Filtrarea apei

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Filtrarea apei

de Monoceros » 02 Noi 2006, 15:47

Pentru a nu fi supusi unei practici asemanatoare mitului lui Sisif, schimband apa foarte frecvent din acvariile cu testoase si nunumai, putem recurge la filtrarea apei cu diferite dispozitive.

*Apa nu trebuie sa fie direct de la robinet, ci trebuie lasata (sa se evapore clorul) intr-un vas descoperit cu gura cat mai larga, timp de 24-48 de ore.

*Apa nu se fierbe :!:

*Filtrul trebuie sa functioneze non-stop, exceptie facand momentul in care il curatam (moment ce nu trebuie sa depaseasca 15 minute).

Filtrarea poate fi considerata ca fiind de trei tipuri:
mecanica, biologica si chimica (combinand aceste trei tipuri de filtrare obtinem un filtru fiabil).

-Filtrarea mecanica: e necesara pentru a scoate particulele (compusii organici descompusi) din apa pentru a o mentine cristalina si pentru a mari eficienta filtrelor bilogice, chimice. Marimea particulelor pe care filtrul mecanic le poate curata si timpul necesar pentru curatare depinde de densitatea si de calitatea materialului care filtreaza. Materialul folosit este in general burete. Acesta are nevoie in timp a fi curatat si inlocuit in momentul in care isi pierde elasticitatea si se strange modificandu-si volumul (daca strans in pumn nu isi revine imediat la forma initiala).

-Filtrarea biologica: filtrele biologice alcatuite din medii poroase (buretii, sticla sinterizata, bio-balls si inelele ceramice), oxideaza deseurile transformand amoniacul (rezultat in urma descompunerilor) in nitriti care sunt mult mai putin daunatori vietatiilor. Din fericire, in natura exista multe bacterii unele folositoare in lupta cu azotul care se formeaza pe absolut orice suprafata a acvariului. Bacteriile care se ocupa de acest proces sunt comune in mediul inconjurator si sunt introduse in acvariu impreuna cu apa si vietatiile. Bineinteles, cantitatea de bacterii necesare este mult mai mica decat necesarul si doar prin amplasarea de medii poroase - cum ar fi buretii, sticla sinterizata, bio-balls si inelele ceramice ? se mareste numarul de bacterii. Aceste medii filtrante trebuie clatite in apa schimbata de la acvariu (nu de robinet ? bacteriile mor in contactul cu clorul), pentru a mentine culturile de bacterii care s-au format.

-Filtrarea chimica: presupune trecerea apei printr-o subsanta capabila sa schimbe chimia apei. Tipul de schimbare depinde de substanta continuta de filtru. De regula aceasta substanta este: carbon activ, care absoarbe o varietate larga de substante organice. Nu filtreaza insa amoniacul si nitritii si nici nu reduce duritatea apei. Este folosit in general pentru a mari claritatea apei. Granulele de carbunele (daca le mariti la microscop) seamana cu un burete... cavitatile largi din exterior conduc in pasaje din ce in ce mai mici spre interior. In general, printr-un proces numit absorbtie, moleculele intra in cavitati si sunt prinse intr-un final in pasaje, pe masura ce acestea devin din ce in ce mai inguste pentru ca acestea sa mai poata inainta. Moleculele singure pot intra prin cei mai mici pori in timp ce porii mai mari permit intrarea moleculelor complexe. Exemple de elemente pe care carbunele le va indeparta prin procedeul descris mai sus... iod, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. Cel mai eficient mod de folosire a carbunelui in acvariu este sa-l introduceti intr-un saculet de plasa acolo unde primeste un flux constant si lent de apa. Distrugerea carbunelui cu jetul direct de apa de la pompa va duce la o absorbtie redusa si la o utilizare ineficienta a carbunelui activ. Cantitate recomandata este de 1 litru de granule de carbune activ la 50 litrii de apa.

*Deci, in filtrarea apei, cu cat avem mai multe medii filtrante cu atat filtrarea este mai rezonabila.

In aceasta imagine va prezint colonii de bacterii benefice (perisorii albi), care participa la filtrarea biologica, pe un burete al filtrului.

Imagine


Tipuri de filtre:

Interne
- burete
- cutie
- filtru intern
- filtru de substrat

Externe
- filtre atarnate pe acvariu (HOT/HOB)
- filtre canistra
- filtre tip fuidized bed
- filtre tip sump
- filtre umed/uscat (trickle)

Buretele ? filtrul clasic constand intr-o piatra inclusa intr-un burete, scufundate in acvariu. Initial, filtrul de burete se comporta ca unul mecanic, dupa maturare (circa patru saptamani) transformandu-se intr-unul biologic. Acest tip de filtre este excelent pentru acvariile de reproducere intrucat puii nu sunt absorbiti cum ar fi cazul unui filtru intern.
Avantaje: ieftine, usor de instalat/intretinut, asigura o filtrare biologica foarte buna.
Dezavantaje: filtrare mecanica redusa, neadecvate pentru acvarii mari.

Filtre cutie ? un filtru tip burete, in locul acestuia folosindu-se o cutie umpluta cu un mediu filtrant. Sunt folosite pentru a asigura filtrarea mecanica.
Avantaje: ieftine
Dezavantaje: inlocuiri frecvente ale mediilor de filtrare, capacitate scazuta de filtrare.

Filtre interne (powerheads)? folosesc o pompa centrifuga ce absoarbe apa printr-un burete sau un mediu filtrant. Acest gen de filtre genereaza un curent mai mare de aer decat cele de tip burete. Sunt preferate pentru acvariile mici si sunt folosite impreuna cu filtrele externe ? canistra in acvariile mari. Cand sunt folosite cu un filtru de substrat permit o filtrare mecanica mai buna.
Avantaje: pret moderat, varietate de medii filtrante ce pot fi introduse in ecipientul de filtrare.
Dezavantaje: curent mare de aer, neadecvate pentru acvariile mari.

Filtre de substrat (UGF/RUGF ? undergravel filter/reverse-flow undergravel filter)? constau intr-o serie de placi puse sub substrat si puse in functiune de pompe de aer. Astfel se creeaza un spatiu liber intre fundul acvariului si nisip. Substratul, de preferat nisip cu granulatie mare (pentru a nu se infunda) se transorma intr-un filtru bioligic si mecanic. Dezavantajul major e ca se absorb si reziduurile solide astfel substratul infundandu-se intr-un timp relativ scurt. Ca o solutie se folosesc filtrele de substrat inverse in care functioneaza prin tragerea apei din acvariu de catre un powerhead cu un prefiltru (poate fi orice, de la burete la canistra) si introducerea apei in tuburile filtrului de substrat trecand de jos in sus prin substrat, eliminandu-se astfel infundarea substratului.
Avantaje: Ieftine, capacitate de filtrare biologica sporita
Dezavantaje: implica foarte multa munca de intretinere si nu sunt folosite pentru acvariile plantate.

Filtre externe atarnate pe acvariu (cascada)(HOT/HOB - Hang-On-Tank/ Hang-On-Back) - sunt similare cu cele interne (powerheads) diferenta fiind de amplasare. Astfel la ambele apa este trasa cu o pompa centrifuga din acvariu si trecuta printr-un mediu filtrant sau cartus filtrant. La filtrele HOT/HOB apa este apoi varsata in acvariu fiind creat un efect de cascada care asigura si o aerare a apei. La variantele moderne se foloseste si o bio-wheel (roata biologica ? asemanatoare cu o roata cu zbaturi) care foloseste o suprafata mai mare de depunere a bacteriilor folositoare filtrarii biologice.
Avantaje: destul de ieftin, posibilitatea de de a avea diverse medii de stocare, usor de instalat si de intretinut.
Dezavantaje: inadecvate pentru acvariile mari.

Filtre canistra: folosesc acelasi principiu: apa este luata din acvariu, trecuta prin medii filtrante si returnata acvariului. Filtrele canistra folosesc o pompa care scoate apa din acvariu si o trece prin o serie de compartimente umplute cu medii filtrante diferite folosite pentru cele trei feluri principale de filtrare. In principiu se folosesc prefiltre (bureti de diferite porozitati si vata pentru filtrarea mecanica a diverselor impuritati solide), medii filtrante chimice (carbune activ, substante care inlatura amoniacul), medii de stocare a bacteriilor (bio-balls, inele ceramice).
Avantaje: eficiente si puternice cu o gama larga de medii de filtrare, silentioase, folosite pentru incarcaturi biologice mari.
Dezavantaje: scumpe, fragile in intretinere, dificile de amorsat

Filtrul tip fluidized bed (substrat fluid): Apa este pompata intr-o conducta cilindrica umpluta cu nisip care gazduieste o colonie de bacterii extrem de mare. Se folosesc impreuna cu un prefiltru (trebuie curatat saptamanal pentru a asigura acelasi debit de apa). Acest sistem de filtrare se foloseste pentru acvariile de mari dimensiuni (mii de litri)
Avantaje: capacitate de filtrare biologica enorma, silentioase, folosite pentru incarcaturi biologice mari.
Dezavantaje: scumpe, necesita un powerhead sau un filtru canistra ca prefiltrare.

Filtru tip sump: filtre externe de obicei facute in casa si plasate sub acvariul principal. Sunt de obicei acvarii mai mici compartimentate si umplute cu medii filtrante. In ele se mai pot pune si incalzitoare, ascunzandu-se astfel toate echipamentele acvariului. In plus ele au si avantajul de a creste volumul acvariului.

Filtre umed/uscat...Wet&Dry (trickle) : functioneaza pe un principiu asemanator cel al statiilor de epurare a apei: Apa este picurata pe tavi consecutive ? aflate deasupra nivelului apei - care contin medii filtrante. Astfel se obtine o apa foarte oxigenata care permite o dezvoltare mare a bacteriilor, permitand filtrarea unei mari incarcaturi biologice.

Sterilizarea este o alta modalitate de filtrare des folosita. Aceasta se face cu ajutorul ozonului sau a lampilor UV. Aceasta modalitate de filtrare pezinta dezavantajul costului ridicat (lampileUV trebuie schimbate des) precum si al riscului, daca ozonul este scapat in acvariu el poate omori organismele vii aflate in acesta (de la bacterii si pana in unele cazuri, vietatiile).

Filtrarea cu alge: Cea mai controversata forma de filtrare este cea cu alge inventata de Dr. Adey de la Smithsonian. Apa trece printr-o conducta aflata sub o lumina foarte puternica care permite dezvoltarea algelor - care scot o serie de poluanti din apa. Parerile sunt impartite: unii considera ca este un sistem coplet de filtrare, altii sunt de parere ca deterioreaza calitatea apei si permite migratia algelor in acvariu.


Dupa parerea mea, cel mai fiabil filtru este umed/uscat ...Wet&Dry, insa alegerea unui filtru se face in raport cu spatiul si acvariul disponibil. :wink:

*Pentru o filtrare eficienta trebuie sa asteptati minim doua saptamani, de la caz la caz chiar si pana la doua luni ca filtrul sa isi faca ciclarea, iar coloniile de bacterii benefice (denitrificatoare) sa se fixeze pe mediile filtrante. Daca aveti posibilitatea, recomand ca pe parcursul acestei perioadei de acomodare sa hraniti testoasele in alt acvariu.

Din experienta, pentru acvariile/acvaterariile cu testoase, in conditiile in care volumul de apa este corespunzator cerintelor minime pe individ, eu recomand schimburi partiale de apa, in proportie de 30% din volumul total de apa, odata pe saptamana (nu mai mult dintr-odata, pentru a nu creea dezechilibre); si tot odata pe saptamana (daca filtrele nu colmateaza mai devreme) spalarea mediilor filtrante, alternativ si partial cu apa invechita, scoasa din acvariu!
Presupun ca cerintele minime, privind volumul de apa pe individ, ar putea fii egal cu... de 35 de ori volumul individului.
Ultima oară modificat de Monoceros pe 10 Sep 2009, 14:50, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de mihaelajulia » 23 Iun 2009, 12:57

Substante care neutralizeaza apa, reduc nitratii, fosfatii (hrana algelor) si amoniacul, pastrand apa curata mai multa vreme, reduc bacteriile, unele dintre ele leaga metalele grele in componente netoxice si reduc clorul:

Tetra EasyBalance
Tetra Aqua Nitrate Minus
JBL Denitrol
JBL PhosEx Rapid/Ultra
JBL Clynol
JBL Clearol
Sera Toxivec
Sera Nitrivec

Substante care "inmoaie" apa de la robinet, facand din acvariu un biotop, in principal prin neutralizarea clorului, eliminarea cuprului, zincului, contin iod , magneziu si vitamina B

TetraAqua Aqua Safe
Sera Aquatan
JBL Biotopol T
Dennerle Wasseraufbereiter - special pentru animale de apa cu carapace
Vanya BaktoActive
Vanya AquaProtect- cu aloe vera
Nutrafin
Mister 17 cm - Trachemys scripta scripta
Pentru poze click aici!
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 77
Membru din: 04 Ian 2009, 15:33
Localitate: Novaesium

de alin » 17 Mar 2010, 17:06

1) Le deranjeaza cu ceva pe broscute ca filtrul oxigeneaza apa?
2) Le pot lasa filtrul pornit si noaptea?
3) am citit ce ai spus tu "Daca aveti posibilitatea, recomand ca pe parcursul acestei perioadei de acomodare sa hraniti testoasele in alt acvariu. " eu nu am 2 acvarii am unul marisor si atat... e vreo problema daca le dau de mancare in acel acvariu?...
Come to the dark side... We have COOKIES Imagine

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 467
Membru din: 06 Apr 2008, 17:10

de diego » 17 Mar 2010, 20:17

1. Nu
2. Da
3. Nu
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 1260
Membru din: 01 Noi 2006, 20:38
Localitate: Bucuresti

de alin » 17 Mar 2010, 20:28

Multam, daca treci prin cluj dau de-o bere :occasion:
Come to the dark side... We have COOKIES Imagine

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 467
Membru din: 06 Apr 2008, 17:10

de alin » 19 Mar 2010, 17:18

Inca o intrebare daca nu e cu suparare...
Stiti ca la filtrul intern este un fel de tub unde banuiesc ca intra aerul si cu aia oxigeneaza apa... mno si tubul ala se poate inchide cum ar veni si atunci nu se mai oxigeneaza apa... dar filtrul continua sa filtreze apa?
Come to the dark side... We have COOKIES Imagine

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 467
Membru din: 06 Apr 2008, 17:10

de Pandy » 20 Mar 2010, 09:01

Bineinteles, acel furtun doar face sa intre aerul si sa iti iasa tie bule in apa :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de alin » 20 Mar 2010, 10:00

ok mersi, deci ala pot sa-l scot 8)
Come to the dark side... We have COOKIES Imagine

Testoase: 2 masculi RES (din 24.oct.2007); Acvarii: 115x45x45; Filtre: Tetratec EX700; Lumina: ReptiGlo 10.0 compact + bec 60w; Incalzitor: Sera RH 300 W
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 467
Membru din: 06 Apr 2008, 17:10

Re: Filtrarea apei

de yonut » 28 Oct 2010, 21:10

[quote="Monoceros"]Pentru a nu fi supusi unei practici asemanatoare mitului lui Sisif, schimband apa foarte frecvent din acvariile cu testoase si nunumai, putem recurge la filtrarea apei cu diferite dispozitive.

*Apa nu trebuie sa fie direct de la robinet, ci trebuie lasata (sa se evapore clorul) intr-un vas descoperit cu gura cat mai larga, timp de 24-48 de ore.



eu nu pot sa las apa la decantat pentru ca eu am un acvariu de 400 si ceva de litri si pun in el cam 300l si nu pot sa las atata apa la decantat vreo ideie?
Trachemys scripta elegans:Fydy!
Trachemys scripta elegans:Fredylyan!

Terariu:80x50x40,Incalzitor 100W,Filru intern,Neon UV.......
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 40
Membru din: 10 Sep 2010, 10:11

de Pandy » 28 Oct 2010, 21:12

Apa nu se schimba niciodata in totalitate. Se schimba aproximativ 30% din volum si eventual se completeaza pana la nivelul dorit o data la cateva zile
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de petroschi » 31 Oct 2010, 12:17

Mancare tot in acvariul acela le dai ? Daca vrei sa cureti acvariu ala poti pune broscutele in alt vas pentru 24 ore ca exemplu in ala in care le dai de mancare .
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 51
Membru din: 22 Oct 2009, 23:49

de Sheppard » 19 Mai 2011, 16:28

Pentru un iaz in curte de vreo 2000l + ce tip de filtru recomandati? As dori unul care sa poata fi mascat, deci destul de compact, usor de curatat si rezistent, avand in vedere ca o sa stea afara. Si sa nu fie absurd de scump :D
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de diego » 19 Mai 2011, 20:53

Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 1260
Membru din: 01 Noi 2006, 20:38
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 19 Mai 2011, 21:03

Ma gandeam poate la asa ceva: http://shop.magicaquarium.ro/products.p ... net-Medium

Filtrele externe cu debit mai mare pe ora m-ar lasa lefter.
Acuma filtrul nu trebuie sa fie eficient 100% pentru volumul ala de apa, dar macar sa nu imi mai creasca alge in apa dupa o saptamana.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Sheppard » 20 Mai 2011, 14:58

Am intrebat la un pet-shop de filtrele externe si mi-au spus ca nu rezista afara. Trebuie luat unul pentru iaz. Acuma asta e cel mai ieftin kit complet pe care l-am gasit (ar fi bun unul pentru volum mai mic de apa; asta e pt 6000l) si tot e cam scump: http://shop.magicaquarium.ro/products.p ... 000-Pontec
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori