un filtru exterior ???

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

un filtru exterior ???

de alexu » 07 Dec 2006, 21:37

Construirea unui filtru extern

Incontestabil, cel mai bun filtru pentru acvariu este cel exterior. Chiar si pentru acvariile mai mici de 100 de litri! Militez pentru un astfel de filtru, dupa o experinta indelungata in acvaristica. Veti fi uimiti cata mizerie este in acvariul dumneavoastra! Pretul unui filtru exterior confectionat de dumneavoastra nu ajunge la 600-700 mii lei, in timp ce unul cumparat de la magazinele de specialitate depaseste 3 milioane de lei.



Principiu de functionare

Pompa trimite apa curata din partea inferioara a filtrului in acvariu (recomand sa curga tangential la suprafata apei; astfel se aereaza si nu face zgomot; furtunul de plastic se poate fixa pe peretele interior al acvariului cu doua ventuze prevazute cu ureche). Cu ajutorul uneia sau mai multor (!) amorse - pe principiul vaselor comunicante - apa murdara trece din partea inferioara a acvariului (4-6 mm deasupra substratului) in partea superioara a filtrului (aproximativ 1 cm deasupra straturilor filtrante). Amorsarea tevii se face prin scufundarea ei in acvariu, pana la eliminarea totala a aerului. Apoi, sub apa, se acopera capul scurt cu degetul, se scoate din acvariu si se introduce in filtru. Atentie! Nu se va lua degetul de pe gaura, decat dupa scufundarea capatului scurt in apa din filtru. Atentie! Capatul lung al tevii nu trebuie scos de sub apa in timpul amorsarii sistemului. Daca aerul patrunde in amorsa, apa nu mai curge.
Imagine

Materiale necesare


Vas de sticla
Recomand fie confectionarea acasa, fie comandarea la un specialist in construirea acvariilor. De exemplu, artizanii din Piata Obor (Bucuresti) cer cam 100.000 lei pentru un vas necesar filtrului. Cu toate ca grosimea sticlei, teoretic, este suficienta de 1,5 mm, cereti/folositi sticla de 4-5 mm, pentru a evita spargerea usoara la manipulare si/sau contactul cu pietrele.
Dimensiuni posibile: inaltime = inaltimea acvariului (daca acvariul are mai mult de 50 cm, filtrul se poate opri la 40-50 cm, iar sub el se va pune un calup de lemn sau plastic, astfel incat partea de sus a filtrului sa fie la acelasi nivel cu cea a acvariului); lungime = 17-20 cm; latime = 12-15 cm. Nu recomand folosirea vaselor din plastic, pentru ca e bina ca vasul sa fie transparent (pot fi vazuti usor pestii care ajung din intamplare in filtru si mizeria depusa). Va sfatuiesc sa construiti/comandati vasul, numai dupa ce ati cumparat pompa, astfel incat sa incapa pe fundul filtrului, printre pietrele mari. Capacitatea vasului nu trebuie sa depaseasca 10% din volumul acvariului, dar nici sa coboare sub 2%.




Pompa
Exista pe piata mai multe tipuri. Puteti folosi pe post de pompa un filtru mic de interior, cu debitul de 150-400 litri/ora.
Atentie! Unele filtre de interior - indiferent de debit - nu au puterea de refulare destul de mare, astfel incat sa impinga coloana de apa. Va sfatuiesc sa aveti la dumneavoastra un furtun, pe care sa-l racordati la pompa si sa faceti o proba la fata locului. Este bine ca pompa sa ridice o coloana de apa mai mare cu 10 cm decat ialtimea filtrului si sa vehiculeze pe ora de 2-6 ori volumul de apa din acvariu. Eu folosesc la un acvariu de 100 litri o pompa care pompeaza 400l/h.


Furtun din plasic
Este necesar pentru a duce apa filtrata in acvariu. Diametrul exterior propus = 1,2 cm. Lungimea furtunului este bine sa fie cu 20-25 cm mai mare decat inaltimea vasului.



Teava pexal
Este necesara ca amorsa, pentru a duce apa din acvariu la filtru. Diametrul exterior propus = 1,6 cm. Recomand pexalul, deoarece este ieftin si usor de prelucrat (se indoaie usor cu mana). In functie de debitul pompei, sunt necesare una sau mai multe tevi de amorsa. De exemplu, la un debit de aproximativ 400 litri pe ora, sunt necesare trei tevi. Urmariti ca nivelul apei din filtru sa nu scada. Daca amorsele nu fac fata debitului, va treziti cu filtrul gol!
Atentie! Nu folositi tevi de amorsa cu diametru prea mare, pentru ca se dezamoseaza usor, se indoaie mai greu, iar pestii sunt absorbiti mai usor. Este impostant ca raza de curbura sa fie suficient de mare, cat sa nu se produca striviri/cute.
Imagine
Vata
Cea mai buna este vata sintetica perlon. Chiar daca este mai scumpa, se poate spala saptamanal sau bisaptamanal, in functie de murdaria colectata, iar in final obtineti castig in bani, fata de vata medicinala. Grosimea stratului = aproximativ 4 cm.


Burete
Cu cat este mai dens, cu atat este mai bun, pentru ca retine mai bine particolele mici. Daca este mai gros, retine mai multa mizerie. Buretele de sus trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani sau saptamanal, daca densitatea pestilor este mare si se strange multa murdarie. Buretele de jos trebuie spalat cel putin lunar. Grosimea stratului = 4-6 cm.


Nisip
Neaparat se va folosi nisip de rau, nu de la mare! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe timp de cel putin 30 de minute. Se va pune intr-un saculet cu tesatura de plastic (eventual material de perdea), pentru a fi scos cu usurinta si spalat. Are rolul de a retine unele particole si improspata apa. Trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani. Acest strat filtrant poate sa

lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica si nu permite montarea saculetului. Grosimea stratului = 3-5 cm.


Carbune activ
Este un element deosebit de important! Purifica apa din punct de vedere chimic. Produsele de marca sunt scumpe, dar se gaseste si carbune chinezesc, la un pret accesibil (aproximativ 200.000 lei un kilogram). Pentru montarea in vas, se va folosi chiar saculetul in care este ambalat de producator. Sunt necesare 500-700 grame pentru un acvariu de 100 litri. Trebuie spalat cel putin la o data pe luna. Dupa trei luni de folosinta, carbunele va fi degazeificat, prin tinerea lui in cuptorul incins de la aragaz, timp de o jumatate de ora. Apoi se spala si se poate folosi inca 1-2 luni. Grosimea stratului = aproximativ 5 cm.


Pietris
Obligatoriu se va folosi pitris de rau, fara elemente calcaroase! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe cel putin 30 de minute. Dimensiunea optima: 2-8 mm. Si acest strat filtrant poate sa lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica. Grosimea stratului = 3-4 cm. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!


Pietre mari
Se vor folosi pietre de rau, fara elemente calcaroase! Dimensiune: 2-4 cm, in functie de spatiu. Ca si pietrisul, pietrele mari constituie un pat bun pentru bacteriile care prelucreaza amoniacul si nitritii, in ciclul azotului. Grosimea stratului = cat sa fie la nivelul pompei. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!


Curatarea/spalarea filtrului

La orice operatiune de curatare, trebuie scoasa o anumita cantitate de apa, in functie de elementele care se spala. In acest scop, se scoate amorsa, iar apa din filtru scade. Cand ajunge la nivelul dorit (sub stratul care urmeaza sa fie spalat), se opreste pompa.

O data la 1-1,5 luni, este bine sa fie curatat/spalat intregul filtru. Apa va fi scazuta pana la nivelul pietrelor mari. Intr-un vas separat, cu apa din acvariu, se depoziteaza pietrisul si pietrele mari, care - atentie, repet - nu se spala, pentru a nu distruge culturile de bacterii! Nici apa care ramane in final, in vasul filtrului, nu se arunca, ci se adauga in vasul de tranzit, alaturi de pietre si pietris.
Dupa ce totul este curat, se toarna apa din vasul de tranzit in filtru, se monteaza straturile filtrante, se umple vasul filtrului cu apa din acvariu, iar in final se reface amorsa.

Imagine
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 16
Membru din: 06 Dec 2006, 01:44

de diego » 07 Dec 2006, 22:34

intrebare: cu un asemenea filtru atasat la acvariu la cat timp schimbi apa ? eu de ex am unul fltru intern, de capacitate mica, si schimb apa o data la saptamana.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 1260
Membru din: 01 Noi 2006, 20:38
Localitate: Bucuresti

de Monoceros » 08 Dec 2006, 01:12

Ideea este ca un asemenea filtru are o capacitate mica de filtrare mecanica si va colmata foarte repede, avand in vedere ca testoasele produc foarte multa materie organica care ramane in suspensie. Deci, fiabilitatea lui este indoielnica... schimburi de apa (15-30% din volumul total) este recomandat sa faci oricum (cu orice filtru) o data pe saptamana, insa va trebuii sa speli acest filtru... poate si de 3 ori pe saptamana, pentru ca va colmata in foarte scurt timp.
La un filtru pentru acvaterariu cu testoase ai nevoie de o suprafata mare de filtrare mecanica, deaceea nu iti recomand sa folosesti ca materiale de filtrare nisipul si vata de perlon.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de alexu » 08 Dec 2006, 09:33

Ok ms :D
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 16
Membru din: 06 Dec 2006, 01:44

Re: Construirea unui filtru exterior

de Mojave » 09 Dec 2006, 11:48

Poate imi fac eu prea multe griji, dar mi-ar fi putin teama sa las un astfel de filtru nesupravegheat prea mult timp (peste noapte de exemplu). Daca cedeaza pompa de evacuare a apei inapoi in acvariu si "buza" vazului cu filtrul se afla mai jos decat nivelul apei din acvariu... sa zicem ca nici covorul, nic vecinii de jos nu vor fi foarte fericiti. Iar daca, pe de alta parte, se intrerupe sifonarea, pompa poate sa se arda cand incepe sa mearga in gol.

P.S.

alexu scrie:Este impostant ca raza de curbura sa fie suficient de mare, cat sa nu se produca striviri/cute.


Cred ca am vazut pe la pet shopuri, si nu numai, suporti pentru furtunuri de diferite diametre, care impiedica indoirea.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 73
Membru din: 03 Noi 2006, 23:41
Localitate: Bucuresti

filtre externe

de carapace » 17 Ian 2007, 10:07

de ce nu vorbeste nimeni de zgomotul facut de filtrele externe? Cand e apa in retur si cade in acvariu?????? :twisted:
plus ca ...... sa fim seriosi, miroase. Ca toata mizeria acumulata sta in afara acvariului si se mai evapora in camera.
o spune cineva care si-a luat un filtru extern de curand si nu e multumit. Face el curat in acvariu dar zgomotul si mirosul......
- recomand filtrele clasice care se scufunda
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 23
Membru din: 07 Noi 2006, 14:22
Localitate: Brasov & Iasi

de Monoceros » 17 Ian 2007, 13:01

Totul depinde de... ce fel de filtru, extern, folosesti... ce firma si cum il intretii.
Crede-ma, ca este mult mai putin zgomotos si stresant pentru testoase un filtru extern fiabil... mult mai usor de intretinut si la intervale de timp mai lungi. Daca este un filtru de o firma no-name sau slabuta, trebuie sa te astepti sa fie zgomotos, dar oricum nu poate fii mai zgomotos decat unul intern, decat daca, probabil... te referi la o cadere a apei care nu este bine conceputa, insa pentru asta exista solutii... de exemplu uita-te aici http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=91 ...am rezolvat caderea apei cu ajutorul unei plase de tantari ordinare... deci exista solutii.
Oricum ai o filtrare si oxigenare mult mai buna a apei cu un filtru extern.
Iar daca stii sa il intretii, respectand ciclul azotului in natura, nu ai nici o problema in cea ce priveste mirosul neplacut. Citeste aicimai multe despre filtrarea apei si poate te lamuresti.
Ultima oară modificat de Monoceros pe 23 Ian 2007, 12:54, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

zgomot filtru exterior

de carapace » 18 Ian 2007, 11:37

da monoceros ma refer la caderea apei la retur. Nu la motorasul filtrului care e intr adevar foarte silentios. Am incercat sa conduc caderea apei cu o prelugire facuta din ceva cauciucat dar nu mi-a iesit (am sa incerc si plasa de tantari dar banuiesc ca o va manca broscu; au asa un apetit pt orice e nou in acvariu :P ...)
Cat despre miros.....nu ma refer la faptul ca se elibereaza 'danfuri' din cutia in care sunt retinute, ci tot din cauza apei care se revarsa, fiind imbibata cu 'parfumuri 'fine' ' ale broscutelor se evapora in cadere si in camera.....
filtrul e unul de la Aquelle fan 3
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 23
Membru din: 07 Noi 2006, 14:22
Localitate: Brasov & Iasi

Re: zgomot filtru exterior

de adrian25 » 18 Ian 2007, 16:45

tin sa te contazic carapece, eu am un filtru aqua-el fan 2 si face fata mai mult decat trebuie, in acvariu nu ramane pic de mizerie si nici apa nu miroase, doar cu o precizare: filtrul e pus intr-un alt acvriu mai mic iar deasupra lui am pus un burete de baie, iar toate mizeria de la retur ramane pe burete, acesta fiind foarte usor de spalat, si inca ceva: din filtru folosesc doar partea de sus pe post de pompa, fara acel tub cu gaurele in care sta buretele
ps: am sa atasez si o poza cat pot de repede, bafta
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 57
Membru din: 17 Ian 2007, 01:00
Localitate: bucuresti

de Monoceros » 18 Ian 2007, 22:00

Si eu trebuie sa precizez ca modelul de filtru Aquael Fan 3 (asa se scrie corect) este un filtru intern (se scufunda in intregime in acvariu) si nu extern cum spuneai tu [carapace], deci nu poate fii valabil ceea ce spuneai de zgomot si miros.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

de adrian25 » 19 Ian 2007, 09:22

am promis ca ma sa atasez o poza cu acvariul meu cu filtru extern improvizat, nu este foarte estetic dar va asigur ca estie in primul rand functional
Imagine,

si inca una doar cu filtrul
Imagine
mai astept si alte pareri,
multa bafta
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 57
Membru din: 17 Ian 2007, 01:00
Localitate: bucuresti

filtru aquael

de carapace » 19 Ian 2007, 11:49

atunci am gresit modelul :oops: . Am sa ma uit sa vad ce am. sorry
este insa sigur unul extern

PS: degeaba ma contrazici adriane ....eu nu am spus ca nu face curat. Ba din contra absoarbe tot din acvariu.
eu m-am plans de galagia apei la retur (nu a motorasului filtrului) si de miros. (adevarul este ca am si un nas cam prea fin :) si simt orice).
si daca stai sa te gandesti este normal.....in fond mizeria scoasa din acvariu ramane pe buretele din cutia exterioara, cutie care nu este izolata; e logic ca se evapora in camera.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 23
Membru din: 07 Noi 2006, 14:22
Localitate: Brasov & Iasi

de sadangel » 19 Ian 2007, 15:48

O mica idee pentru filtru tau... daca tot ai facut aceste improvivatii (in sensul bun al cuvantului) de ce nu folosesti mai multe medii de filtrare: pentru reducerea amoniacului din apa, mediul acela din carbune - pentru aciditate, etc. ?
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2006, 18:54

de adrian25 » 19 Ian 2007, 20:04

am avut si carbune dar l-am scos la prima spalare pt ca se imprastiau toate acele bastonase de carbune si aveam mult de adunat, dar voi incerca sa-l intoduc din nou cand voi ridica acvariul pe ceva mai sus pt a pute ridica nivelul apei din filtru, pt ca in filtru am o coloana mica de apa,


cat despre miros "carapace" mizeria oricum e acopeita de apa si la mine nu miroase, plus ca mizuriile mari raman in acel mincioc verde de scos pestii si sunt f usor de inlaturat zilnic, iar zgomotul nu e foarte mare la apa care cade in acvariu
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 57
Membru din: 17 Ian 2007, 01:00
Localitate: bucuresti

de Monoceros » 21 Ian 2007, 04:19

Va rog insistent, sa cititi regulamentul forumului >:Dlook si sa nu mai atasati imagini cu latura mai mare de 600 pixeli!!!
Si de data aceasta am ajustat eu imaginile.
Promit... pe viitor, nu se va mai intampla. :wink:
Sper sa promiteti, acelasi lucru si voi (dar sa va tineti de cuvant)!!! :)

PS: Eu tin la esteticul forumului si sper sa i se dea, cat de cat, putina importanta!
Ultima oară modificat de Monoceros pe 27 Ian 2007, 01:36, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Testos Admin
Testos Admin
 
Mesaje: 963
Membru din: 01 Noi 2006, 22:33
Localitate: Bucuresti

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori