Testoasele de uscat- macar un "part-time job"!

• dobrogeana - Hermann (Testudo hermanni)
• greaca (Testudo graeca ibera)

Moderatori: Sheppard, tibor.sos

Testoasele de uscat- macar un "part-time job"!

de vic » 22 Apr 2011, 20:58

Salut!

Incep prin a descuraja pe oricine ar dori o astfel de testoasa ca animalut de companie si locuiesc la bloc (100% NU) dar chiar si pe cei care au o curte.
Nu ma refer la cele procurate ilegal, dar mai ales la acestea. Insa orice testoasa de uscat- Testudo- are atatea cerinte de habitat si hrana, incat este FOARTE dificil sa-i asiguram conditiile corecte. Nu mai mentionez alte testoase de uscat, tropicale, care necesita in linii mari acelasi lucru, dar... pe tot timpul anului, aceste specii nefiind programate sa hiberneze.
Lumina solara directa este cee ce le trebuie- jalnicele lampi ar trebui sa fie doar solutii temporare, ca si adaosurile de vitamina D3- testoasele isi produc ele singure vitamina in pielea expusa soarelui, nu sunt construite pentru procurarea ei pe cale orala; vegetalele defel nu prea contin aceasta vitamina, iar cele din dieta naturala a testoaselor in nici un caz.
Nu doar habitatul corect construit este singura problema, cat mai ales nutritia corecta. O curte intr-un cartier de case, intr-o zona urbana, cu noxe din traficul rutier sau alte surse de poluare, nu poate constitui un spatiu de pe care sa fie culese pretioasele... buruieni necesare testoaselor, nici cantitativ, nici calitativ. Voi insista deci pe dificultatile legate de asigurarea nutritiei corecte.

Desi exista cateva variante comerciale, sunt si scumpe, si nu pot constitui hrana de baza a testoaselor. Ca supliment sau solutie de urgenta, da.
Legendarele povesti cu testoase care mananca fructe, rosii, salata- sa nu mai zic altceva- sunt povesti de groaza dpdv nutritional. De obicei, cei ce au tinut testoase in Romania au detinut doar speciile native (protejate!) si doar exemplare adulte, care nu mai pot fi usor deformate de dieta gresita si habitatul impropriu, dar se degradeaza ca vitalitate si viata li se scurteaza drastic. Cu siguranta ca au fost culesi si puisorii, cei atat de simpatici, dar despre ei nu am auzit povesti decat de genul "am avut odata unul dar a murit in cateva luni"... in cazul lor, erorile sunt fatale si rapid sanctionate, iar daca animalul reuseste sa traiasca mai mult, cresterea este insotita de oribile deformari ireversibile si probleme de sanatate, pana cand survine si decesul...

Testoasele necesita buruienile pe care le consuma in habitat, sau macar specii inrudite. Exista si alternative- specii pe care nici nu le intalnesc in habitat, sau chiar specii exotice, care au totusi calitati nutritive similare.

Pentru cei ce au o testoasa procurata corect, sau cei care au intrat accidental in posesia uneia si o vor elibera (de exemplu userul T97), cateva indicatii:
- revitalizarea animalului prin expunere la soare; in lipsa soarelui, bec puternic=> plaja artificiala;
- baita cu apa calda, fara clor, cat sa-i ajunga la barbie- adica sa poata bea apa lejer, dar sa nu fie nevoie sa ridice capul sus pentru a evita apa; in acest caz se vor stresa si numai de baut apa nu vor mai avea chef; eliminarea unei materii similare cu o pasta alburie, mai mult sau mai putin consistenta, pana la zgrunturoasa (caz limita!!) confirma succesul: animalul a baut si a eliminat o parte din toxinele acumulate in timpul hibernarii. Baia se repeta zilnic, fiindca eliminarea acestor toxine este esentiala pentru tonusul animalului, care va lua un start bun in sezon- nu mai mentionez pericolele ce ameninta animalul in caz ca nu isi poate reveni dupa hibernare- poate intra in declin si muri in cateva saptamani...
- evitarea deshidratarii- testoasele necesita un spatiu unde sa se refugieze si sa evite soarele atunci cand doresc acest lucru, inclusiv un petic de sol nisipos, relativ uscat, unde poate sapa un ascunzis fara a se umple de noroi.

Fiind deja vremea cand testoasele au iesit din hibernare si incep sa caute activ hrana, voi indica unele specii din hrana naturala a lor, usor de gasit:
- papadie; susai; cicoare; patlagina (abia iesita, inca mica); traista-ciobanului; palamida; diverse specii tot din fam. Asteraceae, cu aspect similar- rozeta de frunze- carora nu le cunosc numele; nalba;
- leguminoase: trifoi, lucerna, mazariche si alte specii inrudite;
- mai tarziu: frunze de vita, dud.

Se pot oferi si specii ca:
- salata- preferabil de la tarani, si sa intrebati daca au fost "stropite"(!); cladodii ("limbute") de Opuntia/"limba-soacrei", curatate de spini si spinisori; Kalanchoe- crescuta in casa, nu plina de chimicale, de la magazine/florarie etc.

Este necesar si calciul, sub forma de "calciu furajer", dar alegeti sortimentul care contine doar faina de calcar si atat, fara adaosuri vitaminice si altele. Exista si produse speciale in petshop-uri, de ex. JBL Microcalcium. Pudrati salata de frunze cu aceste produse la 2-3 zile, sau oferiti un os-de-sepie pentru a fi rontait dupa dorinta- gasiti asta la accesorii pentru pasari de apartament.

Repet: descurajez orice fantezie de a detine o testoasa de uscat! Nu pot face obiectul unui moft sau pasiuni trecatoare, sunt animalute cu viata lunga, cu pretentii si necesita un angajament serios. Sa mai zic si de dreptul lor de a se reproduce, pe langa cel de a avea o viata macar sanatoasa, daca nu una in libertate?... Chiar si pentru animale non-native, indubitabil produse in captivitate, legal si etic, a trai solitare e posibil, dar a nu avea sansa sa se reproduca mi se pare trist... viata in captivitate nu trebuie sa le devina o fundatura, ci doar o etapa, ele trebuind sa fie ajutate sa genereze si puisori.
Cat despre cele native- nici gand sa nu existe de a le scoate din habitatul lor! Considerati pe langa infractiune si dificultatile de intretinere, si suferinta animalului, si dezamagirea cand il veti pierde, dar in primul rand, considerati paguba grava produsa populatiei salbatice prin extragerea unui exemplar- fie si a unuia singur!

Personal, imi voi creste cat mai bine posibil specia din Asia Centrala- animale procurate legal. Tot "legale" sunt si altele, dar asta fiindca se pot face jocuri si cu documentele oficiale.
Cateva din animalele mele arata ciudat- ciudat de "lucrate" si slefuite carapacele ca sa fie obtinute in captivitate... exista la ei acolo un fel de ferma semi-salbatica, dar banuiesc ca isi suplimenteaza stocul pentru export si cu animale pur si simplu recoltate. Aspectul de "testoasa de ferma" este oarecum imperfect, datorita cresterii ceva mai accelerate din crescatorie- nu e vorba de deformari urate, dar exista o diferenta fata de cele cu aspect "salbatic"... Nu constituie o problema, ma voi stradui sa le cresc in conditii optime, si cei cativa ani de fortare vor ramane in urma... fara sechele. Totusi, au avut parte de un habitat natural, nu de "plaja-la-bec-in-apartament", asa ca mare problema nu este. Sunt norocos, fiindca am o curte, dar nu numai asta- am si campul aproape si ma pot duce sa culeg buruienile respective, dar uneori tot nu-mi ajung- nici buruienile, nici timpul necesar!!

Inca o data: daca nu e o vocatie, daca nu e o profesie, mai bine NU! Intretinerea lor e o meserie in sine, dar, spre deosebire de tamplarie sau IT, nu poti sa arunci lemnul gresit lucrat si sa iei altul, nici sa formatezi si s-o iei de la cap... aici o eroare se plateste cu viata unui animalut care creste greu, de fapt pare ca nu creste deloc! Si asa trebuie sa creasca, nu rapid si vizibil- asta le grabeste de asemenea si sfarsitul!!.
Pentru eventualii amatori ce nu au prins ideea si inca ar mai dori o testoasa, le recomand sa se supuna unei grile de comparatie: daca pot avea grija de un puisor UMAN, cu toata solicitarea, responsabilitatea si cunostintele necesare, atunci, daca au o curte maricica, la margine de camp... fie! Sunt crescatori adevarati, fara dubii, in Vest- mai ales in Germania, Olanda, Anglia- si ofera animalute sanatoase.

Daca exista totusi o atractie si o fascinatie irezistibila pentru stirpea balaurilor, se poate incerca o alta creatura ciudata: Gecko Leopard - Eublepharis macularius. Nu necesita UV, nici chestii costisitoare, dar necesita insecte- care se pot creste sau se pot cumpara. Daca nici atat, mai bine reconsiderati un hamster :lol: . Daca nici hamster, atunci flotari pana la epuizare, apoi fuga la scoala/servici :wink: .

Pentru ceva indicatii, sunt deschis sa ajut, daca ma pricep, asa ca nu ezitati.

Numai bine!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

Sursa de buruieni sanatoase pentru testoase

de vic » 16 Mai 2011, 22:04

O mica descoperire de comunicat...
... desi abundenta de replici la topic imi arata ca:

1- nimeni de pe forum nu are testoasa de uscat
... sau exista posesori (desigur, legali :lol:), care:
2a- sunt realmente experti
2b- sunt praf si nici nu vor sa fie altfel

... doar de dragul bietelor testoase tinute pe laptuca si fructute dulci si cine stie ce altele, va recomand ca sursa de hrana adecvata Parcul Tineretului.
Acolo cresc nalbe gigantice, papadii, cicoare si alte specii inrudite, patlagina cu frunza cat palma, leguminoase- cateva specii.

Spor la... iarba! Dar alegeti cu grija iarba!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 17 Mai 2011, 16:08

Postul este destul de cuprinzator. Nu stiu daca mai era ceva de adaugat.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de biancadumi » 28 Mai 2011, 19:40

Eu am un testos de uscat hermanni si nu mi se pare ca e foarte dificil sa il cresti.L-am luat din Ungaria de la crescator si e foarte sanatos,are parte de tot ce ii trebuie si cred ca daca l-as elibera in natura mai mult ca sigur ca ar muri! El a fost nascut in captivitate nu in natura...
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 94
Membru din: 09 Mai 2010, 19:57

de Sheppard » 28 Mai 2011, 21:01

Daca e luat din crescatorie e ok. Oricum, daca vrei sa il eliberezi exista un centru de reintroducere in natura: http://www.portiledefier.ro/carapax/. Au ei grija acolo sa invete testoasa sa se descurce singura. Dar sincer, reptilele in general sunt dominate de instinct si nu pot fi niciodata domesticite pe deplin. Asa ca nu mi-as face grija ca nu s-ar descurca.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de biancadumi » 29 Mai 2011, 13:34

Da ai dreptate...


El e testosul meu

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine


Face un an pe 22 august :)
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 94
Membru din: 09 Mai 2010, 19:57

de Sheppard » 29 Mai 2011, 14:17

Foarte frumos. Si mic si vulnerabil.

@vic: Ai putea sa imi lasi o adresa de e-mail? Am niste intrebari cu privire la alimentatia testoaselor de uscat. Am trimis si un mesaj privat, dar vad ca nu vrea sa il trimita.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de biancadumi » 29 Mai 2011, 14:50

Pai e mic..asa mi l-a dat crescatorul...

Sincer o sa ma gandesc cu reabilitarea lui,desi mie mi se pare ca e mult prea mic si nu s-ar adapta,e foarte bland si nu stie sa isi gaseasca hrana,i-am puso intro zi mai ascunsa in tarariu si nu a gasito...

Eu ii dau si iarba de grau,ca pun la incoltit pentru porcutii mei de guineea si ii dau si lui :) si ii place mult :)
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 94
Membru din: 09 Mai 2010, 19:57

de Sheppard » 19 Iun 2011, 00:50

Am gasit o chestie interesanta legata de trifoi. Este o planta cu continut mare de proteine si ar trebui data cu masura, in cazul in care testoasa nu paste de buna voie prin curte.

Trifolium pratense, sau trifiul rosu, contine derivati de coumarin, care poate fi transformat de anumite specii de fungi in anticoagulantul natural dicoumarol. Prin urmare, trebuie avut grija cu trifoiul; trebuie sa fie neaparat proaspat, nu umezit si vechi, ca sa nu permita dezvoltarea acelor fungi. Altfel pot aparea probleme de coagulare si testoasa poate muri usor din cauza microhemoragiilor.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de larysa » 19 Iun 2011, 12:24

Sheppard,

eu ii dau trifoi si frunze de papadie culese din parc la broscuta mea insa dupa ce le culeg si inainte sa i le dau le spal cu apa de la robinet si le sterg cu o carpa curata ca sa nu existe riscul sa fie cu pipi de catel ca le culeg din parc unde mai umbla catei...
Cand te referi ca sa nu fie umezit te referi atunci cand este cules, nu? Nu este nici o problema ca poate mai e putin umed cand i-l dau eu din cauza ca l-am spalat in prealabil, nu?
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 42
Membru din: 26 Mai 2011, 20:44

de Sheppard » 19 Iun 2011, 12:43

A nu, ma refeream sa nu fie depozitat umed o zi-doua ca sa nu poata creste fungii pe el. Trebuia sa ma exprim mai clar. Nu are nimic ca il dai testoasei umed. Ideea este sa fie proaspat. Oricum dupa o zi se usuca si nu mai e bun de nimic.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de larysa » 19 Iun 2011, 13:09

Am inteles, e ok atunci... Am observat si eu ca ii place tare mult trifoiul...
Dar pe timp de iarna o sa fie com complicat... Ce se poate face atunci?
:-S
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 42
Membru din: 26 Mai 2011, 20:44

de Sheppard » 19 Iun 2011, 14:39

Atunci oricum va hiberna deci mare problema nu o sa fie cu mancarea. Oricum, prin iulie sper sa pot compila o lista cu poze si tot cu mancare pentru testoase de uscat, cu plante care se gasesc inclusiv iarna. Acuma nu am timpul necesar.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de biancadumi » 20 Iun 2011, 11:53

Ar fi super o lista :D
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 94
Membru din: 09 Mai 2010, 19:57

de vic » 22 Iun 2011, 09:53

biancadumi scrie:Eu am un testos de uscat hermanni si nu mi se pare ca e foarte dificil sa il cresti.L-am luat din Ungaria de la crescator si e foarte sanatos,are parte de tot ce ii trebuie si cred ca daca l-as elibera in natura mai mult ca sigur ca ar muri! El a fost nascut in captivitate nu in natura...


Bianca,

Asa cred multi- ca nu e deloc dificil; inclusiv un domn de pe strada mea...- dar eu nu am scris cele de mai sus ca sa ma aflu in treaba... Pana una-alta, tu nu il "cresti", si multi altii la fel- doar ii "tineti", ceea ce e foarte diferit!
Nu trebuie sa-l eliberezi, fiindca sunt sanse sa provina dintr-o zona mai indepartata (posibil Macedonia) si trebuie pastrat fondul genetic propriu populatiei romanesti, in plus e si problema sanitara. Hotarat, NU!

Cum a spus si Sheppard, teoretic, nu afecteaza animalul asta stravechi faptul ca a fost nascut in incubator... e chiar egal cu zero. Practic insa, un animal asa mic trebuie eliberat la inceputul sezonului, pentru a se fortifica suficient pentru iarna.
Repet, nu e cazul celui de la tine- sa-ti traiasca, si sa nu crezi ca "e usor"- cu cat ti se pare mai usor, cu atat greselile pe care le faci sunt mai mari.
Sunt teraristi excelenti, care au idee binisor despre reptile, si au si rezultate, dar la testoase comit sistematic erori- cunosc personal unul, foarte pasionat si priceput, a carui testoasa (puisor legal de hermanni) prezenta niste probleme serioase, din fericire incipiente si posibil de depasit.
Cand te voi auzi spunand ca "am un testos, dar nu recomand, mai bine luati-va aligator, ca e mai simplu", abia atunci voi fi convins- si tu la fel- ca faci totul corect :wink:

Numai bine!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori