Pana la urma cum schimbam apa?
Pana la urma cum schimbam apa?
Pana acum stiam ca apa se schimba in urmatorul fel: se scoate 30-40% din apa si se adauga apa lasata la decantat minim 24 de ore.
Acum a mai aparut o varianta si anume: ii punem in acvariu apa si nu o mai schimbam niciodata, decat completam. :?
Deci, care e varianta corecta si sanatoasa pentru testoasele noastre.?
Ps: Saptamana asta, nici macar nu i-am mai schimbat apa la testoasa, pentru ca nu mai stiu cum.
Acum a mai aparut o varianta si anume: ii punem in acvariu apa si nu o mai schimbam niciodata, decat completam. :?
Deci, care e varianta corecta si sanatoasa pentru testoasele noastre.?
Ps: Saptamana asta, nici macar nu i-am mai schimbat apa la testoasa, pentru ca nu mai stiu cum.
Ultima oară modificat de Florin pe 26 Iun 2008, 10:35, modificat 1 dată în total.
O testoasa de peste 7 ani...!! :D
Momentan nu s-a clarificat daca e bine sau nu sa schimbam apa saptamanal asa ca cel mai bine este sa shimbi apa asa cum o faceai si pana acum.
Pagina de Facebook a forumului Testoase.com
Am vorbit cu domnul Dr. Laurentiu Tudor si am ajuns la concluzia ca este ok sa schimbi 20-30%(maxim) din volumul total de apa, odata pe saptamana, insa cu conditia ca ph-ul apei sa nu fie acid, ci usor alcalin (bazic).
Deci va trebuii sa ne cumparam indicatoare de ph, ca sa monitorizam ph-ul.
Despre PH:
"pH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea unei ape. Valoarea 7 reprezinta neutralitatea; sub aceasta valoare, apa este acida, iar peste aceasta valoare este bazica. Apa acida nu inseamna ca ea contine acizi periculosi; in raurile si paraiele din paduri, apa se incarca cu materii organice acide, cu acizi humici, provenind din descompunerea plantelor (humus); ea se recunoaste dupa culoarea galben deschis. In general, viata acvatica nu este posibil decat intre valorile 5-9. Aceste valori extreme sunt rareori atinse in acvariu, acolo unde pH-ul variaza intre 6-8 in functie de tipul apei; cel mai adesea valorile se situeaza intre 6,5 si 7,5, In acvariofilie se vorbeste de o apa acida atunci cand pH-ul este cuprins intre 6 si 6,8; pentru o apa bazica, el este intre 7,2 si 8.
Intre 6,8 si 7,2 se considera ca apa este neutra. Variatiile de pH se datoreaza in principal variatiilor biologice; noaptea, dioxidul de carbon produs de vietuitoare acidifica apa, iar pH-ul scade usor. Odata cu absorbirea dioxidului de carbon de catre plante in timpul zilei, pH-ul urca din nou. Daca slabe variatii sunt considerate normale, diferentele prea mari pot evidentia probleme. pH-ul constituie un bun indicator al echilibrului din acvariu, fiind un parametru de masurat in mod regulat. Datorita unui indicator colorat ce se adauga unui esantion de apa, se compara culoarea obtinuta pe scara calorimetrica furnizata de indicator; exista si pH-metre electronice.
Ajustarea pH-ului
Atunci cand un acvariu este in functionare, Ph-ul poate creste sau scadea, incet dar foarte regulat. Unele produse din comertul acvariofil permit ajustarea pH-ului, dar exista si alte mijloace de a-l modifica:
- daca pH-ul este prea scazut:
putem indoi apa cu apa mai bazica, in general o apa dura
putem mari agitarea apei, ceea ce favorizeaza eliminarea CO2
putem filtra apa cu ajutorul unui material calcaros;
- daca pH-ul este prea ridicat:
putem indoi apa cu una mai acida
putem limita agitatia apei
putem filtra apa cu ajutorul turbei care va elimina anumiti acizi."
<material de pe site-ul Acvarist.ro>
PS: Domnul Dr. Laurentiu Tudor era foarte ocupat asa ca nu am avut timp sa discutam si despre Uv si altele.
Deci va trebuii sa ne cumparam indicatoare de ph, ca sa monitorizam ph-ul.
Despre PH:
"pH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea unei ape. Valoarea 7 reprezinta neutralitatea; sub aceasta valoare, apa este acida, iar peste aceasta valoare este bazica. Apa acida nu inseamna ca ea contine acizi periculosi; in raurile si paraiele din paduri, apa se incarca cu materii organice acide, cu acizi humici, provenind din descompunerea plantelor (humus); ea se recunoaste dupa culoarea galben deschis. In general, viata acvatica nu este posibil decat intre valorile 5-9. Aceste valori extreme sunt rareori atinse in acvariu, acolo unde pH-ul variaza intre 6-8 in functie de tipul apei; cel mai adesea valorile se situeaza intre 6,5 si 7,5, In acvariofilie se vorbeste de o apa acida atunci cand pH-ul este cuprins intre 6 si 6,8; pentru o apa bazica, el este intre 7,2 si 8.
Intre 6,8 si 7,2 se considera ca apa este neutra. Variatiile de pH se datoreaza in principal variatiilor biologice; noaptea, dioxidul de carbon produs de vietuitoare acidifica apa, iar pH-ul scade usor. Odata cu absorbirea dioxidului de carbon de catre plante in timpul zilei, pH-ul urca din nou. Daca slabe variatii sunt considerate normale, diferentele prea mari pot evidentia probleme. pH-ul constituie un bun indicator al echilibrului din acvariu, fiind un parametru de masurat in mod regulat. Datorita unui indicator colorat ce se adauga unui esantion de apa, se compara culoarea obtinuta pe scara calorimetrica furnizata de indicator; exista si pH-metre electronice.
Ajustarea pH-ului
Atunci cand un acvariu este in functionare, Ph-ul poate creste sau scadea, incet dar foarte regulat. Unele produse din comertul acvariofil permit ajustarea pH-ului, dar exista si alte mijloace de a-l modifica:
- daca pH-ul este prea scazut:
putem indoi apa cu apa mai bazica, in general o apa dura
putem mari agitarea apei, ceea ce favorizeaza eliminarea CO2
putem filtra apa cu ajutorul unui material calcaros;
- daca pH-ul este prea ridicat:
putem indoi apa cu una mai acida
putem limita agitatia apei
putem filtra apa cu ajutorul turbei care va elimina anumiti acizi."
<material de pe site-ul Acvarist.ro>
PS: Domnul Dr. Laurentiu Tudor era foarte ocupat asa ca nu am avut timp sa discutam si despre Uv si altele.
Deci pana la urma ai fost la Dr. Laurentiu Tudor ? :)
Legat de sursa de lumina ati discutat?
Legat de sursa de lumina ati discutat?
Da, am fost la domnul Dr. Laurentiu Tudor, insa era foarte ocupat, ba chiar mi-a dat prioritate... sa imi consulte testoasele inaintea altor animale, asa ca nu am vorbit despre iluminare si altele, pentru ca era peste 7:30 pm si cred ca se grabea.
Saptamana viitoare sper sa fie timp si pentru discutii :) .
Monoceros scrie:Da, am fost la domnul Dr. Laurentiu Tudor, insa era foarte ocupat, ba chiar mi-a dat prioritate... sa imi consulte testoasele inaintea altor animale, asa ca nu am vorbit despre iluminare si altele, pentru ca era peste 7:30 pm si cred ca se grabea.
ma bucur ca ai ajuns la el.acum sper ca intelegi entuziasmul meu,ca am reusit sa dau de el si ca nu am exagerat cu nimic.Nu ezita sa-l intrebi tot ce vrei sa afli.
- Testos juvenil

www.apanova.ro deocmandata vad ca e in constructie.
Dar pe zona bucurestiului ne prezinta lunar si la cererea fiecaruia date despre apa ! inclusiv ph-ul !
Nu prea treb sa ne facem grij de ph aicd pe la noi prin tara deoarece avem apa dura mai peste tot ph 7.3 - 7.5
pt acvaristi e bine sa ai ala acida ph 6.5 ca sa poti sa imultesti anumite specii de pesti ! si kiar nu prea sunt in romania. Se spune ca ar fi un rau cu apa acida dar se spune ;)
Dar pe zona bucurestiului ne prezinta lunar si la cererea fiecaruia date despre apa ! inclusiv ph-ul !
Nu prea treb sa ne facem grij de ph aicd pe la noi prin tara deoarece avem apa dura mai peste tot ph 7.3 - 7.5
pt acvaristi e bine sa ai ala acida ph 6.5 ca sa poti sa imultesti anumite specii de pesti ! si kiar nu prea sunt in romania. Se spune ca ar fi un rau cu apa acida dar se spune ;)
Da matale singur zoom .. :D
- Testos juvenil

Pai io tot nush cum sa o schimb....
cum sa schimb apa:?: oricum am un acvariu(lighean) am broscutza noua nush ce sa ii fac pana pot sa ii cumpar acvariu, caldura nu are, doar ii pun eu apa calda din cand in cand, lumina nu prea are, apa o pot schimba dar nu stiu ce se intampla cand o scot pe ea din apa. o pun in alt vas dar nush ce se intapla daca isi schimba mediul asha repede. nu o afecteaza schimbarea de temperatura brusca? APROPO!*--* punetzi o poza cu acvariul vostru sau macar desenatzio sa stiu cum sa il fac. AH!! si datzimi un nume de broscutza, e fata, cu tampla rosie :!: :!: :?: :roll:
-Love turtles!-

Amenajeaza-i cat mai repede un acvariu, apoi cumpara un filtru si un incalzitor cu termostat pentru ca temperatura apei sa nu mai oscileze atat de mult. Apa trebuie lasata la decantat/declorat macar 24 de ore inainte de a o pune in acvariu. Pentru modele de acvarii uita-te in sectiunea 'Galerie foto/video' a forumului.
Nu ati aflat nimic nou despre schimbatul apei ? Eu am schimbat odata la 2 zile 30% din apa si dupa 2 saptamani deja nu mai vedeam bine testoasele in acvariu, desi filtrul mergea non-stop ..... asa ca am schimbat toata apa..... ce ramane de facut ca plec in concediu 1 luna si trebui sa las indicatii la cum sa aiba grija de ele sora mea. :?: :?: :?:
Gizmo & Enigma :blob:
Probabil volumul de apa este mult prea mic pentru testoasele tale, iar mediile filtrante sunt prea putine. Eu am dedus, din experienta, ca pentru o testoasa matura iti trebuie minim 35L de apa si un filtru cat mai puternic... cu o suprafata filtranta cat mai mare :wink: ...ca sa schimbi linistit odata pe saptamana 30% din volumul de apa si sa speli alternativ mediile filtrante tot odata pe saptamana.