Plante de acvariu

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

Plante de acvariu

de Mojave » 04 Noi 2006, 20:18

Pentru inceput, da, se pot tine plante vii in majoritatea acvariilor pentru broaste testoase. Dar "plantarea" unui acvariu nu se poate face la intamplare. Trebuie avuta in vedere o serie de aspecte, cum ar fi dimensiunea bazinului, substratul, iluminarea, proprietatile apei, numarul si speciile plantelor, numarul si dimensiunea testoaselor, precum si eventuala prezenta a altor "locatari".


De ce am dori sa acomodam plante vii in acvariu?
- pentru ca infrumuseteaza considerabil un mediu care altfel poate parea gol (in special in cazul acvariilor mari), contribuind la naturaletea acestuia
- le ofera broscutelor un loc de explorat, o posibila ascunzatoare si, de cele mai multe ori, si o sursa de hrana
- contribuie la filtrarea biologica a apei
- limiteaza dezvoltarea algelor prin consumarea nutrientilor necesari acestora
- si nu in ultimul rand, o planta mare, suficient de deasa poate reprezenta echivalentul unei insulite pentru o broscuta mica.


Necesitatile plantelor de acvariu sunt: substrat, atmosfera, lumina si nutrienti. "Parametrii" acestor aspecte variaza de la o planta la alta.

Substrat
In natura se intampla foarte rar sa intalnim un iaz, rau, etc, cu un substrat format exclusiv din pietris. Prin urmare, nu putem spera ca orice planta care ne place si pe care o vrem in acvariu se va dezvolta perfect in cativa cm de pietricele (exista si exceptii, dar nu putem generaliza). Ideal ar fi sa existe chiar sol subacvatic, dar nu e greu de imaginat cum ar arata acvariul dupa o sedinta de "sapat", a broscutelor. Deci ce putem face?

a) acomodam plante care nu-si formeaza radacini
Exista plante (de exemplu Anacharis), care-si extrag substantele nutritive necesare direct din apa. Desi pot emite niste filamente asemanatoare radacinilor, acestea sunt doar pentru ancorare, iar planta poate supravietui la fel de bine plutind liber.

b) folosim un substrat nutritiv
De exemplu:
- laterita - pietris roscat, fin, asemanator ca textura cu argila, adesea amestecat cu pietris obisnuit, pentru un plus de nutrienti. Inainte de folosire se clateste bine, altfel da apei o tenta roscata timp de cateva zile.
- fluorita - pietris asemanator lateritei, dar usor abraziv, si mult mai dur. De asemenea, este mai bogat in nutrienti, dar si mai scump. Nu se "inmoaie" sau dizolva in apa, dar coloreaza apa mai rau decat precedentul. Din cauza duritatii, nu se recomanda testoaselor mici, carora inca nu li s-a intarit perfect carapacea. In mod ideal, se foloseste ca substrat pur, dar poate fi si amestecat cu pietris obisnuit.

c) alte substraturi
- pietris - unele plante pot supravietui si asa. Cei mai buni "candidati" sunt plantele care nu fac radacini deloc (din nou, Anacharis), cele rezistente si nepretentioase (Aponogeton ulvaceus), sau cele care nu se ancoreaza in substrat (feriga de Java si muschi de Java). NU folositi pietris decorativ colorat, lacuit sau tratat chimic in orice alt fel, si aveti, de asemenea, grija ca pietricelele sa fie prea mari pentru a putea fi inghitite de broscute.
- nisip - nerecomandat, atat pentru plante (acopera prea strans radacinile si nu permite circulatia eficienta a apei pe langa acestea), cat mai ales pentru testoase (pot ingera cantitati uimitor de mari), si pentru filtru, pe care il infunda destul de usor.

Atmosfera
a) scufundare permanenta/partiala
Este gresit sa presupunem ca orice planta din pet shop traieste in mod ideal complet scufundata. Unele plante sunt, intr-adevar, complet acvatice, altele nu pot supravietui decat daca au o parte deasupra apei, sau in apa putin adanca.

b) suplimentare de dioxid de carbon
Testoasele respira in afara apei, deci expiratia lor nu imbogateste cu nimic cantitatea de CO2 dizolvata in apa. Desi majoritatea plantelor supravietuiesc si fara un sistem de imbogatire a apei cu dioxid de carbon, dezvoltarea lor va fi limitata. Doua dintre cele mai cunoscute solutii sunt, pe de-o parte, amestecul de drojdie si zahar, care elibereaza dioxid de carbon transferat in apa printr-un sistem de tuburi, sau pe de alta, anumite substante sau aparate disponibile in pet shopuri.

Lumina
Recomandarea cea mai frecventa pentru iluminarea unui acvariu cu plante (nu este vorba aici despre tipurile "speciale" de iluminare, cum ar fi cea ultravioleta, infrarosie, etc), este de 1 - 1,5W la 2 litri. Daca se poate asigura o astfel de iluminare, e bine de stiut ca exista si plante care pot trai aproape la fel de bine si in conditii de lumina insuficienta (feriga si muschi de Java, unele specii de Anubias si de Cryptocornye)

Nutrienti
Plantele au nevoie de anumite elemente chimice, cum ar fi azotul si fosforul. In cele mai multe acvarii, azotul este prezent in abundenta (din cauza descompunerii resturilor de mancare si a excrementelor, este adesea prezent chiar in exces, sub forma unor compusi mai mult sau mai putin benefici).
Desi multe plante sunt suficient de rezistente pentru a nu avea nevoie de un supliment (in special daca folosim si un substrat nutritiv), in majoritatea pet shopurilor se gasesc solutii cu rol asemanator ingrasamintelor, pentru plantele de acvariu. Trebuie doar avuta in vedere tendinta acestora de a contribui la aparitia algelor, si de a modifica pH-ul apei.



Plante de acvariu:
1) Anacharis - o planta foarte potrivita pentru acvaristii incepatori. Creste repede si este relativ usor de intretinut. Nu se opreste din crestere in conditii neprielnice, dar se decoloreaza.
Imagine

2) Feriga de Java - o feriga de apa, ce se dezvolta pe pietre si radacini de copaci. Se leaga cu guta pana cand se prinde singura. Daca se doreste neaparat ancorarea direct pe substrat, trebuie avut grija ca rizomul sa nu fie acoperit, sau va putrezi. Este o planta rezistenta, care se reproduce prin spori ce apar pe spatele frunzelor.
Imagine

3) Muschi de Java - planta deosebit de nepretentioasa din punct de vedere al iluminarii si al calitatii apei. Se ancoreaza usor pe aproape orice suprafata din acvariu, motiv pentru care poate fi folosita pentru "camuflarea" unor instalatii si pentru decorarea pietrelor, a insulei, etc.
Imagine

4) Ceratophyllum demersum - planta foarte comuna, ce nu-si formeaza radacini, dar poate fi ancorata in substrat cu ajutorul frunzelor inferioare. Este foarte eficienta in prevenirea aparitiei algelor.
Imagine

5) Ludwigia rosie - planta foarte atractiva (mai ales in grupuri), cu o coloratie rosie pe spatele frunzelor. Este relativ usor de intretinut, dar tinde sa se decoloreze in caz de iluminare insuficienta. Se dezvolta foarte frumos pe orizontala daca ii sunt tunse varfurile din cand in cand, devenind mai deasa.
Imagine

6) Lintita - planta plutitoare, deosebit de usor de intretinut. Prolifereaza atat de usor, incat multi o considera planta parazitara, asemenea buruienilor.
Imagine

7) Anubias - planta de talie mica, nepretentioasa, ancorabila pe pietre si radacini de copac. Infloreste in mod regulat sub apa.
Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 73
Membru din: 03 Noi 2006, 23:41
Localitate: Bucuresti

de Mojave » 19 Noi 2006, 13:45

diego scrie:Plante Toxice (de evitat!):

Arrowhead Vine (Syngonium podophyllum)
Azalea (Rhododendron occidentale)
Begonia
Bird of Paradise (Strelitzia reginae)
Boston Ivy (Parthenocissus tricuspidata)
Boxwood (Buxus sempervirens)
Buttercup family (Ranunculus species)
Caladium
Calla Lily (Zantedeschia species)
Candytuft (Iberis)
Castor Bean (Ricinus communis)
Chinese Evergreen (Aglaonema modestum)
Chinaberry (Melia azedarach)
Creeping Charlie (Glechoma hederacea)
Crowfoot (Ranunculus sceleratus)
Cyclamen
Daffodil (Narcissus)
Dianthus
Dumb cane (Dieffenbachia amoena)
Elephant's Ear (Caladium)
Euphorbia
Ficus Benjamina
Fiddleleaf Fig (Ficus lyrata)
Foxglove (Digitalis purpurea)
Gardenia
Grape Ivy (Cissus rhombifolia)
Heart Ivy (Hedera helix)
Heavenly Bamboo (Nandina domestica)
Holly (Ilex)
Hyacinth (Hyacinthus orientalis)
Ivy (Hedera helix)
Jerusalem Cherry (Solanum pseudocapsicum)
Juniper (Juniperus species)
Lantana (Lantana camara)
Lily of the Nile (Agapanthus africanus)
Lily of the Valley (Convallaria species)
Lobelia
Majesty (Philodendron hastatum)
Marigold (Tagetes species)
Mistletoe (Phorodendron flavescens)
Morning Glory (Ipomoea species)
Mother-in-Law Plant (Caladium)
Mother-in-Law Tongue (Sansevieria trifasciata)
Mushrooms
Needlepoint Ivy (Hedera helix)
Nephthytis (Syngonium podophyllum)
Nightshade (Solanum nigrum)
Oleander (Nerium oleander)
Parlor Ivy (Philodendron cordatum)
Periwinkle (Vinca species)
Philodendron
Poinsettia (Euphorbia pulcherrima)
Pothos (Epipremnum aureum)
Pyracanthra
Rhododendron (Ericaceae)
Rosary Bean (Abrus precatarius)
Rubber Tree (Ficus elastica decora)
Schefflera
Shasta Daisy (Chrysanthemum maximum)
Spider Mum (Chrysanthemum morifolium)
Split Leaf Philodendron (Monstera deliciosa)
String of Pearls (Senecio rowleyanus or S. herreinus)
Sweet Pea (Lathyrus odoratus)
Umbrella Tree (Schefflera actinophylla)
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 73
Membru din: 03 Noi 2006, 23:41
Localitate: Bucuresti

apa de rau

de Lancelot » 12 Aug 2008, 10:45

e bine daca pun apa de rau in acvariu???

pentru ca stiu ca cea de robinet nu e indicata
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 86
Membru din: 20 Iul 2008, 15:41
Localitate: Viseu de Sus

de Pandy » 12 Aug 2008, 19:02

1. Apa de rau poate contine foarte multe chestii, pe langa, faptul ca in rau, pana sa ajunga la tine, poate cineva si-a facut nevoile ca asa se poarta in Romania, sau cine mai stie ce deseuri de la vreo fabrica au fost aruncate.
2. Apa de la robinet daca o lasi 24 ore in sticle cu gura deschisa se va declorifica.

3. Esti offtopic.
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de Lancelot » 14 Aug 2008, 14:53

asa...mersi pt sfaturi :)

banuiam eu ca nu e prea bine nici cu apa de rau

mi-a recomandat cineva ca apa de la pompa sau fantana e buna....e adevarat? :D


PS: ce e "offtopic" ?:D
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 86
Membru din: 20 Iul 2008, 15:41
Localitate: Viseu de Sus

de Florin » 14 Aug 2008, 16:27

Aici se discuta despre speciile de plante, iar tu vii si ne intrebi despre apa.(asta inseamna off topic..)
Poti deschide un topic nou.
O testoasa de peste 7 ani...!! :D
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 874
Membru din: 18 Noi 2006, 09:51
Localitate: Ilfov, Buftea

de Lancelot » 14 Aug 2008, 20:42

app..scuze :D
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 86
Membru din: 20 Iul 2008, 15:41
Localitate: Viseu de Sus

de purghy » 18 Dec 2008, 23:06

Le-am pus la testoasele mele niste plante foarte comune ca sa vad cum se acomodeaza insa nu le lasa deloc in pace, le place sa le toace, desi nu le papa. Eu o sa mai incerc sa le pun mai multe, sa vedem ce mai fac... Culmea e ca le-am pus si salata si nici nu se ating de ea. Si la voi se intampla asa?
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 16 Dec 2008, 12:16
Localitate: Bucuresti

de Pandy » 19 Dec 2008, 08:00

La mine unul nu se intampla asa pentru ca am preferat sa pun plante artificiale. Nu am nici o problema cu ele :)
O femela (8 ani), un mascul (8 ani); Acvarii: 80x35x40, 80x35x40; Filtre: JBL CristalProfi GreenLine e401, Tetratec EX700; Incalzitoare: AquaEl 100 W, AquaEl 100 W Iluminare: ReptiGlo 5.0 compact
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 1643
Membru din: 22 Iun 2007, 09:36
Localitate: Bucuresti (Berceni)

de Florin » 19 Dec 2008, 09:09

Da, si eu am tot plante artificiale si ar fi bine ca si tu sa iti iei (purghy).Cele naturale, sunt bune, dar nu au viata lunga.Am incercat si eu si dupa 2 zile erau bune de aruncat. :roll:
O testoasa de peste 7 ani...!! :D
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 874
Membru din: 18 Noi 2006, 09:51
Localitate: Ilfov, Buftea

de purghy » 19 Dec 2008, 14:56

Am observat ca dupa doua zile nu le mai intereseaza, doar ca le-au scos din substrat si acum plutesc. O sa iau din alea in ghivecele ca eu chiar vreau sa le educ sa accepte vegetatia pt. ca mie imi place mult de tot. Imi venea sa le caftesc cand le vedeam cum muscau din ele si apoi le lasau asa. :)
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 32
Membru din: 16 Dec 2008, 12:16
Localitate: Bucuresti

de mihaelajulia » 13 Ian 2009, 11:27

Le-am pus si eu plante naturale iar intr-o saptamana au fost toate distruse, in sensul ca le musca de la baza tulpinii. Le-am lasat totusi in apa, avand radacina intr-un fel de ghiveci si am observat ca se joaca cu ele, plimbandu-le prin bazin. Unele au inceput sa mai creasca si nu le mai intereseaza sa le muste. Isi iau cate o bucatica pe care o mesteca, uneori o si inghit. :mrgreen:
Plante de plastic nu ma gandesc sa folosesc, gandindu-ma sa le creez un mediu cat mai apropiat de cel natural.
Mister 17 cm - Trachemys scripta scripta
Pentru poze click aici!
Avatar utilizator
Testos juvenil
Testos juvenil
 
Mesaje: 77
Membru din: 04 Ian 2009, 15:33
Localitate: Novaesium

de OsDeRos » 16 Sep 2009, 13:12

Moss clasificare in imagini

Weeping Moss-Vesicularia ferriei
Imagine

Christmas Moss-Vesicularia montagnei(Vesicularia dubyana var. abbreviata)Imagine

Erect Moss-Vesicularia reticulata
Imagine

Java Moss-Taxiphyllum barbieri
Imagine

Singapore Moss-Vesicularia dubyana
Imagine

Taiwan Moss-Taxiphyllum
Imagine

Phoenix Moss-Fissidens fontanus
Imagine


Stringy Moss-Leptodictyum riparium
Imagine

Willow Moss-Frontinalis antipyretica
Imagine
Avatar utilizator
Testos Moderator
Testos Moderator
 
Mesaje: 704
Membru din: 26 Aug 2008, 14:39
Localitate: jegosul bucuresti

de luc » 08 Oct 2009, 17:33

stiati ca plasticul se descompune in apa? la nivel microscopic, si plasticul acela ajunge in animalutze. Am vazut un documentar despre asta, si durata de viata se scurteaza. Intr-un loc din ocean, datorita curentilor se acumuleaza acolo toate deseurile aruncate de la nave, si apa este f daunatoare speciilor, deoarece e full de pungi si alte kestii de plastic. Deci cu plantele de plastic... sa nu fie nici prea multe crd :)
Testos activ
Testos activ
 
Mesaje: 115
Membru din: 02 Noi 2007, 21:15
Localitate: constanta

de bosssu » 08 Oct 2009, 19:58

Interesant chiar nu am stiut.
Redy$&^Bulbuc Te&minatorii
*{(T&@CH€M? $)} $cripta €legans ®
Avatar utilizator
Testos meserias
Testos meserias
 
Mesaje: 338
Membru din: 16 Noi 2008, 23:14
Localitate: Pitesti

Următorul

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator
cron