Casa noua pentru Galusca

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Casa noua pentru Galusca

de ela_crux » 18 Sep 2012, 00:08

Salutare!

Zilele astea am inceput sa lucrez la amenajarea unei case noi pentru Galusca, dupa ce Sheppard mi-a recomandat sa o mai gazduiesc si peste iarna, avand in vedere ca inca nu s-a inchis de tot carapacea.

Deci am fost la Hornbach acum vreo doua saptamani si dupa ce m-am sucit si rasucit, luand tot felul de variante in calcul, am plecat de acolo cu urmatoarele, luate impreuna la set:
- acvariu EHEIM Aqua Pro de 180 L + capac cu doua neoane 30W daylight
- filtru intern AquaBall 180
- incalzitor Jager 150W
- termometru
- mincioc
- solutii pentru apa, doua recipiente

Am ajuns acasa, despachetat si umplut piscinica cu apa:

Imagine

Imagine

Am pus cam 110L de apa, apoi am adaugat filtrul, incalzitorul si cele doua plante:

Imagine

Imagine

Am adaugat Galusca si "insula - v1.1" + becul ReptiGlo de la Taka [multam inca o data!]:

Imagine

Imagine

Aici a aparut prima problema: pe insula vreau sa pun feriga si in rest pamant de flori pe care o sa plantez gazon. Deci dupa ce incarc insula cu toate astea, apa va trece peste "balustrada" pentru ca am decupat prea mult deschiderea de acces pe insula. Asa ca a trebuit sa improvizez si sa lipesc cu silicon o bucata de plastic in dreptul deschiderii. Pentru siguranta, pentru ca Galusca sa nu aiba acces la silicon si siliconul [de instalatii] sa nu aiba contact cu apa, am tras cateva benzi adezive in zona respectiva. Iar rezultatul arata cam asa:

Imagine

Am adaugat gazon artificial si rampa, confectionata din capacul casoletei + gazon artificial lipit cu acelasi silicon de instalatii:

Imagine

Astazi am vazut ca s-a format condens sub banda adeziva de care spuneam mai sus, evident asta o sa duca la mucegai, innegrire, bleah! Deci nu bun. Asa ca acum ma gandesc sa renunt la banda adeziva dar mi-e frica sa nu ajunga testoasa la silicon si sa manance din el... deci ar trebui sa refac insula. Pe de alta parte, in formatul actual, nu stiu in ce masura insula va putea sustine feriga + pamantul de flori + 2-3 pietre fara ceva picioare de sustinere...

Mai am de stabilizat si rampa, trebuie sa gasesc o idee buna, sa pun ceva substrat si inca nu mi-e clar ce si de care [nisip nu ca il mananca, pietricele de care sa nu creasca duritatea apei, etc etc] si sa mai adaug inca cateva plante.

Si mai e o problema: voi cum credeti ca ar fi mai bine, sa am sau nu aer sub insula? In versiunea actuala, sub insula nu exista aer si uneori Galusca vrea sa iasa la suprafata fix sub insula, dar nu are cum, incepe sa se agite acolo si mi-e frica sa nu se inece... Credeti ca ar exista posibilitatea asta sau se agita doar pentru ca nu are cum sa iasa?

Deocamdata s-a obisnuit cu rampa, am gasit-o lenevind la mal, pe insula inca nu s-a cocotat singura. In prezent incalzitorul este setat la 25 de grade, am sa il pun pe 24 imediat ce o vad ca devine un pic mai vioaie si incepe sa manance. Pentru ca acum mananca destul de putin, 1 cub de inima de vita si vreo 2 pesti albi uscati. I-am cumparat si sprot acum ceva vreme, doar ca am observat ca este un peste gras si s-a umplut apa de bule de grasime [in piscinica initiala] asa ca acum ma gandesc sa ii dau mancare in piscinica si nu in acvariu. Voi ce parere aveti si cum procedati?

Orice alt sfat/parere/sugestie sunt bine venite si va multumesc anticipat pentru ele.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 18 Sep 2012, 14:39

Frumos - are mai mult loc acum.

Insula o poti sprijini pe niste picioare cilindrice din PVC - a imbinat cineva de aici de pe forum doua de dimensiuni diferite si a facut picioare telescopice: http://www.testoase.com/post-24460.html
Si asa poti pune linistit si pamant si sa plantezi ce doresti acolo.

Din silicon nu prea cred ca va roade.

Eu cum am multe testoase, trebuie sa le dau pestele direct in apa si inainte de al- baga acolo, dupa ce l-am taiat, il clatesc bine la apa de la robinet ca sa indepartez cat mai multa grasime si ulei de pe el. De restul se ocupa filtrarea si caderea de apa, precum si plantele acvatice, asa ca nu am niciodata pelicula grasa la suprafata apei. Dar fiind doar o testoasa, o poti lasa 15-30min in "piscinica" pana termina de mancat si sa o bagi apoi la loc in acvariul mare.

Ca substrat poti baga nisip daca vrei - eu nu le-am vazut pe ale mele sa manance din el niciodata. Numai ca e oarecum problematic la curatat. In cel mai rau caz, sunt niste aspiratoare speciale pentru curatat substratul: http://www.youtube.com/watch?v=l4_az4Yw4Ns

Am observat si eu ca le place la testoasele mele sa se ascunda sub insula, asa torn apa totdeauna la distanta de un deget sub insula ca sa se aeriseasca bine acolo si sa poata respira bine. Le-am pus acolo si pietre pe care sa se poata catara si sa iasa pe jumatate afara din apa si am observat ca e loc preferat pentru dormit. E o ascunzatoare in plus si reduce stresul. Asa ca poti lasa si tu putin loc acolo si eventual sa ii pui ceva de care sa se aghete, pe care sa stea in apa; poate radacina aceea de lemn din poza?

In rest, cu cat mai multe plante, cu atat mai bine.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 29 Sep 2012, 23:14

Salutare tuturor!

Revin cu noutati si probleme :(

Intre timp am stabilizat rampa, am lipit doua ventuze pe peretii opusi ai acvariului iar prin cele doua ventuze trece un cablu intins bine. Astfel, rampa se sprijina acum pe cablul mentionat anterior si pe insula. Cablul si cele doua ventuze sunt scufundate in apa iar uneori Galusca leneveste sprijinita de cablu.

Imagine

Imagine

Pt insula trebuie sa gasesc alta solutie deocamdata, cea cu picioarele telescopice din PVC este super faina insa nu am bormasina. Asa ca am schimbat pozitia incalzitorului, acum sta oblic si am scazult nivelul apei. Pe fundul acvariului inca nu am pus substrat, am scufundat radacina in apa vreo 3-4 zile dar apoi am scos-o pentru ca a inceput sa se coloreze apa.

Numai ca, amenajarea insulei nu cred ca este tocmai o prioritate in acest moment: acum o saptamana am pus Galusca in acvariu si am lasat-o pe rampa. Putin mai tarziu am gasit-o agitandu-se de mama focului pe langa pereti. Parca vroia afara si deci am dat-o afara. Odata ajunsa libera pe covor, directia balcon! Acolo s-a sucit un pic, s-a urcat pe podetul care ducea inainte la piscinica dar nu era piscinica! Drept urmare am reinstalat piscinica in balcon. Am zis ca e ok sa o mai las in balcon o vreme, mai ales ca zilele astea a fost si cald si soare. Deci draguta mai sta o vreme la resedinta de vara, am gasit-o intr-o zi in piscinica, apoi pe sub feriga cateva zile consecutiv.

Asta seara am zis sa o pun iar in acvariu, macar sa manance ceva. A stat o vreme pe rampa, apoi tusti in apa si dupa ce a lenevit un pic pe cablu, a inceput circul: iar agitatie maxima la peretii acvariului. I-am pus o punga colorata in zona in care se agita, nici o reactie, a continuat agitatia.

Imagine

Imagine

Am scos-o din acvariu si am stat un pic cu ea, a fost linistita pana la un punct, apoi a inceput fataiala. Am pus-o inapoi pe podea, a luat directia acvariu iar acum draguta de ea se agita la peretele din exterior al acvariului, parca incercand sa intre in acvariu :(

Eu nu inteleg ce se intampla, singura explicatie pe care o pot concepe eu fiind aceea ca draguta nu intelege conceptul de "perete de sticla".... dar nu sunt sigura... pentru ca a continuat agitatia la perete cand am pus punga...

Iar cand nu se agita pe pa pereti, se intampla sa o gasesc dormind in apa! E ok asa pentru ea, este sigur?

Imagine

De dormit am mai gasit-o dormind si in balcon, pe sub feriga, dar acolo nu mi-e frica de inec... :roll:

In legatura cu plantele, am mai adus acasa o bacopa noua si stufoasa, se vede in pozele de mai sus. Am luat si ghivece si pietris, pe luni urmeaza plantarea. Cat a stat in piscinica i-am dat un sprot, a mancat o bucatica din el, cam cat capul dansei si apoi nici sa nu mai auda/vada pestele.

Cam asa stau lucrurile pe aici cu mine si Galusca. Orice sfat, idee, recomandare, parere pentru confortul si starea de bine a Galustii sunt binevenite.

Multam si va doresc toate bune!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 29 Sep 2012, 23:36

:D frumoase aventuri cu Galusca. E pretentioasa.

Testoasele in general nu se impaca bine cu pereti transparenti, fie ei din sticla, plasa, plastic sau mai stiu eu ce. Daca vad prin el vor incerca sa treaca de obstacol si sunt foarte insistente. Plus ca la testoasele acvatice nu le prea plac malurile verticale, alunecoase, ci le place sa aiba tot felu de chestii de care sa se poata agata si pe care sa poata iesi usor afara din apa prin orice colt. Dar la acvariu e mai greu de realizat asa ceva.

In ceea ce priveste dormitul, e normal ca o testoasa acvatica sa doarma in apa. De obicei le place sa adoarma in portiuni cu apa mica, cat sa atinga cu picioarele fundul si unde e apa mai calduta. Pot adormi desigur si pe fund sau se agata de cate ceva plutitor, sau pur si simplu plutesc in deriva. Nu cred ca e cazul sa iti faci probleme de inec atata timp cat e vioaie si mananca. Plus ca apa nu e chiar asa adanca si e permanent sub observatie. Desi se poate intampla, e totusi destul de rar.

Radacina aia tratata pentru a sta in apa parca trebuie sa stea cateva zile la clatit separat in apa sa iasa toate porcariile si sa nu murdareasca apa din mediul testoasei. Altii care au asa ceva poate stiu mai bine cum si ce trebuie facut.

Oricum, la cata atentie primeste si eforturi de a o acomoda cat mai bine, nu are cum sa nu se simta bine. Respect!

Ce as mai recomanda eu - protectia aceea de plastic pentru incalzitor. Asa macar e sigur ca nu il fisureaza/sparge si nici nu se poate arde la el.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 20 Oct 2012, 17:08

Salutare tuturor!

Revin astazi cu versiunea 2.0 a insulei, avand in componenta urmatoarele:
- strat de ~1cm de pamant de flori
- plasa antiderapanta ca sa nu plimbe Galusca pamantul in apa
- petricele, radacina. coji de copac
- paravane pentru intimitate :)
- prosop [ca sa este, nu stiu exact rolul]
- creanga cu frunze de stejar, pentru si mai multa intimitate :)

Imagine

Imagine

Imagine

Ei, cam asa arata versiunea de toamna. Pentru iarna o sa dispara creanga si o sa pun feriga. Dupa gustul meu arata bine, acum Galusca n-a fost foarte convinsa din prima: dupa ce am amenajat insula nici vorba sa mearga sa inspecteze. Si asa a trecut o zi, au trecut doua, trei, saptamana, 10 zile... nimic!

Pana acum vreo saptamana, cand am venit seara de la serviciu si am gasit draguta cocotata pe insula, spre marea mea bucurie :)

Imagine

Plantele inca plutesc in deriva la suprafata apei, poate zilele astea sa le pun in ghivece. In afara de asta, ca noutate, mai am vreo 3-4 locuitori in acvariu in afara de Galusca. Este vorba de niste melcusori negriciosi, care au aparut de nicaieri si care se plimba pe peretii acvariului. Sunt foarte mici, cam la 4-5 mm lungime, inca nu am reusit sa fac o poza acceptabila cu vreunul din ei.

Galusca e bine, mai prin acvariu, mai prin casa, mai prin balcon. Primeste spray cicatrizant pe carapace o data la 2-3 zile si mananca destul de putin dar mananca, un peste alb uscat la cateva zile.

Bafta si toate bune tuturor!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 20 Oct 2012, 17:16

Estetica amenajare. Melcii sunt sigur ca provin de pe plantele achizitionate - ar trebui sa te mai scape de mizerii si alge, asta daca nu ii mananca testoasa. E util si prosopul acela - o sa se mai ascunda pe sub el, ba s-ar putea chiar sa doarma acolo.

S-ar putea sa manance tot mai putin in perioada asta, chiar daca nu hiberneaza; simte cumva ca vine iarna. Dar atata timp cat tot mai ia cate o imbucatura, nu ar trebui sa iti faci griji.

Pe pamanul ala, pe langa feriga, poti pune daca vrei si niste seminte de iarba - o sa creasca bine prin plasa aceea; nu trebuie sa fie neaparat peste tot - e bine sa mai ramana si locuri complet libere in care sa se poata usca calumea testoasa.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 20 Oct 2012, 20:30

Salutare!

Initial asa era planul: sa plantez gazon pe insula. Doar ca in realitate treaba da un pic cu virgula. Pentru ca in locul unde este pus acvariul nu ajunge nici o raza de soare. Si atunci nu prea vad cum o sa creasca iarba. Aceeasi dilema o am si apropo de plantele de acvariu. Aprind eu ReptiGlo-ul cateva ore pe zi dar, din cate am inteles, lumina lui nu este tocmai benefica pentru plante. Ar fi varianta neoanelor de la capacul acvariului... dar doua neoane + ReptiGlo mi se pare ca dau lumina cam prea multa pentru Galusca. Ce parere ai?

M-am gandit la varianta in care as pune capacul la inaltimea de 50-60 cm deasupra acvariului, asa nu i-ar bate becurile chiar in ochi... insa trebuie sa gasesc o solutie pentru varianta asta.

In plus fata de sursele de lumina enumerate mai sus, am sa iau curand un bec HeatGlo si veioza cu clema, sa se incalzeasca cand iese pe insula. Deci cam dilema :)

Iar apropo de protectia pt incalzitor, nu prea am ajuns pe la pet-shop, tre sa mai caut.

Bafta si toate bune!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 20 Oct 2012, 20:56

Reptiglo e super pt plante - le ajuta sa se dezvolte, doar imita lumina solara; scrie si pe prospectul lui. Sapai iarba va creste bine si ea la lumina de la Reptiglo.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 08 Noi 2012, 14:48

Salutare!

Intre timp am reusit sa rezolv doua chestiuni pentru Galusca:
- sa pun plantele in ghivece cu pietris
- sa cumpar si instalez veioza cu bec HeatGlo

Imagine

Imagine

Imagine

Acum intrebarea este cat timp ar trebui sa tin becul HeatGlo-ul pornit si daca este mai bine ziua sau noaptea, daca in paralel cu ReptiGlo sau pe rand...

Plantele din fotografiile de mai sus sunt istorie, din Cabomba au mai ramas vreo 3 fire, iar Anubias-ul este cam lesinat/galbejit... deci ceva da cu virgula in poveste. Am inteles ca le-ar trebui mai multa lumina... inca sunt in cautarea unei solutii pentru a suspenda capacul acvariului la 50cm deasupra acvariului... insa nu mi-e clar daca prea multa lumina nu deranjeaza Galusca... Are cineva raspunsuri pentru mine va rog?

Intre timp am fixat incalzitorul pe 25 de grade, Galusca manca dar tot putin, un peste uscat sau un cubulet de inima de vita la 2-3 zile. Daca ii dau al doilea peste/cubulet, nu o intereseaza.

Crapatura arata dupa cum se poate vedea in fotografia de mai jos. In plus, in jurul scuturilor de pe carapace au aparut niste dungi mai deschise la culoare, semnalizate de sagetile rosii. Ce sunt? Cumva urme de crestere?

Imagine

Multam si va doresc toate bune tuturor!
Ultima oară modificat de ela_crux pe 15 Noi 2012, 01:37, modificat 1 dată în total.
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 08 Noi 2012, 16:59

Capacul de la acvariu ai putea poate sa il pui intre-deschis? Adica sa stea doar pe o latura a acvariului. Cat despre lumina, lumina de la Reptiglo 5.0 ar trebui sa fie suficienta si pentru plante, si pentru testoasa (cel putin la mine fuctioneaza).

Din poza nu imi dau seama exact cat de jos e amplasat Heat Glo-ul. Poate ar trebui ridicat mai mult. Nu stiu, depinde de ce temperatura creeaza sub el - ideea sa nu fie prea cald (sa nudeaseasca 35 de rgade as zice) si sa nu bata chiar pe toata insula; sa fie locuri uscate si mai racoroase. Cat despre cat trebui tinut aprins, eu as zice sa ii dai drumul pe la amiazi si sa il lasi pana pe la ora 17-18 (cam asta e perioada in natura cand e cel mai cald in timpul zilei).

Crapatura arata bine: fara sangerari sau urme de infectie. Felicitari! Cu un pic de noroc se inchide si mai mult pana la primavara. Suplimentele de caciu si magneziu sunt importante in continuare in acest sens. Cat despre liniile acelea albe, se poate sa fie inele de crestere sau doar ceva depuneri (nu imi dau seama din poza). Oricum testoasa nu a ajuns nici pe departe la dimensiunea maxima.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 12 Noi 2012, 15:52

Salutare!

Uite, la varianta asta nu m-am gandit, o sa incerc sa vad dc merge. Din ce am citit pe net, anubias-ul nu are nevoie de foarta multa lumina, in timp ce cabomba vrea mai multa...

HeatGlo-ul sta cam la 20cm deasupra insulei si bate intr-o anumita zona din insula, foarte cald nu cred ca face, totusi nu as putea spune care e temperatura sub el, ar trebui sa masor. ReptiGlo-ul sta cam la 45cm deasupra, teoretic acopera toata insula, mai putin zonele unde este "umbra" de la creanga de stejar. Incerc sa respect recomandarea ta cu perioada, in masura in care sunt acasa la "amiaza" :)

Cu calciul, da, ar trebui sa ii dau... insa... daca pun un sfert de pastila in 100L apa e ok? E suficient pt Galusca? E ok pentru apa? [mi-e sa nu se albeasca toata, cum s-a intamplat in piscinica de 12L si sa trebuiasca sa o schimb, sa deciclez acvariul, complicatii de astea]

Crapatura, da, cred ca e ok... sper... treaba e ca am vazut doua scuturi care s-au ridicat un pic intr-o parte, spre spate... si am mai vazut un punct unde carapacea are alta structura parca... pare mai moale in punctul acela... ar trebui sa o mai duc la un control si sa intreb.

Bafta si toate bune tuturor!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 12 Noi 2012, 18:34

Ai putea pune o pastila intreaga la 100L. Acuma nu stiu exact ce calciu efervescent ai luat, dar nu ar trebui sa se albeasca apa - mie nu mi s-a intamplat niciodata; e efervescent, deci ar trebui sa se dizolve complet.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 12 Noi 2012, 20:20

Pastilele sunt Cal-D-Vita, din recomandarile de aici de pe forum ;)
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 12 Noi 2012, 20:54

Merge atunci fara nici o problema 1 intreaga. Mie nu mi s-a albit niciodata apa de la ele. Acum folosesc Berocca (are si magneziu pe langa calciu). Si orice impuritate care ramane ar trebui sa fie inlaturata rapid de filtru. De daunat nu dauneaza procesului de filtrare.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ela_crux » 15 Noi 2012, 01:33

Salutare tuturor!

Astazi am pus jumatate de pastila de calciu in acvariu, Galusca a fost foarte interesata si curioasa, a urmarit dizolvarea pastilei mai ceva ca pe "din dragoste" :D =))

Intre timp tocmai am primit un link app de iluminarea acvariilor si acolo zice ca UVB nu ar fi ok pt plante: http://www.acvariidevis.ro/articole/ilu ... orescente/

radiatiile UV-A: lungimi de unda intre 320 - 400nm, utile procesului de fotosinteza al plantelor dar din pacate foarte utile si algelor;
radiatiile UV-B: lungimi de unda intre 280 - 320nm, inutile in acvaristica si avind efecte negative in cantitati mari, asupra dezvoltarii plantelor si alevinilor (puietului);
radiatiile UV-C: lungimi de unda intre100 - 280nm, extrem de daunatoare tuturor organismelor vii dar folosite in cazul lampilor cu efect germicid (cunoscutele si frecvent-folositele lampi/filtre UV), avind efect de distrugere al ADN-ului celulelor.

Din ce vad in acvariul Galustii, Anubias-ul se dezvolta, are o frunza noua, in timp ce Cabomba nu e f fericita, in prezent mai am cate un fir in fiecare ghiveci. La voi cum se impaca plantele cu ReptiGlo-ul?

Toate bune tuturor!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori