Substrat din pietre. Cat de mari?

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Substrat din pietre. Cat de mari?

de Baumann » 18 Mai 2013, 22:38

Buna tuturor testosilor!! Am doua testoase cu tample rosii, de aprox. 15 -16 ani. In carapace masoara aproximativ 20cm. Mascul si femela, dar nu sunt 100% sigur. :lol:
De cand erau mici le-am tot schimbat acvariul (fiind in crestere). Am ajuns, de vreo 2 - 3 ani, la un acvariu cam de 150l, si cred ca e si timpul sa incep sa il decorez.
Am tot citit pe net de bolovani, pietre calcaroase - necalcaroase, sa fie pietrele mai mari ca si capul lor (sa nu poata fi inghitite) etc. Ingrijorarea mea ar fii siguranta acvariului, testoasele mele sunt cam neastamparate, agitate (pedaleaza mult). Este posibil ca testoasele sa sparga acvariul daca au pietris mai mare, care sa nu poata fi inghitit? Sau sa caut bolovani mai mari care sunt greu de mutat?
Astept raspunsurile voastre. Multumesc! :D
 
Mesaje: 2
Membru din: 09 Mai 2013, 14:46

de ela_crux » 18 Mai 2013, 23:23

Salutare!
Din punctul meu de vedere, cred ca mai problematic e cu pietre mari decat cu cele cat capul testoaselor... dar exista colegi mai priceputi/experimentati decat mine :) In afara de pietre, poti pune si lemne, buturugi din acelea rezistente la apa. Arata f bine si cred ca sunt si utile testoaselor [am vazut ca Galusca se mai freaca din cand in cand, dupa cum are ocazia, pe sub buturuga, ma gandesc ca poate o mananca carapacea si asa are ocazia sa exfolieze ceea ce creste].
LE: mancatul de pietre am vazut ca e practicat de Galusca si am inteles ca nu ar fi chiar problematic daca pietrele sunt mici si pe cat posibil fara colturi... pietrisul din acvariul meu are cam 3-5mm, cred ca ar fi ok si pentru testoasele tale.
Oricum, pune si poze, ca sa vedem aranjamentul, sa putem veni cu sugestii la obiect.
Bafta si toate bune!
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 154
Membru din: 15 Iul 2012, 22:30

de Sheppard » 19 Mai 2013, 01:14

Depinde si ce vrei sa faci cu substratul. Vrei sa plantezi plante acvatice in el sau doresti doar un strat subtire pentru decor? Oricum, fie ca sunt pietre mari sau mai mici, o sa ai ceva probleme la curatat pentru ca ramane mizerie printre ele. In acest caz e util un aspirator pentru substrat.

Dupa parerea mea, cel mai estetic este nisipul simplu, cu radacini cum a spus ela_crux, niste bolovani mai mari amplasati pentru efect maxim si plante naturale care sa decoreze si sa acopere totul. Pe youtube au cei de la Green Machine un canal cu tot felul de videouri faine despre cum se combina substratul cu plantele pentru un impact estetic maxim - merita sa te inspiri si de acolo.

Asteptam poze.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de OsDeRos » 19 Mai 2013, 01:36

dupa parerea mea, acvariul cu testoase merita doar plante artificiale, poate ocazional naturale cele cu pamant cu tot. Nisipul si susbtratul va fi agitat, si cu multa mizerie... nu sunt pesti care sa stea cuminti.. Eu in acvariu am 2 bolovani cubici (cei din strada de granit) pusi peste un material de cauciuc ca sa nu se sparga fundul. Sub acel material la 2 saptamani fac curat ca altfel se aduna tot felu de cacatei si piei, chiar daca filtrul face fatza, (am si filtru de recirculare)
Acvariu: 100x40x40; Filtru: Tetratec EX700; Resun Sp-2500 - ptr recircularea apei. Incalzitor: Tetratec 100w; Incalzire insula: bec normal 60w; Lumina: Reptil Glo 5.0
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 704
Membru din: 26 Aug 2008, 14:39
Localitate: jegosul bucuresti

de Baumann » 09 Iun 2013, 22:47

Am adunat ceva pietre de ici, de colo. Chiar si de la magazinul de materiale de constructii, am "procurat" niste pietre ornamentale. Toate au cazut testul cu otetul (calcaroase). Se pare ca totusi va trebui sa merg undeva pe langa un parau/rau, sa caut. Nu am pus inca poze pt ca acvariul este cam gol. Am cumparat o planta de acvariu (Annubias) , dar nu a rezistat prea mult :D. Dupa prima noapte am avut acvariul plin cu "nuferi" :D, adica frunzulite rupte care pluteau. Am pus-o intr-un borcan cu apa, cu speranta ca isi va revenii, dar nu prea da semne. Se tot desprind toate frunzele. Am incercat sa si fierb si o nuca de cocos. Dar cred ca am fiert-o o saptamana si tot nu a iesit "maroneala" din ea.
Am sa revin cu noutati, poate chiar si niste poze, dupa ce reusesc sa fac rost de cate ceva. pietre, buturugi.
Multumesc pentru raspunsuri.
 
Mesaje: 2
Membru din: 09 Mai 2013, 14:46


Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator