Filtru Wet&Dry DIY

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Filtru Wet&Dry DIY

de raek » 27 Ian 2013, 20:28

Salutare , tocmai ce am facut un filtru wet&dry pentru ca deja reparasem de 2 ori filtrul meu JBL cf e700.

Daca e cineva interesat sa faca un astfel de filtru pot sa ofer tips sau sa raspund la intrebari, sa pun si poze si etc.

Cheers!
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de bstafie » 27 Ian 2013, 21:40

Pai pune niste poze si niste explicatii ca sa ne putem da seama ce si cum. Eu sincer sunt interesat .
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 153
Membru din: 19 Dec 2012, 13:40
Localitate: Galati

de raek » 30 Ian 2013, 19:16

Filtrul arata cam asa

Imagine

Imagine

Iar apa arata cam asa

Imagine
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de Sheppard » 30 Ian 2013, 20:43

Da ai tras un filtru serios acolo - cred ca face fata si la iazul meu :lol:
Interesanta ideea cu convertitul unui acvariu vechi in filtru.

Daca ai putea pune si niste instructiuni scurte, eventual niste scheme si materiale filtrante, medii utilizate ar fi excelent.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de bstafie » 30 Ian 2013, 23:02

Este pe acelasi principiu cu cel postat de Monoceros? powerhead filtru impinge apa ce trece prin medii filtrante , ce apoi se revarsa inapoi in acvariu? Niste poze din mai multe unghiuri, si o mica schema daca se poate(plus ce a zis sheppard) daca se poate, sunt intr-un proces de 'montare' a unui filtru DIY si as fi interesat. Mersi!
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 153
Membru din: 19 Dec 2012, 13:40
Localitate: Galati

de raek » 31 Ian 2013, 00:07

principiul pe care l-am folosit e simplu. eu m-am gandit sa fac si economie la curent si m-am folosit de faptul ca acvariul e mai sus decat filtrul , deci partea de IN e rezolvata prin cadere,

odata ce apa ajunge in filtru trece prin 4cm de burete apoi se scurge in ploaie peste bio balls. am reglat debitul de umplere/golire a sertatului in asa fel incat sa am un nivel constant de apa in compartiment si anume jumate apa jumate oxigen pentru oxigenarea apei si pentru treaba cu wet&dry.

din bio balls apa trece prin 2litri de carbune activ. iarasi am calculat in asa fel incat apa sa imi stea la un anumit nivel ca sa se scurga prin partea laterala jos a compartimentului ca sa fiu sigur ca parcurge tot stratul de carbune si este canalizata spre urmatoare zona de filtrare.

urmatoarea zona este 1litru de micromec toata apa este impinsa printr-un baraj de micromec si ajunge in sump unde este incalzita si cu o pompa este impinsa inapoi in acvariu.

este foarte important sa lucrezi cu apa sa te gandesti in mod natural ce tinde sa faca si sa o faci sa parcurga mediile filtrante in totalitatea ei.

deasemenea foarte important este sa sincronizezi fiecare compartiment pentru ca la unele iti trebuie un nivel mai ridicat de apa iar la altele mai scazut pentru a patrunde oxigenul.

alt lucru ff important este sincronizarea dintre apa care ajunge prin cadere si apa care este pompata mai exact l/h.

si sa nu uiti sa iei in calcul pana de curent. am setat in-ul sa se opreasca daca pompa nu mai functioneaza si apa din acvariul principal scade sub un anumit nivel setat de mine. este de preferat ca in orice caz apa din sump sa incapa in acvariu si apa din acvariu in sump, totul sa fie sub control adica sa poti sa pleci de acasa in vacanta si totul sa fie ok.


per total daca reusesti sa faci totul si calculezi totul bine si chiar ai chef de treaba , iti iese un super filtru. al meu practic are o capacitate de 20l si un flux de aprox 950l/h, filtrare mecanica-> biologica(wet&dry) -> chimica -> biologica. consum de curent 20w, intretinere aproape 0, apa este cristal.

e bine sa intelegi si cum anume lucreaza un filtru, multi gresesc , poate si pt ca numele e filtru si nu e spre exemplu mediu de colonizare a bacteriilor.

cote fixe nu prea pot sa va dau pentru ca totul e calculat in fct de ce materiale aveam eu de ex capacitatea acvariului principal , inaltimea dintre acvariu principal si filtru, cati litri are fiecare etaj al filtrului si asa mai departe.

daca aveti intrebari va ajut at pot. app tocmai ce am construit si un stand pt acvariu, daca am timp o sa pun si pt ala ceva info.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de bstafie » 31 Ian 2013, 00:59

Un pic peste cunostintele mele dar in mare am inteles. Te-ai inspirat sau ceea ce ai facut tu seamana cu ce a facut uarujoey https://www.youtube.com/watch?v=DIZA-j-p2No ? ( a se vedea si partile 1, 3 si 4)
Avatar utilizator
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 153
Membru din: 19 Dec 2012, 13:40
Localitate: Galati

de raek » 31 Ian 2013, 01:59

ce a facut tipul din filmulet e alt principiu vad. in plus de asta eu nu am gaurit acvariu si sa fac partea de IN de tip skimmer or smth.

cred ca sunt destul de diferite filtrele. eu am incercat sa combin, sa zic asa in mare, filtrul canistra cu filtrul wet&dry.

suna complicat ce am descris eu, dar l-am gandit sambata si duminica am cumparat tot si l-am si facut. a fost chiar fun si ieftin. toata treaba excluzand acvariul pe care il aveam deja m-a costat 250lei cu tot cu medii de filtrare.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de Markus » 01 Feb 2013, 15:42

Daca se opreste curentul ce faci?
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 16
Membru din: 02 Sep 2011, 12:19

de raek » 01 Feb 2013, 17:18

se opreste pompa de IN, se scurge apa din acvariul principal pana ajunge la un nivel presetat de mine apoi OUT-ul trage aer si intrerupe vacuumul si se opreste. Toata treaba se intampla fara inudatie sau alte probleme.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de raek » 07 Feb 2013, 21:14

update in legatura cu filtrul, s-a ciclat , apa a depasit 1 luna si este inca cristal. nu am facut decat sa completez ce s-a evaporat. mizeria pare sa se descompuna destul de ok. mentionez ca am hranit broastele direct in acvariu principal , inclusiv peste si totul e ok, este muuult mai bun decat jbl cp e700-le pe care il aveam inainte.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

de Sheppard » 07 Feb 2013, 22:27

Super! Cred ca o sa iti cer si tie mai pe la vara niste sfaturi pentru un filtru ca vreau sa fac unul pentru iaz; eu sunt varza in domeniul asta.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de alyenn666 » 10 Feb 2013, 22:49

eu nu am inteles la proiectul tau daca ai inclus acolo un Overflow sau apa vine in sump prin aspiratie. Ce vreau sa spun dupa o pana de curent , la revenirea acestuia sistemul se amorseaza automat sau trebuie amorsat de tine?
Si de asemenea daca nu ai overflow cum faci sincronizarea debitului de tur si retur?

in ceea ce priveste filtrele pentru iazuri cel mai usor confectionezi unul folosind butoi de plastic din ala albastru cu capac etans . cele mai importante sunt mediile filtrante si debitul pompei, nu recipientul..In plus pentru exterior nu e recomandata sticla( se sparge usor -Stiu din experienta proprie)
trachemis scripta scripta+trachemis scripta elegans
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 316
Membru din: 06 Noi 2007, 16:23
Localitate: Bucuresti

de Sheppard » 10 Feb 2013, 23:44

Asa ma gandeam si eu, sa folosesc un butoi; mediile filtrante sunt relativ ieftine si le gasesc fara probleme. Trebuie sa gasesc o pompa buna si ieftina care sa nu se infunde de la mizerie si o lampa UV-C pentru alge, de vreo 75W din cate am inteles.
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 2837
Membru din: 25 Feb 2011, 13:28
Localitate: Sibiu

de raek » 11 Feb 2013, 01:44

nu are overflow, nu aveam dc sa ma complic sa fac gaura in acvariu. sau sa fac un overflow atasat de acvariu pt ca atunci imi mai trebuia o pompa. apa ajunge in filtru prin vacuum(aspiratie). furtunul de in este pus la o anumita adancime in apa ca daca pica curentul in filtru mai ajung maxim 5 litri de apa din acvariu. daca isi pierde amorsarea si revine curentul (inca nu am cumparat priza/intrerupator care sa intrerupa curentul atunci cand acesta revine) pompa baga apa din filtru in acvariu, este calculat sa o suporte. cand apa se termina pompa trage aer si isi pierde si ea amorsarea si pt ca furtunul este plin cu apa, o ia in sens invers(apa) pe furtun si creeaza vacuum invers, apa ajungand iar in filtru. si pana nu reglez eu treaba se tot repeta chestia asta fara sa se arda pompa, pur si simplu plimba vreo 2l de apa sus jos sus jos fara alte incidente.

cat despre sincronizarea tur retur e simplu. se poate si calcula( nu stiu exact formulele). eu unul am facut asa am luat furtune de acelasi diametru, am luat o pompa de peste 1000l/h sa fiu sigur ca face fata sa urce apa ce coboara. avand in vedere ca este vacuum si nu overflow, debitul de apa este mai scazut. eu am calculat ca la un furtun de 12 la o inaltime de 120cm am cam 800l/h. daca aveam overflow nu mai era pe principiu vacuum si aveam mai multa presiune din cauza coloanei de apa. si un ultim factor sa imi usureze munca am luat o pompa reglabila poti sa o reglezi intre 150l/h si 1000l/h fiind mai usor de sincronizat in/out. merge si cu pompa normala , pui robinet pe furtun sau gatuiesti furtunul pana se sincronizeaza.

faza cu butoiul are si dezavantaje. ca sa ii faci o intretinere mai amanuntita trebuie sa il strici(filtrul) pentru ca nu ai acces la pompa sau la un mediu filtrant de mai jos decat daca scoti din mediile filtrante de deasupra.

la mine totul e pe principiu sertar, am acces oricand in orice zona fara ca macar sa opresc fiiltrul ceea ce este esential.

pentru afara eu recomand acelasi setup ca la mine, in recipient de plastic cu capac(acele cutii dreptunghiulare) transparente ca sa monitorizezi nivelul apei si etc.
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 21 Mai 2012, 13:52

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator