DIY Protectie incalzitor

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

DIY Protectie incalzitor

de Sheppard » 06 Apr 2017, 19:57

Protectiile pentru incalzitoare va scutesc de o gramada de probleme si prelungesc foarte mult viata incalzitoarelor. Pe langa faptul ca le protejeaza de incidente (scapari, pietre sau alte obiecte grele cazute pe incalzitor, testoasele care le lovesc si le pot astfel sparge), protejeaza si testoasele de eventualele arsuri ce pot aparea daca contactul direct cu incalzitorul este prelungit.

Am tot cautat in ultima vreme protectii universale pentru incalzitoare si nu am mai prea gasit. Erau unele excelente de la Fluval, dar au disparut de pe piata. Mai sunt ceva protectii mai mici, dar pentru incalzitoarele groase de la Eheim (ce detin eu), nu se potrivesc.

Ca alternativa, se pot cumpara incalzitoare direct cu protectie (insa cele de la Eheim de 300W nu sunt egalate de altele, la acelasi pret, in ceea ce priveste volumul pe care il pot incalzi) sau incalzitoare ceramice/de titan, care nu necesita protectii, fiind foarte rezistente la socuri.

Asa ca am fost nevoit sa imi construiesc singur asa ceva. Am documentat procesul cu cateva poze.
Recunosc, nu e cel mai estetic lucru construit pentru testoase, dar isi face treaba. Am invatat cum sa optimizez procesul si urmatoarea protectie va fi mai aspectuoasa.

Protectia consta, in esenta, dintr-un tub PVC cu diametrul putin mai mare decat cel al incalzitorului si multe orificii care sa permita circularea apei in jur si, totodata, racirea suficienta a incalzitorului. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta topirii PVC-ului. Daca sunt destule orificii, temperatura nu va ajunge niciodata asa de ridicata.

Primul lucru: diametrul incalzitorului. In cazul meu, diametrul inscris pe cutie reprezinta diametrul ce mai mare, de la capatul cu termostat. Dar cum nu ma intereseaza partea aceea (va ramane in afara), conteaza diametrul portiunii din sticla. Astfel, va trebui sa cautati singuri dimensiunea potrivita a tubului de PVC.

Imagine

Mai jos e incalzitorul langa tuburi de PVC alese. Cel din spate e prea mare, asa ca am optat pentru celalalt si l-am taiat la o lungime putin mai mare decat incalzitorul, pentru a proteja si varful.

Imagine

Am inceput sa fac gauri cu masina de gaurit si un burghiu cat mai mare. Apoi am marit gaurile. Ulterior le-am slefuit, finisat la polizor. E mai simplu sa se faca orificile direct la polizor, inclinand tubul la marginile discului polizorului.

Imagine

Imagine

Trebuie doar pastrat un schelet care sa mentina cat de cat integritatea tubului de PVC. Restul se poate decupa. Puteti opta pentru mult mai multe orificii decat am eu aici, la prima incercare si ar fi mai bine.

Imagine

Evident ca protectiile din comert de care va spuneam mai sus sunt mai estetice. Dar in lipsa lor...

Imagine

Am introdus tubul pe o coada de matura pentru a-l stabiliza si a finisa in continuare orificile mai usor. Pentru asta m-am ajutat de varful unei surubelnite pentru a inlatura resturile grosolane de PVC si smirghel.

Imagine

Incalzitorul introdus in noua protectie.

Imagine

Si toata instalatia "in salbaticie". Se incalzeste frumos si PVC-ul nedecupat, deci se disipeaza caldura si pe acolo. O sa vad zilele urmatoare cum se descurca noua protectie.

Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori
cron