Pelodiscus sinensis (Țestoasa chinezească cu carapace moale)

• europeana (Emys orbicularis)
• carapace moale (Trionyx ferox)
• testoasa cu gatul lung (Chelodina longicollis)

Moderator: Sheppard

Pelodiscus sinensis (Țestoasa chinezească cu carapace moale)

de NatureHouse » 22 Aug 2017, 22:02

Lumea chelonienilor este încă misterioasă. Fie acvatice, fie terestre, țestoasele sunt reptile fascinante,iar îngrijirea lor este o experiență interesantă și o responsabilitate pe măsură.

Cine nu a auzit de celebra țestoasă de Florida? Denumirea se referă mai mult la un gen și anume genul Trachemys, ce cuprinde arhicunoscutele Trachemys scripta elegans (TSE/ țestoasa cu tâmple roșii) și Trachemys scripta scripta (TSS/ țestoasa cu tâmple galbene), dar și alte specii. De când comerțul cu Trachemys a fost interzis, ne-am obișnuit să vedem frecvent în petshop-uri țestoase acvatice precum Graptemys sau Ocadia, iar, în cazuri excepționale, avem ocazia de a vedea o Chelydra serpentina (țestoasa aligator).

Câți au auzit, însă, de Pelodiscus sinensis / Trionyx sinensis?
Cu carapacea moale, netedă și flexibilă la extremități, un ”snorkel” suficient de lung pentru a-și pândi vecinii (în timp ce corpul ei este scufundat în nisip) și posesoarea unor gheare ce nu trebuie subestimate, această creatură preferă să stea ascunsă pe fundul apei, acoperită de substrat, camuflată, în așteptarea prăzii. De acolo, printr-un atac fulgerător, victima este prinsă în ambuscadă....
Mulți o consideră hidoasă pentru aspectul ei bizar și am vazut destule critici la adresa acestei țestoase și aici, pe forum (și câteva comparații nu tocmai potrivite).
În realitate, Pelodiscus sinensis nu este un extraterestru, ci o țestoasă cu o fire pașnică, deosebindu-se de alte specii prin adaptările sale și, bineînțeles, prin înfățișarea ei.

Dețin un exemplar adult, o femelă, ce a ajuns la mine în urmă cu un an de zile. Încă de la început m-a fascinat această țestoasă și am presimțit că va fi o experiență inedită.

Un rezumat:
Primele săptămâni ale ei aici au fost dificile probabil, a parcurs o cursă lungă și a fost mutată dintr-un bazin în altul, până când, după o perioadă de monitorizare, a devenit stăpâna unui iaz de 1000 litri. O observam cu dificultate, deoarece își petrecea timpul stând îngropată în nisipul de pe fundul iazului și nu o puteam supreaveghea în totalitate. Nu valorifica spațiul pus la dispoziție înotând, iar apa se degrada foarte repede, prinzând algă verde. Cu toate acestea, făceam eforturi să o mențin cât mai curată pentru a putea locui acolo.
Odată ce vremea s-a răcit, am decis să îi schimb mediul și am mutat-o într-un bazin cu capacitate mică, în casă. Se adapta greu la schimbări și îmi părea rău de tot posibilul stres provocat. A ținut o perioadă îndelungată post negru și, într-un târziu, a început să se hrănească.
http://imgur.com/UX4QMiK
http://imgur.com/5LpagOm
http://imgur.com/KDi4arj
http://imgur.com/cgCoe3z
http://imgur.com/CL1s0pe
http://imgur.com/aMPmZsw
http://imgur.com/oxkpbJ0

În primăvară, lucrurile s-au îmbunătățit din acest punct de vedere, iar țestoasa se hrănea cu poftă.
Iazul în care locuia nu mai reprezenta nicidecum o opțiune bună pentru că aveam dificultăți cu el, iar țestoasa nu se bucura să fie manevrată atât de des. Astfel, i-am asigurat un bazin de apx. 400 litri care poate fi curățat cu ușurință și unde o pot monitoriza și hrăni în cunoștință de cauză.

Acesta este doar un rezumat al unui an alături de un exemplar inedit de Pelodiscus sinensis. În cele ce urmează, câteva informații referitoare la îngrijirea acestei specii, noțiuni aflate în urma consultării site-urilor străine, a sfaturilor colegilor noștri, dar trecute și definite prin filtrul experienței personale:

Amenajarea unui habitat
Este o specie acvatică în principal. Rareori sunt interesate de porțiuni uscate pe care să iasă la suprafață. A mea își petrece în continuare timpul stând în stratul de nisip grosier. Pentru substrat, nisipul este o alegere bună și e mai potrivit cel fin (pentru a evita exfolierea carapacei). Nu am avut astfel de probleme până în prezent, în ciuda faptului că substratul conține și pietriș.
Cu siguranță i-ar plăcea și câteva plante înfipte pe acolo, dar dacă nu doriți să le replantați la fiecare 2-3 zile, nu recomand. A mea demolează totul în bazin și le aranjează cum îi convine ei. Merg speciile de plante de suprafață, cum ar fi Pistia (salată de apă) sau zambila de apa, deoarece îmbunătățesc calitatea apei și oferă și un aspect plăcut.
În legătură cu capacitatea bazinului, este important să fie spațios, dar, cel puțin în cazul meu, nu petrece timp îndelungat înotând. Un volum de ordinul sutelor de litri este potrivit, trebuie să țineți cont că specia ajunge la 20 cm în diametru. Un iaz este indicat, în măsura în care poate fi îngrijit temeinic și este securizat, dar va prefera să se ascundă în nisip. Nu îi displace mâlul, s-ar camufla bine în el, dar nu îi prea dau ocazia. Temperatura apei variază de la 18-20 grade la 28, treptat, în funcție de sezon. Chiar dacă este o diferență mare, în habitatul natural specia ajunge în zone reci și este bine adaptată la astfel de temperaturi.

În cazul curățeniei, bazinul aferent în care stă poate fi golit fără efort și fără a o stresa și nu dispune de filtru. Alga verde este o mare pacoste și se depune mereu, așa că o îndepărtez manual. Pentru filtrare, eficient este un filtru extern performant în cazul unui acvariu, iar pentru un iaz este nevoie de un aparat conceput pentru filtrarea unei mase mari de apă, pus la dispoziție de magazinele specializate.

Apa pe care o utilizez este apă de fântână, fără substanțe chimice, dar se comportă bine și în cazul apei tratate cu clor.

http://imgur.com/a5yf8qB
http://imgur.com/9c5T0rA
http://imgur.com/0slSqyT



Hrănirea
La început a fost dificil, deoarece era obișnuită cu un anumit fel de hrană de tipul peletelor. Nu sunt adepta produselor din petshop-uri și i-am schimbat hrana cu ceva mai potrivit. Cel mai frecvent primește șprot și consumă 2-3 pești la o masă. Nu mănâncă mai mult de atât într-o săptămână. Primește regulat și carne de pui sau de vită și o consumă cu plăcere. O secvență interesantă de vizionat este ambuscada asupra unei râme, hrană pe care o primește rar pentru că nu este întotdeauna interesată.
http://imgur.com/DMbvNFG
http://imgur.com/H3MnCkI

Comportamentul specific
Un alt prejudiciu apare în legătură cu temperamentul agresiv al speciei Pelodiscus sinensis. În realitate, nu are tendința de a ataca decât în momentul în care este stresată sau se simte în pericol. În rest, ori de câte ori am manevrat-o, nu a avut astfel de intenții. Se enervează când îi curăț carapacea cu un jet slab de apă și atacă furtunul.

Manevrarea corectă
Este important cum o manevrăm. Spre deosebire de celelalte specii acvatice cunoscute în comerț, aceasta are carapacea moale, flexibilă pe anumite porțiuni, iar gâtul lung este și el flexibil și poate ajunge cu ușurință la degetele stăpânului. Metoda corectă și lipsită de riscuri este cuprinderea țestoasei din spate. Astfel, în cazul în care devine agresivă, nu va reuși să vă ”capseze”. Are o mușcătură puternică, nu am testat-o personal, dar fiți atenți când o manipulați!
În imaginea de mai jos am prins-o și cu cealaltă mână pentru susținere, era liniștită și, în acest caz, o pot susține de plastron, dar nu riscați.
http://imgur.com/wxxWT0r


Să concluzionăm : Pelodiscus sinensis este o creatură extraordinară, cu un aspect unic și un comportament interesant, iar cei ce o consideră dezagreabilă să se uite în oglindă mai întâi :mrgreen: . Fiecare cu propria sa opinie, prin prisma mea însă, încurajez viitorii posesori ai acestei specii, deoarece este ceva cu totul deosebit și nu veți fi dezamăgiți. Cu toate acestea, nu o recomad dacă este prima voastră țestoasă, decât dacă deschideți bine ochii când o mutați dintr-o parte în alta, vă păziți bine degetele și sunteți pregătiți pentru această mare responsabilitate.


Invit pe cei interesați, posesorii acestei specii și nu numai, să continuăm acest topic, să veniți cu completări, să împărtășim experiențele alături de această specie . Totodată, întrebările, opiniile (fără comparațiile nepotrivite) sunt binevenite. :)
Ultima oară modificat de NatureHouse pe 24 Aug 2017, 09:35, modificat de 3 ori în total.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 53
Membru din: 03 Iul 2015, 10:31
Localitate: Iași

Re: Pelodiscus sinensis (Țestoasa chinezească cu carapace mo

de Sheppard » 24 Aug 2017, 00:39

Super, multumim pentru experienta impartasita! Superba testoasa!

Ca si sfat pe langa subiect, poti copia linkurile de la imagini sub forma [img]link[/img] si atunci iti integreaza pozele in postare.

Iar acum la subiect. Pentru alge solutia este sterilizatorul UV-C. Daca ai probleme cu alge filamentoase, sunt niste sterilizatoare mai speciale, cu alt principiu de functionare, un fel de galvanizare, cresc usor concentratia de cupru in apa si distrug alstfel algele filamentoase (http://iazuri-acvarii.ro/velda-t-flow-t ... order=DESC). Eu am experienta doar cu cele cu radiatii UV-C si sunt multumit in iazurile mele.

Iar cu observatul, daca te tenteaza ideea, poti instala o camera de supraveghere wireless IP sub apa. Am gasit o firma cu produse decente si preturi bune. Suportul este fain si pentru ca ultima camera a avut ceva izolare proasta si a intrat apa la circuite, mi-au trimis rapid inlocuirea fara sa platesc nimic. Fiindca testoasele stau la parinti si eu lucrez in alt oras, sunt plecat in timpul saptamanii de acasa si uneori chiar mai mult timp, asa ca stau mai linistit sa ma pot uita la testoase pe telefon ca sa ma asigur ca sunt bine:
- submersibilia (https://www.titathink.com/tt522pw-spy-ip-camera) - periodic mai face condens pe lentila si cresc alge si trebuie curatata, dar e simplu si rapid procesul.
- daca vrei sa stea deasupra apei si sa vezi o anumita zona preferata a testoasei, asta are si microfon integrat, dar nu e submersibila: https://www.titathink.com/titathink-tt525pw
Camere se gasesc si pe Amazon.de (cel ami accesibil) de comandat.

Un exemplu: Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Pelodiscus sinensis (Țestoasa chinezească cu carapace mo

de NatureHouse » 26 Aug 2017, 22:32

Mulțumesc de informații!

Interesantă ideea cu camera, poți monitoriza animalele chiar dacă nu ești prin zonă. Aș pune la toate așa ceva, să știu care-i treaba cât timp sunt la distanță.
În legătură cu imaginile, dacă le inserez link-urile nu mai apar deloc, nu știu motivul.

Sper ca articolul să trezească interes și altora, deși nu cred că are lumea răbdare să citească tot.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 53
Membru din: 03 Iul 2015, 10:31
Localitate: Iași

Re: Pelodiscus sinensis (Țestoasa chinezească cu carapace mo

de Sheppard » 27 Aug 2017, 12:34

Ca exemplu cum se copiaza linkurile spre poza sub forma [img]linkpoza[/img] folosind site-ul imgur.com ca si site de upload. Dupa ce incarci poza (stanga sus butonul "New post" -> "Browse" spre poza) selectezi chestiile marcate in imagine.

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori