intr-un singur helesteu.
Ultima oară modificat de Sheppard pe 06 Mai 2013, 15:26, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Logi » 30 Apr 2013, 23:39

Frumos post, chiar imi place ! La vara am de gand sa ma duc cateva zile pe la tara si sa-i fac ceva de genu. Ceva temporar oricum...Eu ma gandeam sa fac o groapa in pamant, sa pun nailon pe fundul gropii, apoi sa o umplu cu apa, sa pun pe undeva pe acolo un bolovan pe care sa se urce ...ceva pentru umbra si cam atat, dar problema vine la imprejmuire, nu prea stiu cum sa il imprejmuiesc.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 185
Membru din: 30 Ian 2010, 20:32
Localitate: Ploiesti

de Sheppard » 30 Apr 2013, 23:45

Eu asa am ingradit:

Imagine

Plasa taiata la 25cm latime, o portiune de vreo 2cm de sus curbata spre interior ca sa opreasca testoasa din catarat peste + stalpi de lemn din 50 in 50cm + coliere de plastic sus si jos pe lemn ca sa tina plasa. Bordura de la dale intra in pamant vreo 10cm deci nu imi fac probleme de sapat pe dedesupt. Alternativa la bordura aceasta este ca plasa sa fie mai lata cu 10cm si ingropata in pamant bucata aceea; e mai mult de munca, dar rezutatul e acelasi.

In ceea ce priveste folia de nailon, nu o sa fie prea rezistenta, mai ales ca testoasele au gheare destul de ascutite si risti sa o perforeze.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Markus » 01 Mai 2013, 10:47

Multumim pentru post Sheppard! Imi place foarte mult cum ai amenajat :)
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 16
Membru din: 02 Sep 2011, 12:19

de CrisN » 04 Mai 2013, 12:59

Foarte frumos. Va invidiez pe cei care aveti curte mare :wink:
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 16
Membru din: 17 Feb 2013, 23:23

de Topo » 06 Mai 2013, 21:56

Sheppard cam cat de mare este iazul tau?E super interesanta portiunea aia de 10 cm in care ii dai sa manance.Maine ma apuc si eu de el, sper sa il termin in 2 saptamani maxim.Tu ai mai pus ceva protectie sub folie ca sa nu fie intepata de radacini?
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 17
Membru din: 23 Mai 2011, 17:09

de Sheppard » 06 Mai 2013, 22:49

Nu are o forma regulata, deci laturile difera ca lungime, dar sunt aproximativ de 2mx3m si vreo 80cm adancime. Daca doresti o sa masor maine exact. Sub folie sunt 2 straturi de geotextila ca sa tina pamantul, sa protejeze folia cum ai spus de intepaturi de la radacini si pietre. Geotextila se gasesti la orice magazin cu materiale de constructie gen Baumax, Hornbach sau Obi (eu am luat de la Baumax) si costa destul de putin. Parca am dat vreo 20-30ron la suprafata mea.

Am agsit intre timp si filtru si cred ca merg maine sa il cumpar (http://www.heissner.de/produkte/teichfi ... 50-00.html). Am constatat ca daca ar fi sa il fac singur, as iesi mult mai scump pentr ca ar fi nevoie de pompa si lampa UV-C + materiale de filtrare luate separat si as depasi cu mult rpetul acelui filtru din Baumax - 420ron.
Sper doar sa isi faca treaba. Singura mea problema acum este daca sa fac sau nu o cascada mica sau sa las pur si simplu apa sa se scurga direct din filtru; nici macar nu stiu daca imi ridica filtrul apa care iese din el la vreo 30cm in sus cat sa fac o cascada. Cascada ar mai agita suprafata si compensa pentru pierderea de oxigen din apa datorita lampei UV-C, deci nu strica, dar sunt in impas cu amplasarea, design-ul si performantele filtrului. Cea mai buna solutie pentru cascade sunt filtrele sub presiune pentru ca imping apa la o inaltime suficient de mare, dar din pacate cel mai ieftin pe care l-am gasit ajunge la 600ron, tot Heissner, si e cam la limita cu volumul de apa detinut de mine.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Topo » 07 Mai 2013, 10:10

Eu am in plan sa ii fac gardul in forma de dreptunghi 4,5mx2,3m si iazul sa il fac ca si tine o forma nedefinita 3,2mx1,5m.Ma gandeam ca pot sa fac iazul putin mai mic daca este cazul pentru ca am doar o singura broscuta care are 15 cm.Daca ii fac un gard de 50-60 cm crezi ca mai e nevoie sa pun plasa deasupra? Inca ceva ma intereseaza de unde ai luat pompa pentru golirea apei si cat a costat. Multumesc!
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 17
Membru din: 23 Mai 2011, 17:09

de Sheppard » 07 Mai 2013, 11:52

Daca ai un gard inalt de 50cm e suficient - doar sa il cubezi putin sus spre interior pentru ca testoasele sunt experte in catarat si evadat. Poti sa il faci si mai jos, dar sa bagi vreo 10cm de plasa sub pamant sa nu sape pe dedesupt. Plasa deasupra la toata treaba nu e nevoie - eventual doar daca e testoasa foarte mica si poate fi vanata de vreo pisica sau pasare.

Dimensiunile numite de tine sunt suficiente pentru o singura testoasa.

Pompa am luat-o de la Baumax cu 120ron parca - sunt ceva pompe de-ale lor; este pentru apa murdara (cele pentru apa curata se infunda la ce trebuie scos din helesteu cand e cazul - am avut si asa ceva si s-a stricat in cele din urma) si se descurca foarte bine.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Topo » 07 Mai 2013, 13:07

Multumesc pentru sfaturi!
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 17
Membru din: 23 Mai 2011, 17:09

de Sheppard » 09 Mai 2013, 16:15

Am luat pana la urma urmatorul filtru: http://www.heissner.de/produkte/teichfi ... 50-00.html
Pret: 410 ron in Baumax.

Imagine

L-am ascuns dupa ienupar cat de cat, iar langa se afla cutia cu prizele la care trebuie sa am acces usor pentru a scoate din priza lampa UV-C (trebuie sa functioneze maxim 12h/zi daca e apa foarte tulbure). Se putea face ceva mai elegant cu o cutie speciala pentru prizele din gradina, dar nu sunt pregatit sa dau 60ron pe alt plastic cu acelasi rol ca o cutie pentru alimente de 10ron. O sa caut niste scoarta sa lipesc pe peretii si capacul cutiei ca sa arate mai estetic si sa se integreze mai bine in decor. Pana la vara mai creste si trestia pe care sta si o mai acopera, deci e ok.

Singurul dezavantaj la filtru este ca trebuie amplasat langa helesteu deoarece nu are un furtun sau tub pentru a prelungi gura pe unde iese apa. Am improvizat ceva cu un tub de pe acasa ca sa nu cada apa prea aproape de marginea foliei. Am renuntat la ideea de a face o cascada mai complexa. Poate mai incolo daca gasesc niste pietre pe plac ma apuc si de asa ceva. Deocamdata sa vad cum functioneaza asa simplu.

Filtrul are 3 compartimente iar singurele medii de filtrare cu care a venit au fost buretii cu pori de diferite dimensiuni si 1kg de zeolit care intra in saculeti in fiecare compartiment ( mie mi se pare ca nu e suficient - probabil va trebui sa mai iau 1kg). Spatiu permite si completarea cu alte medii de filtrare si probabil voi adauga si carbune activat si bioballs.

Lampa UV-C trebuie schimbata anual, dar nu sunt foarte scumpe.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Sheppard » 14 Iun 2013, 21:18

Astazi a trebuit sa schimb apa in helesteu - dupa fix 1 luna si 2 saptamani. De asemenea e prima oara cand curat filtrul dupa tot acest timp; adunase o cantitate destul de mare de mal si mizerie dar nu s-a infundat niciodata; doar pompa trebui curatata la admisie 1 data pe saptamana ca se adunau resturi de plante. Eu zic ca e destul de impresionant pentru filtrul acesta avand in vedere pretul.

Am cumparat si inca 3kg de zeolit tot de la Heissner si am avut parte de o surpriza placuta in cutie: instructiuni pentru regenerarea zeolitului (baie intr-o solutie cu sare de bucatarie 3-5% si apoi clatire cu apa) + punga ce se dizolva in apa cu bacterii pentru colonizare adecvata a apei si mediilor filtrante. Fac treaba buna nemtii.

Ramane de vazut daca acum imi tine apa tot la fel de mult curata.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ovidiucro » 01 Apr 2014, 17:40

Salut, Sheppard. Am ?i eu în plan un bazin pentru ?estoasa mea (deocamdat? e mic?, are doar 12cm).
A? vrea s? ?tiu dac? poate fi conceput astfel încât s? hiberneze în el.
Mul?am fain.
Avatar utilizator
 
Mesaje: 0
Membru din: 05 Oct 2011, 18:55
Localitate: Campina PH Romania

de Sheppard » 02 Apr 2014, 10:19

Pentru hibernare trebuie sa aiba apa cel putin 1m adancime si pe fund trebuie sa fie un strat consistent de mâl de cativa zeci de cm. Malurile trebuie sa fie cu inclinatie mica, usor accesibile si cu portiuni cu apa mai mica pentru ca testoasa sa poata iesi din cand in cand dupa aer. Pentru asta trebie si sparta gheata dinc and in cand.

Eu personal nu recomand hibernarea in iazuri artificiale niciodata pentru ca e greu sa intrunesti toate conditiile. In plus, nu se poate monitoriza starea testoasei, iar daca e ceva in neregula, se poate pierde testoasa foarte usor.

Ce specie e testoasa?
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori