Incubare oua

• cu tample rosii sau de Florida (Trachemys scripta elegans)
• cu tample galbene (Trachemys scripta scripta)

Moderatori: Sheppard, Florin

Incubare oua

de Sheppard » 11 Iun 2011, 15:28

Asa cum am promis, revin cu pozele unui cuib de Emys orbicularis, ouale si metoda de incubare aleasa anul acesta.

Pentru inceput va arat un cuib de testoasa. Trebuie sa aveti putin ochii antrenati ca sa il gasiti prin iarba; totusi nu e chiar asa de greu. Testoasa face o treaba excelenta in a-si masca locul unde a depus oule. Trebuie sa va uitati dupa o anumita structura a pamantului: unde a depus oule, pamantul va fi ridicat peste plante, iarba si va aparea aplatizat, finisat, intins (testoasa umezeste solul cu propriile secretii in timp ce sapa si astupa oule; forma aceea ramane dupa ce pamantul umed, cleios se usuca). De asemenea, cand vedeti testoasa murdara de pamant pe carapacea si membrele posterioare, cel mai probabil a depus oua. Testoasa va sapa in mai multe locuri pana sa se decida asupra unei locatii propice. A mea a depus oua la a doua incercare. Pentru inceput va arat o groapa semi-terminata in care testoasa nu a depus oua; a considerat ca nu e bun locul si a cautat altul:

Imagine

Aici vedeti cum arata un cuib la nivelul solului - observati structura pamantului din dreapta sus; aceea face contrast cu restul solului.

Imagine

Imagine

Dupa 3-4cm de sapat cu mare grija, am dat de mica incapere in care se afla ouale; acea incapare asigura oxigenul necesar dezvoltarii embrionilor (aspect care trebuie avut in vedere cand se muta ouale in incubatoare). Din pacate, un oua era spart (se mai intampla), iar un al doilea putin ciupit (acela l-am luat alaturi de inca 2 in incubator). In cuib au mai ramas cred ca 4 oua din cate am vazut.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

4 oua am gasit in helesteu. De obicei, testoasa depune oule nefertile in apa (sau in cel mai rau caz daca nu le poate depune undeva pe uscat). Le-am pus si pe acealea pe jumatate ingropate in nisip in incubator (stiu ca sansele sa iasa ceva din ele sunt aproape de zero, dar cine stie :D). Incubatorul de anul asta l-am modificat, dupa consultari cu vic. Astfel, am luat cutia care o vedeti in poze (se tin rozatoare in ea de obicei), care are grijlajul acela excelent pentru o buna aerisire. L-am acoperit de jumatate cu o bucata de sticla, ca sa mentin un nivel ridicat al umezelii in incubator. Inauntru am pus cele doua cutiute cu oua peste suporturi din plastic si le-am stabilizat cu niste pietre ca sa nu pluteasca. In jurul lor am pus apa, incalzita la 29 de grade Celsius de un incalzitor. Pe peretele din spate se afla un higrometru pentru a monitoriza umiditatea (care trebuie sa fie pe la 80%). Apa va mentine o temperatura constanta a substratului in care se afla ouale. In fiecare seara voi stinge incalzitorul, pentru a mima variatiile de temperatura din timpul zilei si noptii.

Ca si substrat am folosit doar nisip cu sol pentru ouale gasite in apa (au probabilitatea cea mai mica de a iesi, deci am experimentat putin pe ele) si le-am ingropat numai de jumatate pentru a fi aerisite suficient.

In cealalta cutie, care contine cele 3 oua din cuib, am folosit ca prim strat sol, pe care am asezat cu mare grija ouale. Peste am pus un strat de lemn putrezit, frunze, sol afanat luate din padure. In fiecare zi voi da deoparte acel strat, pentru a aerisi ouale.

ATENTIE! Cand deplasati ouale, acestea trebuie ridicate si mentinute exact in pozitia in care au fost depuse, altfel embrionul va fi compromis. Ouale de testoasa nu au acea membrana ca la ouale de gaina, care sa mentina galbenusul stabil, indiferent de pozitia oului.

Imagine

Imagine

Imagine

Datorita faptului ca la mine in gradina sunt numai canale de drenaj si ca solul este cleios, in marea majoritate a timpului, pamantul este uscat si crapat. Prea uscat pentru a se putea dezvolta ceva in ouale laste ingropate in gradina (am vazut asta acum 2 ani cand am descoperit din greseala un cuib in primavara). Prin urmare, din nou multumita informatiilor oferite de vic, am inlocuit solul de deasupra oualelor lasate in gradina, cu frunze uscate, lemn putrezit si ceva sol afanat, peste care am pus o bucata de lemn care sa mentina umezeala si care sa protejeze impotriva arsitei. Voi lua laoparte acel strat in fiecare zi, pentru a erisi si verifica starea oualelor si voi uda locul respectiv in fiecare zi pentru a mentine o umezeala corespunzatoare. De asmenea, am delimitata locul cu o plasa, pentru ca nu cumva sa calce careva pe acolo si in cazul in care iese vreun pui, sa nu scape si sa se piarda prin iarba.

Imagine

Imagine

Imagine

Pana nu vad ca se dezvolta ceva in oua o sa imi rod unghiile. Sper sa nu fi bruscat ouale cand le-am mutat in incubator. Si mai important, sper ca fac bine daca fac ce am spus mai sus, in asa fel incat sa nu omor embrionii. :? Un mare semn de intrebare. In conditiile in care am tinut ouale in ultimii doi ani nu au iesit prea multe testoase si in final, din 6 eclozate, au supravietuit doar 2. Deci metoda nu era buna. Sa vad anul acesta. Oricum mai astept sa depuna oua cel putin inca o testoasa (tot Emys orbicularis). Noroc ca zilele astea ploua si e umed solul.

Perioada de incubatie a oualelor e in jur de 60 de zile.

Daca mai aveti sa imi dati sfaturi, indicatii, sunt mai mult decat binevenite. Of, stresul...
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

MDa

de Coddytzza » 12 Iun 2011, 09:28

Mda frumoasa explicatie neai dat ;) sper sa tii mearga bn si sa ai mai mult noiroc anul asta cat despre incubator pare a vi bun atata timp cat nai pus ouale in alta pozitie decat in cele cau au fost despuse. O intrebare
1. cate aua ai depuse anu asta , cate crezi ca vor avea sansa de reusita :D?
Un baietel pe nume Coddytzza :D ;) :X
Si probabil o fetita pe nume Cita :D ;) :X
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 121
Membru din: 20 Mar 2011, 11:03
Localitate: Suceava

de Sheppard » 12 Iun 2011, 09:32

Pai depuse au fost in jur de 11-12 (insa 4 au fost in helesteu). Eu sper sa eclozeze macar jumatate.

Din cate am vazut acuma, incalzitorul nu prea ridica apa la peste 25 de grade. Cred ca o sa mai adaug unul.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de vic » 12 Iun 2011, 18:54

Salut, Sheppard!

Foarte interesant raport! Incalzitorul- Tetratec, parca?- poate fi doar decalibrat. Daca nu are optiune pentru recalibrare, incearca sa il setezi cu un grad in plus fata de cele 29 de acum- daca iti ridica la 26, e clar ca asta e, si cred ca poti rezolva diferenta doar prin setarea cu inca 3 grade, tot treptat, ca sa nu ai vreo surpriza.

Succes!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 12 Iun 2011, 21:10

E Aquael. Dar nu e decalibrat ca merge incontinuu - deci nu face fata. Temperatura a ramas de ieri pe 25 de grade. Am mai pus unul azi. Cu 2 sigur merge. Peste noapte inchid unul sa coboare temperatura la 25. Si cu asta am rezolvat si variatiile de temperatura.
Ultima oară modificat de Sheppard pe 12 Aug 2011, 01:07, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de Sheppard » 14 Iun 2011, 21:57

Azi dimineata m-am uitat in helesteu si am vazut una dintre femele de Emys pe fund, nemiscata. M-am speriat, am scos-o repede din apa, ca sa constat ca aproape se inecase (exista riscul acesta la testoasele acvatice; se intampla destul de des; pot adormi pe fundul apei si sa nu mai aiba destul aer sa se ridice la suprafata spre exemplu; la mine a fost altceva - o sa vedeti).

Am luat-o in casa, i-am suflat putin aer pe nari sa o stimulez sa inspire si am lasat-o in pace intr-o cutie sa isi revina dupa soc (am mai patit asta cu ea de 2 ori). Am plecat pana la cabana si 5 ore mai tarziu am verificat ce face. Starea era vadit imbunatatita (isi tinea deja capul sus si se deplasa) si spre mirarea mea am gasit langa ea 12 oua. Asta a fost probabil si cauza pentru care nu a mai putut iesi din apa (probabil peste seara a intrat in "travaliu" sub apa). Am luat frumos ouale si le-am pus alaturi de restul in incubator. Cateva ore mai tarziu a mai depus inca 4 oua.

In carti zice ca Emys depune in medie 7-8 oua, maxim 12. A mea a facut 16! Trebuie consemnat in tratatele de testoase evenimentul :D

Acuma se odihneste dupa efortul imens depus. Sper ca maine sa fie apta si sa o returnez in helesteu.

Si cateva poze cu evenimentul:

Imagine

Procesul de transferare in incubator:

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ane » 30 Iul 2011, 16:14

si.....au iesit pui din oua?:? :D
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de Sheppard » 30 Iul 2011, 18:56

Inca nu; termenul ar fi undeva pe la inceputul lui August. Mai e putin.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de ane » 30 Iul 2011, 19:14

iti urez succes, si sa iti iasa cat mai multi.
:thumbsup:
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de gabimga1298 » 30 Iul 2011, 19:44

Super topic ! Sheppard, se vede ca esti "testos meserias"!, succes in continuare , si bafta la eclozat niste pui din acele oua ! , sper si sunt sigur ca ne vei spune ce sa intamplat :)
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 24 Iul 2011, 20:34
Localitate: Arad

de testoasa98 » 30 Iul 2011, 20:07

Super sper sa supravietuiasca toti puii din oua!!!
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 55
Membru din: 09 Iul 2011, 19:57

de ane » 30 Iul 2011, 20:13

la cat de priceput e sheppard sigur vor iesi testoase din oua! :hhh
:turtle: + me = best friends :hug:
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 157
Membru din: 26 Iul 2011, 12:08
Localitate: Corabia, Olt

de Sheppard » 11 Aug 2011, 10:16

Primul venit, primul servit. Ieri noapte a inceput sa iasa din ou si primul pui de Emys. Inca nu are tot sacul vitelin absorbit, asa ca l-am pus intr-o cutie mica, cu putina apa, astfel incat sacul sa se afle in apa, iar restul corpului afara. Astept sa se resoarba, pana sa o mut intr-un recipient mai mare cu tot ce trebuie. Deocamdata 3 pietricele drept insule si o lampa pentru caldura ar trebui sa ajunga.
Inca un pui a crapat oul pe jumatate. Mai astept sa vad ce mai urmeaza.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de testoasa98 » 11 Aug 2011, 10:49

Ce mici suntt
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 55
Membru din: 09 Iul 2011, 19:57

de vic » 11 Aug 2011, 11:40

Felicitari!!

Cred ca i-ai cam accelerat un pic, poate prea cald- mai ales minima. De acum inainte poti lasa mai putin timp incalzitorul, sa zicem doar 10 ore, cu priza programabila sau daca esti acasa, aprins 10AM, stins 8PM. Asta ii va incetini un pic, si vor resorbi mai mult din vitelus inainte de eclozare.
Despre pierderile de pui eclozati anterior- poti da detalii? Trebuie hibernati din prima iarna, fara frica. Lipsa hibernarii din primul an poate fi un factor important in mortalitatea puilor. La Testudo, cel putin, asa s-a constatat: cca. 20-25% pierderi fara hibernare, cca. 5% cu hibernare. Cele 5% pot fi considerate pierderi firesti, fiindca nu toti puii sunt la fel de puternici.
Prin practica, vei perfectiona metoda. Ar fi interesant sa iei un termometru cu sonda, cu min/max, sa-l plasezi in tr-un "cuib" similar cu cel facut de testoasa, si sa inregistrezi variatiile- daca nu zilnic, macar la cateva zile, e suficient. Apoi, sa incerci sa realizezi incubarea artificiala urmand cat mai indeaproape graficul din exterior.

Sanatate!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 243
Membru din: 28 Mai 2009, 11:07
Localitate: Bucuresti

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori
cron