Bataie intre specii?conjunctivita? grasime?

Adrese de cabinete veterinare din Bucuresti si din tara.

Moderator: Sheppard

Bataie intre specii?conjunctivita? grasime?

de Nefardy » 15 Mar 2009, 21:34

buna ziua...am si eu doua broscute si una s-a imblonavit. tine ochii inchisi (numai cand o scot afara ii deschide si atunci cu chiu cu vai) si doarme toata ziua, deci nici nu mananca.
tovarasa ei e din specia graptemys, e baiat si are niste gheare uriase...s-ar putea s-o fi lovit? marimea lor e cam aceeasi...
sau e problema cu greutatea? s-a facut cam rotunda...pana sa se imbolnaveasca manca ca disperata....
o tratez cu vitamina A, dar trebuie sa-i pun picaturile direct in ochi? sau e suficient pe pleoape? e foarte greu s-o conving sa-si tina ochii deschisi, mai ales ca atunci cand vede sticla ii si dispare capul in carapace
va rog sa ma ajutati...tin mult la ea :(
Testos juvenil
Testos juvenil

de twinkie » 15 Mar 2009, 21:49

cel mai probabil broscuta ta are conjunctivita. daca o zgaria masculul se vedea o rana ceva si nu la amandoi ochii. cat despre grasime, iarasi, prea putin probabil. asa se manifesta si broscuta mea cand a avut probleme cu ochii. este nasol. trebuie sa o duci neaparat la veterinar. ii va face injectii cateva zile la rand (insa nu e scump deloc). mie mi-a dat si o crema cu care ii dadeam pe ochi seara acasa si un lichid pe care i-l injectam in mancare. o hraneam cu mana (in apa) pt ca nu mai vedea si nu mai mirosea bine. apoi si-a revenit perfect, insa netratate, problemele cu ochii la testoasele in captivitate sunt o cauza frecventa a mortalitatii.
Testos activ
Testos activ

de luc » 16 Mar 2009, 00:28

Am avut si eu problema asta. Depinde si cat de avansata este problema. Presupun ca ai observat de mai mult timp ca sta pe insulita cu ochii inchisi. Daca nu mai sare delok in apa si sta tot timpul pe uscat este destul de serioasa. Daca mai sare prin apa:
- schimba apa odata la 2-3 zile in proportie de 40-50% (zic eu, unii s-ar putea sa nu fie de acord).
- temperatura apei/pe insulita sa fie 27-28 de grade (atunci corpul "functioneaza" la capacitate maxima)
- elixir pe pleoape si pe mancare dak mananca
- cat mai putin stresata.
Sau doctor care sa ii faca injectii. Dar sa dea Domnu sa fie unu bun. Ziceai ca ai 2 bscute, cealalta este perfect sanatoasa? nu mai sta si ea cu ochii inchisi? Si inca o intrebare, ai observat vreun comportament mai agresiv/teritorial din partea celei mai sanatoase fata de cea bolnava? Succes! Sper sa iasa bine.
Testos activ
Testos activ

de Nefardy » 16 Mar 2009, 11:39

cand o scot afara din apa, isi da cu labuta peste ochi, dar ii tine deschisi.
pe insulita statea inainte...acum sta mai mult intr-un colt si doarme (in apa).
incearca sa fie vioaie si plescaie apa, dar cu ochii inchisi. cealalta a avut si ea o problema asemanatoare, dar i-a trecut. agresiva nu e, din contra, par sa se placa. seara mereu doarme cu capul pe asta bolnava...eh, la masa o mai calca pe cap din greseala.
a...si am o intrebare: picaturile trebuie sa i le pun pe pleoape nu? ca nu prea o pot convinge sa deschida ochii de fata cu sticuluta cu vitamina A
de dimineata a mancat putin, dar e mult prea linistita. vrea sa doarma toata...
poate reusesc sa pun si niste poze....a...ar putea s-o deranjeze marimea acvariului? desi cealalta nu pare sa aiba probleme...e inca prea vioaie (mi-a mancat si-un peste)
Testos juvenil
Testos juvenil

de luc » 17 Mar 2009, 18:23

problema asta nu are legatura cu marimea acvariului. Daca sta in apa eu zic ca e mai bine. Trebuie sa mentii apa cat mai curata, adica sa schimbi partial la cateva zile. Picaturile se pun pe pleoape nu trebuie sa deschida ochii. Spune'ne si ce varsta au broscutele, de cand le ai. Si nu trebuie sa o fortezi sa manance, daca o vezi ca inoata poti sa incerci sa o hranesti. Temperatura sa ai grija sa fie in jur la 27 d grade.
Testos activ
Testos activ

de Nefardy » 18 Mar 2009, 19:52

s-a agravat situatia. au in jur de 7-8 cm, pe-aia mare o am din aprilie, iar pe-asta mica si bolnavioara din iulie. cea mare a avut conjunctivita, dar s-a vindecat, asta mica nu....am fost marti cu ea la veterinar si i-0a dat antibiotic cu vitamina a......i-am dat si acum nu mai deschide ochii deloc.
mai mananca o data la doua zile cand ii vine chefu, dar foarte putin.
cealalta face ce face si sta cu capul pe ea, parca simte ca-i e rau...
a...si scoate niste sunete ascutite, parca ar scanci...c.red c-o dor ochii :(
ce sa-i mai fac? apa e curata...alifia aia de 2 ori pe zi...
in clipa asta o tin putin pe uscat ca i-am dat medicamentu si nici nu misca....
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 18 Mar 2009, 21:54

scancetele vin de la plamanii bolnavi!!! testoasele tale nu vor scapa cu viata fara injectii!!! vitamina A e doar frectie la picior de lemn. vorbeste cu doctorul sa-i faca injectii subcutane la piciorul din fata. ENROFLOXACIN, 5mg/kilogram, din doua in doua zile, in total patru zile. urgent!!!
Testos Moderator
Testos Moderator

de Nefardy » 19 Mar 2009, 12:51

am dus-o la un alt doctor, ca primu imi dadu medicamente gresite X__X
mi-a zis ca n-are nimic cu plamanii,....ca-i speriata ca nu vede si expira aerul repede si de-asta scoate sunete.
i-a facut o injectie si i-a dat picaturi...dar nu vrea sa manance...ce sa-i mai fac? :cry:
Testos juvenil
Testos juvenil

de diego » 19 Mar 2009, 13:02

datorita metabolismului incet al testoaselor rezultatele tratamentului se vor vedea cam dupa 7 zile
Testos Admin
Testos Admin

de tibor.sos » 19 Mar 2009, 16:46

sufla repede si schinceste din cauza fricii ca nu vede? - ce constatare naiva. grav! schimba doctorul din nou! testoasa ta e racita rau, are ochii si plamanii afectati! urmatorul doctor! testoasa de florida nu scoate sunete niciodata doar cand are caile respiratorii afectate!
Testos Moderator
Testos Moderator

de Nefardy » 19 Mar 2009, 20:03

deci scoate sunetewle cand se sperie si isi retrage cu viteza capul. mi-a spus ca, pentru a intra in carapace, trebuie sa expire, si daca o face repede, uneori scoate un fel de fluierat.
si nu e chiar de florida....e Trachemys scripta scripta
si in seara asta cand i-am dat picaturile a stat cu un ochi deschis complet si celalalt pe jumatate....si parca a fost mai vioaie si a mancat putin....
cand am dus-o la doctor, i-a facut o injectie.....si mi-a spus sa-i schimb dieta
ce carne trebuie sa-i dau? si trebuie cruda sau fiarta?
pana acum manca gamaros si fructe....
Testos juvenil
Testos juvenil

de tibor.sos » 19 Mar 2009, 20:43

hm... incepe sa ma intereseze cazul. scrie-mi tot ce se intampla :))
Testos Moderator
Testos Moderator

de tibor.sos » 19 Mar 2009, 20:58

si e tot o testoasa de Florida, doar este o alta subspecie, cea cu burta galbena...
Testos Moderator
Testos Moderator

de twinkie » 20 Mar 2009, 01:08

treaba cu suieratul cand se retrag in carapace e adevarata. si ale mele fac asa daca sunt pe uscat si se sperie de ceva.

cat despre carne, eu le dau cruda. peste si inima de vita. puiul am inteles ca e cam inutil, nu foarte hranitor. si legume le mai dau. eu am noroc cu ale mele ca sunt "ascultatoare" si mananca morcov si tot cele dau. legumele sunt o sursa naturala benefica de vitamine.
Testos activ
Testos activ

de tibor.sos » 20 Mar 2009, 09:46

la suieratul de acest tip nu m-am gandit, dar aveti dreptate, scuze...
Testos Moderator
Testos Moderator

Următorul