Eliberare in natura- da sau nu!

• europeana (Emys orbicularis)
• carapace moale (Trionyx ferox)
• testoasa cu gatul lung (Chelodina longicollis)

Moderator: Sheppard

Eliberare in natura- da sau nu!

de sorinel » 30 Iul 2007, 20:41

Am o cistuda (testoasa autohtona de apa dulce)gasita pe strada in bucuresti, am luat-o, am ingrijit-o timp de 2 ani (face acum in toamna, e vioaie, hiberneaza din noiembrie pana in februarie inceput, cam asa,o ung odata pe luna cu vit A , de mancat o hranesc zilnic cu inima de vita cruda( a mancat cca 1 luna jumate zilnic), piept de pui crud, mai face fite la el... e ff mofturoasa de fel dar cand ii place ceva...sa te tii..., rame cand vrea si carne de vita, totul crud. A avut si cateva perioade in care nu a mancat de cca 10 zile maxim. Bun inteles dupa hibernare mananca ca apucata pentru a se reface, tot in acea perioada de primavara, maxim luna iunie isi schimba si pielea si solzii, creste cum bine stiti, deci regenerare totala.
Hibernarea am invatat-o singura de la ea, adica in oct cand scade si temp din casa incepe sa manance din ce in ce mai putin si e din ce in ce mai inactiva, nu mai vrea in apa (cand vrea afara incepe sa agite apa si sa se catere pe peretii caditei), ii fac dusuri caldute pentru a elimina ultimele reziduuri,apoi incepe sa "motaie", cand nu mai reactioneaza la batai in podea e clar ca e gata de "camara". Locul de hibernare este in camara in cutie cu paie, o galeata mare de apa pentru asigurare umiditatii si aerisire continua - clasica aerisire a camarii de bloc. Temp in camara este de 10-12 grade. Pana acum a hibernat de 2 ori ff bine in acest loc.
De tinut, o tin intr-o cadita de plastic de imbaiat copii cu cca10- 20 l apa vara pe care ii schimb zilnic, dupa fiecare masa luata si bun inteles urmeaza "caca" rapid. Apa de la robinet declorinata. Inoata cat inoata si apoi vrea afara sa se ascunda dupa cca 2 ore. Cand ii place temp aerului ambiental(adica sa nu fie prea cald) sta mai mult in apa, chiar si 7 8 ore.
Cam astea sunt conditiile in care am tinut-o.
Intrebarea este: daca o duc la Snagov(am inteles ca e plin de broscute acolo, am si o poza cum stau fericite pe un lemn) sau Tancabesti sau Mogosoaia ii fac un bine? Se mai poate adapta dpdv al vremii, inghet iarna, hibernare, si mai ales HRANA??? mai stie sa vaneze in cond normale salbatice?? Se mai poate oare adapta dupa 2 ani? sau cine stie de cand o fi luata....
O doctorita vet mi-a zis ca nu mai stie sa se hraneasca dupa atat timp...

Multumesc anticipat pentru raspunsuri

Re: Eliberare in natura- da sau nu!

de Pandy » 30 Iul 2007, 21:11

Fiind o specie protejata de lege eu te-as sfatui sa o eliberezi, nu cred ca ar avea probleme cu adaptarea pentru ca asa cum s-a adaptat la tine asa o va face si in mediul natural. Daca totusi vrei o broasca ia-ti o testoasa de florida :-) si nu vei mai avea probleme de genu asta.
Testos Moderator
Testos Moderator