Apa dura

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Apa dura

de abruzzica » 15 Noi 2009, 11:48

in zona in care stau eu apa este mai dura.....exista oare niste picaturi pe care le pot pune in apa pt scaderea duritatzii?
Ultima oară modificat de abruzzica pe 15 Noi 2009, 18:06, modificat 1 dată în total.
Testos juvenil
Testos juvenil

de Pandy » 15 Noi 2009, 15:56

Exista ... daca nu ma insel parca se numesc AquaSafe.
Mai asteapta raspunsuri nu te lua dupa mine :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Testos Moderator
Testos Moderator

de roxana98 » 15 Noi 2009, 20:42

la ce te referi la apa dura? :?:
Testos juvenil
Testos juvenil

de Orvo » 15 Noi 2009, 20:47

roxana98 scrie:la ce te referi la apa dura? :?:

Apa dur? este o ap? cu un con?inut ridicat de s?ruri de calciu ?i magneziu.

Duritatea temporara este cea care prezinta aspecte importante in acvaristica, notiunea fiind prectica doar in acvariile cu apa dulce. Ea reprezinta o unitate de masurea pentru carbonatii si bicarbonatii de calciu si magneziu.

Apa din punct de vedere a duritatii poate este clasificata in 3 grupe mari:
0-4 dGH apa moale
5-11 dGH apa moderata
12 > dGH apa dura

Duritate apei in acvariu se modifica in timp deoarece substratul reactioneaza cu apa.

Sursa: acvaristica.com
Oaki: Graptemys pseudogeographica pseudogeographica
Testos activ
Testos activ

de abruzzica » 15 Noi 2009, 20:57

stiu si eu ce e apa dura.....dar piatra aia care se depune de la apa dura....se depune si pe carapaciosul meu....pot sa pun vreo substantza in apa sa i scad duritatea???? adica exista vreo substantza de genu asta???
Testos juvenil
Testos juvenil

de OsDeRos » 16 Noi 2009, 13:33

read here: http://www.acvarist.ro/articole-paramet ... -kH-gH.php

valorile apei din bucuresti:

Magneziu - 7.5 mg/L (7.5 ppm)
Calciu - 50 mg/L (50 ppm)
Potasiu - 3 mg/L (3 ppm)
http://www.apabucur.ro/content.asp?section=1 (download pdf)
Testos Moderator
Testos Moderator

de petroschi » 16 Noi 2009, 16:02

vezi putin si aici http://www.acvaristica.com/index.php?act=apa

Multi acvaristi folosesc pentru a scadea pH-ul apei in acvariu turba. Totodata ea este folosita si la reproducerea diverselor specii de pesti ale caror icre sunt atacate des de mucegai
Cine stie cum se foloseste mai exact ? Ca substrat sau ca un mediu de filtrare ?

Toate primariile din Romania, care detin statii de tratare, dezinfecteaza apa cu clor sau cloramina (occidentalii folosesc deja, in acelasi scop, ozonul care nu-i toxic). O fi bine pentru noi, intrucat ne scapa de microbi, dar este o catastrofa pentru acvariu. Clorul este deosebit de toxic, omoara tot ce este viu - pesti, plante si bacterii care prelucreaza combinatiile de azot. Singura modalitate de a scapa de clor este sa lasam apa la "aerisit", intr-un vas, timp de 3-5 zile, inainte de a o introduce in acvariu. Nu recomand folosirea unor substante chimice pentru neutralizarea clorului, intrucat schimba chimia apei (creste sulful!).
In urma tratarii apei (depinde de zona):
- duritatea generala = 6-14 dGH;
- duritatea temporara = 4-6 dKH;
- pH = 6.5-9
In functie de cerintele pestilor, atat duritatea, cat si aciditatea se pot modifica. Dar si pestii se pot adapta conditiilor locale, fara a ajunge la un pH mai mic de 5.5 sau mai mare de 9 (sau in functie de specie)!
Cea mai simpla metoda pentru restabilirea calitatii apei este improspatarea (se schimba saptamanal 10-25%). In cazuri grave, se recomanda inlocuirea treptata a unei cantitati mai mari, in transe de 10-25%, la intervale de 3-5 zile. De asemenea, plantele naturale joaca un rol deosebit in chimia apei, stabilizand biotopul.
Alcalinitatea poate fi marita prin adaugarea unor oxizi de calciu (se gasesc in comert) sau putin bicarbonat de sodiu (se gaseste in farmacii).
Cresterea duritatii se poate realiza prin adaugarea de apa minerala bogata in calciu, dar nu carbogazoasa (!) sau substante din comert (oxizi si carbonati de calciu si magneziu, bicarbonat de sodiu).
Cresterea aciditatii se face prin adaugarea de turba/granulat de turba (in filtru si/sau substrat - atentie, turba poate tulbura apa!) sau de cantitati mici si in dilutie mare de acid clorhidric (HCl) - numai in cazuri exceptionale! De asemenea, nu strica adaosul de bioxid de carbon (CO2), necesar si pentru cresterea plantelor. In lipsa unei instalatii sofisticate, este foarte bun si sifonul clasic (acid carbonic, un acid instabil care se descompune in apa si bioxid de carbon, cu reactie reversibila).

Orice substanta chimica introdusa in acvariu face mult rau pestisorilor nostri, indiferent daca este vorba de dezinfectante sau ingrasaminte pentru plante. Practic, cele mai multe reprezinta saruri mai mult sau mai putin toxice, care dauneaza in timp. Iata de ce apa acvariului trebuie sa aiba o anumita calitate, anumiti parametrii fizico-chimici, necesari dezvoltarii sanatoase a pestilor si plantelor, de care trebuie sa tinem cont. Poate sa ajute, in cele mai multe cazuri, doar putina sare de bucatarie fara iod.

Sfatul meu cauta un izvor si adu bidoane mari ( eu am unu de 25 l ) , daca ai masina nui greu sa faci 1 drum pe saptamana .
Poti sa le cumperi apa plata da........
Testos juvenil
Testos juvenil

de OsDeRos » 16 Noi 2009, 18:29

apa de izvor are si ea duritate in functie de unde`i luata. nici apa din puturi nu`i buna. apa plata da.. poate e ok dar e prea scumpa.. deci.. ramane apa de chiuveta lasata la declorificat 24h sau nu. eu nici la pesti nu pun apa declorificata. ca nu stau la curte si nici balcon la camera n`am sa tin intr`un butoi. si pana acum nu mi`a murit nici un peste.
Testos Moderator
Testos Moderator

de abruzzica » 16 Noi 2009, 18:36

si eu am apa tot de la chiuveta.....dar nu stau la bloc....deci apa de la chiuveta vine din fantana:D
deci nu am nisci o solutzie decat sa cumpar apa plata :offf
Testos juvenil
Testos juvenil

de petroschi » 16 Noi 2009, 19:34

Cumperi acum cand e broscuta mica si schimbi apa mai rar dar cand va creste ? Eu o tin in bidoane pe dupa perdea ca nici eu nu am balcon . Cei drept din ce in ce mai rar ma duc la izvor , mai mult de la chiuveta si fara alte solutii chimice . Ma gandesc ce o sa fac cand or fi de 20 cm si va trebui sa impartim o camera toti trei , ele 3/4 si eu ce-o ramane........ :lol:
Testos juvenil
Testos juvenil

de abruzzica » 16 Noi 2009, 19:38

nu e chiar asa mica....are 9.5 cm ....ce sa fac....cumpar apa plata :f*ck ..... tre sa am grija de ea...nu pot sa mi bat joc
Testos juvenil
Testos juvenil