Pagina 1 din 1

Amenajarea unui tarc pentru testoase de uscat

MesajScris: 03 Mai 2021, 19:17
de Sheppard
Odata cu venirea primaverii si mentenanta periodica, a fost necesar anul acesta sa inlocuiesc tarcurile vechi, uzate, ale puilor si juvenililor de Testudo hermanni. Am decis sa fac niste poze pe parcurs pentru ca designul este unul simplu si practic si se poate construi de catre oricine in cateva zile de munca lejera; se potriveste pentru orice specie de testoasa de uscat.

Repet si aici ce spun peste tot: testoasele de uscat nu sunt animale de companie de apartament. Nu se pot creste in interior, e nevoie de gradina gandita pentru ele, altfel apar inevitabil probleme serioase de sanatate.

Spatiul initial:

Imagine

Am pornit de la niste masuratori ale spatiului si am ajuns la un tarc de 3,4 x 1,7 m

Materialele se gasesc la orice magazin de profil (eu am facut cumparaturi la Hornbach). Toate lemnele au fost lacuite cu lac de barca pentru durabilitate sporita in timp. Tarcurile vechi, nelacuite, au tinut 5 ani.

Imagine

Scandurile trebuie sa aiba minim 30cm latime, minim 10cm fiind ingropati, pentru ca testoaselor le palce sa sape. La specii care sapa mai mult, precum T. horsfieldii, e nevoie de adancimi mai mari pentru a preveni evadarea.
Pilonii peste scanduri au inca 30cm inaltime, deci inaltimea totala e de 60cm. Plasa a fost taiata cu marja de eroare de 2cm sus si jos, deci undeva la 34cm latime (am cumparat plasa de gard de 10x1m si am taiat-o pe dimensiunile dorite).
Capacele sunt prinse in balamale si acoperite si ele cu plasa pentru a preveni evadarea, dar mai ales pentru a preveni intrarea pradatorilor in tarc (pasari, pisici, caini, arici, sobolani, etc.). Toata plasa e fixata cu capse de 10mm.

Hidratarea e deosebit de importanta, mai ales in zilele toride de vara. Mica balta din interiorul tarcului are sub pietre o bucata de folie de iaz pentru a mentine apa. Nu e nevoie de adancime la testoase de uscat, doar cat sa se hidrateze si sa se mai balaceasca putin, totdeauna trebuind sa poata atinge usor fundul cu membrele. Am, de asmenea, o farfurie de ghiveci de plastic cu apa in al doilea tarc, ca rezerva suplimentara de apa.

Buturugile scobite le-am luat tot de la Hornbach in trecut.

Casutele au fost facute din lambriuri de lemn si mascate cu scoarta. Capacul este prins in balamale pentru acces usor inauntru. Am adaugat fan de la pet-shop, fin si moale, ca substrat inauntru pentru confort sporit si protectie suplimentara fata de vreme (de mentionat ca fanul dur - ex. paie - e risc, putand intepa usor ochii testoaselor si nu este recomandat).

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Masuratori pentru saparea santului de 10cm adancime:

Imagine

Pozitia finala:

Imagine

Imagine


O comunicare intre cele doua tarcuri (un mic tunel acoperit si el cu plasa) permite deplasare usoara, termoreglare in functie de momentele zilei (tarcul de forma neregulata primeste soare toata ziua, cel dreptunghiular este mai umbros si e mai insorit seara). De asemenea, cu 2 sau mai multe tarcuri se evita conflicte si raniri intre masculi, acestia putand alerga usor spre alta locatie):

Imagine

Proiectul final:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Enrichment pentru locatari - loc pentru hidratare, movile, lespezi,buruieni multe, casute, locuri de ascuns, locuri umbroase si insorite:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine


Locatarii la soare facand ce stie sa faca mai bine o testoasa: nimic :))

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine


Spor la construit!