Iesirea din hibernare

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

de Gradinaru Alin » 12 Mar 2013, 14:48

imi cer scuze pt informatia eronata pe care am dat-o , dar asa am citit pe un site(nu mai stiu cum se numeste), in cautare pe google.... ca pot face soc hipotermic.... dar ma gandesc eu: cand ies ele din hibernare nu bate soarele ca vara.... deci nu trebuie marita treptat temperatura de pe insula...?nu trebuie sa facem pe cat posibil sa imitam cat mai bine natura...?

dar totusi, exista un studiu stiintific care certifica ca testoasele nu fac soc hipotermic....? te inteleg, tu sheppard si moderatorii probabil aveti mai multa experienta fiecare decat restul forumistilor de aici la un loc, dar este testat stiintific...?
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

de lelia » 12 Mar 2013, 14:58

Ok! Multumesc! Voi tine cont de opiniile tale. Banuiesc ca si apetitul la va reveni treptat. Pentru caldura folosesc bec Sun Glo si se afla la o distanta de cca. 30 cm. fata de insula. Le-am pus si Repti Glo in functiune...deci beneficiaza si de UV. Astazi au iesit amandoua la plaja. :)
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de vic » 12 Mar 2013, 18:38

@Alin: sigur, dar aici e vorba de un bec :). Reglezi distanta optima pentru temperaturile dorite. Daca e prea jos, arde pe o portiune mica, si nici nu incalzeste animalul. La cca. 30, cum l-a plasat Lelia, e numai bine. Primavara curata!
Vara e altceva- nu mai e nevoie de bec... si daca testoasa nu poate ajunge in apa, se intampla ceea ce becul din balcon nu ar putea face: pot ajunge la 50*C, si sunt moarte de la vreo 40.

Sfat :) : nu cadea in mania solicitarii "studiilor stiintifice care certifica X sau Y"! Cauta tu informatiile, gandeste-le tu, testeaza-le tu. Intreaba pe cei care au experienta, si-ti faci ideea singur. Ca studii... nu intotdeauna sunt pe ce ne intereseaza, si oricum nu se potrivesc multi factori. Tot cercurile de hobbysti sunt cea mai buna sursa pentru un... hobbyst!

Oricum, pentru cazul asta, nu e necesar un studiu, ci o plimbare pe lac: natura demonstreaza vizibil lucrul asta.
Testoasa ta, nehibernata, aruncata in apa de 10*C, DA, va avea mari probleme. Dar una care vine din iarna zice mersi pentru ocazia de plaja, si sare inapoi in apa rece fara sa dea ochii peste cap dupa aia...

@Lelia: cred ca nu mai ai nimic de facut! Si intr-adevar, iti vor cere mancare in cateva zile.

Succes!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de OsDeRos » 13 Mar 2013, 08:55

@tiger: abtine-te sa mai postezi peste tot numai aberatii. chiar daca n`am acces aici sa iti sterg commentul, voi apela la executarea silita. si nu doar aici, ci pe tot forumul. CITESTE, INVATA, NU (mai) POSTA AIUREA.
Acvariu: 100x40x40; Filtru: Tetratec EX700; Resun Sp-2500 - ptr recircularea apei. Incalzitor: Tetratec 100w; Incalzire insula: bec normal 60w; Lumina: Reptil Glo 5.0
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 704
Membru din: 26 Aug 2008, 14:39
Localitate: jegosul bucuresti

de Gradinaru Alin » 13 Mar 2013, 17:02

"Sfat :) : nu cadea in mania solicitarii "studiilor stiintifice care certifica X sau Y"! Cauta tu informatiile, gandeste-le tu, testeaza-le tu. Intreaba pe cei care au experienta, si-ti faci ideea singur. Ca studii... nu intotdeauna sunt pe ce ne intereseaza, si oricum nu se potrivesc multi factori. Tot cercurile de hobbysti sunt cea mai buna sursa pentru un... hobbyst!

Oricum, pentru cazul asta, nu e necesar un studiu, ci o plimbare pe lac: natura demonstreaza vizibil lucrul asta.
Testoasa ta, nehibernata, aruncata in apa de 10*C, DA, va avea mari probleme. Dar una care vine din iarna zice mersi pentru ocazia de plaja, si sare inapoi in apa rece fara sa dea ochii peste cap dupa aia... "



mda ai dreptate... oricum nu puteam sa zic ca nu ai, ca ma bati la experienta cu mult.....

OFF TOPIC: daca o testoasa din genul trachemys, sau alt gen invaziv, este parasita intr-o balta de niste stapani inconstienti, iar testoasa nu ia contact cu o specie pe cale de disparitie cum este emys, sau tot cu aceeasi specie pt a se inmulti, dauneaza mediului cu ceva...? intreb din pura curiozitate
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

de vic » 14 Mar 2013, 19:45

Alin,

Exoticele nu trebuie sa ajunga in mediul natural. Chit ca in balta X exista specii protejate sau nu.
Exista cazuri de helesteie artificiale nesigure, aproape de apele naturale, si baltoace naturale sigure- in sensul sigurantei ca testoasa exotica nu ajunge in sistemul hidrografic natural.
Helesteiele in zone rurale/suburbane, fara cine stie ce obstacole create de om (strazi, trafic, cale ferata etc.) sunt foarte nesigure- afara de cazul unei asigurari totale contra evadarii- dar cati o fac?
Baltoace naturale ca lacurile din parcuri sunt totalmente separate de alte ape naturale de largi arii urbane, si o testoasa nu are nici macar o sansa de a ajunge intr-o apa naturala. In Bucuresti sunt astfel de lacuri: 23 August, I.O.R., Tineretului, Carol etc.

Dar au si niste corespondente/scurgeri care duc... unde? Banuiesc ca in canalizari, si de acolo... in libertate. Sunt niste gratare, mda... dar un pui sau juvenil trec usor. Sunt oarecum sigure, dar cine stie... macar nu se vor reproduce, fiindca malurile sunt betonate si iesirea e imposibila. Poate ca animalele ce reusesc sa ajunga in acele tuburi nu vor supravietui calatoriei subacvatice, asfixiindu-se. Distantele pana la locurile cu aer, unde pot respira, sunt mari. Dar exista sansa sa supravietuiasca. Cam nesigur, dar exista teoretic.

Cel mai sigur loc ar fi, de ex., lacul din Parcul Circului- o simpla baltoaca revelata prin insusi nivelul panzei freatice, intr-o depresiune semnificativa fata de nivelul zonei din jur. Mai simplu, se afla intr-o scobitura mult mai joasa decat zona, si corespunde, banuiesc, cu panza freatica- gandeste-te la un put, doar ca gaura este o mare palnie de... sa zicem 150 de metri diametru- ala e lacul nostru. O balta similara era Ratzaria de la Policolor, acum astupata si cu bloc deasupra... bucurestenii poate o mai stiu...
TOTALA separatie de orice apa, fara nici o corespondenta prin canalizari, fara vreun debuseu al izvoarelor; in plus, e situat fix in oras, intre blocuri, iar o evadare este echivalenta cu moartea, mai devreme sau mai tarziu.
Acest loc colcaie de Trachemys. Bine ca au ajuns aici, si nu la balta, cand familia merge "la padure, la gratar". De aici nu mai pleaca nicaieri. Raul mai mic...

In concluzie: nici macar baltile din parcuri nu sunt sigure, chit ca sunt inconjurate de oras. Cu atat mai putin o balta naturala, fie ea si izolata: are maluri si permite si reproducerea, si eventuala migratie a animalelor.

Nu poti sti niciodata daca vei fi singurul care a aruncat o testoasa acolo- poate ca si altii gasesc acel loc "izolat" ca fiind numai bun pentru testoasa lor... si deja ai nucleu reproducator.

Cat despre daunele aduse mediului- are cateva caracteristici care nu o recomanda pentru ecosistemele noastre.

Principiul este: FARA SPECII STRAINE. E cel mai sanatos.
Desigur, daca eu am scrupule in a nu elibera ceva fate-pestisori- americani sau asiatici in balta, e de principiu; STIU ca aceste specii nu vor avea impact, si ca e mai probabil ca nici macar sa nu se naturalizeze discret, ci sa dispara.
Un peste naturalizat discret la noi este Gambusia- vivipar american. Unii spun ca rontaie icre si puiet, si ca e daunator pisciculturii- nu e chiar asa... la noi ramane un peste amarat, fiindca ii lipsesc in 99% din cazuri nisele potrivite, si nu concureaza nici o specie nativa- fiindca ihtiofauna noastra e saraca, nu fiindca e un peste cuminte. Nu consideram, desigur, doar pestii, cand analizam pe cine afecteaza. Dar nu e la el acasa... Din multe locuri dispare, in cativa ani. In altele persista.

Ei, exact acelasi pestisor jalnic aici este o teroare in zonele mai caldute, unde exista si specii cu care imparte aceeasi nisa: zone cu apa mica, batuta de soare. In Europa sudica este dusmanul nr.1 al speciilor de Aphanius si Valencia, specii de killifish extrem de rare. In toate zonele tropicale si subtropicale a facut- si face- dezastre.
Elimina populatii intregi. Pana si in USA, de unde provine, distruge alte specii cand este implantat in alte zone- de ex. dus din Texas in Arizona, in niste baltoace din desert, unde traiesc mici populatii de pesti strict endemici in acea arie- practic, au curatat multe balti desertice de speciile rare, native.

Alta specie americana: bibanul-soare. Da, asta a facut ceva show, nu s-a adaptat deloc discret, si unde ajunge, acolo ramane. E acasa la el cam in orice tip de apa din Europa continentala. Rontaie icre si puiet. "Dusmanul pisciculturii"- dar la fel e si bibanul, ajuns in bazinele cu alte specii. Totusi, nu a extirpat nici o specie, nici macar nu a produs probleme grave in apele naturale. Si-a facut loc, cam cu coatele, dar nu mai mult.

Mai nou, somnul-pitic american... adus de niste nemernici cu legaturi in politica, fara consultari cu specialisti- sau cu specialisti imbecili. Or fi crezut ca dau lovitura cu un peste nepretentios si productiv... unii spun ca X l-a adus special ca sa compromita afacerea cu balti si peste a lui Y... niste jeguri.
Cert e ca in nici 10 ani, a umplut baltile Bucurestiului, si pescarii s-au plictisit sa prinda acelasi jeg de animalut. Elimina cam tot, devoreaza icre si puiet, nu are pradatori la noi- are tepi veninosi. Doar niste mari bibani americani si un salau american il consuma... dar la el acasa. Nu, nu cred ca trebuie adusi si aia ca sa il potoleasca... nu de aceiasi dobitoci care au dat avizul pentru asta, oricum.
Deloc discret, s-a naturalizat brutal, cu efecte devastatoare; poate schimba total ecosisteme, saracindu-le pana la nivelul de crescatorii de tantari.

Trachemys este tot indiscreta si brutala. S-a vazut in Spania, Franta, Italia- acolo a ajuns acum niste zeci de ani, si a avut timp sa se desfasoare. La noi mai recent, dar clima ii permite si reproducerea.

In concluzie: NU in balti naturale. In nici un caz.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de lelia » 19 Mar 2013, 19:12

:) Trebuie sa va dau o veste buna. Astazi, testoasele mele nu au mai refuzat hrana. A mancat fiecare cate un sprot. Inca nu le-am pus incalzitorul. Aerul are 17,5 grade...banuiesc ca apa o avea vreo 16. Nu vreau sa le grabesc ...le las intr-un ritm mai usor in concordanta cu anotimpul.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 206
Membru din: 21 Mar 2012, 19:11
Localitate: Bucuresti

de Gradinaru Alin » 20 Mar 2013, 15:11

foarte frumos lelia!

multumesc pentru raspuns vic, ai un stl de a scrie, care ma captiveaza :lol:
13-05-2012
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 271
Membru din: 31 Iul 2012, 12:13
Localitate: Iași

Anterior

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori