carapacea si apa

Adrese de cabinete veterinare din Bucuresti si din tara.

Moderator: Sheppard

carapacea si apa

de Lancelot » 15 Aug 2008, 15:15

am citit aici pe forum ca daca vestoasa are rani pe carapace sau ceva de genu , e bine sa o scoatem din apa...

a mea are o pata alba in varful carapacei , si am observat ca pe langa are aspect de crapaturi....nu prea stiu ce poate fi si la vet am intrebat si zicea ca e lipsa de calciu deci iam pus in apa o broscuta de calciu dar pata si rana sunt tot acolo la fel...

mananca , e jucausa , nu pare a avea probleme dar ma ingrijoreaza....

vreau sa stiu e mai bine daca o scot din apa ? se vindeca mai usor ?

multumesc anticipat
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 86
Membru din: 20 Iul 2008, 15:41
Localitate: Viseu de Sus

Raspuns

de Andr3 » 05 Ian 2009, 15:02

Pai poti sa incerci sa o ungi cu vitamina A . Vitamina A se gaseste in farmacii.


Poate fi administrat atat intern cat si extern.
Intern: 2-3 picaturi/zi pe cale orala iar in cazul in care nu reusesti asa, trebuie administrat injectabil iar pt asta iti recomand sa o duci la un veterinar.
Extern: 2-3 picaturi/zi in zona ochilor si de asemenea poti sa o ungi si pe carapace.
Tratamentul se poate face timp de 3 sau 5 zile iar efectele se vor putea vedea dupa 7 zile de la inceperea tratamentului.


SEMNELE CARENTEI VITAMINEI A LA TESTOASE.
• Ochii umflati
• Lipsa apetitului si caderea in greutate
• Infectii(cu bacterii) de gradul 2 ale pielii
• Scurgeri nazale (precum raceala in cazul oamenilor)
• Inflamarea cavitatii bucale iar apoi necrozarea tesutului.
• In perioada embrionara, dezoltarea anormala a ochilor.


Cel mai characteristic semn al deficientei vitaminei A este umflarea pleoapelor. Deseori aceasta inflamatie este atat de severa incat ochii nu mai pot fi deschisi. Este de asemenea un semn frecvent in cazul infectiilor, pricinuite de bacterii, a ochiilor sau a cailor respiratorii, sau rezultatul iritatiilor ochilor din cauza rumegusului murdar/prafuit. Asadar, un diagnostic trebuie stability inaintea inceperii unui tratament.
In cazuri grave , pancreasul, ficatul sau rinichii pot fi afectati.


CUM ESTE CARENTA VITAMINEI A DIAGNOSTICATA?
Trecutul nutritional si felul in care a fost pastrata mancarea testoasei este foarte important in stabilirea unui diagnostic in cazul deficientei vitaminei A. Veterinarul va avea nevoie sa stie cu ce a fost si este hranita broscuta, si orice alte suplimente.


Specia testoasei, simptomele bolii, si o examinare fizica vor oferi informatii valoroase. Alte cauze ale simptomelor, infectiile de exemplu, vor trebui tratate. Gravitatea ranilor tesuturilor vor fi evaluate, de exemplu prezenta ulcerului corneal, pneumonia, sau infectiile secundare. Teste la laborator vor determina sanatatea organelor interne precum ficatul si rinichiul. Prelevarea mostrelor pentru a determina nivelul bacteriilor prezente si biopsii ale leziunilor pot fi necesare.


CUM ESTE TRATATA DEFICIENTA VITAMINEI A?
Cheia tratamentului este crearea unei diete nutritionale echilibrate, dezvoltata specific dupa specia testoasei, luan in calcul daca este carnivore sau ierbivora. Suplimente ale vitaminei A vor fi administrate pe cale orala ( metoda cea mai potrivita ) sau prin injectii (daca sanatatea broscutei este grava) pana cand aceasta isi va reveni la un nivel acceptabil. Broscutele cu deficiente ale vitaminei A au de multe ori deficiente si la nivelul altor nutritieni, precum vitamina E si zinc, deci aceste dezechilibre din punct de vedere nutritional trebuiesc corectate de asemenea. Trebuie sa avem grija san u supraalimentam , din moment ce vitamina A poate fi toxica in cantitati mari. Urmeaza indrumariile veterinarului cu atentie. In hranirea prin diete comerciale, cum ar fi diete pe baza pastravilor, acestia trebuie sa fie proaspeti si de calitate.


HRANA ASOCIATA CU CARENTA VITAMINEI A
Vitamina A este prezenta in mari cantitati in vegetale: verzi dotate cu frunze, galbene si oranj precum morcovii sau dovlecei, in toate speciile de pesti. Testoasele hranite cu varza iceberg (seamana cu varza noastra), cu diete pe baza de carne, sau hrana de proasta calitate comerciala tind sa dezvolte deficiente ale vitaminei A, din moment ce aceste produse contin aceasta vitamina in cantitati foarte mici. Testoasele proaspat iesite din ou hranite prin diete cu proteinte la nivel ridicat risca de asemenea sa dezvolte aceasta deficienta a vitaminei A.
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 23 Dec 2008, 17:38
Localitate: undeva-n romania :))))


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori
cron