Pagina 1 din 1

Problema grava la testoasa

MesajScris: 03 Mar 2015, 22:03
de Codrin
Buna, de ceva timp testoasa mea, Trachemys scripta scripta are o boala pe care nu o cunosc. Testoasa este femela si are aproape 5 ani. Nu a mai mancat de aprox 2 luni si banuiesc ca ar avea vreo micoza ceva pt ca are solzii spalaciti, ii cad solzii des si are acele plagi de culoare albicioasa langa solzii care stau sa cada. Pe langa asta are un fel de mâzgă care a pornit de la nivelul gurii si acum o are pe tot capul, aceasta e de culoare alba si banuiesc ca din cauza ei nu mai mananca, i-am bagat si fortat mancarea in gura si nu a putut sa o manance. Totusi, aceasta mâzgă nu ii afecteaza ochii, dar vad ca o deranjeaza in general. Mâzga asta in apa arata ca o panza de paianjen si e foarte lipicioasa. In plus, are si carapacea moale, nu a mai avut-o asa niciodata si banuiesc ca e din cauza lipsei de vitamina C si D3. Locuiesc intr-un oras mic, deci medicii veterinari sunt exclusi deoarece nu se pricep la animale exotice :( . As vrea sa stiu boala/bolile pt un eventual tratament. Anuntati-ma va rog daca este nevoie de poze

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 04 Mar 2015, 00:50
de Sheppard
Da, ar fi bune si poze.
Inlocuita complet apa si spalat bine tot recipientul, incalzitorul, plantele, restul accesoriilor, substratul si filtrul cu apa curata.

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 04 Mar 2015, 22:40
de Codrin
Nu mai conteaza, Oly si-a dat astazi ultima suflare :cry: :roll:

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 04 Mar 2015, 23:07
de Codrin
Totusi as vrea sa stiu ce avea, am cu ea cateva poze inainte sa moara dar nu le pot posta ca maximum e de 250kb si fiecare poza are 1,25mb. Pe ce le-as putea posta?

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 05 Mar 2015, 00:39
de yonzy
Codrin scrie:Totusi as vrea sa stiu ce avea, am cu ea cateva poze inainte sa moara dar nu le pot posta ca maximum e de 250kb si fiecare poza are 1,25mb. Pe ce le-as putea posta?


http://imgur.com/

pune-le aici. se uploadează repede şi se văd destul de mare.

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 05 Mar 2015, 01:51
de Sheppard
Sau pe tinypic.com. E bine sa faci si cont ca sa nu dispara in timp.

Echipament corespunzator aveai? Incalzitor, filtru, bec UVB, loc uscat suficient de mare? Care era temperatura apei?

Sa vedem pozele si mai analizam situatia.

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 05 Mar 2015, 17:04
de Codrin
Astea sunt pozele : http://codrin01.imgur.com/all/ ..am postat 4 poze. Avea incalzitor cu termostat la 25C, filtru Tetratec EX400, acvariu de 60L , acvariu statea intr-un colt pe niste carti ca sa stea inclinat, astfel avea 3 sferturi apa si un sfert uscat, bec UV nu avea, tot timpul am avut o retinere sa ii cumpar din cauza razelor UV pt om, in schimb o scoteam vara afara sau o lasam pe pervaz la soare, o scoteam destul de des afara (in camera). Partea naspa era ca nu manca decat carne, nu vroia nimic uscat (chestii din alea din petshop cu care am crescut-o in primul an, nu Gammarus), nu vroia nici legume nici fructe, nu le manca nici daca era rupta de foame. Nu manca niciodata din acvariu, tot timpul imi manca din mana, daca scapam mancarea in acvariu nu se atingea de ea.
In poze, se vede roseata aia de la gura, asa arata cand statea pe uscat, si cand o bagam in apa, la nivelul rosetii aleia ii se forma mâzga aia alba, care se forma destul de rapid (1 zi)

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 05 Mar 2015, 17:41
de Sheppard
Nu pot accesa linkul. Zice ca nu gaseste nici un album.

Becul ala cu UVB imita lumina solara. Nu e deloc periculos pentru om. E ca si cum ar bate soarele in casa pe suprafata mica pe care o ilumineaza. E eficient doar la maxim 30cm de suprafata destinata iluminarii. Nu are cu ce sa dauneze, nu iradiaza suplimentar, nu reprezinta pericol pt sanatate. Nu sunt becurile cu UV destinate tratamentului medical. Nu au aceeasi putere si nu emit nici pe departe aceeasi cantitate de UVB. Sunt special facute pentru animale si uz in casa pe termen lung.

Lipsa lui in schimb aduce tot felul de probleme pt testoasa: malformatii de dezvoltare, digestie deficitara si boli ale pielii.

Daca testoasa nu are acces direct la soare, nefiltrat prin sticla, trebuie becul acesta. Sticla opreste majoritatea razelor UV, deci daca bate soarele prin sticla de la geam sau acvariu, nu se rezolva nimic.

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 05 Mar 2015, 18:15
de Codrin

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 06 Mar 2015, 00:30
de Sheppard
S-ar putea sa fi fost o infectie. Putea manca? Nu o durea zona aceea?

Plastronul pare cam deformat, sau poate mi se pare mie din poze, ca si cand ar fi avut o carenta de calciu sau magneziu. Posibil si din cauza lipsei becului.

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 06 Mar 2015, 12:01
de Codrin
Plastronul nu era deformat, nu putea manca din cauza ca o durea acea zona, cand puneam mana acolo dadea sa ma muste

Re: Problema grava la testoasa

MesajScris: 06 Mar 2015, 14:42
de Sheppard
Pare a fi ceva zona infectata, posibil cu puroi si hemoragie. Cred ca aia a fost cauza decesului - s-a extins si a facut septicemie sau, fiind asa aproape de creier, poate chiar ceva tromboza la acel nivel. Imi dau doar cu parerea din putinele informatii pe care le am.