Hibernare

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Hibernare

de Gradinaru Alin » 13 Noi 2012, 15:09

Buna tuturor!As vrea sa va pun cateva intrebari celor mai experimentati:

1.Este bine daca pun broscuta la hibernat intr-un vas mic cu incalzitorul setat la 10 grade C?ma gandeam ca sa fie constanta temperatura si cumva daca scade sub 10 grade sa nu fie grav.... nu prea stiu cum functioneaza incalzitoarele aste: incalzesc foarte tare timp de un timp pana temperatura apei ajunge 10 grade sau o incalzesc la 10-12 grade pana apa ajunge la aceeasi temperatura?

2. Cand este bine sa pun mica testoasa la hibernat?O am de 6 luni , dar presupun ca are macar 7 luni (aveam 4 cm)acum 6 :mrgreen:

3. Cam cat de mare sa fie recipientul unde trebuie pusa testoasa la "dospit"? am inteles sa fie cam 2-3 cm deasupra carapacei dar il lantime? M-am gandit la o cutie de inghetata mai lasa unde sa incapa incalzitorul si termometrul...dar ea sta putin inghesuita ...nu cred ca conteaza atata timp cat e in hibernare...nu?

Va rog frumos sa ma ajutati cu intrebarile....

Cu respect,
Gradinaru Alin
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Gradinaru Alin » 13 Noi 2012, 18:40

Si mai am o intrebare:De ce testoasei mele nui place pestele alb liofilizat si sprotul decongelat?In acvariu are 3 pesti(2 masculi guppy si o femela xifo) au fost la iceput 3 guppy si 2 xifo, dar din pacate la acel timp nu aveam acoperit acvateriariul si au sarit si murit :( :| De cand i-am luat(aprox 1 luna nu mananca deloc peste... nici nu s-a atins de ei, ci din potriva sa speriat la inceput, dar acum sunt tare buni prieteni....inainte sa aiba colocatari manca cu maaaaare pofta pestele crud si cel liofilizat.... O avea si testoasele constiinta???? :D :) :lol: :mrgreen: Va rog datimi o explicatie
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Sheppard » 13 Noi 2012, 21:32

Cu pestele nu stiu ce sa zic - poate e doar perioada de vina; le scade apetitul acum.

Incalzitoarele nu stiu daca au setarea minima pe 10 grade (parca e pe la 15 sau 18 grade). Oricum, 10 grade e temperatura MAXIMA pentru hibernare. Ideal e pe la 5-7 grade. Testoasa o poti pune la hibernat oricand pe timp de iarna. Din moment ce tii testoasa in casa, poti alege tu momentul si sa o scoti mai repede din hibernat (dupa 2-3 luni). Oricum, inainte de toate trebuie sa te asiguri ca ai conditiile necesare si trebuie sa scazi temperatura apei progresiv, de-a lungul a cel putin 2 saptamani, pana ajungi la temperatura de 10 grade, respectiv sub 10 grade (asta e partea grea in casa; trebuie sa gasesti incaperea care sa iti asigure conditiile astea).

Cutia unde o pui la hibernat nu trebuie sa fie foarte mare: sa aiba loc testoasa sa se mai miste, sa aiba un loc unde sa se ascunda (eventual o planta acvatica artificiala sub care sa se bage) si sa ii pui si o piatra sau ceva pe care sa iasa sa se usuce daca doreste.

Cu cat e mai linistit si intunecat locul unde hiberneaza, cu atat mai bine.
Testos Moderator
Testos Moderator

de Gradinaru Alin » 14 Noi 2012, 15:47

Multumesc pt raspunsuri! Cu temperatura nu e problema ca o voi duce la tara in beci.... dar eu stiam ca temperatura optima pt hibernare este de 5-15 grade C si sub 5 grade e letala... adica mai bine o tin la limita hibernarii decat la limita frigului....
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Sheppard » 14 Noi 2012, 16:46

Peste 10 grade incep sa se trezeasca. Periculos e sub 0 grade ca mor prin inghet. Prin urmare, temperatura pentru hibernat e intre 0 si 10 grade, cu conditii optime pe la 5-7 grade.
Testos Moderator
Testos Moderator

de Gradinaru Alin » 16 Noi 2012, 14:59

am inteles. multumesc mult pt raspunsuri si pt timpul acordat citirii lor! dar cand trebuie sa pun la hibernat ghemotocu?
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Sheppard » 16 Noi 2012, 18:02

Pai eu le-am pus pe ale mele. Deci incepand de acum pana prin februarie poti alege oricand momentul.
Testos Moderator
Testos Moderator

de SiaStyx » 17 Noi 2012, 21:36

Ce se intampla daca nu hiberneaza?

de Gradinaru Alin » 17 Noi 2012, 21:46

Daca nu hiberneaza sunt active, dar nu ca in restul anului, ci mananca mai putin si sunt putin mai lente, chiar daca temperatura este aceeasi ca in timpul verii(instictul le zice ca e iarna). Este mai bine sa o hibernezi, deoarece isi urmeaza cursul normal al vietii si este mult mai sanatos... ca o paranteza:cunosc stapani de testoase care nu si-au hibernat niciodata testoasa timp de 10 ani.... si nu are nimic vizibil...cine stie poate ea sufera,ceea ce si cred...;
La inceput testoasele mici nu trebuie hibernate, din cauza ca s-ar putea sa nu se mai trezeasca(sunt prea sensibile).
Sper ca te-am ajutat cu ceva... dar pentru mai multa siguranta informeazate de la sectiunile din susul paginii-HIBERNARE cred ca iti va fi mult mai de ajutor decat spusele mele...
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de SiaStyx » 17 Noi 2012, 21:51

Multumesc de raspuns. Noi avem doua si le-am luat de o luna si jumatate. cred ca acum au 6-7 luni, sunt cele din fotografia de mai jos (asta daca se incarca link: http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 01028.jpg/). Intre timp le-am luat alt acvariu si nu ne-am gandit ca trebuie sa hiberneze, in plus cum sa stam cateva luni fara sa le dam de mancare si sa le vedem cum se misca... Cred ca mai bine nu le punem la hibernat.

de Gradinaru Alin » 17 Noi 2012, 21:58

frumoase broscute!
m-i se pare mie sau e o cutie de aia mica de la pet shop din plastic cu palmier(acolo zice ca e pt testoase)? daca da schimbo.... chinui testoasele in ea... mai ales cas 2 ,si spui ca le ai de 2 luni.... iti trebuie pt ele un acvaterariu de aproximativ 10 litri.... este buna si o cadita de spalat copii putin amenajata(cu insulita) neaparat le trebuie un filtru ,pt ca iti vor face mizerie(unul calumea nu incape in cutiuta aia)si un incalzitor mai ales ca vine iarna.... deci ori iti faci un acvariu Home-made(nu ma pricep la astea, daca vrei ii poti intreba pe cei mai exeprimentati) sau ceva mai ieftin si mai natural(eu am ales o cadita de copii de 20 litri umpluta cu 12 litri de apa pt o testoasa de 8 luni aprox. si 3 pesti ... acum ramane la atitudinea ta ce vei face cu spatiul, aia este buna ca sa le hranesti sa nu faci mizerie in acvariul mare....sper sa nu te supere sfaturile mele , dar cum am fost indreptat si eu asa incerc si eu sa duc mai departe....
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Gradinaru Alin » 17 Noi 2012, 22:02

eu am o coloana de apa care masoara 15 cm. , dar cu cat mai mult cu atat mai bine...(eu nu pun mai multa apa, deoarece nam insulita mai ialta,care este si asa facuta dintr-o scoica de ocean foarte mare, atasata de o cutie de betisoare de urechi) :mrgreen: nu se vad improvizatiile chiar deloc, si cu putina lintita deasupra incalzitorlui si filtrului arata foarte natural totul!
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de SiaStyx » 17 Noi 2012, 22:11

Multumesc pentru raspunsul promt. de 3 saptamani au alt acvariu cu insula si cu incalzitor cu termostat care e pus pe 26 de grade, si la ele e constant 24-25. Doar ca trebuie sa le schimbam apa macar o data la 2 zile ca miroase. Filtrul ala ar rezolva problema asta? nu cred ca au chiar 12 litri de apa dar le acopera cu vreo 2 centmetri. asta e acvariul http://imageshack.us/photo/my-images/850/acvariu.jpg/

de Gradinaru Alin » 17 Noi 2012, 23:17

da filtrul ar rezolva cu mizeriile e foarte buna cutia pana mai cresc, dar incearca sa le pui cateva crengi uscate fierte bine, niste pietre si niste plante( eu am ales plutitoare ca sunt cele mai usor de intretinut, daca nu le trage filtrul :lol: :mrgreen: )!

P.S.: exact acelea sunt culorile...? vezi ca portocaliul, rosul si culorile aprinse le streseaza! eventual ca sa nu mai cheltui banii pui cv o foliesau maschezi cu niste pietre sa nu vada culoarea pe dinauntru , ca pe dinafara nu conteaza...

Si ce e cel mai important care si la mine lipseste deocamdata si este foarte grav acest lucru trebuie un bec Repti Glo 5.0... il comanzi de pe net, deocamdata eu am gasit un site de unde poti comanda(magicaqurium.com) pretul becului este de 61 lei, dar inafara bucurestiului costa, si anume 17 lei ... deci 78 lei in total... nu prea merita, decat dac amai comanzi ceva!Neaparat trebuie becu asta pt sintetizarea vitaminei D3 si digestie... pot traii si fara dar se chinuie... eu pe a mea am tinuto vara asta doar la soare si acu o tin la o lampa pt caldura....Numa ca e o problema la acvaterariul tau trebuie un sistem cu cleme pt prinderea becului...detalii....te descurci tu :P
13-05-2012
Testos activ
Testos activ

de Sheppard » 18 Noi 2012, 01:39

SiaSyx, vad ca ai apelat ca si mine la cutiile acelea din pet-shop :D
Sunt excelente, rezistente si se amenajeaza usor. Uite cum le-am pregatit eu:

(Intre timp am mai pus si ceva pamant pe fund, s-au mai dezvoltat plantele si mai incolo o sa pun insula cu care a venit cutia, dar deocamdata merge si cu pietrele acelea; poate pun o poza mai actuala saptamana viitoare)

Imagine[/quote]

(Si aici o cutie similara, doar ca e mai mare; printre ultimele poze; insula e facuta de mine): http://www.testoase.com/viewtopic.php?t ... c&start=90

Topic despre plante acvatice: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=17

Filtrul iti va rezolva problema cu mirosul. Cele externe sunt cele mai eficiente. Se ia in functie de volumul de apa, dar poti lua linistita unul mai puternic. Trebuie sa fie in stare sa recircule toata apa in maxim 2 ore. Dar testoasele fac multa mizerie, deci daca e mai puternic, e si mai bine.
Sa ai in vedere totusi ca filtrul va deveni eficient abia dupa 2-3 saptamani, odata ce incep sa creasca bacteriile comensale pe mediile de filtrare si vor curata apa eficient. Cu 2 testoase mici si un filtru bun, vei avea apa curata cateva saptamani bune; trebuie doar sa mai completezi din apa evaporata.

Eventual poti scoate resturile de mancare cu un minciog mic pt acvarii, sau poti hrani testoasele in alt vas si apoi sa le bagi din nou in cutia lor.

Dupa cum spunea si Alin, becul reptiglo 5.0 e esential, altfel risti probleme de sanatate si deformari serioase la carapace. Un bec obisnuit sau special pentru incalzit nu strica indreptat spre o portiune din insula, cat sa aiba un loc cald, dar si zone mai reci pentru termoreglare.

Recomand sa adaugi la schimbarea apei sau o data la 1-2 saptamani cate o pastila de caclciu efervescent in apa (caciu Sandoz, Cal-D-Vita sau altele similare cu vitamina D3 pt absorbtie buna; eu folosesc acum Berocca - are simagneziu, care de asemenea esential, deci sunt si mai bune pastilele astea).

Eventual pune si niste poze cu amenajarea finala ca sa iti mai spunem ce ar trebui adaugat sau inlaturat.
Testos Moderator
Testos Moderator