Filtrarea apei

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Re: Filtrarea apei

de MBM » 09 Mar 2017, 14:01

Buna.


Ma adresez cunoscătorilor cu problemele mele in ceea ce privește filtrarea apei intr-un acvariu de aproximativ 80 litri ( volum apa ) .

Pentru filtrare folosesc un filtru JBL CristalProfi e901 Greenline, in timpul nopții refularea este sub nivelul apei pentru zgomot, si in timpul zilei încerc ca măcar o parte din apa refulata de filtru sa ajungă deasupra apei pentru oxigenare..

Am avut unele probleme la început :

- prima a fost faptul ca nu am splat nisipul cumpărat tot de la emag si apa avea un aspect lăptoasă și o "textura" uleioasa, am schimbat apa și am început ciclarea acvariului. Ciclarea a durat putin presupun eu ca din cauza oprirea la început a filtrului pe durata nopții ( aproximativ 3 zile )

- a doua problema este ca după aproximativ 2 săptămâni apa a început sa aibă o tenta de culoare gălbuie. Am citit ca ar fi din cauza cărbunilor care trebuie schimbați.. Precizez ca nu am adăugat nimic la sistemul de filtrare decât ce a fost furnizat de către producătorul jbl si pana in acest moment nu am schimbat deloc apa in acvariu. Hrănirea broascutelor a fost realizata in acest acvariu in mare mare grammarus uscat si putina carne de porc cruda ( bacon ). In cursul zilei de astăzi o sa pun o găleata de apa la declorinat sa schimb aprox 30% din apa din acvariu..

Va rog sa-mi recomandați ce as putea sa îmbunătățesc la sistemul de filtrare pentru a evita o înlocuire periodica a apei ( medii filtrante, substanțe chimice, sisteme adiționale de filtrare ) . Menționez si faptul ca acvariu este fără capac , fără filtru uv momentan este montata o insula de plastic si un bec de 40 W care funcționează aproximativ 12 ore , nu am plante in acvariu am avut o planta care a rezistat 2 zile ( a fost distrusa de broscute ) am doar Substrat alb JBL TerraSand , ceva bucăți de dolomita si o broscuta de calciu.

Multumesc.
 
Mesaje: 2
Membru din: 09 Mar 2017, 12:58

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 10 Mar 2017, 20:31

Pentru o filtrare cat mai eficienta ai nevoie de filtrare mecanica, chimica si biologica. Filtrele Greenline de la JBL am vazut ca sunt laudate si par ok, dar au doar bureti ca si medii de filtrare. Insa se pot adauga si alte medii. Eu recomand ca la seria Tetra Ex, o combinatie intre mediile de filtrare.

Astfel, in partea initiala a filtrarii pui inele ceramice sa adune mizeriile mari, urmeaza bureti, bio-balls/siporax, carbune si/sau zeolit si ceva burete cu porozitate fina/panza spre iesire. Te va ajuta mult si un sterilizator UV-C, montat pe furtunul de iesire. Cel mai ieftin pe care l-am gasit (achizitionat, testat de 3 ani, fara probleme): https://iazz.ro/magazin/echipament-iaz/ ... -osaga-7w/
Recomand si site-ul iazuri-acvarii.ro pentru preturi bune si diversitate la materiale, rpecum si nevertebrate.ro

Filtrul tau va atinge capacitate maxima cel mai devreme in 2 saptamani; poate dura si o luna, pana se dezvolta bacteriile comensale pe mediile de filtrare. Apoi nu uita ca mediile se vor spala in apa veche cand faci curatenie, ca sa distrugi cat mai putin din filtrarea biologica cu manevra asta.

Pentru a obtine filtrare completa, continua sa inceri cu plante acvatice: viewtopic.php?f=4&t=17. Experimenteaza cu plante cu tulpini si frunze mai solide, cu plutitoare, Elodea densa (se inmulteste repede) si vezi ce rezista. Zambila de apa e superba la capitolul asta (e folosita inclusiv la statii de epurare a apei) si de obicei rezista bine atacurilor testoaselor. Doar ca ii trebuie multa lumina si fara bec UV-B nu o sa reziste. Nici o planta acvatica nu o sa reziste fara asta. De altfel, becul UV-B e obligatoriu in casa. Radiatiile UV-B sunt oprite de sticla, deci degeaba bate soarele prin geam. Ele intervin in metabolismul fosfocalcic, digestie, mentinerea sanatoasa a pielii. Pot aparea boli si malformatii grave in timp fara bec UV-B. Pentru testoase, ideal e Reptile UVB100 (bec) sau Reptiglo 5.0 (neon) sau Turtle Bulb de la Exo Terra.

Iar ca sfat general, cu cat ai volum mai mare de apa, cu atat e mai usor sa obtii un echilibru. Eventual niste poze cu instalatia ta ar ajuta sa mai oferim niste sfaturi.

Instalatia mea, tot de vreo 80L pentru testoase mici (pui si juvenili de maxim 3 ani), cu filtru Tetra Ex 700 si sterilizatorul UV-C indicat mai sus: viewtopic.php?f=1&t=3810
Apa limpede, neschimbata din noiembrie. Doar completez ce se evapora. Am curatat o singura data filtrul datorita scaderii debitului. Hranirea o fac in apa, in principiu cu sprot, iar prin apa s-a dezvoltat o colonie de melci acvatici care ajuta de asemenea la adunarea resturilor, algelor si purificarea apei.

Daca imi permiti, inainte sa mai astept pozele cu ce ai amenajat, iti mai ofer un exemplu de acvaterariu fain pentru interior (cea mai practica, ieftina si estetica varianta): http://www.tortoisetrust.org/articles/smpond.html
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de ela_crux » 11 Mar 2017, 17:14

Salutare!
Eu folosesc un filtru JBL CristalProfi e401 Greenline pentru o cantitate de apa de aproximativ 50-60 litri de apa, la un acvariu cu capacitate de 165 litri. Am substrat hranitor si pietris peste el, plus ceva pietre mai mari din loc in loc, apoi ceva plante care au reusit sa scape nemancate de bestii. Bestiile sunt tot testoase :) Filtrarea mai este asigurata pe timpul zilei de un filtru intern Eheim Aquaball 180.

Filtrul JBL a functionat foarte bine de la inceput, nu am intampinat nici una din problemele mentionate de tine (apa laptoasa sau galbuie).

Ulterior, la vreme buna dupa instalare, am avut si eu un episod cu apa neclara, am curatat filtrele cum trebuie si am schimbat o cantitate semnificativa de apa, lasand apoi acvariul cateva zile fara testoase.

Avand in vedere ca la mine exista plante, mai devreme sau mai tarziu filtrul se infunda cu bucatele mici de frunze, ii scade debitul si trebuie sa il curat. Cred ca cea mai lunga perioada intre doua curatari a fost de o luna si jumatate, in conditiile in care hranesc testoasele in afara acvariului, intr-un vas separat.

Legat de situatia ta, eu as face urmatoarele chestiuni:
- curatat filtrul cu atentie, vezi sa nu fi ramas mancare blocata pe undeva, schimbat o buna cantitate din apa, lasat acvariul cateva zile fara testoase
- hranit testoasele in alt recipient, in afara acvariului, o casoleta mai mare de plastic, de aproximativ 40L. Este usor de curatat apoi si scapi astfel de grasimea de peste si de resturile de carne care raman in filtru. Ah, da! Recomand sa hranesti testoasele cu sprot decongelat, este foarte bun pentru ele, insa foarte gras.
- ma gandesc sa pui si un strat de pietris peste nisip, poate asa reduci sansele sa intre nisip in filtru... Sheppard, ce parere ai?

Despre mediile de filtrare si posibilitatile de imbunatatire a filtrarii, Sheppard stie sa spuna cel mai bine, la mine este destul de simpla configuratia si el ma bate zdravan si cu experienta :D :D :D
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

Re: Filtrarea apei

de MBM » 13 Mar 2017, 11:49

Buna.


Mulțumesc ela_crux si Sheppard pentru răspuns.


Mai jos găsiți câteva poze cu acvariu.

Imagine
Imagine



Referitor la ce zicea Sheppard cu siporax filtru are din fabrica niște bile MicroMec. Din ce am găsit pe net par sa aibă același rol cu siporax "https://www.nevertebrate.ro/JBL-MicroMec"

Următoarea achiziție o sa fie un filtru UV-C si un bec UV. In zilele următoare pe insula verde o sa fac o cutie din policarbonat care o sa fie plina cu nisip alb.

Am sa caut și plantele recomandate și ma gândeam sa fac in jurul lor un gard de protecție. Broscuțele au distrus planta nu pentru a o manca ( nu mănâncă salata sau legume deloc ) dar sunt foarte active si sunt destul de mari pentru planta cumpărata de mine și când înoată pe lângă planta o lovea cu picioarele si urgent au distruso.

Momentan am curățat primul burete de filtrare ( burete cu găuri destul de mari ) in apa care a fost înlocuita din acvariu și am completat cu apa ținuta 2 zile la declorinat.

Urmează sa revin cu alte poze.

Orice sugestie este binevenita.

Mersi.
 
Mesaje: 2
Membru din: 09 Mar 2017, 12:58

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 13 Mar 2017, 14:27

Ca sa fiu sincer, e cam la limita spatiul disponibil pentru cele doua testoase. Conteaza foarte mult latimea si lungimea, mai putin adancimea.

De aceea as recomanda sa te orientezi cat mai curand spre ideea indicata mai sus: http://www.tortoisetrust.org/articles/smpond.html
Acvariile sunt grele, fragile si scumpe la dimensiunile mari necesare testoaselor. Daca totusi insisti pe acvariu, aici e un exemplu de acvariu corect amenajat pentru testoase. Ce-i drept e alta specie (Sternotherus odoratus), mai mica ca dimensiuni, dar se potriveste perfect si pentru Trachemys:

Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de Noifma » 07 Apr 2017, 10:04

Salutare,

Exista pericolul ca un filtru sa fie supradimensionat? Spre exemplu, daca eu am doar 80l de apa intr-un bazin, ar fi potrivit un filtru pentru 90-300l, cum este acesta: https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=4347 ? Sau ar trebui sa imi iau un filtru mai mic?

Multumesc.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 6
Membru din: 05 Noi 2016, 22:13

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 07 Apr 2017, 11:18

Noifma scrie:Salutare,

Exista pericolul ca un filtru sa fie supradimensionat? Spre exemplu, daca eu am doar 80l de apa intr-un bazin, ar fi potrivit un filtru pentru 90-300l, cum este acesta: https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=4347 ? Sau ar trebui sa imi iau un filtru mai mic?

Multumesc.


Nu, e ok ce vrei sa faci. Si eu am la recipientul de 80L un Tetra Ex 700, destinat unui volum de 400L. De aceea nu e nevoie sa schimb apa, doar la vreo 4 luni; completez ce se evapora.

La filtrele astea oricum poti regla debitul din robineti. Daca vrei debit mai mic, inchizi robinetii putin si gata. Singura chestie e sa nu ai jet prea mare la iesire, sa nu creezi curenti prea mari in apa. Dar poti sparge jetul de apa pe o piatra, intr-un colt sau il reduci din robineti.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de Pandy » 09 Feb 2018, 19:44

A mai avut cineva probleme cu EX700 de la Tetratec, referitoare la zgomot?

Produce un zgomot foarte puternic, mai nou, de cateva zile, ca si cum ar avea mult aer la rotor.

Stiam ca axul e rupt, l-am schimbat ca aveam de rezerva, dar tot la fel face, nici cu rotor si ax noi, tot la fel. Ca intensitate este de peste 10 ori mai galagios ca de obicei, nu se poate sta in camera respectiva.

In rest el filtreaza normal, debit normal. Am incercat tot felul de variante, schimbari, inlocuiri, degeaba.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 09 Feb 2018, 19:53

Esti sigur ca e de la rotor si nu trage pe undeva aer? Poate e garnitura de la canistra de vina.
Incearca sa misti putin canistra, sa o agiti, sa vezi daca se schimba ceva in zgomot.

Vezi si cu capacul dat jos cum se comporta, daca suna ceva anormal. Poate e de la motor, sau agata palele pe undeva.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de Pandy » 12 Feb 2018, 09:09

Am incercat sa amestec canistra in toate felurile, nu pare sa aiba aer pe instalatie, nu s-a imbunatatit si nici pe parcursul miscarii nu scoatea nimic.

Cu capacul jos, se aude zgomotul si mai puternic, parerea mea, din interior.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 12 Feb 2018, 09:23

S-ar putea sa fie ceva de la motor. Si atunci trebuie inlocuit tot capacul.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de Pandy » 12 Feb 2018, 12:29

Dezamagitor...

O scurta cautare si costa cat nu merita. Mai degeaba alt filtru.

Asta e, mergem cu el pana moare.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 12 Feb 2018, 21:21

Sau na, poate isi da seama un electronist ce are, daca il desface.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Re: Filtrarea apei

de arisch » 23 Ian 2021, 17:17

Buna ziua!

Am cumparat un filtru extern Tetra Ex 800 Plus. L-am montat conform instructionilor si totusi am o problema majora. Cand apas pe butonul de start (amorsare) nu trage apa decat foarte putin, adica apa ajunge doar pana in conducta din plastic montata pe peretele acvariului, nu si in furtunul din plastic. Stau cu testoasele in galeata, cedez psihic.

Mentionez ca furtunele au fost montate corespunzator, adica intrare la intrare si iesire la iesire, iar valvele sunt complet deschise.
Ce ar putea fi, are cineva vreo idee? Multumesc.
 
Mesaje: 3
Membru din: 16 Apr 2014, 08:36

Re: Filtrarea apei

de Sheppard » 24 Ian 2021, 00:35

Salutare,

Trebuie sa apesi de multe ori, rapid, sa faci un fel de pompare, astfel incat sa suga coloana de aer si sa vina apa la rotor.
Mie mi s-a stricat arcul de la butonul de amorsare la un Tetra Ex700 dupa multi ani de utilizare. Nici nu iti trebuie butonul ca sa amorsezi filtrul.

Cel mai simplu, umpli canistra pana la refuz cu apa, pui capacul (grija ca o sa se mai scurga pe margini putina apa), dai drumul la filtru si il inclini pana incepe sa suga apa. De acolo incepi sa verticalizezi canistra (grija ca s-ar putea sa mai picure apa in pozitie orizontala sau pe diagonala; nu te ingrijora, pe verticala o sa fie etans din nou). Cand auzi ca face zgomot si scade debitul, mai elimina niste aer pe la rotor si pe tuburi. Astepti sa elimine tot si sa revina debitul, fara sa mai scuipe o gramada de aer (cateva secunde dureaza) si apoi poti sa mai verticalizezi putin canistra. Si tot asa pana ajungi la pozitia complet verticala.

E mult mai simplu decat sa tot apesi butonul de amorsare pana nu mai poti.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

AnteriorUrmătorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator