Nu mananca
Nu mananca
Buna, am si eu o problema. Am doua broscute una de 7 luni, cealalta de 4 luni, iar de vreo saptamana si ceva nu mai mananca mai deloc. Dorm mai mereu, trebuie sa le trezesc eu, iar cand stau in apa dupa 10 minute vor sa iasa afara. Am observat ca cea mica are un picut pleoapele umflate, nu stiu daca are ceva pentru ca intotdeauna ea isi deschide ochii mai greoi. Oricum le dau pe amandoua cu Vitaplus. Ce imi recomandati sa fac? Banuiesc ca nu trebuie sa intre deja in hibernare....Vara aceasta au mancat foarte bine
- Testos juvenil

Ai banuit corect - daca scade temperatura sub 18 grade aproximativ devin letargice si pofta de mancare scade foarte mult - au nevoie de caldura si soare pentru digestie si activitate mai intensa. Atata timp cat exista un incalzitor in apa si temperatura e in jur de 22-24 de grade pentru Emys, respectiv 24-28 pentru Trachemys, e ok. Becul/neonul Reptiglo 5.0 substituie radiata UV-B solara.
Multam de raspuns, am sa urgentez lucrarile de amenejare a noului cuib in cazul asta. Totusi, am verificat acum temperatura apei si e la 20 de grade... Ma intreb insa in natura ce fac testoasele pe vremea asta? Deja de acum incep sa nu mai manance si sa intre in hibernare?
- Testos activ

In natura le scade pofta de mancare cand sunt zile reci, furtunoase, dar acuma tot e cald in timpul zilei, deci ies dimineata frumos pe uscat/pietre/lemne plutitoare etc. si stau la soare - pana pe la amiazi deja e suficient de cald sa manance si sa digere hrana. Eu le tin afara si inca sunt active - dimineata e mai greu pana se incalzesc + ca am incalzitor in helesteu care tine apa pe la 23 de grade.
De hibernat ecazul doar pe la mijocul lui octombrie-inceput de noiembrie; depinde de vreme (in general cand scade temperatura sub 15 grade in timpul zilei).
De hibernat ecazul doar pe la mijocul lui octombrie-inceput de noiembrie; depinde de vreme (in general cand scade temperatura sub 15 grade in timpul zilei).
Mda - va trebui sa le ungi cu aia in fiecare zi si sa le lasi dupa aceea pe uscat minim 1 ora sa se absarba bine - recomand sa stea mai mult pe uscat acuma, la becul Reptiglo 5.0; eventual pune-le intr-o cutie cu un vas mai mic cu apa, doar cat sa bea si sa manance in el (asa 1cm de apa cred ca ajunge).
Dar recomand si o vizita la medicul veterinar ca sa fii sigur ca e adecvat tratamentul; unele tulpini de bacterii sunt rezistente si daca nu se imbunatateste situatia in 2-3 zile, ar trebui revizuita terapia.
Dar recomand si o vizita la medicul veterinar ca sa fii sigur ca e adecvat tratamentul; unele tulpini de bacterii sunt rezistente si daca nu se imbunatateste situatia in 2-3 zile, ar trebui revizuita terapia.
Probleme cu mancatul are si una dintre testoasele mele. De 2 zile nu mai vrea nimic. Are 2 ani si jumatate si de obicei e f mancacioasa si vioaie. Am observat asta dupa ce le-am schimbat apa(fara clor).Am mutat-o intr-un alt vas cu alta apa si astept...Conditiile sunt ok,apa la 25 grade,curata,fara clor.Din cand in cand deschide gura larg si pare sa vomite, dar nu scoate nimic.Pare sa se chinuie si nu stiu ce sa-i mai fac.Stiti vreun veterinar in Brasov? ca cel postat pe forum la adrese si-a inchis cabinetul.
Multumesc de sfat. Le las majoritatea zilei pe uscat, pentru ca in apa nu mai vor sa stea....sunt foarte agitate. In cea mai mare parte a zilei dorm. Am observat acum cand le-am pus in putina apa ca una dintre ele isi deschide un picut ochii. Azi dimineata le-am pus la soare sa se refaca mai repede. Mai stau 2-3 zile si daca nu merg aici in Sibiu la veterinar cu ele. Problema e ca astazi a mancat cea mica un picut de tot cand a deschis ochii, dar cealalta nu.
- Testos juvenil

Hanna scrie:Probleme cu mancatul are si una dintre testoasele mele. De 2 zile nu mai vrea nimic. Are 2 ani si jumatate si de obicei e f mancacioasa si vioaie. Am observat asta dupa ce le-am schimbat apa(fara clor).Am mutat-o intr-un alt vas cu alta apa si astept...Conditiile sunt ok,apa la 25 grade,curata,fara clor.Din cand in cand deschide gura larg si pare sa vomite, dar nu scoate nimic.Pare sa se chinuie si nu stiu ce sa-i mai fac.Stiti vreun veterinar in Brasov? ca cel postat pe forum la adrese si-a inchis cabinetul.
Am rezolvat problema si m-am decis sa scriu in cazul in care vreunul dintre voi s-a confruntat cu o situatie similara.
In urma cu o saptamana testosii mei au avut "trepte" la insulita, pe care le-au ros, dar unul dintre ei a si "gustat" pana am apucat eu sa le desfiintez. Cateva zile nu a vrut sa manance asa cum am scris mai sus,i-am lasat putin pietris fin in apa si a inceput sa manace din el (probabil pt digestie). Cateva ore mai tarziu a scos(pe partea cealalta) treptele din silicon pe care le mancase.S-a chinuit saracul dar a biruit. Sper sa va ajute explicatiile mele si greseala mea de a face trepte "mancabile si necomestibile"