Povestea lui Oachi si Oac

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Povestea lui Oachi si Oac

de iahim68 » 27 Iun 2013, 12:59

Oachi si Oac
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de iahim68 » 28 Iun 2013, 15:42

In urma cu 6 luni,de Sfantul Nicolae,baietelul meu a primit in dar 2 broscute.Isi dorea un hamster,noi i-am sugerat un acvariu ,dar el si-a dorit broscute.Eu nu am fost de acord( iubesc avcaristica,am avut acvariu cu pesti in copilarie si adolescenta,si stiam ce presupune ingrijirea lor).Sotul,in schimb,a cedat rugamintilor copilului si i-a cumparat 2 broscute.

Ca urmare,m-am trezit ingrijind de inca "2 copii",pentru ca,bineinteles,dupa ce bucuria si entuziasmul s-au stins,au ramas in grija mea.Macar daca ar fi fost pesti...Si m-am trezit ingrijind doua animalute despre care nu stiam nimic.La un moment dat am fost tentata sa le duc inapoi,ma simteam depasita de situatie,nu aveam timp sa ma informez si ma simteam responsabila de ele.De data asta am cedat eu la insistentele copilului de a le pastra.

Au crescut luni bune in "ACVARIUL MINUNE" taiat cu un crucioi mare aici pe site,in cativa cm de apa (mentionez ca am folosit numai APA PLATA pana am citit ca apa de robinet se decanteaza 24 de ore),le-am dat pana acum numai gammarus,le-am pus o lampa ,in timpul iernii ,pentru a le incalzi apa...si ma atasam de ele pe zi ce trecea.Si uite asa mi-am descoperit o noua pasiune.

Din pacate nu dispun de timp ,sunt prinsa intre servici si temele copilului(este in clasele primare).Acum fiind in vacanta,si eu si el,am disecat putin site-ul si am aflat atatea lucruri!Va multumesc!

Primul PAS pe care l-am facut a fost sa schimb rapid acvariul cu unul cat de cat fiziologic.Este foooaaarte mic(dupa calculul de pe site are numai 6 litri).L-am cumparat cu o mica platforma pe care am mai inaltat-o cu ajutorul unei alte platforme construita din cuburi lego(oare plasticul din cuburile lego sa dauneze?) ca sa pot mari volumul de apa.

Am pus in apa o forma care elibereaza calciu si le ung regulat cu vita-plus.Apa o schimb la 3 zile.Pe fundul apei am pietris pe care-l voi schimba(si mi-a fost recomandat din pet fara sa-mi spuna ca broscutele il vor inghiti!!!!)

Totul bine si frumos,pana acum o saptamana cand una dintre ele s-a imbolnavit.I-au aparut membrane la ochi de apx. 1 luna dar nu am stiut ce inseamna pana cand nu am citit...Acum nu mai mananca,este imobila,am izolat-o rapid de cealalalta si ii dau doar vitamine.

Si uite asa m-am plimbat cu ea la veterinar care mi-a spus acelasi lucru : sa-i dau vitamine.Nu stiu precis ce are,imi este teama de o infectie...Si nici veterinarul nu m-a ajutat prea mult...Nu-mi ramane decat sa astept si sa caut alt veterinar...Baietelul meu plange si se simte vinovat ca in tot acest timp nu le-a ingrijit.ESTE O LECTIE PENTRU EL.Are de invatat din asta.A inceput sa ma ajute la ingrijirea lor.Ce credeti,are sanse sa scape?Si carapacea este moale si friabila...parca s-a mai intarit dupa cura de vitamine...

Incerc sa incarc niste fotografii

Imagine
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de iahim68 » 28 Iun 2013, 15:57

Imagine
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de Gradinaru Alin » 28 Iun 2013, 16:40

cel mai probabil testoasa ta are conjunctivita, de la lipsa de vitamina A sau a stat in curent...

cauta pe site-ul acesta despre CONJUNCTIVITA, la SECTIUNEA BOLI, si daca are simptomele specifice conjunctivitei, trateaz-o dupa cum spune acolo....

ATENTIE! VIT A IN EXCES ESTE HEPATOTOXICA, DECI NU II ADMINISTRA PREA MULTA CU IDEEA CA POATE II TRECE....

si incearca sa ii iei un acvariu mai mare, dotat cu insula si bec repti.glo ( toate sunt obligatorii)
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

de Gradinaru Alin » 28 Iun 2013, 16:43

renunta la scoici si pietrisul ala colorat . scoicile cresc duritatea apei, si o aduc spre un ph bazic ceea ce nu e prea bine,iar pietrisul e posibil sa aiba coloranti, care la spalat nu s-au dus, dar in timp, stand in apa se duc... si pietrisul il mai poate manca testoasa , ceea ce ii poate provoca blocaj renal. evita pietrisul in apa pt testoase....


la tineret e normal sa aiba carapacea putin moale, deoarece nu o are sistemul osos complet dezvoltat.... cu timpul se va intarii, dar ai grija la vitamine ca ce e prea mult strica....
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

de micutzu28 » 28 Iun 2013, 17:36

Ia un incalzitor si pune l pe 25-27 maxim grade, noapte il inchizi, si un filtru de apa nu te costa mai mult de 50 lei. si 2 becuri sa bata pe insula, unu normal, si unu repti glo 5.0 e vital pt carapace daca nu o vede soarele. Si acvariul e foarte mic pentru ele, trebuie mult mai mare sa faca ture prin el.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 28
Membru din: 30 Mai 2013, 19:06

de Sheppard » 28 Iun 2013, 18:43

Sfaturile sunt bune. Incalzitorul e obligatoriu. Plasticul de la lego nu cred ca dauneaza in vreun fel.

Nu stiu daca ai citit si asta: http://www.testoase.com/intrebari-frecvente.php

Nu trebuie sa fie neaparat acvariu. Eu personal le consider fragile, scumpe, greu de mobilizat si curatat. De aceea am optat pentru testoasele juvenile si pui pentru cutii de rozatoare din plastic - vezi mai jos pe pagina 7: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t ... c&start=90
Mai e varianta asta: http://tortoisetrust.org/articles/smpond.html

Recomand si plante acvatice naturale - sunt parte din alimentatie si curata apa: http://www.testoase.com/topic17.html

Apa schimbata la 3 zile e cam des. De aceea e nevoie de filtru. Asta poate e o cauza a conjunctivitei, daca intr-adevar are asta. O poza clara cu ambii ochi ar fi buna.

Daca intradevar are conjunctivita; unguent cu kanamicina + vitamina A solutie orala pe ochi; lasata separat intr-o cutie cu o lampa care sa incalzeasca, o carpa pentru confort + un vas gen acelea care se pun cu ghivece cu apa in care sa poata bea si manca (apa schimbata mai des acoo cu apa plata).

Merita insa si un consult veterinar la cineva experimentat; doar vitamine aleator administrate nu au cum sa faca bine. O lista cu veterinari cu expereinta cu testoase e aici: http://www.testoase.com/topic8.html
Ultima oară modificat de Sheppard pe 28 Iun 2013, 18:48, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de iahim68 » 28 Iun 2013, 18:45

Stiu ca inghite din pietre,am si surprins-o.La urmatoare schimbare a apei le elimin de tot.O sa fac rost de pietre de rau.

Am citit pe site despre bolile lor,dar cred ca este mai mult decat o conjunctivita.Cred ca nu mai vede deloc,este total inactiva.Momentan nu dispun nici de incalzitor,nici de termometru ,nici de bec reptiglo 5.0.O sa dureze ceva pana le procur. :(

Eu tot nu inteleg cum functioneaza filtru...
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de iahim68 » 28 Iun 2013, 18:46

Iar acvariul stiu ca este mic...
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de Sheppard » 28 Iun 2013, 18:57

Despre filtrarea apei gasesti informatii aici: http://www.testoase.com/topic9.html

Filtrul practic oxigeneaza apa, reduce formarea de alge, elimina toxinele din apa precum amoniacul, inlatura mirosurile neplacute si mentine apa limpede cu ajutorul diferitelor medii de filtrare - fiecare cu rolul sau. Cu cat sunt mai multe medii de filtrare, cu atat mai bine. Important la testoase e sa existe si un compartiment cu carbune activ sau zeolit (sau zeolitul sa se adauge direct in apa) pentru eliminarea eficienta a toxinelor.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de iahim68 » 28 Iun 2013, 19:13

Deci pot folosi APA PLATA in loc de apa de robinet?
Sheppard ...esti foarte avansat in cresterea broscutelor,eu nu pot realiza inca asa ceva!O sa schimb acvariul cu unul mai mare ,dar tot din plastic cum este actualul.Sper sa gasesc ceva in comert...Cu timpul,daca da dumnezeu sa le fie bine,incerc sa le fac un adevarat acvariu.

Deocamdata ...sunt prea multe prioritati si prea multe costuri...Si ma simt si descurajata,sotul nu ma sustine iar fii-miu la oara asta se plimba cu bicla...Plange dupa cea bolnava dar nu ma ajuta...As vrea sa-l responsabilizez...Ii plac mult broscutele,vede ce greu este sa le ingrijesti dar tot pe mine ma lasa...

O sa incarc o poza cu cea bolnava.Sunt din Craiova si nu cunosc vreun veterinar expert in broscute(am fost la cel mai bun veterinar de aici).Nici cunostinte care sa cresca broscute nu am...Nu este usor...
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de iahim68 » 28 Iun 2013, 19:14

Deci pot folosi pietris sau nu?
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de iahim68 » 28 Iun 2013, 19:20

Am citit si despre filtrarea apei.Dar nu inteleg cum functioneaza filtrul extern.Ce face el am inteles,dar cum anume se asambleaza si lucreaza nu inteleg...poate nu am vazut inca unul...

Ce filtru extern imi recomanzi?Sa fie eficient,usor de montat si pret rezonabil...(Na...pantof 35 pe dinafara si 40 pe dinauntru! :cry: )
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 25 Iun 2013, 19:01
Localitate: Craiova

de Sheppard » 28 Iun 2013, 19:26

Pietris se poate folosi atata timp cat e simplu, fara culori sau alte procarii pe el. Cel mai bine mergi la un rau si iei cat e nevoie. Eu personal prefer nisipul fin (arata mai bine) luat tot din rau si poate fi folosit si ca substrat pentru plantele acvatice.

Ideea este sa se creeze un acvaterariul cu un micomediu in echilibru. Daca supuprafata de apa e suficient de mare, volumul la fel, filtrul e bun, daca mai sunt si plante acvatice care sa curete apa (se pot adauga si melci acvatici sau pesti sanitari in acest sens dar nu garantez ca nu vor fi mancati de testoase - la unii convietuiesc bine), rezultatul e o apa limpede lacrima, fara mirosuri, care necesita schimbare o data pe luna. Si pana la urma asta e cel mai greu aspect la testoase - schimbatul apei.

Un exemplu de acvariu frumos facut e aici: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QDepqFLpF4

Esential e ca recipientul sa aiba suprafata mare de apa, deci lungime si latime mare. Inaltimea e mai putin importanta, iar o coloana de apa de 10cm e suficienta in primii ani. 50-70cm multumesc testoasele mature.

Sunt la magazine cu materiale de constructii gen Baumax, Obi, Hornbach, Ambient, raioane intregi cu tot felul de cutii de plastic de diferite marimi si preturi. Ceva mai aspectoase, rezistente si mari sunt acele cutii din acelasi polimer negru ca iazurile preturnate, care se pun in gradina pentru a creste plante in ele. Sunt o alta optiune accesibila si e nevoie doar de putina imaginatie pentru amenajat.

Optiuni sunt foarte multe si depinde in primul rand de gusturi.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Sheppard » 28 Iun 2013, 20:00

Filtrul se alege dupa ce se masoara volumul de apa. Daca schimbi recipientul nu are sens sa iei acum.

Filtrul extern are mai multe medii filtrante, e mai mare si realizeaza o filtrare mai buna. Sunt diferite tipuri: sub presiune sau gravitational ar fi principalele. Eu personal am un Tetra Ex 700 la aproximativ 250L afara (chestia aia triunghiulara din lemn de afara din linkul precedent) si tine apa curata 1-2 saptamani desi e destinat pentru interior.
Niste preturi si diferitele modele din gama asta: http://www.nevertebrate.ro/Filtru-Tetratec-386

Pe site-ul respectiv au multe chestii la preturi bune. Merita aruncata o privire peste diferitele modele de filtre pentru comparatie, dar fara sa stii un volum, e cam irelevant. Se ia oricum totdeauna pentru un volum mai mare decat ai pentru ca testoasele fac mizerie mare.
De pe acelasi site se pot lua si becuri/neoane Reptiglo 5.0 si plante si orice altceva iti mai trece prin minte.

O varianta pentru a reduce mizeria din apa este sa hranesti testoasele in alt recipient mai mic. Se lasa acolo 15-20min pana termina si apoi se pot reintroduce in acvaterariu.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori
cron