Acvariu mare pt terasa (pe timp de vara)

Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, incalzire, echipamente

Moderatori: Sheppard, Mojave

de Monoceros » 15 Mai 2008, 19:40

Eu iti recomand, ca peretele despartitor dintre pompa si celelalte compartimente, sa nu-l faci atat de inalt, ci... cu un centimetru (minim) mai jos decat peretii exteriori ai filtrului... in caz de colmatare sa aibe pe unde sa se scurga apa inapoi in acvariu!
Asta ti-o spun din experienta.
Genul asta de filtru cu "serpentine"/"labirint" nu este fiabil la debit mare. Crede-ma!!! ... am confectionat si eu unul in trecut!
La debite mari este bun un filtru fara "serpentine", mediile filtrante fiind singurele obstacole.
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 15 Mai 2008, 21:12

Monoceros scrie:Eu iti recomand, ca peretele despartitor dintre pompa si celelalte compartimente, sa nu-l faci atat de inalt, ci... cu un centimetru (minim) mai jos decat peretii exteriori ai filtrului... in caz de colmatare sa aibe pe unde sa se scurga apa inapoi in acvariu!

am notat :)

Monoceros scrie:Genul asta de filtru cu "serpentine"/"labirint" nu este fiabil la debit mare. Crede-ma!!! ... am confectionat si eu unul in trecut!
La debite mari este bun un filtru fara "serpentine", mediile filtrante fiind singurele obstacole.

Asta nu stiam :(

Atunci e mai ok sa las doar 2 compartimente ? unul cu pompa si unul mai lung cu toate straturile de filtre una peste alta ?

Eu acum incerc sa invat ce si cum e cu fiecare chestie, despre culturile de bacterii nu stiu mai nimic, dar ma gandeam ca daca clatesc bio-ball-urile la fel de des ca si buretele de jos, se pierd si culturile alea.

Singurul motiv pt care am vrut sa il fac impartit in mai multe este ca ma gandeam sa curat buretele principal, din compartimentul 2 (urmatorul de dupa pompa) mult mai des decat restul filtrelor (carbune, biobals .. inele ceramice ...) si daca buretele respectiv este jos de tot si toate restul de medii peste el nu e asa simplu sa il cureti.

Alte solutii ce am ? pt filtrul atasat de acvariu cum l-am facut eu.

PS. am cumpart pompa SP-2500l si ce filtre imi mai trebuia cu exceptia buretelui .. care mi se parea exagerat de scump.
Testos activ
Testos activ

de ovisopa » 16 Mai 2008, 20:40

Acum 2 zile am cumparat sticla, ieri am luat pompa si filtrele, astazi am lipit acvariul :)

Imagine

Acum nu sunt sigur daca sa ma mai complic sa lipesc pe interior inca 2 placi de sticla lungi aproape cat acvariul (fara partea unde sta filtrul, aproximativ 125 cm) in partea de sus a fiecarei laturi, pt a intarii putin acvariul si ca suport pt insula.

As vrea sa incerc sa pun silicon pe toata suprafata sticlei (125 x 6cm) pt a nu se vedea urat si pt a se prinde calumea pe fata acvariului, deocamdta am facut un test cu 2 bucati mai mici sa vedem cum se vede siliconul cand e uscat.

Stiu ca era bine sa fi facut prima data intariturile dar asta este, nu eram sigur daca sa le pun sau nu, sticla o am deja taiata si pt intarituri.

aici am pus o poza sa intelegeti ce vroiam sa zic, cu verde sunt intariturile.

Imagine
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 17 Mai 2008, 09:41

ovisopa scrie:Atunci e mai ok sa las doar 2 compartimente ? unul cu pompa si unul mai lung cu toate straturile de filtre una peste alta ?

Da e ok sa faci asa.
Daca folosesti si bio balls, poti sa clatesti numai buretii, iar buretele grosier sa il clatesti mult mai des.
Si eu ti-as recomanda sa ii pui intaritoare, pentru ca este lung si ingust.
Intaritoarele au eficienta mult mai mare daca sunt asezate in cant, perpendicular cu lateralele... astfel cat sa formeze un T rasturnat sau un L.
Testos Admin
Testos Admin

cam nasol

de dj-seba » 17 Mai 2008, 11:31

puteai sa rami si la planurile initiale doar ca in partea cu grinda il fceai de cat voiai si in patea cealalta il faceai de cat iti permitea peretele din colt pana in geam in asa fel in cat sa aibe forma de trapez cred pe coltul terase(acum coltul acvariului) puneai o insulita in forma de triounghi dreptunghic mai mare si gata in acest fel aveai multi mai multi litri de apa si nu treebuia sa iti faci probleme de spatiu UN ACVARIU NU ESTEE NEAPART DE FORMA ACVARIULUI TAU POATE FI SI DE MULTEE ALTE FORME!!! acu asta e faptul este consumat cu filtrarea faci cum doresti eu te-as sfatui totusi sa bagi niste banuti intr-un filtru extern tip canistra duce la 2 miliaone si il poti vinde la 1 juma scond hand daca iti trece boala cu broscutele si isi face treaba de mii de ori mai bine de cat ori ce alt filtru improvizat. si treaba asta cu frecatu de acvarii din terasa in casa si di casa in terasa o data pe an nu e prea benefica pt nimeniputeeai sa faci alfel in faza initiala daca faceai in modelu meu iti puteai face un acvariu cu inchideree etansa asta insemnand ca il puteei tine si iarna afara deoare ce curentii nu deranjau pe nimeni caci acvariul era inchis etans si cu 3 incalzitore de 100 nu aveeai nici-o problema garantat!! deoarece insulita era inauntru unde era caldura foarte mula din cauza ca incalzitoarele incalzeau apa si apa aerul dinnauntru doar ca din cand incand trebuea sa aerisesti bine de tot in acvariu fiindca brustele asteea mai si respra.... ce program ai folosit la pozele acelea ?
respectele mele Seba
iti doresc ce imi doresti tu mie si sa ti se intample tie
Testos juvenil
Testos juvenil

de Monoceros » 17 Mai 2008, 11:47

[dj-seba], nu trebuie inchis acvariul etans, pentru ca se va forma condens si un mediu propice pentru micoze.
Este destul de riscant sa lasi un acvariu afara, iarna chiar si cu trei incalzitoare de 100W (+ ca te rupe la buzunar) ... orice e posibil... chiar si sa aibe de suferit in urma unei pene de curent. :|
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 17 Mai 2008, 15:58

Monoceros scrie:Genul asta de filtru cu "serpentine"/"labirint" nu este fiabil la debit mare. Crede-ma!!! ... am confectionat si eu unul in trecut!

Poti sa-mi spui mai exact de ce nu e fiabil filtrul tip labirint ? Care ar fi dezavantajul ??

Monoceros scrie:
ovisopa scrie:Daca folosesti si bio balls, poti sa clatesti numai buretii, iar buretele grosier sa il clatesti mult mai des.

Pai aici e "problema" , buretele grosier e jos de tot si tre sa scot toate filtrele. Nu ca ar fi asta foarte complicat dar noah .. era mai interesant sa scot doar buretele ala il spalam rapid si il bagam la loc ..

Mi-am cumparat si carbune activ, faza e ca e doar o pungulita micuta pt acvarii intre 90 si 190 litri .. in filtrul meu pungulita aia va sta intr-un coltisor sau pe mijloc .. oricum as puneo nici forba sa acopera toata suprafata filtrului / buretelui.

Monoceros scrie:Si eu ti-as recomanda sa ii pui intaritoare, pentru ca este lung si ingust.
Intaritoarele au eficienta mult mai mare daca sunt asezate in cant, perpendicular cu lateralele... astfel cat sa formeze un T rasturnat sau un L.

Inca nu sunt hotarat daca sa le pun sau nu, dar o sa tin cont si de sfatul tau ... cu pozitionarea lor perependicular cu fetele acvariului.

dj-seba scrie: eu te-as sfatui totusi sa bagi niste banuti intr-un filtru extern tip canistra duce la 2 miliaone si il poti vinde la 1 juma scond hand daca iti trece boala cu broscutele si isi face treaba de mii de ori mai bine de cat ori ce alt filtru improvizat.

O sa vad cum merge cu asta, pompa care am luata am probato un pic in chiuveta si am vazut ca are un debit destul de mare. In caz ca nu o sa fie ok o sa ma gandesc si la un filtru extern.

dj-seba scrie:ce program ai folosit la pozele acelea ?
primele poze cu schita acvariului sunt facute cu Google SketchUp, e gratuit . iar liniile ,pe pozele astea cu acvariul lipit, sunt trase in corel .. alaea le poti face in orice program in care poti desena linii.
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 18 Mai 2008, 12:34

ovisopa scrie:Poti sa-mi spui mai exact de ce nu e fiabil filtrul tip labirint ? Care ar fi dezavantajul ??

Pentru ca ai nevoie de o coloana de apa foarte mare, deasupra mediilor filtrante... ca presiunea sa oblige trecerea apei prin ele, iar o coloana de apa mare, la retur va face mai mult "zgomot"...susur :lol:
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 19 Mai 2008, 13:26

Pana se usuca acvariul mare, am facut un test, am taiat niste sticla care statea degeaba prin pivnita si am confectionat un filtru sa vad cum functioneaza :D

Am vazut ce spui despre coloana de apa care trebuie sa foreteze apa sa treaca prin filtre. Filtrul facut e cu un singur perete despartitor (intre pompa si burete), iar evacuarea e doar cu 2 cm mai jos decat peretele despatitor. Care e problema ? :D Pai dupa ce am pus un burete (unul normal, un burete dens) apa imi iasa si peste peretele despartitor fara sa mai treaca prin buretele ala. sau trece doar o parte sa zicem ca 60% trece prin burte si restu peste peretele ala.

Zilele astea o sa dau comanda de sticla, dupa ce imi fac o schita ceva ca as vrea sticla sa fie taiata, in partea de sus, intr-o forma curba .. nu patrata sa arate mai bine .. mai ales ca va fi mai inalt decat acvariul.

In legatura cu evacuare, cascada care face galagie, ma gandeam sa ii prelungesc evacuarea pana la nivelul apei din acvariu, in felul asta sunt convins ca nu o sa se mai auda apa care curge .. cu un depit destul de mare datorita Resun 2500l :D

In loc de insula care vroiam sa o fac din sticla pana la urma o sa pun o radacina, cu cateva luni in urma, papa, a cumparat o radacina interesanta de la un petshop .. dar dupa ce a puso in apa s-a ingalbenit apa si nu au mai folosito. Acum am pus-o intr-un lighian cu apa sa se imbibe cu apa si sper sa nu se mai ingalbeneasca apa de la lemn.

Sugestii pt decorarea acvariului ? Parca pietricelele 4 -5 cm si mai mari , pe fundul acvariului nu imi prea plac. Am luat o planta de plastic, care mi se parea cea mai naturala sa vad cum arata.
Poate o sa cumpar inca o radacina, putin mai mica, sa fac 2 insulite . Radacina care o am are cam 40cm lungime. As vrea sa para cat mai natural, din cauza asta nici plantele de plastic nu imi prea plac, si sunt putine care am vazut ca arata bine fara sa le vezi de la o posta ca sunt de plastic.
Testos activ
Testos activ

de ovisopa » 22 Mai 2008, 08:14

Aseara am lipit si filtrul, din pacate geamgiul cica nu poate sa taie sticla intr-un unghi mai ascutit de 90 de grade, eu as fi vrut sa fac una din laterale si despartitorul din mijloc cu prelungirile alea pt scurgere.

Piesele alea ascutite mi le-am taiat eu acasa.

Filtrul asta l-am facut mai inalt decat cel facut saptamana trecuta, sunt curios daca acum o sa mai treaca apa peste despartitor. Scurgerea este si ea mai lunga pt ca am vrut sa ajunga pana la nivelul apei sa nu mai faca atata galagie cascada.

Filtrul facut saptamana trecuta l-am pus in functiune, sa filtreze apa din ligheanul in care stau broastele acum si sunt foarte multumit, pana acum daca lasai apa 3 zile nu mai vedeai nimic acolo, acum apa nu are impuritati este curata doar ca este mai galbuie. Imi puteti spune ce ar trebui sa am in filtru sa se mai limpezeasca apa galbuie ?

Maine o sa umplu noul acvariu cu apa, wish me luck .. sa nu crape :D NU MAI AM RABDARE :D

Filtrul extern:
Imagine
Testos activ
Testos activ

BRAVO!!

de ynna » 22 Mai 2008, 19:27

impresionant!!!! Doamne ajuta sa nu crape, desi nu cred la cat ai muncit, cred ca poti sa iti deschizi cu succes o firma de facut acvarii pt testoase!!!!
Testos juvenil
Testos juvenil

de ovisopa » 22 Mai 2008, 20:47

Carbunele activ - am o pungulita care cica e pt acvarii intre 97 - 190 litri dar pungulita este destul de mica si nu acopera toata suprafata de filtrare

Sa mai cumpar inca una (2 pungulite se aseaza perfect intre bureti) sau sa las doar o singura pungulita chiar daca acopera doar jumatate din buretele pe care sta ?

Am vazut in magazin si niste chestii pt amoniac, am nevoie de asa ceva printre filtre ?

ynna scrie:impresionant!!!! Doamne ajuta sa nu crape, desi nu cred la cat ai muncit

Doamne ajuta :) asta a fost primul, urmatorul sper sa iasa si mai bine, in unele locuri mi se vede siliconul aiurea .. dar asta este, la urmatorul (sper sa nu fie prea curand) o sa incerc sa il fac mai bine

Daca totul iasa bine o sa pun in curand niste poze cu "noua casuta"
Testos activ
Testos activ

de Monoceros » 23 Mai 2008, 07:31

Am vazut in magazin si niste chestii pt amoniac, am nevoie de asa ceva printre filtre ?

Ce chestii??? :shock:

Carbunele activ se "uzeaza" foarte repede la un acvariu cu testoase... acum e alegerea ta daca vrei sa-l folosesti, mai mult sau mai putin... sa dai banii pe el, desi nu e foarte eficient.

Ai grija ca la retur (panta de cascada) ai niste unghiuri ascutite care trebuie slefuite si izolate... sa nu se raneasca testoasa.
Testos Admin
Testos Admin

de ovisopa » 23 Mai 2008, 17:09

Monoceros scrie:

Ce chestii??? :shock:

Nu mai stiu exact dar erau intr-o cutie ca cea a carbunelui de l;a Aqua Clear. O sa mai merg sa vad exact numele produsului.

Monoceros scrie:Ai grija ca la retur (panta de cascada) ai niste unghiuri ascutite care trebuie slefuite si izolate... sa nu se raneasca testoasa.

Am finisat toata sticla calumea cu smirghelul, este ok, daca misc degetul de-a lungul cantului nu ma tai :)

Primele poze :

Imagine

Imagine

Aici se vede bine coloana de apa din compartimentul cu pompa (dreapta), este mult mai sus decat coloana de apa din compartimentul de evacuare (stanga). La fitrul asta este ok pt ca nu iasa apa peste despartitor. (la primul filtru, care oricum l-am facut de test, asta a fost problema)
Imagine

Imagine

Planta de plastic care am cumparato era prea inalta pt acvariul meu asa ca am scurtat-o , a fost simplu pt ca oricum fiecare fir era din mai multe bucati, am scos ultimele 2 sectiuni de pe fiecare fir si le-am lipit pe o bucatica de sticla de 1cm latime si vreo 10 lungime.
Imagine

==========================

Am mai facut cateva "schimbari", radacina am puso pe post de insula asa cum ziceam acum cateva zile, am folosit:
- sarma cupru groasa, cred ca 4 mm
- ventuze micute transparente

Aici se vede ventuza. Kira stea aici si se legana .. tare soada mai era, se tinea de sarma de cupru si se legana incet...
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Cam asa arata insula lor, si dupa ce se usuca plantele lipite o sa le bag si pe alea pe undeva si cu siguranta tre sa mai cumpar inca cateva seturi si cred ca inca o radaciana
Imagine

Furtunul ala de masina de spalat l-am prins tot cu ventuze mici si transparente, l-am legat de ventuze cu ata alba, e super ok. Acum trebuie sa maschez cumva furtunul ala s-au daca casesc niste T-uri sau reductoare o sa pun un fuurtun mai subtire. Eu as vrea totusi sa il fac sa traga din 2 parti.
Testos activ
Testos activ

de Adriana » 24 Mai 2008, 10:21

WOW....e foarte tare acvariul! Felicitari!!! :bravo: Cred ca ai muncit o groaza la el, dupa cum se vede si din conversatiile de pe forum. Broscutele tale cred ca se simt super in noua casa. :D
Testos juvenil
Testos juvenil

AnteriorUrmătorul